Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Aktif Manyetik ve Pasif Manyetik Olayı

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

    #46
    Merhabalar. Aktif ve pasif manyetikler hakkında bazı kıyaslamalar yapmak istiyorum. Aktif manyetikler bildiğimiz üzere bir elektrik devresi ile gitardaki elektrik akımını güçlendirip tonun dolayısıyla daha sert ve keskin gelmesini sağlar. Fakat elde edeceğiniz sertlik karakterinin yanı sıra size bazı eksileri olacaktır. Mesela sustainden başlayalım. Doğal olarak aktif manyetikler 9 bazen 18 voltluk devreler ile güçlendirildiklerinden dolayı manyetiklerin teller üzerindeki çekim kuvveti oldukça yüksek olup tellerin doğal titreşimini etkileyeceğinden dolayı eğer gitarınız çok iyi bir gitar değilse ciddi derecede sustain kaybına sebep olur. Bunun yanı sıra manyetik eğer çok iyi bir gitar kullanıyor iseniz gitarınızın ağacının verdiği ton karakterini bir derecede tınlamayacak ve ağacın tonunu öldürecektir. Bu yüzden ben aktif manyetikleri pek tercih etmiyorum. Bu arada pasif manyetikten sert tonlar alamazsınız diye birşey kesinlikle yok. Kullandığım gitarın üzerinde Seymour Duncan pasif manyetikler bulunuyor ve canavar gibiler. Düzgün bir amfiye bağlıyorsanız arada hiç bir pedala vb efekt aletine ihtiyaç duymadan çok sert tonlar genede elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra pasif manyetikler aktif manyetiklere oranla amfi üzerindeki ekolayzırlara daha duyarlı olacaktırlar ve dolayısıyla daha kolay bir şekilde istediğiniz tonu elde edebilirsiniz. Kim ne derse desin kesinlikle olay amfide biter. Güçlü bir amfiye bağladığınız bir gitarda aktif manyetikler olmasa bile tondaki sertlik gene doyurucu olacak ve aktif manyetiklere ihtiyaç duymayacaksınız. Bu arada EMG' nin pasif manyetiklerini de önermiyorum. Seymour Duncan ve DiMarzio' nun yaptığı pasif manyetikler bir derecede daha iyidir. Ibanez gitarların üst modellerinin genelinde kullanılan DiMarzio manyetiklerin kalitesi gayet ortada. Ayrıca kendim EMG h4 ve SD JB kıyaslaması yaptım. kesinlikle Seymour Duncan diyorum.
    Son güncelleyen metallistdude; 27-11-2010, 12:41.

    Yorum


      #47
      İlk önce manyetiğin nasıl ses oluşuturduğunu kısa, teknik detaya girmeden ve herkesin anlayabileceği öz bir şekilde anlatayım.

      Manyetiğin hayati olan iki bileşeni vardır. Mıknatısı/Mıknatısları ve bobini. Mıknatıs, bobinin içinde yer alır. Mıknatıs, bir manyetik alan oluşturur, üzerindeki bobinde bu manyetik alandan etkilenir.

      Manyetik üzerindeki tellere vurduğumuzda (Bu teller naylon tel olmamalı. Yani klasik gitara manyetik takarsak ses alamayız, çünkü naylon tel manyetik alanda etkili değildir.) mevcut manyetik alanda bir hareketlilik, bir değişim oluşur. Bobin üzerinde hissedilen bu değişimi, en sade tabir ile "sinyal" olarak adlandırabiliriz. Ve bu sinyal, potanslar, jacklar ve kablolardan geçerek amfimize iletilir. İlk olarak preamp katında işlem görür ve sonrasında power amp katında yükseltilir. Buradan hoparlöre aktarılır ve en sonunda biz bu olayı "ses" olarak algılarız.

      İşte manyetik kısaca budur ve ses oluşumunu bu şekilde yapar.


      - Pasif manyetik nedir?

      - Aslında pasif manyetik şudur, budur diye tekrar bir açıklama yapmaya lüzum yok. Çünkü yukarıdaki açıklamam, manyetik işleyişini anlatmasının yanında, pasif manyetiğin ne olduğunuda anlatıyor. Pasif manyetikler aynen bu anlattığım şekilde çalışır.


      - Aktif manyetik nedir?

      - Temel prensibi yukarıdaki açıklamadır. Ama pasif manyetiklerden iki farkı vardır.

