Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Manyetiklerde Korozyon (Paslanma, Kararma vb.)

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

    Eğitim Manyetiklerde Korozyon (Paslanma, Kararma vb.)

    Daha önceden başlık altında bir mesaj halinde duran bu yazımı, konu başlığı olarak tekrar yazıyorum. Bundan sonra bu tarz sorunları bu başlık altında tartışalım.

    İyi forumlar.



    Önce işlem uygulayacağımız bölümün ne olduğunu tanıyalım.

    Şimdi, o paslanan kısımlar, mıknatıstır. Yabancı kaynaklarda ve manyetiğin yapısını anlatan yazılarda, 'rod' ya da 'magnet' olarak geçer genellikle ismi. Yani mıknatısın pasını sileceğiz. Ama illa mıknatıs olmak zorunda değil, vidalarında paslarını silmek için kullanabiliriz yazacağım yöntemi.

    Bahsettiğim vidalar manyetik yükseklik ayar vidaları değil, manyetiğin üzerinde bulunan vidalar. Çivide diyorlar bunlara. 'Stud', 'nail' ya da 'screw' diye geçer kaynaklarda. Humbuckerlardaki vidalar olur, P-90 lardaki vidalar olur, bunlar. Örnek vermek gerekirse;


    Bu bölgelerdeki korozyonu (korozyon diyorum, çünkü olay sadece paslanma değil. Kararma, lekelenme vb. durumlar görülebiliyor. Genel olarak ele alalım) önlemenin en etkili ve bilinen yolu, pas sökücü kullanmaktır.

    Zımparalama işlemi ilede çok güzel sonuçlar elde edebilirsiniz. Ayna gibi parlar zımparaladığınız bölge. Ama en geç 2 gün sonra eskisinden dahada kötü bir hal almaya başlar ve ilerleyerek gider. Bu yüzden zımpara uygulanmasını asla tavsiye etmiyorum.

    Pas sökücü çok daha etkili bir yöntemdir. %100 geçirir ve bir daha tekrar etmez diyemem. Ama zımpara ile alacağınız sonucun onlarca kat daha verimlisini alırsınız. Karar sizin.


    Peki nasıl bir pas sökücü kullanacağız ve ne şekilde kullanacağız?

    Gitarınızın üzerindeki potansları, amfinizin üzerindeki potansları çevirirken hışırdama yaptığı için hiç ustaya götürdünüzmü? Eğer götürdüyseniz bilirsiniz, deodorant gibi bir şey sıkar potanslara ve sorun çözülür. İşte o deodorant benzeri kutu pas sökücüdür. Onun aynısından kullanmanızı tavsiye ederim. Yani sıvı ve basınçlı kutuda olanlardan.

    Pas sökücü adı altında satılan krem kıvamında ürünlerde var, onlardan kullanmayın derim ben. Sıvılar kadar etkili değiller. Açıkcası onların pas sökücü değil, koruyucu olduğunu düşünüyorum ben.

    Birde deterjancılarda falan satılan kirçöz, porçöz, pasçöz vb. ürünler var. Sakın aklınızdan bile geçirmeyin. Bu ürünlerin pek çoğunun içindeki asit oranı gitar gövdenizin boyasına ve plastik bölümlerine zarar verebilecek düzeyde. Uzak tutun gitarınızdan bunları.

    Bahsettiğim sıvı pas sökücüler arasında ise öyle bir ürün varki, pas sökücü ile ismi birleşmiş artık. Hani insanlar hem PVC doğrama için "pimapen" der, kağıt mendil için "selpak" der, bu da onun gibi. WD-40.



    Luthier arkadaşım Feridun Tanrıkut önerdi bunu bana, gerçekten etkili ve kullanım alanı epey yaygın. Fiyatıda 10 lira falandı sanırım yanlış hatırlamıyorsam. Praktiker, Bauhaus, Koçtaş gibi marketlerde bulunuyor rahatlıkla. İstanbul Avrupa yakasında oturuyorsanız Karaköyde hırdavatçılarda da bol miktarda var. Alın evinizde dursun derim. Gitarda, amfide, pedalda, bisiklette, aklınıza gelecek gelmeyecek her yerde kullanılabilir bir ürün.


