Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Major kuralı ve Konunun devamında Modlar diziler - gamlar

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Arkadaşlar, bir süredir modlar üzerine kafa patlatmakta ve duyumsal farklılıklarını anlamaya çalışmaktayım. Yalnız takıldığım bir konu var, Cengiz bana bunu bin kere açıklamasına rağmen anlayamadım. Aptallığma verin ve lütfen bir kez daha açıklayın.

Sorunum modların duyumuyla ilgili. C dizisini ele alalım. Oluşturduğu seslere bakalım;

C-D-E-F-G-A-B-C

Şimdi de D Dorian dizisini ele alalım;

D-E-F-G-A-B-C-D

Buraya kadar bir sorun yok. C dizisini ikinci dereceden çalarak D Dorian dizisini elde ettik. Benim sorum duyumla ilgili; çünkü Dorian dizisini inip çıktığımda (D'nin C dizisinin ikinci derecesi olması nedeniyle) dizi çok havada kalıyor. Burada asıl anlamadığım nokta başlıyor zaten; C majöre çözülen bir şarkıda durdurucu ses olarak C-E-G seslerini kullanabiliyoruz; ama C'ye çözülen bir şarkıda parça boyunca C gamını kullanıyorken G Mixoldian çalmak ne gibi bir duyumsal farklılık yaratıyor? Ya da D dorian çalmak? Kullanılan notalar aynı ve şarkı C'ye çözüldüğü için şarkının çözüleceği notalarda hemen hemen aynı. Bu durumda modlar duyumsal olarak nasıl bir farklılık yaratıyor?

D Dorian modunu Dm üzerine kullandığım zaman çok dışarıdan tınlıyor, dahası kullandığım notalar C gamının notalarıyken ben bunun D Dorian olduğunu nasıl anlayacağım?

Majör-Minör gamları anlamış hatta modlar üzerinden giderek anlamış biri olarak bunu çözememem gerçekten çok ilginç Yardımcı olursanız sevinirim.

Yorum

Misal C tonundasın. C akorunda çalıyorken D dorian çalmak istedin diyelim. Bu durumda, D dorianın urucu sesleri D F A olacak. Sen bu dizinin etkisini kavramış biri isen, bu diziyi C maj akoru üzerine çalmaya kararlıysan, duracağın sesler C akorunun sesleri değil de D F ve A olacak. Bu da çaldığın solodaki hissiyatı ve etkiyi değiştirecek. Çünkü çaldığın akor itibariyle durucu seslere kulakları hazırlamışken, bunların dışında seslerde durarak farklı bir hissiyat vereceksin.

Sen C tonunda G akoruna geldiğinde, G mixo çalarsan farklı D dorian çalarsan farklı etkiler kalacak, halbuki iki dizinin de içerdiği sesler aynı. Ama durakları ve kuvvetli sesleri farklı.

kullandığın notalar C gamının notası ancak, durduğun sesler C dizisinin durucu sesleri değil Bu durucu etkileri zaten ancak budizilerin etkilerini kulağına yerleştirerek, yani onları duyarak ortaya koyabilirsin. C akoru üzerinde D dorian çalmaya çalıştığında D veya F sesinde durduğun zaman ortaya çıkacak etkiyi kulağın algılayamamışsa henüz, zaten onu çalamazsın. Ha çalarsın tabi ama pek anlam ifade etmeyebilir.

Aslında birşeyler kaydedip buraya koymak en güzeli.

Yorum

Sanırım şimdi biraz anladım. Majör ve minör dizilere kulağım alışık olduğu için ya majöre ya minöre çözmek istiyorum şarkıyı, oysa diğer modlara alışırsam sanırım daha iyi anlayacağım! :-)

Yorum

arkadaşlar ben bu gamları filan öğrenmeye niyetliyim ama öğrenince nerde ve nasıl kullanıcaz şarkıların???...

Yorum

gtrstozkn sanırım sitede yenisin. Forumu baştan sona okursan sorunun cevabını bulmuş olursun. Kolay gelsin.

Yorum

kusura bakmayın gerçekten yeniyim.

