Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Tremsetter / Tremol-No / BackStop / Tremolo Stopper

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

    İnceleme Tremsetter / Tremol-No / BackStop / Tremolo Stopper

    Merhabalar.

    Arkadaşlar bu başlıkta en çok kullanılan dört farklı tremolo kararlaştırıcı (Dilimize çevrildiğince en uygunu bu oluyor) aparatını tanıtacağım elimden geldiğince.


    TREMSETTER





    (Forumdaki bir başlığa yazmıştım tremsetter hakkındaki bu yazıyı, şimdi buraya ekliyorum ve o başlığı siliyorum.)

    Tremsetter, Floyd Rose köprülerin arka kısmına takılan, içerisinde yay ve pirinç bir çubuk olan sistemdir.

    Kullanış amacı, köprüyü daha organize, daha tutarlı, sorunsuz ve Floyd Rose un berabeinde getirdiği olumsuzlukları ortadan kaldırarak çalıştırmakdır.

    Nelerdir bunlar.

    * Köprünün doğru konuma olması gerekenden geç dönmesi.
    * Bend yaparken köprünün harekete geçip, diğer tellerin gerginliği ile oynaması.
    * Akort yaparken köprünün aşağıa/yukarı oynayarak pozisyon değiştirmesi ve akort süresinin uzaması.
    * Tel koptuğunda köprü pozizyonunun, ve doğal olarak tüm akortunuzun bozulması.
    .
    .
    Ve daha pek çok olumsuzluk..


    Peki Tremsetter bunları nasıl engeller, nasıl çalışır.

    Tremsetter, köprünüzünün arkasındaki yaylar gibi sıradan bir yay değildir. Bu yaylar köprüdeki en ufak hareketten etkilenip, gevşer, sıkılaşır, yani köprünüzün pozisyonunu değiştirir. Tremsetter içindeki yay, gitara sabitlenen metal kısıma bağlıdır ve sertlik ayarı yapılabilmektedir. Diğer teller gibi boşda durmadığından, bir sisteme bağlı olduğundan, ileri-geri hareket etmesi daha zordur.

    Bu sistemdeki yayın itme ve çekme kuvveti, köprülerin üzerindekilerden daha fazladır. Yay, pirinç çubuğun üzerinde, belirlenen sertlikte ileri geri hareket eder. Sistemin kurulu olduğu gitarlarda, köprüyü hareket ettirmek için, standart Floyd rose a olandan, biraz daha fazla güç uygulamak gerekir tremolo koluna (Tremsetter in tek olumsuz yönü bu sertliğidir. Köprüyü daha sert bir hale getirir, ama buna alışmak uzun zaman almaz.) Bu sertlik, köprüyü olması gereken konuma daha hızlı bir şekilde getirir. Ve aynı zamanda bu sertlikten ötürü, siz gitar çalarken herhangi bir teliniz kopsa bile, köprünüzün pozisyonu değişmez. Köprünüzü bir nevi sabit köprü gibi kullanmanızı sağlar. Tremol-no sisteminin, hareket edebilen versiyonu diyebiliriz.

    Bend yaparken tele uyguladığınız kuvvet, bu yayı hareket ettirmeye yetmediği için, yalnızca bend i yaptığınız tel aşağı/yukarı hareket eder. Köprünüzde herhangi bir hareket olmaz. Sabit köprünün tadını yakalamış olursunuz bend yaparken.

    Köprünüzün ayarladığınız konumda sabit durmasına yarayan bu sistem, tel değiştirirkende büyük kolaylık sağlıyor. Aynı zamanda sustain bloğu ile gövde arasında bir bağ oluşturduğundan, sustain konusundada katkısı oluyor gitara.


