Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Effects (FX) Loop

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

    Eğitim Effects (FX) Loop

    Forumu gezdim dolaştım, bu kısım ile ilgili bir başlık bulamadım. Hep bölük pörçük bilgiler mevcut. Bilmeyen arkadaşlar için elimden geldiğince, tek bir başlık altında toparlayarak açıklamaya çalışacağım fx loop u.

    FX Loop Nedir ?

    Preamp ve poweramp katı bulunan standart amfileri baz alarak, preamp (drive katı) ile poweramp (clean katı) arasında bulunan, iki adet dişi jacktan oluşan, "send" ve "return" adı verilen girişlere effects (fx) loop diyoruz.

    "send" preamp ın çıkış kısmı, "return" ise poweramp ın giriş kısmıdır. Genel olarak amfimizin arka bölümünde ve resimdeki gibi olur.


    Hangi Amfilerde Bulunur ?

    Preamp ve poweramp katı bulunan her amfide olabilir. Transistörlü, lambalı, hybrid vb. aklınıza gelen tüm amfilerde olabilir bu girişler. Yoksa bile yaptırılabilir/yapılabilir. Her amfide olabilir demek, her amfide var demek değil malesef. Ne yazıkki piyasada bulunan 30w ve altındaki amfilerin %90 ında olmuyor fx loop.

    Geçen hafta Laney lerimden birine yaptırdım ben bu girişlerden, gayet memnunum. Yani sonradan yaptırıldığında da verim alınıyor. Eğer zamanınız ve elektronik bilginiz var ise, kendinizde yapabilirsiniz.


    Nasıl ve Neden Kullanılır ?

    Drive ınızı amfiden alıyorsunuz, ve bağlayacağınız pedalın, amfinin drıvında işlem görmeden geçmesini istiyorsunuz (Bu ne demek: yani gitardan giden ses ilk önce amfide drive halini alsın, ondan sonra bağladığım pedalın sesini alsın) diyelim. Bu durumda işte o pedalınızı, amfinin input una değil, pedalın input ve output kısımlarından çıkan kablolar ile fx loop a bağlamanız gerekiyor. Bunu yaptığınız zaman, gitarınızdan gelen sinyal, ilk önce drive a dönüşür, daha sonra bağladığınız efekt pedalının efektine dönüşür drivelı ses.

    Soru: - Pedalı amfi ile gitar arasına bağlarsam ne olur ?
    Cevap: - Ses ilk önce pedaldan, sonra preamptan geçeceği için, gitarın sesi ilk önce efekte uğrar, efektli ses distortion/overdrive olur. Yani yukarıda yapılmak istenilenin tam tersi.

    Soru: - Neden efekt pedallarını drivedan önce değilde, sonra kullanmak isteyeyimki, ne farkı var ?
    Cevap: - Tabiki bu sizin hür iradenize kalmış, nasıl isterseniz öyle bağlayın. Ama bir takım fiziksel gerçekler vardırki, bunlar siz istesenizde istemesenizde değişmez.

    Örnk:

    Tekrar tabanlı efektler (chorus, delay, vibrato, flanger, phaser,reverb vb.) kendi özelliğini sese yansıttıktan sonra, kırılma yaşarsa eğer, hatırı sayılır bir fead back yapar.

    Yani gitar + chorus + amfideki distortion şeklinde müzik yapmaya kalkışırsanız, istenmeyen pek çok ses ile karşı karşıya kalacaksınız malesef. İşkence boyutuna geldiğide oluyor bu istenmeyen gürültülerin.

    Wah pedalı ise, ilk önce gitardan gelen sesi değiştirip, o sesin drive halini alması ile daha iyi tonlar veriyor çoğumuza göre. Yani gitar + wah + amfi drive ya da drive pedalı şeklinde kullanıyoruz çoğumuz. Buna karşın, wah pedalını loop a bağlayıp gitar + amfi drive + wah şeklinde kullanmaktan keyif alan gitaristlerde çok var. Bende ara ara bunu yapıyorum. Jimi Hendrix bile çoğu zaman böyle kullanmıştır.

    Soru: - Peki fx loop zinciri içindeki pedalların sırası farkedermi. Yani chorus + delay ya da delay + chorus olması farkedermi.
    Cevap: - Chorus/Drive durumundaki gibi bir farklılık söz konusu değil. Delayı vibratodan önce bağlamışsın, chorus flangerdan sonra olmuş, bunlar tamamen kişinin zevkine göre ayarlanacak işler. Evet fark yaratıyor ama, gürültü yapma, rahatsız etme gibi bir durum söz konusu değil. Bu yüzden bu sorunun en güzel cevabı sizde saklı. Deneme yanılma ile bulun doğru sıralamayı.

