Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Lambalı Amfi

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Benim sormak istediğim aslında biraz daha teknik bir konu, ki lamblalarla ilgilenen insanlar görmek hoş gerçekten forumda.

Bias ayarları hakkında neler söyleyebilirsiniz? Ortalama bir kullanıcı için elbette, internette oldukça teknik yazılar mevcut, grafikler, şemalar ve birçok doğru/yanlış öneriler. Türk forumlarında birkaç yer hariç pek rastlayamadım bias ile ilgili yazılara. Aslında müthiş teknik detay öğrenmek istemiyordum bu konuda, öğrenmek istediğim power lambalardan örneğin Tesla EL84 çıkartıp yerine EL84EH taktığımda yapmam gereken bias ayarı nedir, Blues Junior veya Marshall All Tube bir amfide bu ayar farkı nedir, kimisi fixed bias oluyor kimisi ayarlanabiliyor vs. Veya EL84EH lamba çıkartıp yerine gene EL84EH bias ayarı yapılmadan takılabilir mi? Matched olmadığı sürece her lambanın özelliği oldukça farklı olabiliyor(muş)

Umarım kısa hatları ile üstünden geçebiliriz bu konunun, zira tüm yazılanları okudum ve lambalı amfi kullanan/almak isteyen birçok insan var ama ileride lambaların değişimi geldiğinde ne olacak, kimse onu sormamış

Ps: All tube amfiler için bu gerçek vardır, preamp lambaları için "bildiğim kadarıyla" bias ayarı fazla pro olunmadığı sürece yapılmamaktadır.

Sevgiler

Yorum

selam arkadaşlar.. benim elimde saund marka çok eski bir lambalı amfi var. sanırım 150 watt. bu değerin günümüz amfilerine (trs.) göre değeri nedir?

Yorum

selamlar dostlarım

bir kac sorum olacaktı.bu kafa + kabin ya da kombolu 100 watt civarındaki amfilerin uzerinde bir cok drive ayarı var.bu amfileri alınca pedal gereksinimi kalmıyo mu? ve bir de footswitch var nedir bu pedallarla alakası nedir?Bana bunları acıklayabilir misiniz?Simdiden teşekkurler

Yorum

Lambalı amfilere dünyanın parasını verirken zaten öncelikle kulakların amfinin drive tonlarına ve drive ın kabinlerden dışarı nasıl çıktığına dikkat eder. Sen de bunu yorumlarsın ve kafanda oluşturduğun ya da duymak istediğin sound a uygunsa alırsın kullanırsın. Bunun haricinde daha geniş bir ton yelpazesine sahip olmak istiyorsan tabiki bir setup ın illaki olur ve bunu amfiye bağlarsın ama setup ının da sahip olduğun amfinin kabininden dışarı nasıl çıkacağını az çok kestirmen gerekir ki o kadar para sayıp aldığın amfin seni tam tatmin etsin.

Footswitch ise almış olduğun lambalı amfinin(ya da çoğu transistörlü amfide) drive tonları arasında ve efektleri arasında geçiş yapmanı sağlar. Kafa+kabin lambalı üst düzey bir amfin varsa footswitch şarttır yoksa niye aldın o amfiyi hesabına gelir.

Yorum

tesekkur ederim dostum.Yani seni tatmin ediyosa gerek yok.tatmin olmuyorsan almalısın.cok tesekkur ederim.

Yorum

Öncelikle merhabalar arkadaşlar foruma yeni kayıt oldum konu açamadım o yüzden buraya yazıyorum ben şu anda 50 watt avt 50 xt kullanıyorum 150 watt avt 150 xt alacağım aslında kafa kabin alacaktım mg serisi kafa kabinle aynı fiyata avt150 xt ama MG serisini hiç sevmediğim için tercihimi avt serisinden yana kullanacağım şimdi asıl soruma gelelim ben nevşehirdeyim ve açık hava konserlerimiz oluyor amfinin önüne mikrofon koyarak eksiğimi tamamlıyorum ama burdaki konserleri organize eden müzik ajansları hiç bir şeyden anlamadıkları için amfinin önüne bi mikrofon vemeyi zor sunuyolar verselerde sesleri kendiler ayarlıyor ve istediğimiz sesleri alamıyoruz bu yüzden bende avt 150 xt ye daha sonra bi kabin alsam avt 150 combo amfiye takabilirmiyim normalde kafa kabin alcaktım ama param 1000 tl limitinde o yüzden avt serisi kafa kabinlere veya başka kafa kabinlere param yetmiyo MG serisine param ****** onada söylediğim gibi iğreniyorum desem düzgün bi tabir olur heralde...Combo amfiye kabin bağlanırmı? Cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler...

