Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Replika Gitarlar ve Orijinalleri

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Replika Gitarlar ve Orijinalleri

Selam arkadaşlar ikinci el İbanez jem7v almaya karar verdiğim bu günlerde internette çok düşük fiyatlarla karşılaştım bunlar orijinallerinin replikasıymış, yani bire bir kopyası, o yüzden tereddütte kaldım size danışmak istedim. Bir gitarın replika olup olmadığını nasıl anlarız orijinaliyle farkları nelerdir? Başım ağrısın istemiyorum ikinci el alırken şimdiden teşekkürler

Kullanıp al gitarı,orijinal olduğunu bilsen bile kullan.
    Son güncelleyen BerkaySirin; 13-10-2010, 16:53.

Yorum

Seri numarası asla %100 doğru bir referans değildir bu tarz gitarlarda, çünkü orijinal gitarlardaki seri numaralarını kopyalayıp bire bir aynısını yazıyorlar çoğu zaman replikalara. Yani firma ile iletişime geçseniz, elinizdekinin onlara ait bir gitar olduğunu söyleyebilirler. Ama aslında bariz olarak sahtedir. İşte resimlerde, sitelerde falan gitarların seri numaralarının kapatılması bu yüzdendir. Kopyalama olayının önüne geçmek için.

Yerli ve yabancı kaynaklarda bilgiler oluyor genelde bu farklılıklar için. Araştırma yaparak fotoğraflı pek çok anlatıma ulaşabilirsiniz. Bu forumda da ben bir jem modeli için şunları yazmıştım, bakabilirsiniz;

Jem replikalarında genellikle bu saydığım farklılıklar oluyor. Pek çok JEM in orjinalinde son 4 perdesinde scalloped vardır, replikaların çoğunda olmuyor. Sedef sarmaşık figürü orijinaldeki gibi yapılamıyor falan. Bunlar resimlerden anlaşılan farklılıklar.

Eğer herhangi bir gitarın orijinali daha önce kullanmışsanız/denemişseniz, sahtesini elinize alır almaz anlayabilirsiniz zaten farklılıkları. Bunları bilmeye bile gerek yok.

Replikalarda en çok karşılaşılan farklılıklar, yazı karakterleri ve stillerinin farklı olması, yazı tonunun farklı olması, binding farklılıkları, alakasız köprü kullanılması, sap kalınlığı ve sap şekli oluyor genelde (orijinali C sap olan bir gitarı U profil olarak yapıyorlar mesela).

Cutaway bölümleride bazı gitarlarda çok bariz bir şekilde kötü taklik ediliyor. Orijinalinde 23. perdeye zor ulaşılan bir gitarın replikasında 24. perde gayet rahat ve açık olabiliyor örneğin. Ya da tam tersi.

Headstock eğimi farklı oluyor. Les Paul headstock larının eğim derecesi yanlış bilmiyorsam 15-18 derece arası bir şey (18 diye hatırlıyorum). Çoğu replikada bu ya çok abartı oluyor ya da neredeyse strat ayarında 0 dereceye yakın bir headstock yapıyorlar. Bazı replikaların headstock ları zaten direk olarak falso oluyor, bariz bir şekilde anlaşılıyor. Daha şişkin, daha dar olması gibi mesela.

Bunların dışında, donanım için açılar oyuklar (router) farklılık gösterebiliyor. Buradanda anlaşılabilir.

Bazı replikalar son derece berbat bir boyamadan geçmiş oluyor, buda gözle anlaşılabilicek bir fark. Tabi bunu anlamak için o gitarın orijinalini iyi bilmek gerekir.

En bariz farklar bunlar.

Birde bazı arkadaşlar yanlış düşüncelere kapılıyor. Sadece üretim yeri falan farklı zannediliyorlar bu gitarları. Manyetiklerini, köprülerini falan orijinal zannediyorlar. Bu gitarlar, tamamen artık ve rastgele ağaçlardan, enstrüman yapımıyla alakasız olan ağaçlardan, ne olduğu belli olmayan donanımlardan oluşuyor. Üzerindeki manyetikleri bile birebir kopyadır, sahtedir.

