Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Klavyeyi temizleme

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

    Klavyeyi temizleme

    Merhaba arkadaşlar hepinizin bildiği gibi klavye siz çaldıkça zamanla rengini kaybedecek,terden dolayı pislenip kötü bir hal alacak,perdeler de hafiften yeşericektir,size çok basitçe klavyenizi ve perdelerinizi nasıl eskisi gibi gözükmesini sağlayabileceğinizi anlatacağım. Foruma yeni üye olup bilmeyen komşularım için ben lütiyeyim yani enstrüman yapımcısıyım, aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Konservatuvarında öğretim elemanıyım. Dolyısıyla yazdıklarım konusunda içiniz rahat olsun. Gerekli malzemeler:

    -600(800 de olur) ve 1000 kumluk su zımparası. Adam "yok bu var" diye elinize bir zımpara tutuşturursa arkasına bakın water proof yazıyorsa tamamdır. Yalnız yazdığım kumda olmalarına özen gösterin daha aşağı kumda zımpara kullanmanız klavyenğizi çizebilir.
    -İnce cila sistiresi, olmadı kazıma görevi görebilecek düz sert ve ince bir metal ya da plastik parça. Olmadı sert kıllı diş fırçası.
    -Bebek yağı(Johnson güzel kokuyor ) Limon yağı, ardıç yağı, kamelya yağı da olabilir.
    -Bir bardak su

    Evet,alıyoruz gitarımızı elimize söküyoruz tüm tellerini, yatırıyoruz, parmağımızla perdeler arasını nemlendirip kazımak için kullanacağımız parçayla sertleşmiş kirli tortuları kazıyıp atıyoruz. Özellikle perde diplerini iyi temizleyin ama aşırı kazımayın sadece kalın kir tabakası kalksın yeter. Daha sonra zımparamızdan bir parça kesip bardakta iyice ıslatıp başlıyoruz zımparalamaya. Zımparayı daha rahat kullanabilmek için bir silgiyi tampon olarak kullanabilirsiniz.

    Önce kalın kumluyla başlayın, çok bastırmayın klavyeyi çizersiniz, arada kirler pütür pütür çıktıkça havlu kağıt ya da bir bezle temizleyin, zımparayı sık sık ıslatmayı unutmayın,klavyenin rengi ortaya çıkana kadar güzelce zımparalayın. Hepsi bitip bi bezle silince bu sefer 1000 lik zımparaya geçin ve yine aynı şekilde zımparayı ıslatıp zımparalayıp silme, tekrar zımparalama, bu adımda perdeleri de güzelce çok bastırmadan parlayana kadar zımparalayın. Burada iki nokta önemli ilki zımpara kağıdı kullanmamızın sebebi inatçı yapışkan kirleri ağaç yüzeyinden temizlemek. amacımız kesinlikle ağacı zımparalamak değil. Ağaç aşınmasını minimuma indirmek içinde zaten çok az baskı ve oldukça ince zımparalar kullanıyoruz. İkinci nota perde demirlerinizi parlatmak istiyorsanız ne kadar ince zımpara kullanırsanız o kadar iyi parlarlar. Özellikle 2000 ve 2500'lük zımparalarla kendinizi görebilirsiniz perde demirlerinde. Ancak dikkat edin baskı fazla olmamalı. Bu işlemlerin ardından tüm klavyeyi iyice kurulayın. Sonra bir bez ya da kağıt havluya biraz bebe yağı(ya da diğer yağlar, tercihinize kalmış) döküp -biraz abartmayın-, perdelere sürün. Dediğim gibi çok olmasın cılk cılk.

    Bırakın kurusun bir iki saat sonra rengi yerine gelecektir. Bu işlem özellikle gül klavyeye sahip arkadaşları oldukça tatmin edecektir. Hele bi de o eski telleri atıp yerine gold teller takarsanız bakmaktan çalamzsınız. Biliyorum gold lar yaramaz ama çok güzeller ne yapayım. Hadi kolay gelsin.

    Önemli noktalar:
    1. Buradaki yazdığım malzemelerin dışına çıkıp, maceraya girişmeyin.
    2. Zımparalama işlemini temizlik olarak düşünün ve baskı uygulamayın.
    3. Suyu az kullanın, bütün klavyeyi gölet haline getirmeyin, durduk yere sapınızı yamultursunuz.
    4. Hangi tür olurs aolsun yağı az kullanın. Limon yağının ekstradan tmeizleyici özelliği olduğundan limon yağını biraz daha bol ve baskı ile uygulayabirsiniz.
    5. Klavyeniz akçaağaç gibi üzeri herhangi tür cila ile korunana klavyelerdense, zımpara işlemlerini es geçin. Sadece limon yağı ile temizleyin.
    6. Gitarınız çok ucuz bir gitarsa, önce göze batmayan ufak bir köşesinde kontrol yapın. Pek çok ucuz gitarların kalvyesi kalitesiz ağaçtan yapılı siyah ya da kahverengiye boyandığından temizleme işlemi sırasında boyaları açılabilir. Gitarınız böyleyse temizliği sadece limon yağı ve mikrofiber bez ile yapın.
    7. Temizlik işleminden sonra klavye kuruyunca özellikle gül klavyelerde renk ilk başta solar. Bu doğaldır korkmayın. Süreceğiniz yağ ve çalımınızdan geçecek kendi yağınızdan klavye kendi tonuna dönecektir.
    8. Zaten yazdığım kumda olanını pek bulamazsınız ama genede yazayım, sünger tip kaportacı zımparası kullanmayın.
    9. Klavyeye kolonya, aseton, pronto, camsil, şampuan, bakım kompleksi vs gibi kimyevi şeyleri sürmeyin.
    10. Bu işlem sadece çok kirlenmiş ve kirden tortu olmuş klavyeler içindir ve sık çalınan bir enstrümanda yılda bir kere yapılması yeterlidir. Hafif temizlik için klavye temizleyici bakım kitleri ya da limon yağı kullanabilirsiniz.