    SORU : "Aynı olayı, arkaya daha fazla yay takarak sağlayamazmıyız"

    CEVAP : Hayır sağlayamazsınız. Çünkü yay sayısını arttırarak, en iyi ihtimalle, köprünün sertliğini arttırmış olursunuz. Bu yalnızca köprünün doğru pozisyona daha çabuk dönmesine yardımcı olur, o kadar. Sabit köprü hissini tremsetter kadar yaşattırmaz, çünkü tüm yaylar aynı ayda gevşeyip gerilme özelliğine sahip olur. Ha 2 yay kullanmışsınız, ha 5 yay. Arada farklı sertlikde bir yay olmadığı sürece, aynı anda gevşer, aynı arda gerilir. Herhangi bir tel koptuğunda, bu tüm yaylara aynı oranda yansıyacağı için, köprü pozisyon değiştirir.


    > Tremsetter kiti, resimde görülen parçalardan oluşur.



    > Gitara monte edildiğinde ise, konumu aşağıdaki gibidir.


    > Nasıl hareket ettiğini gösteren bir resim.



    >> Gitara monte ediliş videosunu izlemek için tıklayın


    TREMOL-NO





    Bu sistem ise tremolo/floyd rose köprülerin beraberinde getirdiği dezavantajları kökten kurutmak için yapılmış. Köprüyü sabitlemeye, ne öne ne arkaya, hiç bir şekilde hareket etmemesine yarıyor bu aparat. İsteğe bağlı olarak yalnızca öne harek edebilir halede gelebilir köprünüz tabi. İki farklı kullanım şekli sunuyor. Bu iki seçimi üzerlerindeki küçük vidalardan kolayca yapabiliyorsunuz.

    Bu aparat için bazı yerlerde "üç modda kullanmak" tabirini okuyabilirsiniz. Bunun anlamı şu. Cihaz bu saydığım iki modda çalışıyor, birde ek olarak, sanki hiç takmamışsınız gibi öne/arkaya hareket eder modda çalışıyor. Bu da üçüncü işlevi. Ama o şekilde kullancak adam zaten gidip bu cihazı almaz sanırım. Ekstradan bir aparata niye ihtiyacı olsun ve para versinki =)

    Gitara monte edilmesi çok daha basit. Ekstradan maktap vb. bir alete ihtiyacınız yok, tek ihtiyacınız olan bir tornavida (Eğer pasif manyetik kullanıcısı iseniz, topraklama lehimini sökmek için havyada gerekli. Size kalmış bir karar, eğer isterseniz sökmez, direk kopartırsınız kablonun o kısmını). Arkadaki yayları tutan kısmı söküyorsunuz, tremol-no yu oraya vidalıyorsunuz, diğer ucunuda sustain bloka taktınızmı işlem tamamdır.

    Aparatın getirdiği avantaj, artık hareketli bir köprüye değil, sabit bir köprüye sahip olacak olmanız (Her ne kadar sabit köprülü gitar kullanılacaksa sabit köprülü bir gitar satın alınması mantıklı gelsede bana, bazen istediğimiz gitarı bulamayabiliyoruz.) Sabit köprü avantajlarınıda zaten biliyoruz hepimiz.

    Dezavantajı varmı derseniz, yok derim. Eğer memnun değilseniz sökersiniz olur biter. Ayrıca sustain block ve gövde arasında ekstra bağlantı kurduğundan, sustain konusunada katkısı var aparatın.

    Bu sistemi modern tremolo sistemi kullanılan her gitara monte edebilir ve rahatlıkla kullanabilirsiniz.

    Aparatın en güzel farklılığı ve bence 10 üzerinden 10 alan özelliği, lehim yapma ve sökme derdinden kurtarması. Manyetikten gelen topraklama kablosu için bir bölüm yapmışlar, oraya sarıyorsunuz kabloyu. Lehime gerek bırakmıyor.


    > Tremol-No kiti, resimde görülen parçalardan oluşur.



    > Gitara monte edildiğinde ise, konumu aşağıdaki gibidir.


