Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Big Bang Deneyi

Collapse
X
 
  • Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

    Big Bang Deneyi

    Arkadaşlar Big Bang deneyinin sonucu ne oldu bileniniz var mı ? Yapılmadı mı ? Araştırdım fakat bir şey bulamadım.

    #2
    Cern'deki deneyi mi kastediyorsun?

    Yorum


      #3
      Evet. Cern'deki deneyden bahsediyorum. Hiçbir sonuç bulamadım google amcadan

      Yorum


        #4
        Bildiğim kadarı ile deney yapıldı.Ama elde edilen anti madde (karşı madde) çok çabuk yok olduğu için pek verimli bir sonuç elde edilemedi.

        Yorum


          #5
          Cenevre yakınlarındaki parçacık hızlandırıcısında yapılan deneyler fizik bilimcilerin adeta bir ”veri seli” elde etmesini sağladı. CERN’in internet sitesinde ‘Bu kadarını hayal bile edemezdik’ notu dikkat çekti.

          CERN’deki deneylerde, ışık hızına yakın bir hızla çarpıştırma deneylerinin bu kez kurşun iyonlarıyla yapılması, beklentilerin çok ötesinde bir başarı elde edilmesini, fizik bilimcilerin adeta bir ”veri seli” elde etmesini sağladı.
          Bu son çarpıştırma ile, maddenin ”kuark-gluon plazma” halinin ortaya çıktığı düşünülüyor. Evrenin ortaya çıktığı Büyük Patlama’nın başlangıcının hemen sonrasında maddenin bu halde olduğu, bu aşamada atomların bile henüz oluşmadığı düşünülüyor. Güneşten bile milyonlarca kat sıcak olan bu aşamada, hızla soğumanın atom altı parçacıkları oluşturduğu varsayılıyor. Bu atom altı parçacıklar da, atomun yapı taşlarından olan proton ve nötronları oluşturuyor.
          Atomu oluşturan ve maddeye kütlesini veren bu atom altı parçacıklar arasında olduğu düşünülen ”Higgs bozonu” adlı parçacığın varolup olmadığı da, bu deneylerde elde edilen verilerin incelenmesi sonucunda anlaşılacak. CERN’de çalışan bir ekibin sözcülerinden Guido Tonelli, Higgs parçacığının varolup olmadığının, 2011 sonuna kadar anlaşılmış olabileceğini söyledi. Higgs parçacığının, parçacıkların birleşmesi sonucu, maddenin kütle kazanmasını sağlayan kilit önemdeki parçacık olduğu sanılıyor.
          Tonelli, uzaydaki derinlik, genişlik ve yükseklik ile zamandan oluşan 4 boyuta ek olarak, çok daha fazla boyutların (paralel evrenlerin) varlığına ilişkin ipuçların da yine gelecek yıl elde edilebileceğini belirtti. Bunun için, hızlandırıcıda 2011′de yapılacak olan daha yüksek enerjili çarpışmalar, daha kolay sonuca gidilmesini sağlayabilecek.
          CERN’deki bir başka ekibin sözcüsü Fabiola Gionotti de, CERN’in internet sitesindeki yazısında, ”bir yıl önce, deneylerde bu kadar aşama sağlayabileceğimizi hayal bile edemezdik” dedi.
          AA
          Son güncelleyen Guitarist95; 29-03-2011, 21:21.

          Yorum


            #6
            Guitarist95 isimli üyeden alıntı Mesajı göster
            Bazı bağnaz yobaz ve geri kafalılar da din sayesinde ilimi irfanı göremiyor. Görememekler kalmıyor yanlış dini alet ederek insanlığın geri kalmasını sağlıyorlar. Sağolsunlar.
            Ne güzel fizikle ilgilenen biri çıktı diyordum. Final olmamış birader kusura bakma. Herkesin kendi düşüncesi vardır saygı duymalısın. Yobaz, ateist, satanist vs. vs. seni ilgilendirmemeli. En azından bilim ile uğraşan bir insan ilim irfan öğrenmeye çabalayan bir insan böyle düşünmeli. Sen sadece bilim ile uğraş etrafı çok düşünme. Kimseyi kınamaman en doğrusudur. (Einstein and Eddington filmini tavsiye ederim sana.)

            Buyur buradan devam et belki ufak bir yardımı dokunur(Çok sayıda makale mevcut içerisinde):

            Yorum


              #7
              Sinikael isimli üyeden alıntı Mesajı göster
              Ne güzel fizikle ilgilenen biri çıktı diyordum. Final olmamış birader kusura bakma. Herkesin kendi düşüncesi vardır saygı duymalısın. Yobaz, ateist, satanist vs. vs. seni ilgilendirmemeli. En azından bilim ile uğraşan bir insan ilim irfan öğrenmeye çabalayan bir insan böyle düşünmeli. Sen sadece bilim ile uğraş etrafı çok düşünme. Kimseyi kınamaman en doğrusudur. (Einstein and Eddington filmini tavsiye ederim sana.)