    FX Loop un bir diğer kullanım amacı ise, harici bir preamp bağlayıp, drive sesini amfinin preamp katından değil, bağladığımız preamp ünitesinden almaktır.

    Soru: - Drive pedalını amfinin input undan girmekte bir sakınca yokta, niye preamp ı loop tan bağlıyoruz.
    Cevap: - Drive pedalı ile preamp aynı şey değildir. Örneğin bir mesa v twin i, amfinin inputuna direk olarak bağlarsak, amfinin preamp katına pream bağlamış oluruz. Üst üste binmemesi ve verimin daha iyi alınması (yalnızca birinin karakterinde ses almak, ya amfi preamp ya harici preamp) loop tan bağlamak daha çok tercih ediliyor.

    Not: Bu bahsi geçen fx loop, "seri fx loop". Birde paralel fx loop var. Boş bir zamanımda onuda ayrıntılı olarak anlatacağım.

    Bir kaç bağlantı şekli örneklemeye çalıştım. Eğer resimlerde ya da anlattıklarımda hata, yanlışlık var ise, affola =)

    #2
    Duyduğuma göre bazı delay ve chorus pedalları amfiden önce bağlanmak için tasarlanmışlar. Önceleri FX loop diye bir hadise olmadığından bu pedalların girişlerini line seviyesinde (fx loopta) bir girişle beslediğimiz zaman pedalların girişleri aşırı yüklenip sesler bozuluyor. Mesela dd-3 pedalımı Big Muff Pi pedalımdan sonra bağladığım zaman parlak ayarlarda delay pedalım sapıtıyor...

    Delay efektlerime chorus vermeyi sevdiğim için bana daha çok paralel FX tarzı bir hadise lazım ya da delay pedalının dry çıkışını amfiye girip wet çıkışını chorusun girişine bağlayıp chorusun sadece wet çıkışını FX returne bağlamam gerekiyor. Evet karışık biraz Bu şekilde gitarınızın gerçek tonunu daha iyi hissedip chorus efektiniz çok güzel mistik bir hava katıyor. Bir nevi fakirler için Deluxe Memory Man yani
    Son güncelleyen ynx; 26-01-2010, 17:51.

    Yorum


      #3
      Ne yaptın ynx, korkuttun milleti, o kadar derinlere girme

      Evet bende son zamanlarda loop yerine direk inputtan girildiğinde daha yüksek verim alındığı konuşulan pedalları duyuyorum. Ama bunlar çok az sayıda. Bazı markaların bazı modelleri. Henüz detaylı bir inceleme yapamadım o pedallar hakkında =)

      Yorum


        #4
        Gerçekten güzel bir açıklama olmuş. Resimlerlerde desteklenmiş.
        Ben bu loop olayını hiç kullanmadım, çünkü buzaman kadar hiç FX Looplu bir amfim olmadı ama şimdi 65 wat üstünde FX Loop olan amfi almayı planlıyorum.

        Benim de bu konularda bazı sorularım olacak.. Ama henüz değil. Biraz daha araştırma ve bilgi toplamalıyım.
        Son güncelleyen northerner; 31-01-2010, 21:44.

        Yorum


          #5
          eko varsa elimizde mesela boss ge-7 onu nereye koyacağız bu sistemde ?

          Yorum


            #6
            Yutup tebrik ediyorum seni süper bir çalışma olmuş. Malum fx loop hakkında sorunlarım varken hepsi tamamen kalkmış oldu ortadan. Yakında fx loop lu bir amfim olursa zaman içindeki tecrübelerimi buraya aktarırım. ,)

            Yorum


              #7
              Elimde İbanez Tb-50r amfim var. Distortionu amfiden alıyorum. Fakat aldığım distortion'un tonu yeterli gelmeyince bir overdrive pedalı ile boost lıyayım dedim. O sırada elime bir sd-1 geçti. Sizce boostlarken Fx Loopdan mı yoksa yoksa inputdan mı gireyim sd -1 i?

              Düzenleme: Az önce denedim fakat sadece sd - 1 in kendi tonu geldi. Çok düşük bir overdrive. Fakat, input dan girince de boost larken çok dip ses oluyor. Bunun bir çözümü var mı?
              Son güncelleyen Prestigio; 03-02-2012, 20:55.

