Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Elektro Gitari Kursa Gitmeden Ogrenebilir miyim ?

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

gayet güzel bi kelime herkes tarzını bilmeli . ne tür müzikten hoşlandığını hangi müzik tarzını benimsediğini bilmeli . beni şimdiye kadar özentilikle suçlayan olmadı . ilk defa senden duydum böyle bişey

Yorum

eminim senin "tarz"ında şimdiden kesinleşmiştir(!)... Belirli şeylerle yoğurulmadan önce marka yapmak sana ne kazandırır? Tarz, belirli bir birikimden sonra ortaya çıkar, başlagıçtaki ise sadece örnek almandır...

3rm@N: Rica ediyorum, tartışmalarınızı özel mesaj ve ya başka bir yolla yapınız, forumu kirletmeyiniz.
      Son güncelleyen 3rm@N; 08-02-2009, 23:12.

Yorum

metal çalmak isteyen metal, blues-blues, flamenko-flamenko çalar tarz budur ve bu tarza uygun ekipman alınır. bunun özentilikle ne alakası var?

Yorum

bence azim, hırs ve ne kadar istediğine bağlı her şey... Kurs olmadan da öğrenilebilir ancak kurs her zaman en iyisidir...

Yorum

Merhaba,

öncelikle elektro gitar ve klasik gitar tekniği birbirinden farklıdır ve elektro çalmak için klasik tekniği öğrenmek gerekli değildir. fakat steve howe gibi klasik tekniği ile elektro gitara güzel lickler ve bakış açısı getiren gitaristler vardır.

tür belirtmemişsiniz, her alanda olduğu gibi müzikte de her türün gitaristlerinin teknikleri diger müzik türlerine yansımıştır. bir blues gitaristi güzel tapping veya bir shred gitaristi güzel bluesy lickler kullanabilir. temel armoni üzerine biraz blues biraz country biraz rock ve speed (hız) teknikleri ile en azından bir jazz intro çalışmak önemlidir. müziğin günümüzde geldiği nokta bunu gerektirir.

gitar bana hep sihirli bir alet gibi geldi, steve vai kitaplarının başında "guitar is the best instrument in the world" der. bir gitarist, gitarı seviyorsa swing jazz dan panteradan aynı zevki alabilir.

nota-tab tartısmasına gelince: hic nota bilmeden ağır jazz veya progressive solo calabilen insanlar bol miktarda mevcut, yurtdısında gitar egitimde nota-armoni asıldır, nota bilmenin bazı grup sessionlarında cok buyuk faydası vardır. kulagınızı yeterince geliştiriseniz emprovizede nota bilmeden cok sey calabilirsiniz. bu sonu gelmeyen bir tartısma , kendim sahsen beste yaparken nota hic dusunmem, ellerim nereye gidiyorsa ve ses nasıl hosuma gidiyorsa o sekilde calarım, gam dusunmem olculeri saymam parcanın 4/4 lük 6/8 lik olmasını dusunmem, fakat baska birisi ile konusurken bu ortak bir dildir ve iletişim acısından yazmak acısından ve bazı müzik teorilerini anlamak açısından onemlidir. günümüzde gitarın geldiği nokta bize bizden önce gelen tüm müzisyenlerden bir mirasdır, bunu kavramak önemli.

nota mı tab mı dan cok armoninin ve parmak pena tekniginin temelini gosteren bir metod secmek daha anlamlıdır. jazz metodlarında tab bulmaznız zor, blues gamı içinde tab ile çalmak daha iyi akılda kalır dedigim gibi bu bir secim ama nota bilgisi bir kere ogrenilecek birşey ve mutlaka artıları (yeni bakıs acıları) vardır. iyi metodlar genelde nota üzerinedir.

teknik demişken, genelde kendi kendine başlayan insanlar eğer yardım veya görüş almazlarsa bazı teknikler (tutuş , pena gibi) yanlış gelişebilir, kime göre dersenizde bu yıllar sonra daha advanced calmak istediginizde ortaya cıkar, alışkanlıkları degistirmek yeni 100 seyi ogrenmekten cok daha zordur, baslangıcta gitara hakim bir insandan gorus almak fikrimce önemlidir.

