Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Major kuralı ve Konunun devamında Modlar diziler - gamlar

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Evet, bu konunun çok geniş kapsamlı bir konu olduğunu anlıyorum. Bence en kısa zamanda bir kitap alsam çok iyi olacak. Çok teşşekkür ediyorum yapmış olduğunuz açıklamalar için. Domajör dizisindeki seslerin görevlerini teorik olarak anlamış oldum. Önermiş olduğunuz kitaplardan birini en yakın zamanda alacağım.
    Yaşasın Mygitar

Yorum

Marjör mod uygulmalarında aklıma takılanlar?

Merhaba arkadaşlar, elimde Bora Uslusoy un Diziler ve Arpejler kitabı var..
      C major ve modlarını göstermiş..
      En basta C Ioanın
      8-10-12
      10-12
      9-10-12
      9-10-12
      8-10-12
      8-10-12
      şekilnde bir yürüyüşü var..Şimdi bunu kalın mi 1. telden çalarsam
      Fa major gamını elde etmiş olurum..
      Lakin F lydian ın yürüşü çok daha farklı..? burda benim atladığım nedir?
      2. si;
      C Am F G seklinde bir parca uzerınde C major gamını çaldım doğal olarak çok şık oldu. Kalım mi 8. tel yani do uzerinden, G mixolydian veya B locrian yürüyüşlerini yapınca pek hoş olmadı.(veya bana öyle geldi).Burdada bir yanlışım var ama bunuda çözemedim..

3. ve son olarak;
      farz edelim ben sacede E phrygian modunun yürüyüşünü biliyorum.Bunu sarkının tonuna göre istediğim notadan çalsam,nizami bir solo yakalayabilirmiyim..?
      Şimdiden çok sağolun.

Yorum

Merhaba.

1)Sanırım mod konusunu biraz karıştırmışsın.. Fa maj. ayrı bir dizi Fa lydian ise do maj. bir modudur. Yani birbirinden farklıdır. O yüzden farklı.

2)2. sorunda anlamadığım bir nokta var. Mi telinde 8. perdeden başlayarak G mixolydian ve ya B locrian yürüyüşlerini çalarken doğrudan o kalıplara mı soktun yani 3. perdeden başlayarak çaldığın G mixolydianla oluşturduğun kalıp. Eğer öyle birşey yaptıysan zaten sen C mixolydian ya da C locrian çalmışsındır o yüzden hoş gelmemiş olabilir. Diğer türlü senin yorumuna kalmış bi sorun olmaması gerekir.

3)O istediğin dizinin hissini verebiliyorsan.. Bi sorun olmaz..

Bol çalışmalar.. Kolay gelsin.

Yorum

PoPKoRN isimli üyeden alıntı Mesajı göster
          Merhaba.

1)Sanırım mod konusunu biraz karıştırmışsın.. Fa maj. ayrı bir dizi Fa lydian ise do maj. bir modudur. Yani birbirinden farklıdır. O yüzden farklı.

2)2. sorunda anlamadığım bir nokta var. Mi telinde 8. perdeden başlayarak G mixolydian ve ya B locrian yürüyüşlerini çalarken doğrudan o kalıplara mı soktun yani 3. perdeden başlayarak çaldığın G mixolydianla oluşturduğun kalıp. Eğer öyle birşey yaptıysan zaten sen C mixolydian ya da C locrian çalmışsındır o yüzden hoş gelmemiş olabilir. Diğer türlü senin yorumuna kalmış bi sorun olmaması gerekir.

3)O istediğin dizinin hissini verebiliyorsan.. Bi sorun olmaz..

Bol çalışmalar.. Kolay gelsin.
          2. sorumu söyle izzah edeyim..G mixolydian yürüyüşünü yazayım;
          3-5-7
          3-5-7
          3-5-7
          4-5-7
          5-6
          3-5-7

şimdi ben bu yürüyüşü hiç bozmadan ( C Am F G) parçasında çalsam nizami midir?

Ben bu yürüyüşü kalın mi 8. tel den başlayıp ( C Am F G) parçasında çalsam nizami midir?

Biraz bakınca dorian,Ioanıan vs..gibi isimlerin parmak hareketlerinin aynı olduğunu görüyorum.Ama Dorian dizisini D den çaldığım zaman majör dizisi olmuş, F den çaldığım zaman minör dizisi olmuş. Bu durumda, "tek bir dizi bilerek bunu her notadan çalarız " ile çelişiyorum? Bunu biraz açıklarmısın..
          Emeğin ve ilgin için çok teşekkür ederim.