    >> Gitara monte ediliş videosunu izlemek için tıklayın


    BACK STOP





    Bu ürünler, tremsetter özelliğini tam olarak barındırmaz. Köprünün ileri gitmesi halinde sıfır konumuna dönüş için etki etmez. Köprünüzü geriye doğru çektiğinizde sıfır konumuna daha hızlı dönmesini sağlar ve köprünüzü sıfır konumda tutar. Olayı bu.

    Yarı tremsetter diyebiliriz bunlara. Köprüyü olması gereken konumunda sabit tutması ve sıfır konumuna geri dönmesindeki yardımcılığı, tremsetterdaki getirileri getirir beraberinde.

    Ama tremsetter daki en önemli özellik bunda yok malesef. Normal bir tremolo/floyd rose köprüde bend yaparken köprü siz istesenizde istemesenizde hareket ediyor. Tremsetter buna %99.9 oranında engel oluyor. Çünkü köprünün ileri hareketide tremsetter'a bağlı. Ama bu aparatta köprü ileri doğru hareket ederken her hangi bir bağ olmadığından, standartta olduğu gibi, yine bend esnasında köprünüzün pozisyonu değişecek ve diğer tellerinizde istem dışı olarak gevşeyecek.

    Montaj kolaylığında ise tremsetter dan daha yüksek puan alıyor. Monte edilmesi çok çok basittir. Doğru yeri bulduğunuzdan emin olduğunuzda başlayın vidaları sıkmaya, hepsi bu kadar.

    Farklı markalar farklı şekillerde piyasaya sunuyor bu ürünleri.


    Goldo BackBox;



    İbanez backstop ve Vai'nin EVO'su;


    ESP Backstop (Arming Adjuster);






    Üretimi devam eden ve sıfır olarak bulabileceğiniz tek ürün Goldo diye biliyorum yalnız. ESP ve İbanez üretimlerini durdurdular.


    TREMOLO STOPPER





    Kurulumu ve mantığı bu dördü arasında en basit olanı. Doğru konumu ayarladıktan sonra üç dakikanınız bile almayacaktır gitarınıza monte etmesi.

    Kullanılış amacı, köprünüzün herhangi bir şekilde geriye hareket etmesini tamamen engellemek, ve köprüyü sadece ileri hareket edebilir bir hale getirmek.

    Tel kopmalarında, bir anda düşen akortlarda falan köprünüz geriye doğru bir milim bile hareket etmeyecektir, bu açıdan faydalı bir alet. Ama tabi bu ikincil faydası, asıl amaç geriye hareket etmeyecek bir köprü yaratmak.


    > Tremolo Stopper kiti, resimde görülen parçalardan oluşur.




    > Gitara monte edildiğinde ise, konumu aşağıdaki gibidir.





    Bunlar ile aynı görevi gören ama ismi, şekli faklı olan ürünlerde var piyasada. Temelini anlamanız için, nedir ne değildir, ne işe yarar nasıl çalışır gibi sorularınıza cevap bulmanız için, yazdığım bu yazı yeterli.

    Ama tabiki dahada detaya girilerek söylenecek çok şey var. Örneğin tremol-no nunda kendi arasında çeşitleri var. Ben sadece genel olarak fikir vermesi açısından hazırladım başlığı.

    Kafasına koyan ve almayı düşünen arkadaş zaten sorar sorusunu, cevaplanır burada, o yüzden şimdilik bu kadar ayrıntının yeterli olduğunu düşünüyorum =)

    Saygılar, sevgiler..




    Zahmet edip okuyan herkese teşekkür ederim.

    #2
    yutup ellerine sağlık çok güzel bir bilgi kaynağı olmuş Benim merak ettiğim şu tremsetter'ı Türkiye'de bir yerde bulabilir miyim? Hiç bir yerde göremedim şu ana kadar, gitarıma taksam epey rahat edeceğim de yok ki kerata buralarda

    Yorum


      #3
      Rica ederim, umarım insanların işine yarar.