              Yorum


                #8
                Prestigio isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                Elimde İbanez Tb-50r amfim var. Distortionu amfiden alıyorum. Fakat aldığım distortion'un tonu yeterli gelmeyince bir overdrive pedalı ile boost lıyayım dedim. O sırada elime bir sd-1 geçti. Sizce boostlarken Fx Loopdan mı yoksa yoksa inputdan mı gireyim sd -1 i?

                Düzenleme: Az önce denedim fakat sadece sd - 1 in kendi tonu geldi. Çok düşük bir overdrive. Fakat, input dan girince de boost larken çok dip ses oluyor. Bunun bir çözümü var mı?
                Çok normal. Olması gerekenler olmuş.

                Booster pedalını fx loop üzerinden bağlamak ve kullanmak her şeyden önce boost mantığına aykırı zaten işin aslında. Boost pedalı preamp arkasına atılmış oluyor, ve bu muhtemelen her daim kötü sonuç verecektir.

                İkincisi ve aslında en önemlisi ise, transistörlü amfi üzerinde boost yapılmaz arkadaşlar. Yapılırsa da %80-90 oranında alacağınız sonuç böyle olur. Booster bağlanıp memnun edici sonuç alınan transistörlü amfiler çok nadirdir.

                Benim tavsiyem, hiç uğraşmayın. Ama illa yapacağım diyorsanızda, amfideki gain miktarını düşük seviyelerde tutup o şekilde sd-1 i devreye sokun. Gürültü bir miktar daha azalıp daha insancıl bir ton çıkacaktır ortaya. Tabi amfi input üzerinden girerek yapacaksınız.

                SD-1 benimde epey süre kullandığım çok amaçlı ve iyi bir boost pedalıdır. Ama amfi lambalı değil ise, sonuç genelde hüsran olur bu pedalla. Aynen tüm tube screamer'larda olduğu gibi.

                Yorum


                  #9
                  Anladım çok sağol ama ne yapalım lambalı amfiye verecek paramız da yok yani daha gitar var sonra başka ihtiyaçlar. =(

                  Yorum


                    #10
                    Bir şey merak ettim. prestigio arkadaşımız sd-1'i inputtan girse fx looptan da noise gate bağlasa nasıl sonuç alır? Daha iyi olmaz mı?

                    Yorum


                      #11
                      Teorik olarak gürültüyü bir miktar keseceği aşikar. Ama bu seferde noise gate in beraberinde getirdiği olumsuzluklar tonu berbat edecek. Denemek lazım.

                      Sonuç olarak, bu uğraşa ve maddi kayba değecek bir netice alınamaz %99.9. Bu yüzden şahsi fikrim, hiç uğraşılmaması en hayırlı olan.

                      Yorum


                        #12
                        proccessor + lambalı amfi kullananlara fx-loop'dan bağlamayı tavsiye eder misiniz ?
                        (gt10+ashton bluetongue 50)
                        ben bir deneme yaptığımda hem gitarın clean sesi hem de efektli sesi aynı anda duyuluyor gibi tuhaf bir durum oldu
                        not: gitar'ı input'tan proccessor'ü send-return'den bağladım yanlış hatırlamıyorsam, bağlantıyı mı yanlış yaptım acaba ??

                        Yorum


                          #13
                          Prosesör konusunda çok cahilim ne yazık ki. Bir türlü ısınamadığımdan, hiç bilmiyorum o konuları. Bu yüzden söyleyeceklerim teorik bilgilerin dışına çıkmaz. Bizzat tecrübem yok yani.

                          Ama genel olarak şunu söyleyebilirim. Prosesörde preamp özelliği varsa ve drive prosesör vasıtası ile alınacaksa, tabi ki fx return'dan bağlamak daha mantıklı. İki preamp üst üste binmemiş olur. He eğer prosesörün direk olarak amfi input çıkışı varsa ek olarak, normal olarak inputtan da giriş yapılabilir amfiye.

                          Yorum


                            #14
                            yine de teşekkürler,
                            ve evet, preamp **** amp.modelling gibi şeyleri kapatıp sadece efektleri açıyorum proc.dan
                            şimdilik input'tan bağlamaya devam

                            Yorum


                              #15
                              peki hybrid amfilerde (preamp lambalı) amfinin drive'ı inputtan pedal bağlanarak boostlanırsa daha iyi sonuç alınır mı? çok merak ettim hybrid amfi var ama denemelik pedalım yok ne yazık ki.

                              Yorum

                              Unconfigured Ad Widget

                              Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

                              Trending

                              Collapse

                              Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

                              Çalışıyor...
                              X