Yorum

Öncelikle rica ederim ne demek. Bizde buralardan öğrendik

Şimdi ilk söyledğin nizami yani 3. perdeden başlayıp o kalıbı gerektiği gibi uygulaman güzel bi duygu katacaktır tabi burda iş birazda sana ve duygularına kalmış.

Aynı yürüyüşü 8. perdeden yapman nizami değildir. Niye değildir bakarsan o kalıbı aynen uygularsan do majör dizini bozmuş olduğunu göreceksin.

Abi mod nedir biliyor musun kısaca.. Şimdi eline aldın bi dizi mesela c maj. Abi nedir bunun notaları şuşuşu hee şimdi BU DİZİDEKİ NOTALARI kullanarak, birinci notasından başlayana ionian, ikincisinden başlayana dorian... böyle demişler. Olay bu kadar basit aslında..Gelelim zor kısıma şimdi bakıldığın tüm notalar aynı gözükse de burda devreye yürüyücü ve durucu sesler giriyor.. İşte çeşitlilikte yani müziğe farklı tatlar katmakta burdan kaynaklanıyor basitçe.

Yani umarım anlatabilmişimdir.. Bu arada bende dediğim gibi buralardan ve kitaplardan öğrendim hani çok biliyorum sanma Kolay gelsin..
            Son güncelleyen PoPKoRN; 03-02-2009, 03:43.

Yorum

PoPKoRN isimli üyeden alıntı Mesajı göster
              Öncelikle rica ederim ne demek. Bizde buralardan öğrendik

Şimdi ilk söyledğin nizami yani 3. perdeden başlayıp o kalıbı gerektiği gibi uygulaman güzel bi duygu katacaktır tabi burda iş birazda sana ve duygularına kalmış.

Aynı yürüyüşü 8. perdeden yapman nizami değildir. Niye değildir bakarsan o kalıbı aynen uygularsan do majör dizini bozmuş olduğunu göreceksin.

Abi mod nedir biliyor musun kısaca.. Şimdi eline aldın bi dizi mesela c maj. Abi nedir bunun notaları şuşuşu hee şimdi BU DİZİDEKİ NOTALARI kullanarak, birinci notasından başlayana ionian, ikincisinden başlayana dorian... böyle demişler. Olay bu kadar basit aslında..Gelelim zor kısıma şimdi bakıldığın tüm notalar aynı gözükse de burda devreye yürüyücü ve durucu sesler giriyor.. İşte çeşitlilikte yani müziğe farklı tatlar katmakta burdan kaynaklanıyor basitçe.

Yani umarım anlatabilmişimdir.. Bu arada bende dediğim gibi buralardan ve kitaplardan öğrendim hani çok biliyorum sanma Kolay gelsin..
              Anlamak üzereyim son ve öz bir soru sorup daha fazla meşgul etmeyeceğim seni..(inş)

Kitapta söyle bir örnek vermiş;
              E Phrygian ı tek perde(yarım ses) kaydırıp F Phrygian ı elde etmiş.Şimdi şimdi bu mod Major ton içinde sanırım..

Şimdi ben; major dizi içinde bulunan B Locrian ı 3 perde kaydırırsam D Locrian ı elde ederim.Lakin bu mod MİNÖR DİZİSİ VE MODLARI içinde gözüküyor..Bu farklılık nerden geliyor onu kavrayabilmiş değilim.
              Tekrar teşekkür ederim.

Yorum

Önemli değil anlamadığını herzaman sor cevaplayabilirsem tabi ki.

Şimdi B locrian c majörün bir modudur. D locrian ise D# maj gamının locrian modudur. D#maj ı yazarsak D# F G G# A# C (D) D# dir. C maj ı yazarsak C D E F G A (B) C dur. İki dizide de parantez içindeki notalara bakarsak ikiside farklı dizilerde 7. ses yani o dizinin locrian modu. Ama klavye üzerindeki formülü diyorum ben ona aynı yani kaıbı aynı.. Ayrıca benim bildiğim kadarıyla minör dizinin modları olmaz zaten minör dizi majör dizinin aeolian modudur.

Yazdıklarımı ve bilgilerini bi gözden geçir olmadı tekrar yazarsın..
                Son güncelleyen PoPKoRN; 04-02-2009, 02:24.

Yorum

arkadaşlar slide tel kaydırmanın işaretini tabda değilde porte dizekte bilen varmı ayrıca notanın önüne mi yazılıyor arkasına mı lütfen son derece açıklamalı anlatırsanız sevinirim.