Arkadaşımın "Manyetiklerini söker satarım, parasını çıkartırım" mantığıyla Çin'den getirttiği Replika Z.W Les Paul ü incelemiştim. Maun gövde olması gereken gitarın gövdesi, ne olduğu anlaşılamayan (muhtemelen çam) bembeyaz bir ağaçtan yapılmıştı. Bullseye motifi özensiz ve tutarsızdı. Manyetikleri berbat derecede taklik edilmiş EMG 81-85. Hesapta aktif. Ama ne hikmetse pili taktığımız yerle hiç bir bağlantısı yoktu =) Yani hem pasif, hem sahte ve ne olduğu belli bile değil. Dip gürültüsüde cabası. Sonuç olarak, görüntü dışında ve forumlarda, orada burada Gibson Z.W Custom sahibi havası yaratmasının dışında hiç bir işe yaramıyor gitar. Zaten resimlerini gören sahte olduğunu anlıyor, havası sadece acemilere =)

Birde replika bir JEM7V deneme fırsatım olmuştu. Rockson gitar ayarında donanım ve ağaç kalitesine sahipti. Tonal açıdan ise rockson denilen o ilginç aletler bile daha iyidir belki. Rastgele ağaç ve en dandiğinden manyetik kombinasyonu bu gitarda da geçerliydi.

Bu replika gitarlar kendi arasında bile tutarsız aletlerdir. Yani kendi aralarında bile farklı farklı donanıma sahip olabiliyorlar. O an ellerinde ne varsa onu kullanıyorlar sanırım.. Gerçi hepsini teker teker denemek lazım almadan önce. Belkide piyasadaki başlangıç seviyesi gitarları aratmayacak kadar iyileride çıkabilir, şans.

Çeşitli efsaneler duyabilirsiniz etrafta.

- Fenderin bilmem neredeki alt firmasında üretiliyor.

- Gibsonun kullanmadığı alt kalitedeki ağaçlardan üretiliyor.

- Bilmem nerdeki şirketle ortak olarak, onların malzemeleri kullanılarak üretiliyor.

- Sahte evet ama, USA da üretiliyor.

- Batan X firmasının ağaçları satın alınmış, onlarla üretiliyor.

Gibi. YALAN!

Şahsi görüşüm, uzak durulması yönünde. Hele hele denemeden alınacaksa, kisinlikle uzak durulması yönünde.

Yorum

Bu aydınlatıcı bilgilerden dolayı teşekkür ederim bunlar aklımda olacak, eminim replikaları orijinal diye yüksek miktarda 2. ele satan insanlar vardır piyasada.
        Son güncelleyen erdoing; 29-12-2010, 01:28.

Yorum

Replika olduğunu anlamamak zaten garip bir durum aslında replika denmesinide garip buluyorum sahte demek daha doğru gibi birşeyi birebir kopyalarsan replika olurda bu replikalar pek bir başarısız oluyor...Köprüleri zaten belirsiz birşey yeni jemlerde Lo Pro Edge 2009 öncesi üretilenlerde Edge Pro oluyor...Sonra monkey grip (Tutacak gibi olan yer) gayet kötü oluyor yamuk yumuk daha büyük falan oluyor...Klavyedeki gül ağaçları pek bir başarısız oluyor orjinalde bu nerdeyse abanoz kadar koyu oluyor ki 2004 öncesi Jemlerde abanozdu zaten sonra o seri numarası falan headstock'ın arkasındaki baskı kolay bir hadise seri numarasına güvenmeyin onu mu taklit edemicekler...Zaten hardware'deki adilik o golden hardware'in rengini tutturamama falan belli oluyor...ki en önemlisi amfiye taktığın anda elindekinin ruhu olan bir jem değilde sıradan bir gitar olduğunu gayet net anlarsın...Bir jem kullanıcısı olarak sözlerimi burada noktalıyorum...İkinci eli bile 2500-3000lira arasında gezinen bir gitardan bahsediyoruz illaki anlarsın orjinalini...

Yorum

Mesela bu ilandaki gitar replika bile değil:

Sahibi amerikan malı diye satıyor (Düşünün artık Amerikan İbanez )

İlanda yazdığı yazılardan kendisininde bilgisiz olduğu çok açık belkide biride onu kandırmıştır ve o şekilde eline geçmiştir.
            Dikkatli olun derim.