      Bunlardan ilki, bir yükselticiye sahip olmaları, ikincisi ise, bu yükselticiyi çalıştıracak bir güç kaynağına ihtiyaç duymalarıdır. Bu güç kaynağı 9v luk pildir çoğu zaman (Ama aktif manyetik üreticileri, ürünlerin manual denilen açıklamalarında, 2 adet, hatta 3 adet 9v pil ile bile kullanılabilineceklerini söylüyorlar.).

      Bu yükseltici olayını, manyetiğin içine yerleştirilmiş pille çalışan küçük bir amfi gibi düşünebilirsiniz. Bunun amacı, amfinize direk olarak gitar üzerindeki manyetik alanın değişiminden oluşan sinyali değil, bu sinyalin daha güçlü ve işleme tabi tutulmuş halini gönderme isteğidir.



      metallistdude, izninizle yazınızdaki bazı noktalara değinmek isterim. Çünkü bunları okuyan, araştırma ruhundan yoksun olan genç arkadaşlarımız çok çok farklı şeyler düşüneceklerdir kendilerince.

      Aktif manyetiğin çekim gücü yüksekliğinden dolayı tel titreşimine olumsuz bir etki ettiği doğru. Ama bu kağıt üzerinde ve teorik olarak olarak doğru. İnsan kulağını bu titreşim ve beraberinde getirdiği sustain farkını algılayabilirmi algılayamazmı orası tartışılır.

      İnsan kulağı bu olumsuzluğu farketmediği gibi, bunun tam tersini algılıyor dersem hiç yanlış bir şey söylememiş olurum hatta. Şöyleki;

      Aktif manyetiklerde sinyal yükseltilerek ve güçlendirilerek amfiye aktarıldığından, aynı gitarı standart bir pasif manyetikle ve hemen sonrasında aktif bir manyetikle çalarsak, aktif manyetikli olan sesin daha sustainli olduğu hissine kapılabilir insan. Sebebi, gelen sinyalin daha yüksek olması.

      Yani gitarı amfi seviyesi 2 de çalmak ile 5 te çalmak gibi bir şey bu. Seviye 5 te iken duyacağımız ses daha uzun gelecektir hali ile. Aktif/pasif olayında durum aynen budur (aslında bu durum sustain değildir. Sustain gitar ile alakalı bir durumdur. Ama genel anlamda, sustaini sesin uzun süre devam etmesi olarak algılarsak, söylediğim gibi olmaktadır. Aslında işin içinde feadback vb. gibi bir dünya etmende var, ama oralara girersek hiç çıkamayız.) ve bu yüzden aynı gitara aktif manyetik takarsak sustain azalması değil, aksine sustain artması yaşayabilir.

      Çekim gücünün yüksek olmasından ötürü getirdiği olumsuzluk, sustain değil aslında, tonun doğallığı ve yapaylığı. Bu güçten ötürü aktif manyetikler telin titreşimindeki her frekansı net olarak alamaz, yutar. Ve buda bir nebzede olsa yapaylık katar tona. Çekim gücünün olayı ve götürüsü, hissedilen olumsuzluğu budur tam olarak. Sustain mevzusu işitsel değil, kağıt üzerinde bir farklılık yaratır.

      Yapar, eder, yaşarsınız, duyarsınız falan filan diye yazıyorum, sakın bunları tahminen yazdığımı düşünmeyin arkadaşlar. Bunu söylemekten hiç haz almasamda, küçük bir müzik market açabilecek kadar çok ekipmana sahip oldum, denedim, kullandım. Ve elime geçen her ekipmanlada bunları bizzat denedim. Yani birebir yaşadıklarımı ve sonuçları yazıyorum. Zaten forumda pek çok yerde anlatmışlığım var bu gereksiz deneyleri. Bunuda bir dip not düşeyim dedimki, insanların kafasında soru işareti kalmasın.


      Aktif manyetik - Ağaç ve ağacın tona ektisi konusunda ise, geçmişte yine bu forumda yazdığım bir mesajı buraya eklemek istiyorum;

      yutup123458 isimli üyeden alıntı Mesajı göster
      ... EMG lerin gövde ağacından etkilenip etkilenmemesi efsanelerini çok duyuyordum. Aktif EMG li X-TH yi aldıktan bir kaç hafta sonra, bu olayın gerçek olup olmadığını öğrenmek için, agathis gövdeli strat kopyası gitarıma bağladım 81-85 i. All tube Laney VC30 da test ettim.

