Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Amfi kabini hakkında...

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

İnceleme Amfi kabini hakkında...

Arkadaşlar çevremde ve kendimde bu konu ile ilgili bilgi eksikliği nedeniyle merakımdan soruyorum...

arkadaşlar şimdi piyasada bir sürü amfi kabinleri kafa kabinleri ile kullanılıyor. benim merak ettiğim şey 15 wattlık vs normal bi amfi bi kabine bağlanabilir mi aralarında uyum olması mı gerekiyor ?bağlantısı nasıl oluyor **** **** mümkün mü ? birde bu kabinlere nasıl giriş yapılıyor direkt bi efekt aletiyle bi girş olmadığını biliyorum fakat kafam kurcalayan şeyler var. yardım ederseniz sevinirim..

15 Wattlık bir amfinin arkasında preamp out varsa eğer ona kabin bağlanılabilir ama yoksa eğer olmaz zaten.

O yüzden 50W - 100W - 120W gibi amfilerin arkasında çoğunlukla preamp out olur.

Yorum

Onurg isimli üyeden alıntı Mesajı göster
      15 Wattlık bir amfinin arkasında preamp out varsa eğer ona kabin bağlanılabilir ama yoksa eğer olmaz zaten.

O yüzden 50W - 100W - 120W gibi amfilerin arkasında çoğunlukla preamp out olur.
      Preamp out dediğin şeyin arkadaşın sorduğuyla hiç bir alakası yok. Gitar amfileri 2 aşamadan oluşurlar. 1 pre-amp 2 power-amp. Pre-amp da enstrümandan gelen sinyal şekillendirilerek power amp katına verilir. Power amp katında da ses yükseltilerek hoparlöre verilir. Eğer bir amfide preamp out var ise onu bir mixere veya başka bir amfiye bağlamak için kullanırsın. Arkadaşın sorduğu direk hoparlöre bağlamak. Onu da anca amfinin üzerinde speaker out var ise yapabilirsin. Bazılarında loudspeaker out olarak yazar.
      Eğer preamp out diye bir şey var ise bunu ancak bir amfiye bağladıktan sonra kabine bağlarsın. Eğer preamp outputu direk kabine bağlarsan muhtemelen ya ses almazsın ya da çok az bir ses gelir onu da tercih etmezsin.
      Son güncelleyen metallistdude; 10-04-2011, 13:06.

Yorum

Peki amfide headphones çıkışı var oradan kabine bağlasak olur mu ?

Yorum

Jables isimli üyeden alıntı Mesajı göster
          Peki amfide headphones çıkışı var oradan kabine bağlasak olur mu ?
          headphone çıkışından kabine bağlarsan ses alamazsın
          çünkü headphone cıkışından , kabinden ses getirerecek kadar güçlü bir sinyal çıkmaz
          o çıkıştan kulaklık , hoparlor veya mixere gönderebilirsin

Yorum

Şu kabinler hakkında benim de anlamadığım bir nokta var. İstediğimiz kafa amfiyi istediğimiz kabine bağlayabiliyoruz değil mi ?
            Bir de diyelim kafa amfi 100W lık ,kabin 4x12 lik. Diğer kafa amfi 50W lık kabin 4x12 lik. Bunların farkı nedir yani 50W lık tan daha mı az ses çıkar ?

Yorum

Peki yükseltici gibi bir alet var mı bu iş için? bir de amfinin hoparlörü cidden hoşuma gitmiyor 4+1 sistemlere bağlarsam ne gibi bir değişiklik olur ?

Yorum

amfinin hoparlörü cidden hoşuma gitmiyor 4+1 sistemlere bağlarsam ne gibi bir değişiklik olur ?
                Bi ara denemiştim, tonlar çok boğuklaşıyor. Ama amfinin hoperlörü daha iyi ayarlıyor ton dağılımını. Eğer fonksiyonel ses sistemin varsa eko ayarlarından yapılandırabilirsin tabii.
                Son güncelleyen flightsim; 04-08-2011, 18:24.