gitar bir disiplindir, özveri ister, ben ilk ders aldığımda hocam "gitar hayattaki en önemli şeydir" demişti, bir felsefesi var seklinde dusunebilirsiniz. lickler teknikler vs yanında bunuda anlamak ve içselleştirmek lazım. savuma sanatı, ressamlık vs gibi bir sanattır ve bunu kavramadan calmak cok dogru gelmiyor. aynı üstadım bana "bunu böyle düşünmüyorsan kendini yorma da demişti .

speed hız teknikleri ve tab lara bir diğer yorumumda: genelde cok yanlış bir kanı var, saniyede 20 nota basmak iyi gitaristlik şeklinde algılanıyor, genelde insanlar sürekli metronom ile hıza çalışıyorlar. saatlerce günlerce aylarca... çok yavaş fakat tuşeli bir lick çalmak inanın dünyanın en zor işidir, farkı belirten, bir gitaristi diğerinden ayıran budur. imza gibidir, duyguyu fikri anlatan yine budur. ne yazık ki insan kendi başına çaldığında bunu zor kavrar, yine destek fikir ve görüş almak önemlidir, alternatif olarak kendinizi kaydedip dinleyebilirsiniz.

bend ve vibrato çok karakteristik tekniklerdir, çok sevdiğiniz sololarda genelde çok az overdrive vardır, güzel tonları yakaladığınızda uçurumum kenarında gibi olur insan, en basit bir tek seste bile iyi bir teknik ile çok iyi bir teknik arasında çok büyük farklar ortaya çıkar, çok önemsiz ufak hatalar insanın kafasına vurur.

kurs konusuna gelince, kurs = bir hoca + aynı arzu ve hırsı paylaşan insanlar ; iyi bir hoca önemli ne yazıkki ortada çok miktarda mevcut ve yeni başlayan bir insanın hangisinin iyi olduğunu anlaması çok zor, yukarda belirttiğim noktaları güzelce özetleyebilecek yol gösterebilecek bir hoca size daha büyük bir motivasyon kazandırır ve günümüz hızlı dünyasında daha verimli yükselmenizi sağlar.

aynı şekilde, doğru seçilmiş bir gitar ve amfide aynı derecede önemlidir.

aynı şekilde internetinde etkisi ile gerekende daha fazla metod ve notaya çok hızlı bir biçimde erişiyoruz, iyi bir hoca size bunları doğru bir biçimde filtreleyebilir.

önce çalmak istediğiniz türü düşünün, sevdiğiniz gitaristleri yazın, onların videolarını temin edin (öncelikle konser) sonra izleyin bulabilirseniz eğitim videolarını temin edin ve izleyin, bu sıfırdan baslayıp çalışmak için çok doğru bir yöntem olmasada işin felsefesi açısından çok büyük katkı ve vizyon sağlar.

ne türde çalarsanız çalın , tab veya nota kullanın : başlangıç noktası bellidir, akorlar gamlar, parmak eksersizleri. bunları özverili biçimde yapın, yardım istemekten çekinmeyin, insanlara çalın. ayna kullanın, o videolardaki tutuşları yakalayın, farklarını hissedin, kayıt cihazları kullanın, tonları ve çalış stilinizi değerlendirin, karşılaştırın. bir metod seçin, ona sadık kalın ve ağır ağır sindire sindire çalışın, 100 metod içinde kaybolmaktansa bu daha etkilidir.

bu işin başı sabır ve çalışmak, başarılı olmanız ümidi ile. her çaldığınız nota fayda sağlayacaktır.

Yorum

diğer cevapları okuyunca sorunuzu kaçırmışım,

berklee metodlarını tavsiye ederim, belli bir tekniği yakalamadan özelleşmiş metodlar çok faydalı olmayabilir. bunu dışında beginner metodları genelde yetersiz kalıyor fakat sizin durumununda bunlardan bir iki tanesini evde tamamlamak faydalı olur. parallel olarak tekniğinizin yettiği ve sevdiğiniz parçaları ezberleyin ve sürekli çalın, en güzel egsersiz budur. parmak güçlendirmek içinde bir kac sectiginiz egsersizi yapın, temel ve basit olmasına dikkat edin.

