Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Beste Yaparken Akor dizilimi

Collapse
X
 
  • Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

    Beste Yaparken Akor dizilimi

    slm arkadaşlar ben elektro dersi alıyodum hocamla armoni hakkında çalışıyoduk ilk başta solodan başladık o sıralarda ritm hakkında bana beste yaparken seçiceğim tondaki akorların belli bir sıraya göre gitmesi gerektiğini söyledi yani ne bileyim işte bi 4 4lük yapıyorum diyelim işte akorlar 4 vurusluk Am 4 vurusluk Em 4 vurusluk G sonra 2 vurusluk F ve 2 vurusluk Em diye bitiyoduk bu sondakiki ikisinmi nasıl ayarlıcaz burlara gelemeden bıraktım kursu beste yaparken seçtigim akorlar sırası kulaga hos tınlamıyor bunun bi kuralı varmı

    umarım anlatabilmişimdir

    teşekkürler

    #2
    Bunun bir kuralı yoktur. Hoşuna nasıl gidiyorsa öyle yaz. Bestecilik en özgür sanatlardan biridir. İstediğin akoru istediğin zaman kullanabilirsin. İstediğin melodiyi istediğin an kullanırsın. Her türlü modülasyonu yapabilirsin. Tek yapman gereken gözlerini kapamak ve gelmesini beklemek.

    Sana bir tavsiye... Eğer meditasyon yapmasını biliyorsan beste yapmadan önce meditasyon yap. Beynin tamamen rahatlayınca notalarla doluyor kafan. Ben senden biraz farkı olarak kliasik müzikle ilgileniyorum ama yine de meditasyon yaptıktan sonra yazdığım gitar dörtlüsü için süiti genelde beğeniyorlar.

    Serbestlik dışında melodik besteler yapmak istiyorsan akor geçişleri esnasında akorlar arasında en az bir ortak ses olmasına dkkat et. Mesela la minorun içindeki mi ile do majordeki mi'yi ortak tutup la min.den do maj.a geçersin. Bunun gibi davranarak yaz. Bu anlattığım klasik modülasyon tekniğidir.

    Yorum


      #3
      çağataya katılıyorum. belli bir düzeni olmadığı konusunda. ayrıca çok ve sağlam müzik dinlemeni tavsiye ederim. keşke ders almayı bırakmasaydın ben her zaman eğitim şart diyenlerdenim.

      Yorum


        #4
        valla görünüşe bakılırsa pek farklı değiliz çünkü bende klasik mzüik dinliyorum [chopin ve bach hayranıyım] neyse söylediklerini denicem sanıyorum yararı olur ya eğitimi çeşitli imkansızlılardan bıraktım bende bırakmak istemiyordum ama...
        bi sorum daha olacak pek bu konuyla alakalı değil ama farklı gamla [arabic japanese gibi] yapımalrını anlatan bi kaynak varmı bildiğniz bi joe satrianinin varmış herhalde arkadaştan alıcam bi türlü fırsat olmadı ondan başka?

        Yorum


          #5
          beste yaparken istediğin akorları kullanırsın diye bir şey yok ,eğer öyleyse armoni dediğimiz şey nedir sadece majör ve minör tonları öğrenmekmidir armoni?Akorları çözen akorlar vardır,tonlarda kullanılan akorlar vardır,istisnaları modülasyonları vs.. çok yolu var bunun.Yeni başlayanlar için Fransız ve İspanyol kalıpları vardır.
          Mesela: Am,G,F,E,Dm,C gibi gidebilirsin.

          Yorum


            #6
            Armoni öğrenip duyumunu geliştirmelisin.

            Ama müzik ve armoni, "Am akorundan sonra şu akor gelmeli teoriye göre, o zaman onu basayım" diyerek işlemez. Armoni öğrenerek dağarcığını genişletirsin, bilinç kazanırsın, ama kafandaki müziği duyamıyorsan, armoniyi kullanarak "müzik" yapamazsın.

            Yorum


              #7
              armoni zaten o kafandaki sesi oluşturmakta sana yardımcıdır,şöyleki müzikal bir cümleyi yarım,ucu açık bırakmakmı istiyorsun ya da noktayı koymakmı işte burada seçeceğin akoru armoni bilgin belirler rastgele arka arkaya akorlar dizilerek şarkı yazılmaz.

              Yorum


                #8
                nwwave, burada arkadaşların bahsettiği şey "rastgele"lik değil. Hoşuna nasıl gidiyorsa öyle yaz şeklinde bir ibare var. Armoni bilgisi sadece hoşa giden şeylere ait dağarcığı "müzik dinlemekten" daha hızlı bir biçimde geliştirir.

                vsvs...

                Yorum


                  #9
                  galiba armoniyi, deney yapmadan kafamızda oluşturduğumuz şeyin kağıt üzerine nasıl konacağını bilmek gibi betimleyebiliriz.

                  Yorum


                    #10
                    guitarcagatay tam olarak ,''kuralı yoktur'' yazmış,yoruma açık değil bu yazdığı,bende kuralı vardır diyorum.

                    Yorum


                      #11
                      Nedir ozaman bu kural tam olarak bahsedermisin?
                      Bir tema yazdıktan sonra elbette süslemek istediğimiz zaman armoni bilgilerimize sığınacağız. Senin demek istediğin kural dominant yeden ile germek sonra çözüp devam etmek ise zaten sen bunu kendi özgür temanda yapıyor olacaksın. Armoni bilginle süslerken istediğin gibi yönelme kullanabilirsin. Çağtayın dediğine yoruma kapalı diosun ortaya tartışabilceemiz bir şey at! Kural vardır deyip çekildiğin köşede tezat durmak ne işe yarar?
                      Bildiğin bir şey varsa anlat lütfen! Tavır takınmak kimseye bir şey kazandırmıor...