Yorum

Peki yükseltici gibi bir alet var mı bu iş için? bir de amfinin hoparlörü cidden hoşuma gitmiyor 4+1 sistemlere bağlarsam ne gibi bir değişiklik olur ?
                  kabine baglamak için ekstradan bi power amp kullanabilirisn ama 15 watlık bir amfi için power amp satın almak gereksiz olur

4+1 gibi sistemlere baglarsanda kesin şu şekilde olur diyemem
                  amfinin hoparloruyle , 4+1 5+1 gibi sistemlerin hoparlorlerinin karakterleri farklı denemeden tam birşey söyleyemem

Yorum

casedde isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                    Şu kabinler hakkında benim de anlamadığım bir nokta var. İstediğimiz kafa amfiyi istediğimiz kabine bağlayabiliyoruz değil mi ?
                    Bir de diyelim kafa amfi 100W lık ,kabin 4x12 lik. Diğer kafa amfi 50W lık kabin 4x12 lik. Bunların farkı nedir yani 50W lık tan daha mı az ses çıkar ?
                    Amfilerde yazan watt degeri amfinin vereceği maximum güçtür.
                    50wlık bir amfinin son seste verdiği ses 100watt lık amfinin yarı güçüne eşittir

Yorum

Aslinda tam olarak degil, 50 W 100 W degerleri amfinin verebilecegi "clean headroomu" ifade eder, amfiyi kirdiginiz zaman o degerleri asarsiniz. Tabi bu lambali amfiler icin gecerli. Solid amfilerde zaten ust limiti a$ma gibi bir sansiniz yok, direk kare dalgaya donuyor.

Yorum

gitarım olmadığı için evde kullanmakta olduğum gitar kafa amfisi var.Lambalı olmadığı için ona göre mesaj yazmışdım.
                        Kabinlerim amfime göre wattı daha az olduğundan sesi sonuna kadar acamadım.

amfim: bojidar ps200 140w bjt cıkışlı
                        kabinler:el yapımı 30watt 8ohm 2 tane

Yorum

Soru : 50watt amfi 100watt amfinin yarısı kadar ses verirmi?

Cevap : http://www.mygitar.com/forum/showthr...532#post335532
                          yutup123458 isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                          .. Mesela 30w bir amfi 10w bir amfinin 3 katı ses vermez. 10w bir amfi 30w bir amfinin %80 i civarında ses verir. Birebir karşılıklı değildir yani bu olaylar ve çok ince hesaplar gerekir.

Watt değerindeki artış ile insan kulağının algıladığı artış farklı değerlerde olduğu için, rakam iki kat arttığında ses gücüde iki kat artar diyemiyoruz malesef. Yanlış hatırlamıyorsam, insan kulağının tam olarak iki kat artış şeklinde algılması için, amfinin watt değerinin 9 ya da 10 kat artması gerekiyordu.

Hesapları, formülleri şu an tam hatırlamadığım için kesin bir rakam veremiyorum ama, yani demek istediğim şu. İnsan kulağının algılayabildiği bir 'iki kat ses' hadisesi için, 10w bir amfinin karşılığı 100w bir amfidir. Yani bizim algımızla, 100w bir amfi aslında 10w bir amfinin iki katı ses vermiş olur.

Söylediğim gibi çok derin ve ince hesaplar yapılıyor bu konuda. Ben pek bir cahilim ama bildiğimi en sade bir şekilde anlatmaya çalıştım. Şu sıralar çok görüyorum çünkü 50w amfinin 10w amfiden 5 kat fazla ses verdiği hurafelerini. ..

Soru : İstediğimiz kabine istediğimiz amfiyi takabilirmiyiz?

Cevap : http://www.mygitar.com/forum/showthr...739#post318739
                          Hoparlörlerin gücü önemli.

Örneğin, her biri 75w olan hoparlör kullanırsan eğer, 100w lık bir head için çift hoparlör yeter. Ama kullandığın hoparlörlerin her biri 30w ise, 100 vatlık bir head için en az 4 hoparlöre ihtiyacın olacaktır.

Böyle hesaplanır yani. Head in gücünü hoparlörlerin gücüne paylaşarak ihtiyacın olan sayıyı bulursun. Umarım yardımcı olabilmişimdir =)

Soru : Kabindeki hoparlör sayısı arttıkça ses fazlalaşırmı?

Cevap : http://www.mygitar.com/forum/showthr...803#post351803
                          yutup123458 isimli üyeden alıntı
                          .. Sorduğunuz bu olay, kafa/kabin, Amfi/hoparlör mantığının taa en başlarındaki bir konudur ve genelde acemi arkadaşlar tarafından farklı yorumlanır. Ufak olarak bir giriş yapayım ve en sade şekilde kısa bir bilgi vereyim.