Ya da bu kore jem diye iddia edilen gitar:
            Son güncelleyen IbAnEzKeMaL; 12-10-2010, 04:05.

Yorum

IbAnEzKeMaL isimli üyeden alıntı Mesajı göster
              ... (Düşünün artık Amerikan İbanez ..
              ABD üretimi İbanezlerde var =)

İbanez USA Custom Shop diye geçer. Yani ibanezin Made İn USA olan gitarlar üretip Amerikan gitar piyasasında yer edinmek için açtığı fabrika mevcut. Daha doğrusu Custom Shop'u var. Zaten İbanez firmasının dünyanın hiç bir yerinde fabrikası yok, fason olarak üretim yaptırır. Fujigen denilen yeri örneğin herkes İbanezin kendine ait fabrikası zanneder ama Fujigen başlı başına bir markadır halbuki. Kendi gitarlarının yanında hem İbanez hemde bir çok farklı marka için fason olarak üretim yapar. Küçük bilgiler için;

INSPIRE YOUR MUSIC WITH UNPARALLELED PRECISION

İlandaki ibanez USA İbanezmidir bilmiyorum, tıklayıp bakma gereği duymadım, çünkü çok büyük bir ihtimal değildir. Zaten dünyada sayılı var. Daha doğrusu tüm İbanezlerin üretimlerinin içindeki payları az sayıda.

Yorum

İbanez in Amerikan custom shop gitarı olduğunu biliyorum ancak böyle saçma bir gitar yapılacağından emin değilim.
                Bu gitar kesinlikle zaten çin malı sahte bir gitar.
                O kelimeyi söylerken bu gitardan bahsediyordum.
                Son güncelleyen IbAnEzKeMaL; 12-10-2010, 22:10.

Yorum

O kore jem e telefondan baktığımda sipariş verecektim az kalsın Bilgisayarda resmini görünce iyi ki almamışım dedim.

Yorum

O Jem555 orjinal bir kere herşeye replika sahte diye atlamayın böyle gitarları en iyisi bir bilenle alın siz Jem555'ler nam-ı diğer Jem jr. lar kore de üretildi uzun bir dönem şu sıralar yamulmuyorsam endonezya da üretiliyor yalnız Jem jr. çok iyi bir gitar değildir bence RG2550 alıp manyetik modifiyesi yapmak keyfe göre daha hoş olabilir zevk renk işi tabi...

Yorum

asilberke katılıyorum rg2550z lerin köprüsü daha iyi ayrıca case ile geliyorlar fiyatıda dah düşük, manyetik olarka jem daha iyi denebilir ama keyfe göre manyetik takmak zor birşey değil. yani 2550 jem555 e tercih edilmeli bence.

replica olayına gelirsek; orjinal diye faiş fiyattan satılmadığı sürece fena birşey değil bence. gerçeğini alamayanlar en azından bu şekilde istedikleri gitarı çalabilir.

Yorum

radical isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                        asilberke katılıyorum rg2550z lerin köprüsü daha iyi ayrıca case ile geliyorlar fiyatıda dah düşük, manyetik olarka jem daha iyi denebilir ama keyfe göre manyetik takmak zor birşey değil. yani 2550 jem555 e tercih edilmeli bence.

replica olayına gelirsek; orjinal diye faiş fiyattan satılmadığı sürece fena birşey değil bence. gerçeğini alamayanlar en azından bu şekilde istedikleri gitarı çalabilir.
                        RG2550 ve Z olanı zaten jem555den oldukça üstün bi gitar ayrıca son söylediğine katılmıyorum çünkü istediği gitarla alakası olmayan bi kalitede oluyor replikalar. Eğer sadece görselliğe önem vererek alınıyorsa sözün bittiği yer=)

Yorum

Replika olduğu için değil,başlığı okumadan Jem7v sanıp alacaktım.Yanlış anlaşılmasın...

Yorum

Aşağıdaki Gibson LP replika olabilir mi?

Yorum

emrextreme isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                              Aşağıdaki Gibson LP replika olabilir mi?
                              Eğer ilanı okursan replika olduğu belirtilmiş. Anladığım kadarıyla manyetikler Gibson orjinal ile değiştirilmiş.

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                              X