      Maun gövdede verdiği tondan daha cılız, daha hacimsiz bir ton veriyordu. Drive larda biraz daha güçsüzdü. Ama açık konuşmak gerekirse arada dağlar kadar fark yoktu tonda. Ama konu sustaine gelince X-TH deki sustainin yarısını bile vermedi. Yani tonda çok büyük farklılıklar olmadı belki ama, sustainden çok şey kaybetti.

      Tecrübelerime dayanarak, evet aktif EMG lerde gövde ağacından etkilenme az oluyor ama bu, portakal kasasınada bağlasanız aynı tonu alırsınız anlamına gelmez, diyorum. ...
      Birde aktif manyetikler için, daha doğrusu EMG ler için, neye bağlarsan bağla ses verir, ağaca ihtiyaç yok düşüncesi var. O konu içinde şu mesajı yazmıştım;

      yutup123458 isimli üyeden alıntı Mesajı göster
      Bu sadece EMG ye özel bir durum değil. Hangi manyetik olursa olsun, aktif ise pilini bağlayın, pasif ise şasisini yapın. Ondan sonra neye bağlarsanız bağlayın, yakınında tel varsa, tele vurduğunuzda ses verir. Yani içi boş bir şeyede bağlansa ses veren tek manyetik EMG değil. Tüm manyetikler bu özelliğe sahip.

      Bazı jazz kasa gitarlarda (hatta neredeyse tamamı) bunun en güzel örneği ve ispatı. Ayrıca içi boş tekneye sahip olan elektro bağlamalarda da, %90 olarak Dimarzio manyetikler kullanılır. Bildiğimiz elektro gitar manyetikleri. Hatta büyük üstad Neşet Ertaşın bir bağlamasında, Vai nin kullandığı Dimarzio nun olduğunu görünce çok şaşırmıştım.

      Ben bağlamama humbucker monte ettim, gayet güzel ses veriyor. Hemde kaliteli falan değil, cort x-2 lerde kullanılan power sound manyetik.

      Yani sonuç olarak, manyetiğin ses vermesi için gövdenin içi dolu olması gerekmiyor. İçi boş gövdede de ses veren tek manyetik EMG değil. Bir gövdesi olsun ya da olmasın, dolu ya da boş olsun, tüm manyetikler tellerdeki titreşimi amfiye iletebilir.


      http://www.mygitar.com/forum/attachm...6&d=1258391503

      Pasif manyetiklerle sert tonlar alma konusunda söylediklerinizde haklısınız. Gayet sert karakterli pasifler mevcut.


      E.Q duyarlılığına etkisinde ise aktif ya da pasif olmasından ziyade, manyetiğin bileşenleri önemli. Seramik mi, alnico mu, alnico ise hangi alnico gibi gibi.. Çünkü e.q a duyarlı kılan etmen manyetik alanın sıkılığı konusudur. Bu konuyuda en çok etkileyen unsur mıknatıs seçimidir. Bir aktif manyetik alnico da olabilir seramikte olabilir, aynı şekilde bir pasif manyetikde alnico ya da seramik olabilir.

      Gerçi siz amfi e.q ile uyumdan söz etmişsiniz. Benim bahsettiğim bu fark ise, gitardan gelen ton yapısındaki e.q ile ilgili. Ama yinede bu farkların amfi e.q ayarlarına tepkisiz kalacağını düşünmek yanlış olur. Yani temel etmen mıknatısın ne olduğudur.


      DiMarzio mu, S.Duncan mı, EMG mi, o mu bu mu konusu ise, tamamen zevk renk olayı olduğundan, herkesin kendi doğruları vardır, denecek bir şey yok tabi.

      Mesajımı üniversite 2. sınıfta Toplam Kalite Yönetimi dersinde hocamın söylediği ve üniversite hayatımdan aklımda kalan ender sözlerden biriyle bitirmek istiyorum.

      Söz konusu "beğeni" ise denecek bir şey yok, çünkü beğeni özneldir, ölçülemez, karşılaştırılamaz ve değişebilir. Boş yere tartışmayınız. Ama eğer "kalite" konusunda konuşulacaksa, kalite nesneldir, ölçülebilir, karşılaştırılabilir ve herkes için geçerlidir, üzerinde çok şey söylenilebilir.


      Saygılar, sevgiler..

