kuzenim istiyodu perdesiz gitary , her yere sordu ''olmaz ya deli misin?'' ''bozucan my gitary?'' ?eklinde abuk tepkiler geldi .. ben bu macun olayyny naklediyim aynen ona
perdesiz gitara dar bakmayalym arkada?lar. Erkan O?ur perdeleri çykartty?ynda sonsuz nota elde ettim demekle haklydyr.gerçekten müthi? bir alettir. burada di?er tüm gitarlardan apayry tekni?i olan bir aletten bahsediyoruz. bu bile konumunu belli eder sanyrym.
Perdesisiz çalabilmek için kulaktan sesleri çok iyi ayyryp , nota bilgisinin çok iyi olmasy lazym ..........
Çünkü perde olayy kalkty?y için biraz kasyyor çalmasy , daha do?rusu senin bilgine kalyyor nerde nereyi basmak........
Ayryca hiç çalmadym ama bilmiyorum tonda bir de?i?iklik olmamasy lazym sonuçta buda bir gitar hani telleride özel olarak ba?ka bi?i takyyorsanyz bilemem de ...... perdelerin çykmasyyla tonda farklylyk alakasyz gibi geliyor ama sonuçta tonla alakadar bir bilgim yok .........
Daha önce çalmadym perdesiz..........
zaten ben de kolay diyorsun demedim. evet ton de?i?ir çünkü tel perdeden de?il parma?yndan itibaren tynlamaya ba?lar. o yüzden ton yumu?uyor .perde olmady?y için aly?kanlyk gerektirir, çünkü:
perdenin içinde 1.7 cm bo?luk var diyelim, bu mesafede nereye basarsan bas tel gene ayny fret ile temas edip ayny sesi verir ama perdesizde mm oynat ses de?i?ir, o yüzden tam nota basmak ve süratli çalmak çok daha zordur..
ayryca ekleyeyim, konunun gerekti?inden fazla uzamasy ve sapmasy halinde kapanaca?yny ekleyerek herkesi selamlyyorum.
HAyyr anlamadyn ben ton de?i?iyormudedim yane gitary farkly bir ton mu geliyor diye yoksa nereye basarsan bas farkly bir ses çykty?yny biliyorum .......
Daha do?rusu ?öyle söyleyeyim ..... MEsela perdelide kalyn do bas bir perdesiz de artyk ayny kalyn do 'yu bas sonuçta ikisin arasynda farklylyk olmuyor kysaca ton olayy senin basty?yn yere göre de?i?iyor ama arkada?lar gitarla alakdar bi?i söylemi?..........
Herneyse sonuç olarak perdesiz gitar klasi?e göre zordur bunu zaten kabul ediyorum...Ustalyk gerektiren bir i? .............
sesler mayy?yk çykyyo biraz daha bende gerci elektro perdesiz var ama ayny hesap penayla ya da ebowla caliyon yani
zamanim olsada kaydetsem bisiler..tabi bi de tam seslerin yerlerini isaretlicem bende hic isaret yok Dönme bi gitar oldugundan noktalarda yok..Erkan Ogur'da bile vaR!::P
1976 tylynda Erkan O?ur tarafyndan dünyaya sunulmu?tur perdesiz klasik. gerçi bazy rivayetler daha önce de yapyldy?yny söylüyor ama ben Erkan O?ur yapty diyorum, en azyndan bizden biri buldu diyorum aksini kanytlasanyzda. bir süre sonra Erkan O?ur ile perdesiz gitar dahil tüm müzikal hayaty hakkynda geni? bir röportajy buraya aktarayym. sanyrym yazylar bölümüne gönderirim derim ve perdeesiz gitary saygyyla selamlarym...
Yok yok do?ru diyorsun bizimkinler bulmu? ilk önce yane Erkan O?ur o da yanly? hatyrlamyyorsam Türk müzik sistemine uyarlamak içindi.........HErneyse helal be bizimkinlere.................
Buarada bugün ?ansa bi perdesiz buldum ho? bi alet ama biraz kasyyor gerçi parmaklarym aly?dy?y için zorlanmadym ama yine ho? bi alet ; tonu sadece biraz daha tiz gibi geldi farkly olarak onun haricinde ayny sadece i?te belirli kalyp synyry yok perde gibi...............
Erkan O?ur : "Perdelere syky?my?ken baktym ki her taraf perde omu?."
Ylerde iyi bir müzisyen olursam beraber çalmak isteyece?im ilk insan. Allah uzun ömür versin üstada...
ben ba?langyç olarak elimdeki bir yamaha gitaryn perdelerini ustaya söktürdüm biraz zympara ve alt e?i?i dü?ürerek idare eder bir konumda yapt....y perdelri ilk ba?ta doldurtmadym çünkü rehberlik etsin diye...boyle yapabilrisin bu konuda çok uzman de?ilim...deneyimim bu...sesi fena de?il...
İstanbuldan Perdesiz klasik gitar almayı düşünüyorum ama bu konuda hiç bir fikrim yok. acaba perdesiz klasik gitarı nereden bula bilirim.birde fiyatları hakkında fikri olan varmı acaba.çokmu tuzluydu.
Yorum