      Bu siteden alışveriş yapmadım henüz ama sağlam bir yer olduğunu söylüyorlar. Fiyatıda çoğu Avrupa ülkesindeki fiyattan daha ucuz, neredeyse USA ile aynı fiyat.

      Etkilemek istemem ama, benimde tavsiyem tremsetter. Koyu bir fanıyım ve her zaman tavsiye ediyorum. Köprü ileri/geri harekerinden bir şey kaybetmesin, yine olduğu gibi çalışsın ama olumsuzluklar bir nebze gitsin diyorsanız, alınması gereken tek aparat kesinlikle tremsetter.

      Yorum


        #4
        Bir Tremol-No kullanıcısı olarak aletten çok memnun olduğumu belirtmemde fayda var. Öncelikle köprüyü kilitleyince sustainde bir artış meydana geldi. Tek bir problemi var, o da, benim gibi arka kapağı açık bırakıyorsanız üzerindeki küçük siyah Floyd Rose tarzı vidalar gevşeyip düşebiliyor. Bunu mavi boya badana bantı ile hallettim. Şansıma kutuda yedek bir vida vardı

        Tek yöne kullanılması pek keyif vermiyor. Bunun nedeni, üzerinde 3 vida var ve iki tane vida aşağı yönde hareketi engellerken yukarı yönde hareketi engelleyen sadece tek vida var. Bu vida duruma göre kayabiliyor: ya hep, ya hiç mantığıyla kullanılmasını tavsiye ederim.

        Yorum


          #5
          yutup123458 isimli üyeden alıntı Mesajı göster
          Rica ederim, umarım insanların işine yarar.


          Bu siteden alışveriş yapmadım henüz ama sağlam bir yer olduğunu söylüyorlar. Fiyatıda çoğu Avrupa ülkesindeki fiyattan daha ucuz, neredeyse USA ile aynı fiyat.

          Etkilemek istemem ama, benimde tavsiyem tremsetter. Koyu bir fanıyım ve her zaman tavsiye ediyorum. Köprü ileri/geri harekerinden bir şey kaybetmesin, yine olduğu gibi çalışsın ama olumsuzluklar bir nebze gitsin diyorsanız, alınması gereken tek aparat kesinlikle tremsetter.

          Çok teşekkür ederim.

          Gitarıma Tremol-no yerine tremsetter takmak istememin sebebi tremol-no'nun floyd rose'un kullanım halinde oluşturduğu olumsuzlukları gidermemesi. Bend yaptığım zaman köprünün havalanması, tel değiştirirken köprüyü doğru konuma getirene kadar verdiğim uğraşlar, tremoloyu ağır bir şekilde kullanınca köprünün eski yerine geç gelmesi ya da tam olarak gelmemesi... İşte bunlar benim yaşadığım sorunlar. E tremsetter'ı da resmen benim için yapmış adamlar sanki

          Yorum


            #6
            Gene çok güzel bir paylaşım olmuş.Sanırım ilerleyen günlerde tremsetter almayı düşünüyorum.

            Yorum


              #7
              Arkadaşlar merhaba bir şey sormak istiyorum bu ara bi gitar alacağım fakat iki gitar arasında kalmış durumdayım karar veremiyorum gitar özellikleri aynı fakat sadece körpüleri farklı.. İbanez rg1570 suede red ve ibanez rg1570z bu iki gitar arasında gidip geliyorum birinde rg1570 de edge pro var iken rg1570z de zr tremolo var çözemedim hangisi daha iyi bana edge pro daha iyi gibi geliyor ama zr tremoloyuda met ediyorlar. bende almışken iyi alayım diyorum arada kaldım lütfen yardımcı olun.. kaç gündür deli oldum yardımcı olursanız sevinirim..


