Merhabalar,modlar ve makamlar arasındaki farkı araştırdım ama sadece isim değişikliği dışında birşey göremedim benim gözümden kaçan bir detaymı var sizce?
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Modlar ve Makamlar Arasındaki Fark?
Collapse
X
-
Makam türk müziğine özgü bir terim zaten akademik çevrelerde yeni yeni "türk makam müziği" denilmeye başlandı. "Mode" çok uzun bir konu nerden başlasam bilemiyorum ama bugün tampere estrumanlarla yaptığımız tonal müzikten çok önce vardı. Caz müzikte kullanılan modlarla, antik yunan modları veya kilise modları tam olarak aynı şeyler değil bu arada. Bu konuyu tam kavramak için müzik teorisine sağlam kafa yormak gerek.
-
Modları gam bilgimden yola çıkarak iyi düzeyde biliyorum ama demek istediğim modlar ve makamlar arasında bir fark yok gibi,sadece isimlerinde değişiklik sezdim örneğin;kürdi makamı diye adı geçen makamın aslında phrygian moduyla hiçbir farkı yok.Sanırım ben gözden çok önemli şeyleri kaçırıyor ve bunu bir türlü göremiyorum
Yorum
-
Bir bağlama resmi aç yanda , onun perdelerinin gidişatına bak. Gitardakinden çok farklı. Çünkü batı müziğinde olmayan bazı notalar var Türk müziğinde. Çalış usulleri var...Makam ve mod( gam dersek daha doğru olur) arasındaki fark genel olarak bunlardan kaynaklanır. Dolayısıyla bazı gamlarla makamlar benzeşse de makamları gitara tam olarak uygulamak mümkün değildir.
Yorum
-
Tatooine isimli üyeden alıntı Mesajı gösterModları gam bilgimden yola çıkarak iyi düzeyde biliyorum ama demek istediğim modlar ve makamlar arasında bir fark yok gibi,sadece isimlerinde değişiklik sezdim örneğin;kürdi makamı diye adı geçen makamın aslında phrygian moduyla hiçbir farkı yok.Sanırım ben gözden çok önemli şeyleri kaçırıyor ve bunu bir türlü göremiyorum
Ancak kürdi makamı; La - 5 komalık si bemol - do - re - mi - fa - sol dür.
İşte kürdi ile phrygian arasındaki en belirgin fark ikinci derecesindeki 5 komalık si bemoldür, bu sese "küçük mücennep bemollü si" denir.
Yorum
-
bunu ne için kulllanmak istiyorsun? Evet aslında öyledir sadece isim değişikiği. aslında onların isimlerinden çok duyulduklarında uyandırdıkları duygu daha önemlidir. Sonuç olarak ikiside birer ton, gam, makam..vb gibi bir şeydir. şarkıları birbirinden ayıran özellikler arasındandır, o şarkının hangi tondan, makamdan ya da gamdan yapıldığı.
Yorum
Unconfigured Ad Widget
Collapse
Initializing Tabs & loading Content...

Trending
Collapse
Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.
Yorum