    Gitarınız polyester ya da vernik cilalı ise, temizlik ve çizik kapatmak için; silikonlu mümkünse krem, değilse pasta tipindeki oto cilasını mikro fiber bez ile uygulamanız halinde çok iyi sonuçlar alabilirsiniz. Bu yöntemi el yapımı gitarlarda denemeyin. Selülozik ya da gomalak cilalar profesyonel bakım gerektirir..

    Son olarak, burada yazdığım yöntemler her ne kadar basit gibi görünse de gitarınıza zarar verme ihtimali size bağlıdır. Bu işleri meslek olarak yapan kişiler bu ve benzeri işleri her zaman sizden daha başarılı olarak, profesyonelce yapacaklardır. Dolayısıyla kendinizden emin değilseniz ya da en iyi sonucu istiyorsanız işin uzmanına yani bir lütiyeye başvurmanız hem siz hem de gitarınız için daha mantıklı olacaktır.

    #2
    waaaa. eywallah dstum... hemen denicem...

    Yorum


      #3
      bence bu işlemi tellerin hepsini sökmeden denesinler çünkü gitarın sapı atabilir klavyenin cilasını zımparaladığında sap kayganlığını yitirebilir aman dikkat

      Yorum


        #4
        zımparalama durumunda çok bastırmadan yapsak bile perdelerin ağaç kısımları bir kaç kere bu işlemleri yaptığımızda erime ve aşınma meydana gelmez mi?

        Yorum


          #5
          İlk önce asteriks komşuya söylüyorum,dostum ne demek hepsini sökmeden denesinler çünkü sap atabilir,var mı böyle birşey mantıklı ol lütfen sap falan atmaz rahat olsun herkes,kaç yerde yazdım sap atmasıyla ilgili biraz araştırıp okuyun bilmiyorsanız,ayrıca klavyede cila olmaz ,A-C-I dostum merak etme burada yazdığım zımparalar yüksek kumlu yani oldukça ince dişli,kolun kopana kadar bastırsan milimetrenin 10 da biri kadar inceltemezsin sadece çizersin,o yüzden çok fazla bastırmayın dedim,senin dediğini ancak 80 kumluk zımpara yapar benim yazdıklarım ise 600 ve 1000 lik,için rahat olsun,benim hergünüm zımparayla geçiyor arkadaşlar güvenin bana.

          Düzenleyen - Lord Sparhawk on 25/01/2006 01:12:39

          Yorum


            #6
            sonra yağlı kalmıyomu peki,cahilliğimi bağışla lütfen

            Yorum


              #7
              Hayır komşu kalmıyor, ağaç sürdüğümüz yağı tamamen emiyor, ve besleyip koruyor, bununla beraber bebek yağının yanında limon yağı, bulabirseniz kamelya yağı da kullanabilirsiniz, ayrıca dikkat ettiysen yağı az kullanacağınızı söylemişim, öyle dolu dolu kullanmıyorsunuz, ama kullansanız bile yine de ağaç tamamen emer zaten, yani yağlı kalması gibi bir durum yok, çok sürmememizin nedeni ağacın renk tonunu değiştirmemesi için.

              Yorum


                #8
                gitarcılarda falan satılan limon yağını da kullanablirsiniz gayet başarılı bi şey kendisi klavyeyi de besliyor hem.

                Yorum


                  #9
                  bu gün gitarımı bir güzel temizledim aynen lord sparhawkın anlattığı gibi. klavye tabiri caizse cürlöp gibi oldu birde yeni tel taktım daddario j46 tam oldu

                  Yorum


                    #10
                    600 ve 1000lik yok derlerse yılmayın Beşinci nalburda buldum zımparayı.Şimdi işleme başlıyorum , sonuc bi kac saat sonra

                    Yorum


                      #11
                      merhaba arkadaşlar özellikle de Lord Sparhawk

                      Klasik gitarın klavyesini temizledim ilk defa. limon yağı kullandım ama daha 1. perdeye sürter sürtmez simsiyah oldu peçete korktum boyası çıkıyor galiba diye ama devam ettim tertemiz oldu o pislikler falan çıktı. şimdi de korkuyorum boyası gitti mi acaba diye işte bezin son hali yardımcı olursanız sevinirim. :

                      Yorum


                        #12
                        boya diğil onlar kir anılcım anla ne kadar pisletmişsin kalvyeyi

                        Yorum


                          #13
                          umarım öyledir işin ehlini bekliyoruz artık

                          Yorum


                            #14
                            Görünene göre klavyen abanoz, klavyeye abanoz boyası sürülmüş, bu boya kaliteli olmayan abanozları, simsiyah yapıp birinci kaliteymiş gibi göstermek için sıkça kullanılır, sen silerken bu boyayı silmişsindir.

                            Yorum


                              #15
                              mydukkan da gül ağacı diyor. Gül ağacı abanoz mu oluyor desem güler misiniz

                              Yorum

                              Unconfigured Ad Widget

                              Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

                              Trending

                              Collapse

                              Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

                              Çalışıyor...
                              X