              Mesajınız düzenlenmiştir.
              Forumumuza hoşgeldiniz.
              Tamamı kalın, italik, bold vb. mesaj yazmak yasaktır. Ayrıca lütfen Türkçe kullanımına özen gösteriniz.

              Son güncelleyen yutup123458; 17-10-2010, 22:10.

              Yorum


                #8
                elleribe sağlık yutup gerçekten çok yararlı

                yalnız benim sormak istediğim tremolo no yu tünelde bulabilirmiyim internetten alışveriş yapamıyorum öğrenciyiz

                aslında gitarımdanda köprümdende çok memnunum ama bazen sabit olması hiç fena olmaz yalnız tremolo no ya aşağı yukarı(standart) ya sadece yukarı sadece aşağı olarak veya sabit (hardtail) olarak değil mi??

                Yorum


                  #9
                  Sadece öne doğru, iki taraflı, ve tamamen engelleme gibi üç farklı şekilde kullanılabilir. Kendi içinde de farklı modelleri var bu ürünün.

                  Bir dönem Zuhal Müzik sipariş üzerine getiriyordu diye hatırlıyorum sanki. Sormak lazım, bilemiyorum şu an.

                  Yorum


                    #10
                    yutup123458 isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                    Sadece öne doğru, iki taraflı, ve tamamen engelleme gibi üç farklı şekilde kullanılabilir. Kendi içinde de farklı modelleri var bu ürünün.

                    Bir dönem Zuhal Müzik sipariş üzerine getiriyordu diye hatırlıyorum sanki. Sormak lazım, bilemiyorum şu an.
                    teşekkürler,
                    o zaman zuhali arayıp buraya da yazmalı

                    Yorum


                      #11
                      Bugün tremsetter kargom ulaştı elime. Merak edenler için kutu içeriğini göstereyim;



                      Bende yeni öğrendim, paylaşayım.

                      İki çeşit tremsetter varmış. Fender tremsetter, hipshot tremsetter. Benim önceden kullanmış olduğum, Hipshot tremsetter idi. Buda öyle. Bunlar hemen hemen her tremolo köprüye (floyd rose dahil)uyuyormuş. Ama Fender tremsetter diye geçenler, floyd rose tarzı tremolo sistemlerinde problem çıkartabiliyormuş. Ben duyduğumu söylüyorum, kesin bir bilgim yok. Araştıracağım.

                      Bakındım net üzerinden resimlere, yabancı forumlara, bir fark göremedim. Yani bu konunun tam olarak ne olduğunu şu an bende bilmiyorum. Öğrenirsem paylaşırım burada.

                      Yorum


                        #12
                        Tremsetter'ı ilk kez 3 yayla kullandım gitarlarımda. Ve aldığım sonuç 2 yayla kullandığımdan çok daha fazla memnun etti beni. Zaten gitarımın çook uzun olan sustani'i dahada bir arttı. Hemde bu artış her hangi bir metalik tizlik, midlik olmadan oldu. İşin en memnun edici tarafı bu zaten. Muhtemelen aktif manyetik kullandığım için bu etkiyi hissetmedim diye düşünüyorum.



                        Ayrıca 3 yay ile birlikte kullanmak zannedildiği kadar sertleştirmedi köprüyü, hala en küçük tremolo kolu hareketlerini bile yapabiliyorsunuz. Bunuda bir dip not olarak eklemek isterim. Ama normal şartlarda köprü, sabit bir köprüden kesinlikle farksız. Sabit köprü çalmanın o eşsiz zevkini yaşayabiliyorsunuz. Bend yaparken milim oynama yok köprüde.

                        Tremsetter kullanıcılarına, en azından denemelerini tavsiye ederim.
                        Son güncelleyen yutup123458; 27-11-2011, 18:59.

                        Yorum

                        Unconfigured Ad Widget

                        Collapse
                        Initializing Tabs & loading Content...
                        Initializing Tabs & loading Content...

                        Trending

                        Collapse

                        Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

                        Çalışıyor...
                        X