    Manyetikler üzerinde nasıl kullanılır?

    Sprey, manyetiğinizin plastik kısmına, pick guarda, gitar gövdesine gelse bile, ne renk farkına sebep olur nede boya kalkması vb. bir duruma. Rahat olun.

    Ama yinede direk olarak sıkmaktansa, bir bezi bu sprey ile nemlendirerek (pamuklu bir bez olmasın, çünkü sıvıyı emer) direk olarak paslı yüzere baskı yapıp silmek daha iyi olur tabi.

    Bu işlemi yapmadan önce uygulayacağınız bölgenin kuru ve temiz olduğundan emin olun. Kuru bir bezle silin. İşlem sonrasında ise vıcık vıcık bir hale getirmemişseniz manyetiği eğer, silmenize gekek yok, kendi kendine kurur.

    Bu uygulama epey fark yaratacaktır. Ama asla zımpara vurmuş olduğunuzda alacağınız ayna gibi bir yüzey beklemeyin. Yeni gibi yapmayacaktır. Zaten eğer bir şekilde korozyon başlamışsa, muhakkak devam eder, önünü tamamen kesmek ya da ilk günkü haline getirmenin imkanı yok. Ama bu tip uygulamalar ile geciktirebilir ve iyileştirebilirsiniz.

    Korozyon gidermenin en etkili, bilinen ve ucuz yolunu anlattım, gerisi size kalmış.

    Kolay gelsin

    #2
    Biz de arkada$imla dun Advanced Auto Parts'tan WD40 aldik arabanin farlarinin kontaktorlerini temizlemek icin. Sanirim ben de yeni edindigim gitarin paslarini temizlemek icin kullanacagim. Isin en onemli sorusu, "paslar rahatsizlik vermiyorsa ne olacak?" geliyor aklima.

    Son güncelleyen ynx; 01-05-2011, 18:52.

    Yorum


      #3
      O zaman çalmaya devam edeceğiz =)

      Hele hele fotoğraftaki manyetiklere sahipsek, asla böyle şeylere kafa yormayacağız. Allah bu kadarcık pas için işlem yapan gitaristi taş eder be, yapma gözünü seveyim =)

      Yorum


        #4
        yutup123458 isimli üyeden alıntı Mesajı göster
        O zaman çalmaya devam edeceğiz =)

        Hele hele fotoğraftaki manyetiklere sahipsek, asla böyle şeylere kafa yormayacağız. Allah bu kadarcık pas için işlem yapan gitaristi taş eder be, yapma gözünü seveyim =)
        Like atmis gibi oldum

        Paslari daha gozum gormedi, fotografta boyle gozuktuklerine bakma. Volume potansini acinca benim gozlerim gormemeye basliyor

        Yorum


          #5
          ynx isimli üyeden alıntı Mesajı göster
          Like atmis gibi oldum

          Paslari daha gozum gormedi, fotografta boyle gozuktuklerine bakma. Volume potansini acinca benim gozlerim gormemeye basliyor
          yunus abi süpriz gitar bu mu yoksa bu arada manyetikleri bi' garip bu gitarın ne diye geçiyor bunlar hani humbacker, tamam onu anladım da ...

          Yorum


            #6
            Seth Lover tasarimli 8k cikisa sahip humbucker bunlar. Isin en ilginc tarafi seramik diye geciyorlar ve ben seramik manyetikleri hic sevmezdim

            Yorum

            Unconfigured Ad Widget

            Collapse
            Initializing Tabs & loading Content...
            Initializing Tabs & loading Content...

            Trending

            Collapse

            Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

            Çalışıyor...
            X