Ayrıca gitarımızın sol telinin 7. perdesi olan re teline sekizlik nota değeri verip o nota üzerinde kılafyenın sonuna kadar tel kaydırmanın işareti ve yazılışını acıklama yaparsanız sevinirim ayrıca 4 lük notalarıda anlatırsanız sevinirim

Lütfen kelimeleri daha düzgün ve daha anlaşılır yazın, ben bile düzeltirken zorlandım.

shnicx
                  Son güncelleyen shnicx; 07-01-2010, 09:00.

Yorum

arkdşlar bemollü ve diyezli minör gamları söyleyebilirmisniz arkadaşlar kuralı nedir.aslında bliorum da örneğin re ve re diyez yanyana gelince kuramsal olrak yanlış olduğu için doğrusunu öğrenmek istiyorum.

Yorum

Gördüm, dikkatimi çekti belirteyim;

D# majör gamı diye birşey yoktur. Onun enharmoniği Eb majör olarak kullanılır yoksa;

D-E-F#-G-A-B-C# --->
                      D#-E#-F##-G#-A#-B#-C## (öeh yani)

Eb-F-G-Ab-Bb-C-D olarak kullanılır. Yani D Locrian = Eb Ionian

*: Hiçbir zaman bir gamda aynı harf/notadan iki defa geçmez. Yani C-D-D#... diye birşey yok, C-D-Eb... vardır.

Yorum

Modlar majör gamlardan üretilirler ancak her mod majör karakterli değildir. Phrygian Aoelian ve Locrian minör karakterli yani minör tınlayan (hepsi doğal minör değil örneğin phrygian bemol 2 locrian bemol 5 dir eksik 5 lidir yani) gamlardır..Yani E den yapacağın phrygian de B den yapacağın
                        locrian de majör gamdan üretilmiş minör karakterli gamlardır. Kök ses ve 3 lüsü ilişkisinin minör oluşundan bunu anlayabilirsiniz (E-G, B-D)....Ayrıca anarmonik olayı da doğrudur D diyez majör teorik olarak doğru gibi gözükse de kullanımı gereksizdir bazı durumlar dışında çoğunlukla Eb majör olarak kullanılır.

Yorum

Angelo85 isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                          Modlar majör gamlardan üretilirler ancak her mod majör karakterli değildir. Phrygian Aoelian ve Locrian minör karakterli yani minör tınlayan (hepsi doğal minör değil örneğin phrygian bemol 2 locrian bemol 5 dir eksik 5 lidir yani) gamlardır..Yani E den yapacağın phrygian de B den yapacağın
                          locrian de majör gamdan üretilmiş minör karakterli gamlardır. Kök ses ve 3 lüsü ilişkisinin minör oluşundan bunu anlayabilirsiniz (E-G, B-D)....Ayrıca anarmonik olayı da doğrudur D diyez majör teorik olarak doğru gibi gözükse de kullanımı gereksizdir bazı durumlar dışında çoğunlukla Eb majör olarak kullanılır.
                          Hocam düzeltmek istedim; Locrian minör de değildir major de. (Diminished gamdır)
                          Minör gamlar : Aeolian (doğal minör), Phyrgian ve Dorian dır.
                          Major gamlar : Ionian (doğal major), Lydian ve Mixolydian dır.

Karıştırma olmasın
                          Son güncelleyen aerobero; 22-01-2010, 17:57. Sebep: imla

Yorum

Evet haklısın Locrian minör gam değildir minör karakterlidir dedim zaten. Yani minör başlar ama 5 lisi yarım ses pestir. Ayrıca diminished değil half-diminishiddir.

Diminished gam B C D E F G Ab B
                            Half-diminished gam B C D E F G A B (B Locrian)

Düzeltmen iyi oldu ben de yanlış anlaşılabileceğimi farkettim tekrar okuyunca.

Yorum

arkdşlar bu D# minör gamında F ve F# yanyana, bunun anormoniğini çaldığımız zaman yani Eb yi çaldığımız zaman Bb ve B yanyana arkdşlar hangisi doğru kafam çok karıştı ya.bu minörlü gamlardan hangisni diyezli hangisini bemollü çalcaz.

Yönetici uyarısı: Yazım kurallarına uyunuz!
                              Son güncelleyen ynx; 25-01-2010, 00:49.

Yorum

d#m = d#-e#-f#-g#-a#-b-c#-d#

ebmin = eb-fb-gb-ab-bb-cb-db-eb

gördüğün gibi ikisinde de aynı ses yan yana gelmiyor (teorik olarak , ses olarak değil )

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                                Initializing Tabs & loading Content...
                                Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                                X