Altındaki kabin/hoparlör ne kadar güçlü olursa olsun, toplamda kaç watt olursa olsun, kaç adet olursa olsun, amfiden çıkan ses, amplifikatörün yolladığı watt değeri kadardır. Altındaki hoparlörler toplamda 30w gücü kaldırabiliyor diye bu amfi 30w ses çıkartmaz. Kafanın yolladığı sesi bölerek yükseltir. İsterseniz 2x75w hoparlör koyun, alacağınız ses yine 15w.

Yani amfi her bir hoparlöre 15w ses yollamıyor, tek bir 15w çıkışı oluyor amfiden, bunlar hoparlörler arasında dağılıyor. İster tek hoparlör, ister çift hoparlör, ister dört hoparlör kullanın. Alacağınız ses, kafanın gücü kadar olan ve yolladığı sestir. Kafa kabinde de, birden fazla hoparörlü kombo amfilerde de olay budur, doğru budur.

Hoparlör sayısı artınca sesinde arttığını düşünüyorsanız;
                          .. 1*12'' de de amfi kendi gücü kadar ses üretir ve aktarır, 2*12'' de de kendi gücü kadar ses üretir ve aktarır, 4*12'' de de. Ama insan kulağı bunu daha farklı algılar.

1*12 den çıkan sesi, hemen arkasından 2*12 den duyarsak eğer, ses artmış gibi hissedebiliriz. Ama bu tamamen insanın fiziksel özelliklerinden, stereo ve mono sese karşı duyduğu tepkiden kaynaklanır. Aslında sesde herhangi bir artış yoktur. Yanılsamadır. (Tabii burada kullanılan hoparlörlerin tamamen aynı olduğu varsayılırsa, hoparlör farklılıkları girerse işin içine, olayın boyutu değişir ve çok daha karmaşık bir hal alır. Aynı marka aynı model hoparlör olduğunu varsayıyoruz.)...

Soru : Ohm değeri falan diyor, bunlar ne olaki?

Cevap : http://www.mygitar.com/forum/showthr...428#post350428
                          .. Eğer ohm değeri düşük bir amfiye, yüksek ohm değerli hoparlör takarsanız, ses azalır. Yüksek ohm değerli amfiye düşük ohm değerli hoparlör takarsanız, ses artar.

Bu olayın önüne geçmek için çıkış trafosu konulması gerekiyor. Ama bu trafo yalnızca lambalı amfilerde mevcut. S.S amfilerde çıkış trafosu yoktur. ..

Soru : Vay be, amma şey yazılmış çizilmiş mygitar.com'da şimdiye kadar. Arama yaparak ulaşılabilecek ne kadar çok bilgi varmış burada değilmi?

Cevap : Evet...

Yorum

Soru : Ohm değeri falan diyor, bunlar ne olaki?

Cevap : http://www.mygitar.com/forum/showthr...428#post350428
                            Alıntı:yutup123458 isimli üyeden alıntı
                            .. Eğer ohm değeri düşük bir amfiye, yüksek ohm değerli hoparlör takarsanız, ses azalır. Yüksek ohm değerli amfiye düşük ohm değerli hoparlör takarsanız, ses artar.

Bu olayın önüne geçmek için çıkış trafosu konulması gerekiyor. Ama bu trafo yalnızca lambalı amfilerde mevcut. S.S amfilerde çıkış trafosu yoktur. ..

normal cıkışlı amfilerin bazılarında cıkış trafosu vardır bu tip amfilere hat trafolu amfiler denilmektedir.
                            Yani tek lambalı amfilerde bulunmuyor cıkış trafosu.

bir amfiye biren fazla haparlör takılacaksa takılan hapalörün seri veya paralel bağlanması sesi aşırı derecede etkiler
                            empedans ile alakalı.
                            isterseniz bağlantı şemalarını ö.m ile acıklayabilirim.
                            Son güncelleyen 1brah1mmm; 05-08-2011, 00:30.

Yorum

Hali hazırda seri bağlı kabinimde paralel bağlı kabinimde bulunduğu için şemaya ihtiyacım yok teşekkür ederim.

Son 1-2 yıl içinde çıktıysa bilmiyorum, çünkü ekipman ihtiyacım olmadığı için piyasayı takip etmiyorum uzun süredir. Bakındığım ürünlerde all tube amfiler zaten. Ama benim bıraktığım zamanlarda çıkış trafolu solid state bir gitar amfisi yoktu piyasada, varsada ben hiç hatırlamıyorum.

Bildiğiniz marka ya da modeller varsa örnek verebilirmisiniz?

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                              X