Merhaba komşular uzun zamandır düşündüğüm bu projeyi nihayet harekete geçiriyorum, amacım artık hepsini olmasada bir gitarda ya da bir mobilyada bir ağaç deseni farkettiğinizde onun ne olduğunu anlayabilmek ve egzotik bazı türlerden haberdar olmak, burda size ağaçların ses özellikleri değil tekniz özelliklerinden, genel bilgilerinden bahsedeceğim,bu sitenin büyük kesimi masif kasalı gitar kullanıp onlarla ilgileniyor olsada, ben evrensel bir konu olsun istedim hatta sadece enstrüman yapımında değil doğadaki pek çok güzel ağaçları da anlatacağım,ağaç derken odunlarını elbette. Konu sanırım yazı düzüsü olacak çünkü anlatacağım ağaçlar resimlerle tek konuya sığmayacak gibi. Başlamadan önce çok rahatsız olmak istediğim bir konuya değinmek istiyorum, o kadar çok görüyorum ki bir ağaçtan bahsederken ingilizce adıyla bahsedildiğini, özellikle elektro gitar kullanan komşuların yaptığı bir hata,hiç dikkat etmiyorlar, hocam maple top nasıldır?, basswood kasa nasıl olur?, walnut kalitelimidir? gibi, komşular bunların türkçeleri yok mu ki ingilizcesini kullanıyorsunuz, bilmiyorum demeyin birkere bakar sözlüğe öğrenirsiniz, karşınızdaki kişitürkçesini değil ingilizcesini biliyor da olamaz mazeretiniz türkçesini konuşursunuz o da alışır, yoksa artistlik mi yapıyorsunuz sizin diliniz türkçe o kadar istiyorsanız latince adlarıyla bahsedip yapın artistliğinizi, ondan sonra her yerde maple maple maple, adam bir öğreniyor maple, maple iyi ben ondan gitar alayım diyor halbuki bilmiyor o maple dediği ağacın akçaağaç yani kelebekağacı olduğunu,şöyle bir resimlerine baksa aslında yurdumuzda orda burda, parklarda heryerde bulunan bir ağaç olduğunu neden? Çünkü alışmış birkere maple demeye benim gitarın ağaç maple dan,o ne ağacı?,maple işte, lütfen artık bunlara dikkat edin, bu yazıyı kaç kişi okuyup kendini düzeltir bilmem ama iki kişi bile kardır. evet başlıyorum önce gelenekselleşmiş standart ağaçlardan başlayalım.
1. Kızılağaç(Alder)
Ortalama boyu 30m kadardır,mutfak gerçleri,mobilyacılık,oymacılık,müzik enstrümanları yapımında kullanılır. Çalışılması oldukça rahat bir ağaçtır, iyi yapışıp cila tutar. 0.41 ortalama yoğunluğuyla oldukça yumuşak bir ağaçtır, fiziksel açıdan bu yüzden fazla kuvvetli bir ağaç değildir.
2.Dişbudak(Ash)
Ortalama 25-40m boy yapar.Her türlü mutfak gereci,mobilyacılıkta,oymacılıkta,hockey sopası,bilarda ıstakası,beyzbol sopası,alet saplarında ve müzik enstrümanları yapımında kullanılır. Çalışılma özellikleri kızılağaç gibi iyidir, ayrıca fazla çalışmaz, ortalama yoğunluğu 0.60 olup ağırlığına göre fiziksel dirençleri oldukça kuvvetlidir.
3. Kavak(Poplar)
50 metra kadar boy yabapilen kullanım yerleri kızılağaca benzeyen bir ağaçtır. Ortalama yoğunluğu 0.42 dir. Genel olarak bütün fiziksel dirençleri orta seviyede olan bir ağaçtır.
4.Ihlamur(Basswood)
20 metre kadar boy yapabilir, kullanım alanı oldukça geniş ve değerli bir ağaçtır.0.37 yoğunluğuyla yumuşak ve hafiftir,aletlerle çalışması oldukça kolaydır, kuruduktan sonra oldukça stabildir. Bu özelliklerinden dolayı ideal bir oymacılık ağacıdır.
5.Maun ya da Mahun(Mahogany)
Honduras maunu
Afrika maunu
Değişik türleri vardır.Genel görünüş itibariyle hepsi kzılımsı koyu kahverengi renktedirler.ortalama yoğunluk olarak 0.59 diyebiliriz. Gitarlarda genellikle honduras maunu kullanılır. 49 metreye kadar uzayabilir. Dünyanın pek çok yerinde bulunduğundan dolayı oldukça düşük fiyatlıdır. Çalışılma özellikleri genel olarak iyi seviyede olan maun'un fiziksel direnci iyidir.Özellikle kuruduktan sonra son derece stabil bir ağaç olmasından dolayı sıklıkla gitar sap yapımında kullanılır.