parmak yürüyüşü için : 1 2 3 4 gibi egsersizler
              hammer pull için : pentatonic yürüyüşleri gibi (her metodda vardır)
              bend için : bi alt tel ile ses karsılastırması yapıp sonunu vibrato ile bitirerek
              bend vibrato için : agır dan hızlıya giden vibrato
              normal vibrato ile 1 2 3 4 ü sanki hayalet muziği calıyormus gibi

bir arkadas speed mechanics önermiş, o kitabın başında bu tarz egsersizler var bende tavsiye ederim.

fakat bunların hepsini yavaş ve tempolu yapın, kesinlikle hızlanmayın. ne kadar yavaş çalarsanız o kadar hızlanırsınız, ünlü bir keman yöntemidir bu eski, konserde çalınacak en zor ev karışık parcaları cok ama cok agır çok uzun sürelerde çalarsa insan, her hızda her tuşede calabilir.
              Son güncelleyen hipo2; 13-02-2009, 11:47.

Yorum

ksk_rif isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                Herkeze merhaba,ben rıfat yalçın Cort x-2 gitarımı yeni aLdım fakat maddi durumLar şuan biraz kötü o yüzden kursa gidemiyorum ve kursa gidemediğim için çıldırmak üzereyim.Parmaklarım alışsın diye tabLardan bir kaç parça öğrendim ve bunlarla idare ediyorum.FazLa tablara alışmak istemiyorum ilerde sorun yaratmaması için.İnternet üzerinden kendim evimde eLektroyu tam anLamıyLa öğrenebiLirmiyim.Cevabınız evetse bu nereden olabilir.**** araştırdım fakat bulamadım.Şimdiden teşekkürler.Saygılarımla.

Düzenleyen - ksk_rif on 06/08/2007 01:30:54

Lütfen yazım ve noktalama kurallarına uyun, harfleri düzgün kullanın.
                Tabiki evet ! fakat milletin 1,5 ile 3 yıl arasında yaptığını sen 7 - 8 senede yaparsın . o zaman kadar bıkmış olacağın kanaatindeyim eğitim şart belli bir yerden sonra eğitim almak zorundasın hele başta yanlış öğrenmişsen vay haline :]

Yorum

abicim cidden gitar öğrenmek istiyosan yani sadece hobi olarak kalsın kumsalda filan çaliim 3-5 kız tavliim demiyosan kursa gitmeden tek başına öğrenmek daha zevkli bence ama ne kadar sağlam olur orası sana ve hevesine kalmış olmadı ilk bi kaç yıl gitme kursa para biriktir öyle git kursa

Yorum

sabır sabır (:

Yorum

işte böyle kişiler yüzünden türkiyede müzik ilerlemiyor . saçma sapan şarkılar yapılıyo . önüne gelen şarkıcı oluyor . işte böyle kişliler yüzünden türkiyede müzik değerini yitiriyor . özentilikmiş . sen neden bahsediyorsun kardeşim . yani bi tarzımız olmasın . sonra bizde bütün herkes gibi kalitesiz şarkılar dinleyelim . herkes gibi dım tıs dım tıs lı şarkılar dinleyelim . yani disko şarkıları . **** yeni çıkan şarkıcıların %99 un yaptığı kalitesiz pop şarkıları dinleyelim . işte hiç kimsenin bir tarzı olmadığı için bu ülkede sadece pop şarkılar , disko şarkıları dinleniyo . hatta o şarkılar pop bile değil . saçam sapan şeyler . şarkı değeri değeri bile taşımaz şeyler . bu yüzden alternatif rock , metal , punk rock dinleyenlere cahilce satanist ****** . arebesk dinleyenler değil türkü dinleyenler kıro ilan ediliyo . işte bu yüzden pop denince akla sezen aksu değil , yeni yetme , değeri 5 para etmez kişiler akla geliyo . işte bu yüzden tarz denilince moda olan şeyi yapmak akla geliyo . farklı olmak akla gelmiyooo . . .
                      Son güncelleyen elektro-93; 21-02-2009, 09:05.