Yorum

150 watt combo neyine yetmez ki? bence gayet yeterli olacak gibi. ayrıca avt lerden başka amfilere de bak derim. fiyatlarına göre bayağı pahalılar bana sorarsan.

Yorum

Doğru diyosun ama yukarda anlattığım gibi açık hava büyük konserler ***** okul konserler ve okulların öğrencisi çoluk çocuk tamamen doluyo gürültü filan ***** zaten hemen şimdi almıcam ilerde alcam.. Avt almamın sebebi yüksek watt ala biliriyorum marshalın 100 watt alabileceğim ingiliz yapımı yarı tüplüde olsa bildiğin bi amfisi varsa önerirsen sevinirim dediğinde haklısın ama orta yollu amfi bi tek avt var mg serisi kadar kötü değil öbür seriler kadar iyi değil öbür serilerin 40 wattını aynı fiyata satıyolar...Teşekkürler cevabını bekliyorum..

Yorum

Artanis isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                    valvestate ile avt serisi arasında bariz fark göremedim ben. orasından burasından geliştirilmiş halidir belki. o pedallar lambalı değil. (vox lar için konuşuyorum) yine valvestate gibi hibrit mantıkla çalışıyor. Kötü mü değil. Ama lambalı denemez. Vox denemek için ankarada melomani müzik vardı en son. Şimdi ne oldu bilmem. Lambalı pedal olarak Hughes&Kettner ve Mesa Boogie nin modelleri var. Mesa v-twin olması lazım. Onlar gerçek lambalı bir pedaldırlar. Hatta preamptırlar. Onlarla lambalı amfi tonları yakınen alınabilir. Ama lambalı bi amfinin öenmli kısımlarından biri özellikle bas sesler açısından power amp kısmı ve çıkış trafosudur.
                    sevgili artenis sizinle konuşmak istediğim bir konu var pm yoluyla ulaşırmısınız

Yorum

arkadaşlar ilk amfi olarak ne alacağıma bir türlü karar veremedim.. MG serisi hakkında yazılanları okudum tavsiye edilmiyor. Benim için şu önemli, evde çalışmaya uygun aynı zamanda ufak çaplı konserlerdede gidecek bir amfi lazım bana.. Şimdi almışken birkere alayım all tube olsun diyorum ama hem fiyatları çok yüksek hemde bu amfinin tadını alamicam büyük ihtimalle.. çünkü insan kötüsünü kullanmadan iyinin kalitesini anlayamaz diye düşünüyorum. Birde başlangıçta direk all tube amfi ile başlamak ne derece doğru????

Sonuç olarak ne all tube nede tam transistörlü olmayan, hybird tehnolojili bu iki sınıfında ortasında kalan Marshall AVT50XT almayı düşünüyorum.. Fiyatı mydukkan da 900 TL civarlarında. Sizce almalımıyım bu amfiyi? 900TL yi hakediyorumu?? Hada fiyat/performansı daha iyi bir amfi önerebilimisiniz?
                      Son güncelleyen MrBlues; 16-03-2010, 22:31.

Yorum

merhabalar ... bende 100 watt bi kafa amfi düşünüyorum ama bilmek istedigim nokta kafa 100 watt olunca kabinin de belli bi aralıkta olması sart mı misal illa 100 watt kabin gibi ... zira benim almak istedigim 200 watt randall bi kabin var ama uyumsuzluk gibi bi sıkıntı olurmu olmazmı bilmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim tesekkürler

Yorum

Hoparlörlerin gücü önemli.

Örneğin, her biri 75w olan hoparlör kullanırsan eğer, 100w lık bir head için çift hoparlör yeter. Ama kullandığın hoparlörlerin her biri 30w ise, 100 vatlık bir head için en az 4 hoparlöre ihtiyacın olacaktır.

Böyle hesaplanır yani. Head in gücünü hoparlörlerin gücüne paylaşarak ihtiyacın olan sayıyı bulursun. Umarım yardımcı olabilmişimdir =)

Yorum

Yutup dostumun söylediğine ek olarak,

Kabin değerlerini 'genel' olarak amfinin watt değerinden yüksek seçmeliyiz. Zaten kabin değerleri çok benzerdir.

300 wattlık 4x12"lik kabinin kullandığı Celestion'lar aynıdır. G12H.
                            240 wattlık 4x12"lik kabinler Celestion vintage 30 kullanırlar.
                            100 wattlık 4x12"lik kabinler Celestion greenback'tirler.

Kabin wattını amfimizden düşük seçersek neler olur onları tartışalım.

Öncelikle, amfimizin sesini belli bir seviyeye getirmeden herhangi bir etki görmeyiz. Sonuçta 150Wlık bir Triple Rectifier sadece son ses ayarında 150W çıkış gücü verir. Yoksa 150'yi görmeyiz.