                      Düzenleyen - Stravinsky on 14/11/2007 13:03:31

                      Yorum


                        #12
                        Keşke bu kadar olsa...

                        Yorum


                          #13
                          Yıldırım sakin ol abi. Kötü bir niyet olduğunu sanmıyorum, bana sanki "müzik dediğimiz iş de ucu bucağı olmayan bir okyanus resmen" gibisinden birşeyler kastediliyor gibi geldi. Yani yazılarını okuyan insanlar "aha bunları yaptım mı tamamdır" sanmasınlar, müziğin sonsuz bir öğrenme süreci olduğunu unutmasınlar demek istemiş gibi arkadaş.


                          Yıldırım, bu arada bu başlıkta sorulan soruya cevap olmaktan uzak olsa da, yazında takıldığım birşeye ekleme yapayım. Belki okuyanlara zamanla faydası olur.

                          Ton içindeki derecelerin aldığı akorları yazarken 5. derece için majör yazmışsın. Bu akor aslında majör değil dominant bir akordur. Dominant akorlar majör 3lü içermesine rağmen majör olarak adlandırılmaz. Dominant ifadesi majör vee minörle beraber ayrı bir akor tipi olarak bulunur. Yani akorlar temelde majör minör ve dominant olmalarına göre ayrılır.

                          dominant akorların içerdiği majör üçlüden ve yedlisi atıldığında majör akor haline gelmesinden dolayı maör akor olarak sayılması gibi genel bir hatanın önüne geçmek istedim sadece.

                          Dominant akor, 3. ve 7. sesleri arasında içerdiği triton aralıkla karakterini bulur ve bu ona çok güçlü bir çözülme etkisi verir. Hatta dominant akor olmamasına rağmen 1. ve 5. dereceleri arasında tritone içeren minör 7 b5 akorları da dominant karakterdedir. (ancak dominant akor değildir dediğim gibi).

                          Buradan tritone akor vekilleri konusuna vesaire gidilir tabi. (terminolojikaslı tritone chord substution, okuyanlar anlasın diye şimdi salladım tritone akor vekillerini)

                          Düzenleyen - hokus pokus on 24/05/2007 13:53:29

                          Yorum


                            #14
                            Yıldırım zaten mesajı daha çok bu konuda senin de aralarında bulunduğun forumda armoni konusunda az sayıda bilgili olan arkadaşların bilmesi için attım öncelikle. Diğer arkadaşlar da zamanla merdivenleri çıktıkça kast ettiğim şeyi anlayacaklardır. Eğer olaya majör diyatonik armoni içinen bakıyorsak (ki öyle) bu durumda karşımıza şu çıkıyor.

                            I. derece tonik karakter
                            II. derece sub dominant karakter
                            III. derece tonik karakter
                            IV. derece subdominant karakter
                            V. derece dominant karakter
                            VI. derece tonik karakter
                            VII. derece dominant karakter

                            Akorlar majör armoni içerisinde bu işlevleri taşır. Eğer 5. dereceyi triad olarak düşünürsek triton aralık ortadan kalkar. Ki önceden belirttiğim gibi, dominant akor dediğimiz şeyi oluşturan aralık, bu triton aralıktır. 7liyi atıp triad oluşturunca majör akor halini aldığı için, tonalitenin 5. derecesinin dominant karakterde olduğuna dikkat etmemek benim rastladığım genel bir hata.

                            Akorları karakterleriyle düşünmek daha geniş bir yaratı yelpazesi sağlar diye düşünüyorum, bu açıdan bu ayrımı iyi yapmamız önemli.

                            Ayrıca bu iddiam için umarım kaynak belirtmek durumunda kalmam.

                            Ha bu arada bana bir soru sormuşsun ona değineyim.

                            "diyosun ki mesela C gamını ele alır isek 5.derece triad G maj aslında dominat dır??"

                            5. derecenin triad olarak kullanılmaması eğer gerçek kadans yapmayı düşünüyorsak daha uygun olabilir diyorum. çünkü 5. dereece en oğun işlevi ile, köke dönme yönünde kullanılır. Bu dönüşün asıl kaynağı yüksek gerilimli triton. Bu aralığı o akorun elinden alırsanız o akorun gücünü de elinden alırsınız diyorum.

                            G maj, C tonalitesi içerisinde toniğe dönüşte bir dominantlık görevi üstlenmeyecekse tabi ki majör bir akor niteliğinde kullanılarak tonik dışı akorlara çözülebilir. Ama bu scale analizi içerisinde 5. derece akoruna yeni bir görev yükler ve ona göre değerlendirilir.

                            Bu yazdıklarımın birçok arkadaşın kafasını karıştırabileceğini biliyorum ancak bazen yeni birşeyler öğrenmek için biraz kafa karışıklığı çok iyi bir motivasyon sağlar. Neler olduğunu anlama ihtiyacınızı arttırır.

                            Yorum


                              #15
                              Bir kuralı yoktur hangi akora kaç vuruşluk yapacağın sana kalmış birşey

                              Yorum

                              Unconfigured Ad Widget

                              Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

                              Trending

                              Collapse

                              Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

                              Çalışıyor...
                              X