6.Akçaağaç ya da Kelebekağacı(Maple)
Pek çok türü olup çoğu ülkemizdede yetişmektedir.ortalama yoğunluğu türüne göre oldukça değişiklik göstersede 0.59-0.80 arasıdır. Odunu oldukça sert olup,güç eğilir,çalışması fazla bir ağaçtır.Çalışılma özellikleri orta seviyededir,oldukça iyi cila tutar.Başlıca kullanım alanı yaylı çalgılar yapımı olmakla beraber,gitar yapımında,uçak pervanesi yapımında,parke yapımında ve her türlü kaplamacılıkta kullanılan oldukça önemli bir ağaçtır.Ayrıca önemli bir ses ağacıdır.Şimdilik bu kadar.Sırada Ceviz,Huş,Çam,Karaağaç,Meşe ve Çınar var.
Düzenleyen - Lord Sparhawk on 06/02/2006 12:57:59
1. Kızılağaç(Alder)
Ortalama boyu 30m kadardır,mutfak gerçleri,mobilyacılık,oymacılık,müzik enstrümanları yapımında kullanılır. Çalışılması oldukça rahat bir ağaçtır, iyi yapışıp cila tutar. 0.41 ortalama yoğunluğuyla oldukça yumuşak bir ağaçtır, fiziksel açıdan bu yüzden fazla kuvvetli bir ağaç değildir.
2.Dişbudak(Ash)
Ortalama 25-40m boy yapar.Her türlü mutfak gereci,mobilyacılıkta,oymacılıkta,hockey sopası,bilarda ıstakası,beyzbol sopası,alet saplarında ve müzik enstrümanları yapımında kullanılır. Çalışılma özellikleri kızılağaç gibi iyidir, ayrıca fazla çalışmaz, ortalama yoğunluğu 0.60 olup ağırlığına göre fiziksel dirençleri oldukça kuvvetlidir.
3. Kavak(Poplar)
50 metra kadar boy yabapilen kullanım yerleri kızılağaca benzeyen bir ağaçtır. Ortalama yoğunluğu 0.42 dir. Genel olarak bütün fiziksel dirençleri orta seviyede olan bir ağaçtır.
4.Ihlamur(Basswood)
20 metre kadar boy yapabilir, kullanım alanı oldukça geniş ve değerli bir ağaçtır.0.37 yoğunluğuyla yumuşak ve hafiftir,aletlerle çalışması oldukça kolaydır, kuruduktan sonra oldukça stabildir. Bu özelliklerinden dolayı ideal bir oymacılık ağacıdır.
5.Maun ya da Mahun(Mahogany)
Honduras maunu
Afrika maunu
Değişik türleri vardır.Genel görünüş itibariyle hepsi kzılımsı koyu kahverengi renktedirler.ortalama yoğunluk olarak 0.59 diyebiliriz. Gitarlarda genellikle honduras maunu kullanılır. 49 metreye kadar uzayabilir. Dünyanın pek çok yerinde bulunduğundan dolayı oldukça düşük fiyatlıdır. Çalışılma özellikleri genel olarak iyi seviyede olan maun'un fiziksel direnci iyidir.Özellikle kuruduktan sonra son derece stabil bir ağaç olmasından dolayı sıklıkla gitar sap yapımında kullanılır.
6.Akçaağaç ya da Kelebekağacı(Maple)
Pek çok türü olup çoğu ülkemizdede yetişmektedir.ortalama yoğunluğu türüne göre oldukça değişiklik göstersede 0.59-0.80 arasıdır. Odunu oldukça sert olup,güç eğilir,çalışması fazla bir ağaçtır.Çalışılma özellikleri orta seviyededir,oldukça iyi cila tutar.Başlıca kullanım alanı yaylı çalgılar yapımı olmakla beraber,gitar yapımında,uçak pervanesi yapımında,parke yapımında ve her türlü kaplamacılıkta kullanılan oldukça önemli bir ağaçtır.Ayrıca önemli bir ses ağacıdır.Şimdilik bu kadar.Sırada Ceviz,Huş,Çam,Karaağaç,Meşe ve Çınar var.
Düzenleyen - Lord Sparhawk on 06/02/2006 12:57:59
, dengeleme olayında kesinlikle haklısın diyor hemen devam ediyorum

Yorum