Yorum

Dinledigin butun parcalar bu gamlardan olusuyor. Eger bu gamlari ogrenirsen , istedigin parcanin uzerine solo atabilirsin. Kisace boyle ozetleyim sana. Sadece solo degiil , akorlarinida cikarirsin, ritimde atarsin , ustunde de tepinirsin. Gamlar cok onemli Kolay gelsin

Yorum

ya arkadaşlar ben biraz geri kaldım ama [asıl bu cümleye bakın ne çıkartıosan çıkart] ben bu gamlarn tab şeklini nerden bulabilrm nota bilgim yok bunu örenmekde çok isterim zamanında gitara başladıımda çok itici ve sıkıcı geldi buda yaşım gereği olsa gerek direk şarkı çalma istediği üzerine başlamştm çünkü we bulunduum yerdeki imkanlar gerçekten fazlasyla kısıtlı öretebilecek insanların sayısı çok az bu yüzden tek çarem internet we sizler eğer bu gamları, armoni kalıplarını warsa eğer tab akor şeklinde atabilrseniz çok sewinirim

Yorum

bilmiyorum link vermek doğrumu ama 'chordbook' diye bir site var bütün gamlar var major,,minör,pentatonik gamlar vs hepsi var ve bütün akorlar da var...kolay gelsin

Yorum

En az burayı 5 kere okumama rağmen hala kafamda bir kaç sorun var .

bu tabloya göre Do Ionian ( do major ) a göre modlarını alalım mesela ;

do ionian : C - D - E - F - G - A - B- C
                      re dorian oluyor : yukardaki ve örneklerde görüldüğü gibi
                      D-E-F-G-A-B-C-D olması gerekmez mi?

ama tabloya göre yaptğımızda b3 ve b7 leri uygulamamız gerekiyor

yaparsak

ionian hali C- D - Eb -F - G - Bb - C
                      dorianı D-Eb-F-G-Bb-C-D

olması gerekmiyor mu? yoksa bir hata mı yapıyorum

diğer dizilere uyguladığımız zaman oluyor ama C ioniana neden uygulanmıyor?

Yorum

b3 ve b7yi, C ionianı doriana çevirmek için kullanacaksın. Yani C dorian elde etmek için. Ancak C ionianın seslerini D'den başlatarak çaldığında D dorian elde edersin. Yani C dorian ile D dorianı karıştırıyorsun şu an.

C D E F G A B seslerindeki 3. ve 7. dereceleri bemol yaparsan C D Eb F G A Bb olur. Bu kalıbı ve D E F G A B kalıbını gitar üzerinde çalarsan sadece gitar üzerindeki başlangıç yerlerinin farklı olduğunu, aynı kalıba sahip olduklarını görürsün.

Yani biri C dorian, biri D dorian.

Yorum

arkadaşlar onu bunu bilmem ama çok arıza var.Gitar hocam her gün arıyor 'SÖYLE BAKALIM RE MAJORÜN ARIZALARI NELERDİR ' kafayı yicem yauvv

Düzenleyen - karacakenan on 21/07/2008 23:16:48

Yorum

Çok teşekkürler . Ben karıştırdım dün kafam başka yerlere gitmiş . şimdi oldu akşam da armoni kitabını incelerken fark ettim hatamı . Neyse teşekkürler.

bu arada karacakenan :

Re majör : ( major kuralı TTYTTTY) Re- Mi - Fa# - Sol - La - Si - Do# - Re oluyor .
                            buna göre arızalarını bulabilirsin.

Yorum

arkadaşlar majör ve minör pentatonik arasındaki fark nedir?bu dizilerin hepsini ezberlemek mi gerekir?baştan biraz okudum ama pek birşey anlamadım.yardımcı olursanız çok sevinicem

Yorum

şöyle anlatayım;
                                majör pentatonikte ilgili gamın 1,2,3,5 ve 6. cı seslerini kullanırsın, veya majör gamdan 4. ve 7. sesleri çıkartırsın.
                                örneğin;
                                fa majör : fa-sol-la-sib-do-re-mi-fa
                                fa majör pentatonik : fa-sol-la-do-re

minör pentatonikte ise ilgili gamın 1,3,4,5 ve 7. seslerini kullanırsın, veya minör gamdan 2. ve 6. sesleri çıkartırsın.
                                örneğin;
                                re minör : re-mi-fa-sol-la-sib-do-re
                                re minör pentatonik : re-fa-sol-la-do

aslında daha kısa bi yolu var.daha önce yazılmıştı.majör gamın dizilişindeki (örneğin fa majör) 6. sesin (fa majörde re) minör gamı (re minör), majör gamla (fa majör) aynıdır. yani fa majör = re minör. tabiki pentatoniklerde aynıdır. yani, fa majör pentatonik = re minör pentatonik.

Düzenleyen - deligomlegi on 03/09/2008 17:22:23

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                                Initializing Tabs & loading Content...
                                Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                                X