              Buyur buradan devam et belki ufak bir yardımı dokunur(Çok sayıda makale mevcut içerisinde):
              http://www.tubitak.gov.tr/detailedse...t=3&query=cern
              Haklısın da hocam insan o bazen tutamıyo kendini kusura bakmayın Teşekkürler bu arada

              Yorum


                #8
                Benim de bildiğim kadarıyla bilinen 6 kuarktan sadece 2 tanesi dünyada olduğu deney tam olarak sonuçlanamamış. Yani uzayın başka bir yerinden yapılması gerekiyormuş. (Kimyacımız anlattıklarından.)

                Yorum


                  #9
                  Teşekkür ederim sarac42. Zaten daha devam ediyormuş. Çok gizemli bir dünya kara delikler oluşsa da gitarımla beni yutsa bi ikimiz kalsak çalsam sürekli

                  Yorum


                    #10
                    Daha dün dersanede bu konuyu konuştuk deney 2009 yapılacaktı fakat yeni bilim adamları karadelik oluşacağını söylediler. Karadelik oluşma oranı %1 bile olsa yapılmayacağından deney yapılmadı. Bence de yapılmamalı çünkü kesinlikle karadelik oluşur.

                    Yorum


                      #11
                      anstro isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                      Daha dün dersanede bu konuyu konuştuk deney 2009 yapılacaktı fakat yeni bilim adamları karadelik oluşacağını söylediler. Karadelik oluşma oranı %1 bile olsa yapılmayacağından deney yapılmadı. Bence de yapılmamalı çünkü kesinlikle karadelik oluşur.
                      Karadelik oluşsa bile o kadar yüksek enerjili olmasını bekleyemezsin sonuç olarak deney ortamında hazırlıyorsun.

                      Kendi şahsi fikrim karadelik oluşur ama kısa ömürlü. Belki saliseler içinde bile yok olabilir. Dünyadan daha bütük karadelik varlıkları biliniyor. Ancak dünya üzerindeki bir deney ortamında, en büyük deney ortamınıda dünya varsayarsak dünyadan daha büyük bir karadelik oluşturmak imkansızdır.

                      Yani enerjisi çok çok yüksek bir karadelik oluşturmak şu anki teknoloji ile imkansıza yakın. Gelecekte ne olduğunu bilemeyiz tabii ki.

                      Yorum


                        #12
                        Senin dediğin de mantıklı fakat karadelik ne kadar enerji ile oluşursa oluşsun saliseler içinde dünyayı yutabilecek büyüklüğe gelebilir.

                        Yorum


                          #13
                          Kara delik nasıl oluşacak anlamış değilim. Biri anlatabilirse sevinirim. Ben kara deliklerin yıldızların ölümüyle oluştuğunu sanıyorum. Yıldızın yakıtı azalır ve çekim kuvveti bu kuvvetin üstüne çıkarsa yıldız küçülür ve küçüldükçe çekim kuvveti iyice artar. Böylece ona yaklaşan herşeyi çektiği gibi ışık bile bu kuvvetten kaçamadığı için karanlık bir kütledir ve adı bu yüzden kara deliktir. Öyle değil mi? Bu deneyde kara delik denilen olay nasıl gerçekleşebilir? Bu konularda pek bir bigim yok ama ilgimi çekiyor. Beni aydınlatın lütfen.

                          Yorum


                            #14
                            şöyle gerçekleşebilir: bu deneydeki amaç küçük bir evren yaratmak ve bu küçük evrenin içinde yıldızlar da olacak tabi ve sonuç ...

                            Yorum


                              #15
                              Genel görelelik kuralına göre; hacmi yoktur kütlesi çok büyüktür. Bu nasıl olur diyebilirsiniz. Günümüz fizikçileri bu şekilde kabul etmektedir. İçinde zamanın akmadığı veya çok çok yavaş olduğu varsayılır.

                              Öyle bir çekimine sahiptirlerki ışık bile kaçamaz. Ya belirli maddelerin bir araya gelmesiyle veya süpernova ile içe doğru patlaması(Güneş üzerinde mümkün değil.) ile yıldızın kendi kendini yok etmesi ile oluşurlar. Bu yıldız diğer yıldızlarıda yutarak süper büyük kara delikleri oluştururlar.

                              Dünya üzerinde gerçekleşmesi pek olası değil anlayacağınız üzere. Cern'dekilere bakacak olursak Tanrı sureti de bulmuşlardı. Oradakilerin bayağı bayağı kafa güzel çalıştığını düşünmeye başladım.

                              Araştırmak istiyorsanız Einstein'ın Relativistik Teorisini iyice öğrenin. Üstüne Karl Schwarzschild'ın Modern Kara Delik çalışmalarını incelerseniz tam olarak anlarsınız. Tabii ki Einstein'ın fikirleri anlamak için biraz fizik bilgisi şart. Termodinamik ve Relativite özellikle.

                              Yorum

                              Unconfigured Ad Widget

                              Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

                              Trending

                              Collapse

                              Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

                              Çalışıyor...
                              X