İkincisi, bu duruma geldiğimizde eğer hoparlörlerin watt değeri düşükse aşırı yükleneceklerdir demek. Bu da onlarda clipping oluşmasına neden olacaktır. Yani distortion oluşacaktır hoparlörler üzerinde. Ki eskiden amfilerden distortion almak için düşük wattlı hoparlörler güçlü amfilere bağlanıp tabiri caizse pörtlettirilirlerdi Bana sorarsanız çirkin bir ses çıkar

Ayrıca hoparlörlerin verimliklikleri de önemlidir. Mesela Vintage 30'lar çok verimlidirler ve 60W gibi çok yüksek güçleri vardır. 1x12"lik bir kabinin önünde durmak yürek ister. 15 W'lık Night Train ile kullandım. Son ses seviyesinde bırakın aynı odada durmayı, aynı katta duramıyordum.

Yorum

merhabalar. almayı düşündüğüm beyendiğim lambalı bir amfi var ancak 120w olması korkutuyor diyebilirim. Bugera 6260 kafa-kabin. Niye kafa-kabin ? Almanya dan gelcek arkadaş anca kafayı getirebilirim dedi o yüzden kabin i burdan almayı düşünüyorum. Sormak istediğim şu; bu amfiyi her yerde kullanmak istiyorum barda da gerekirse stadyumda da (sağolsun üniversiteler amatör gruplara bu imkanı veriyor) stüdyoya giderken de. Kısacası her yerde alacağım elime kafa yı gitcem. Ancak eve dönünce sıkıntı başlıyor apartman dairesi için fazla güçlü. Benim derdim bu siz ne dersiniz, ne önerebilir siniz? Alternatif olarak ne düşünebilirim? Ynx in başka sayfalarda ki yorumlarından dolayı Night Train ile de tanışmış oldum teşekkür ederim. Night Train bana bir alternatif olabilir mi? (denemedim kendisini) Her ortam da yeterli olabilir mi ve 6260 dan alabilceğim kadar sert drive lar alabilir miyim?

Yorum

cegilmez isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                                merhabalar. almayı düşündüğüm beyendiğim lambalı bir amfi var ancak 120w olması korkutuyor diyebilirim. Bugera 6260 kafa-kabin. Niye kafa-kabin ? Almanya dan gelcek arkadaş anca kafayı getirebilirim dedi o yüzden kabin i burdan almayı düşünüyorum. Sormak istediğim şu; bu amfiyi her yerde kullanmak istiyorum barda da gerekirse stadyumda da (sağolsun üniversiteler amatör gruplara bu imkanı veriyor) stüdyoya giderken de. Kısacası her yerde alacağım elime kafa yı gitcem. Ancak eve dönünce sıkıntı başlıyor apartman dairesi için fazla güçlü. Benim derdim bu siz ne dersiniz, ne önerebilir siniz? Alternatif olarak ne düşünebilirim? Ynx in başka sayfalarda ki yorumlarından dolayı Night Train ile de tanışmış oldum teşekkür ederim. Night Train bana bir alternatif olabilir mi? (denemedim kendisini) Her ortam da yeterli olabilir mi ve 6260 dan alabilceğim kadar sert drive lar alabilir miyim?
                                Apartman dairesinde kafa kabin kullandim. Dusuk seste o yuksek sesteki performansini vermiyor; 4x12"ler sayesinde cok genis ve hacimli bir ses elde etmek mumkun. Hergun konserlere ekipman tasiyan bir muzisyen olarak kafa tasimanin cok buyuk bir SIKINTI olacagini sana hatirlatirim.

Ev icin 2x12 alabilirsin; ancak ses seviyesinde herhangi bir azalma olmuyor.

Bahsettigin amfinin ozelliklerini bilmedigim icin high gain bir amfi oldugunu varsayiyorum. Yani preamfiden kiriyor. Dusuk ses seviyelerinde yine distortion tonunu alirsin.

Night Train tek kanalli bir amfi. Gain kanali ile clean kanallari olan bir amfi istiyorsan maalesef bu amfiden sana hayir gelmez. Tek bir ayarda tutup pedallardan gainimi alirim dersen Vox iyi bir alternatif olabilir. Tasimasi buyuk bir kafadan cok daha rahat. Ancak drive alamazsin bu amfiden. Bir davul esliginde clean ton bile alamazsin 15 wattlik oldugu icin. Sesi actikca power kati kiriliyor. Saat 1-2 gibi kirilmaya basliyordu diye hatirliyorum. Super clean Fender tonu alamazsin yani.

====edit====

Bahsettigin amfinin tek bir EQ ayari var. Clean ile gain kanali ayni EQyu paylasiyor. Bu sana SIKINTI yaratabilir.
                                Son güncelleyen ynx; 14-08-2010, 22:51.

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                                Initializing Tabs & loading Content...
                                Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                                X