Yorum

özentilik yanlış anlaşılıyor sanırım. sizin bahsettiğiniz taklit bana göre.müzik dünyasında kendi uslubunu kabul ettiren nadir insanlar var. gelişmekte olanlar ise büyük abilerine özenirler. bunda yanlış birşey göremiyorum. kim özenmeden kendini geliştirebilmiştir acaba merak ediyorum.kısaca özentilik örnek almaya yakın bir kelimedir bana göre.

Yorum

kesinlikle birilerine özenmeden kendi tarzını oluşturamazsın. Ama bu özenme ileri safhalara geçip özenilen kişinin aynısı olmaya çalışılırsa sorunlar çıkar. Özeneceksin ama kendinden de bir şeyler katacaksın yarattığın tarzına. Benim düşüncem de böyle.

Yorum

Sarhosasik isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                            "tarz" kelimesi çok tehlikeli bir kelimedir, dikkat et, bazı kişiler özentilikle suçlayabilir...
                            Dostum su asamaya kadar bütün yazılarını okudum. Mantıklı açıklamalarla kendini ifade etmeye çalışmıssın ancak elektro93 arkadasımız biraz agresif sanırım. Yazılarındaki bütün bölgelere katılıyorum. Klasik gitarla , Elektrogitarın aynı anda geliştirilebilicegine , klasik ogrenmenin elektroya cok büyük faydalar sağlayabilicegine vs. Ancak su son cümlene katılmadım. Ünlü , ünsüz herkesin bir tarzı vardır ve belirledikleri tarzda ilerlerler. Tarz dediğimiz olay eğer tarzı aşıp taklit etmeye dönüyorsa işte o zaman özentilik başlar. Birtek bu yorumuna katılmadım. Diğerlerinde tamamen senin gibi düşünüyorum. Ayrıca arkadaşlar forum içinde yapıcı olmakta fayda var. Bazı postlarınız cok kırıcı ve kırıcılıktan öte tahrik edici. Yani birşey yazıyorsunuz , diğeri daha ağır cevap veriyor tamamen tahrik unsurundan.

Son olarak şöyle bitireyim;

Klasik Gitar , Elektrogitar için bir zorunluluk değildir ancak çalınması durumunda özellikle elektroda arpejlerde büyük bir rahatlık sağlatır. Hem pena hem parmak kullanılması gereken durumlarda sizi büyük ölçüde ileriye taşır. En azından klasikte birşeyleri oturtmak sizin yürümeden koşmak yerine , önce yürüyüp çıktığınız yolda etrafı tanımanızı sağlayacaktır.

Kolay gelsin.

Yorum

arkadasım bence dınledıgın muzıge ve ne calmak ıstıyorsan yanı hangı muzıgı yapmak ıstıyorsan onla basla.ıstersen ınternette arastır butun saglam gıtar hocaları boyle dıyor.hatta ''klasıkle baslayıp elektro gecerım temelım daha saglam olur'' boyle sacma bsey olamaz.bence elektro gıtarla basla.ben elektroya gecmeden once klasik caldım.bı arkadaşım ben elektro gıtar aldgımda o da elektro gıtara basladı.ama 0 dan basladı.su an pısmanlık duyuyorm keske bende onun gbı en basından elekro calsaydımm dye.bence klasik calmam butnuyle vakıt kaybıydı

Yorum

özentilik ve örnek alma kesinlikle farklı şeyler bence . hatta yakın anlamlı bile değildir . örnek almak demek o kişinin olumlu yönlerini almak demektir . ama özentilik ise bir kişinin olumsuz ve olumlu hereşeyini taklit etmek demektir . tamamen ona benzemeye çalışmaktır . tabiki başta birilrini örnek alcaz . ondan bundan şundan herkesten birşeyler kapcaz . sonra bunları harmanlayıp kendi tarzımızı oluşturcaz . herkesin tarzının büyük bölümü kendine hastır . eğer herkesin yaptığını yaparsan o moda olur . ancak herhangi bir kişiye tamamıyla benzemeye çalışırsan(olumlu ve olumsuz yönleri ile birlikte)ozaman bambaşka birşey olur ve -->>ÖZENTİLİK<<-- olur . umarım açklayıcı olmuştur
                                Son güncelleyen elektro-93; 21-02-2009, 20:11.

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                                Initializing Tabs & loading Content...
                                Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                                X