      Yorum


        #48
        yutup123458; Söylediklerinde haklısın. Benim yazdıklarımdan daha açıklayıcı olmuşlar teşekkür ederim. Sustain olayına gelince zaten iyi bir gitarda kullanılmadığı zaman fark edileceğini söylemiştim sizde örnek vermişsiniz. Örneğinizdeki olay da sustainable olmayan gitarlara aktif manyetiklerin gitmeyeceği konusunu açıklıyor zaten. Diğer bir değişle de daha güçlü bir gövde yapısına sahip olan gitarların, aktif manyetiklerin getirdiği sustain kaybından pek etkilenmeyeceğini. Pasif manyetik konusuna geldiğimiz zaman dünyada EMG hz manyetiklerin çok fazla tercih edilmediğini ve bunun yanı sıra SD ve DiMz manyetiklerin bir çok marka tarafından tercih edildiği bir gerçek. Ben de bizzat denediğim için EMG HZ manyetiklerden pekte memnun olmadığımı belirttim. Tabiki de bir EMG h4 manyetik şurada 130 lirayken SD veya DiMarzio pasifler daha pahalı. Kesinlikle verilen paranın hakkını veriyor H4. Tabiki olay tercih meselesi. Dünyaca ünlü olan bir çok gitarist ve marka da tam aksine EMG HZ leri tercih edebiliyorlar. Benim bizzat sırf EMG manyetiklerin sabun kalıbına benzeyen görüntüsüne hasta olupta o şekilde kutulu olan manyetiklerin hepsinin iyi olduğunu düşünen arkadaşlarım oldu işte bu yüzden de bu şekilde bir açıklama yapma hissi duydum EMG firması aktif manyetiklerinde gayet başarılı zaten bu da ortada. Aktif manyetik kısmında EMG ye has bir açıklamam yok zaten genelleme yaptım. EMG 81/85 81/60 gibi kombinasyonlar çok fazla tercih edilir ve gayet de başarılıdırlar fakat tutupta şu 500 liralık bir gitara konu hakkında pek bilgi sahibi olmadan daha sert ses veriyor diye aktif manyetik takmak pek iyi sonuçlanmayacaktır. Bu yüzden zaten Aktif manyetiklerin görüldüğü gitarlar genelde belli bir fiyatın üstünde oluyor... Umarım yazdıklarım doğru anlaşılır. Teşekkür ederim, saygılar...

        Yorum


          #49
          arkadaşlar aktif manyetikli bir gitar pasif manyetikli hale getirilebilirmi ?

          Yorum


            #50
            Rga32

            Merhaba foruma yeni uye oldum Bende Ibanez RGA32 var sanırım bu gitarın manyetikler aktif, şimdi gitarın içindeki 9v pil bitince pili değiştirmezsem ses çıkmaz mı? Bu arada çömez gitaristler bölümünde neden konu açamıyorum?

            Yorum


              #51
              DaveMaster isimli üyeden alıntı Mesajı göster
              Merhaba foruma yeni uye oldum Bende Ibanez RGA32 var sanırım bu gitarın manyetikler aktif, şimdi gitarın içindeki 9v pil bitince pili değiştirmezsem ses çıkmaz mı? Bu arada çömez gitaristler bölümünde neden konu açamıyorum?
              senin gitarında 9 v luk değil 2 tane kalem pil vardı sanırım. pil bitince ses verir fakat boğuk bir ses verir. ordan anlarsın, hem kolay kolay bitmez o pil merak etme.

              üyeliğin sınırlıymış öyle yazıyor nickinin altında niye öyle bilmiyorum ?

              Yorum


                #52
                radical isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                senin gitarında 9 v luk değil 2 tane kalem pil vardı sanırım. pil bitince ses verir fakat boğuk bir ses verir. ordan anlarsın, hem kolay kolay bitmez o pil merak etme.

                üyeliğin sınırlıymış öyle yazıyor nickinin altında niye öyle bilmiyorum ?
                yorumun için sağol yeni uye olanlar artık sınırlı uye oluyorlarmış.

                Yorum


                  #53
                  radical isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                  senin gitarında 9 v luk değil 2 tane kalem pil vardı sanırım. pil bitince ses verir fakat boğuk bir ses verir. ordan anlarsın, hem kolay kolay bitmez o pil merak etme.

                  üyeliğin sınırlıymış öyle yazıyor nickinin altında niye öyle bilmiyorum ?
                  ya gitar sıfırda üretimi 2009 seside boguk biraz. şimdi 2 tane duracell kalem pil taksam olur mu?

                  Yorum

                  Unconfigured Ad Widget

                  Collapse
                  Initializing Tabs & loading Content...
                  Initializing Tabs & loading Content...

                  Trending

                  Collapse

                  Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

                  Çalışıyor...
                  X