Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ufak bilgiler

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Ufak bilgiler

1.Neden yaylılarda,gitarlarda ve hatta piyanolarda ses tahtaları ya da rezonans yapan yerler ladin ağacından oluyor?

cevap:Çünkü ladin ağacı bütün ağaçlar içinde en iyi ses verme karekteristiğine sahiptir,uygun biçimde kesilir ve kurutulursa,düşük yoğunluğuna rağmen yüksek elastiklik kazanır,tınlama ve iyi bir ton ladin ağacındaki damarların esnel olmasına bağlıdır ve bu esneklik reçinesizliğin sonucudur.

2.Neden gitarımın ses tahtasında damarlar ortadan dışarı doğru genişliyor?

cevap:Çünkü kemanda ya da gitarda eşik noktası ve köprü kısmında meydana gelen basınca gerekli direnci gösterebilmesi içindir.

3.Hep görüyoruz,duyuyoruz ama bu abanoz ağacı nasıl bir ağaçtır,neyin nesidir?

cevap:Abanoz ağacı dünyanın en sert ağaçlarından biridir,gövde çapı 15-20 cm kadar olsada 60 cm genişliğinde olanlarıda bulunabilir.Göbek odunlu bir ağaçtır,yani sadece göbek kısmı kullanılır,göbeğin dış kısmı yine normal açık renktedir,bu kısım kullanılmaz,Bir abanozda siyah rengin üzerinde kahverengi damarların olması tercih edilmez,böyle görüntüdeki abanozlar düşük kalitededirler,en değerlisi jetblack diye tabir edilen simsiyah olanlarıdır,başlıca türleri Bombay abanozu,Madagaskar abanozu,Srilanka abanozu,Makasar abanozu ve Coro minadel dir.Çok ağır ve sağlam bir ağaçtır,aşınması ve çürümesi çok zordur,genellikle az çalışır,havadan ve nemden fazla etkilenmez,böçeklere ve mekanik etkilere çok dayanıklıdır,oldukça pahalı bir mali profili vardır,işte bu özelliklerinden dolayı sıklıkla enstrümanlarda klavye olarak kullanılır.

4.El yapımı enstrümanlar neden bu kadar pahalı?

cvp:Çok basit el yapımı adı üstünde,emek vererek yapılıyor ve ister gitar olsun,ister keman olsun,ister bağlama olsun 3 günde yapılmıyor,en basitinden bir kemanı yapmak en kısa şekilde 2 ay sürüyor,çünkü hemen bitince,cilalanamıyor,biraz hava alıp,dinlenmesi gerekiyor,aynı şey gitar için de geçerli,e sizin istediğiniz gibi el yapımı bir gitar 500 dolar olsaydı ki en ucuz ağacı kullanmış bile olsa(ki asla kullanmaz yoksa el yapımı olmasının anlamı kalmaz aletin) 150 dolar maliyeti olurdu o zaman yapımcı bir ay ya da daha fazla süre sadece 350 dolar için mi çalışacaktı?O zaman aç kalırdı,e haliyle en azından 700 dolar oluyor el yapımı gitarlar,yapımcının ustalığı arttıkcada dolayısıyla fiyatlarda artıyor,bugün 700 dolara da el yapımı bulursunuz,30000 dolara da bu size ve isteklerinize bağlı.

5.Klasik gitarda kullanılabilecek en iyi ağaçlar hangileridir?

cevap:Ses tahtası için sedir ise kanada sediri,ladinse önce alman ladini,sonra engelmann ladini,olabildiğince sık damarlı olmalı,arka ve yanlar kesinlikle brezilya gül ağacı,bu ağaç çok güzel ses verme özelliğiyle beraber,herkesçe en güzel gitar ağacı olarak kabul etmiştir,bunun sonucunda nesli tükenmek üzeredir ve kesimi yasaklanmıştır,o yüzden iyice kıymetlenmiştir,kimse elindeki ağacı satmak istemiyor bu günlerde,ee nede olsa bir ejderhanın hazinesi altınlarıysa,lüthier inde ağaçlarıdır.Neyse sapta sedir,**** maun ,klavye abanoz,tam siyah olmalı,dekoratif olarak köprü ve kafa kaplaması için ideal ağaç yılan ağacıdır.

6.Klasik gitarıma akustik gitar teli takabilirmiyim?

cevap:Kesinlikle olmaz,çünkü akustik gitar telleri daha yüksek gerilimli,ve çelik olduklarından klasik gitarınıza büyük zarar verirler,denemeyin bile.

7.High tension teller gitarın sapını attırır mı?

cevap:Hayır attırmaz,gitar iyi bir şekilde yapılmışsa hirbir şekilde sapı atmaz,sapı atacak gitar medium tension tellerle de sapını atar,hem öyle olsaydı hiçbir marka high ve ekstra high tension tel üretmezdi değil mi?

8.Gitarımı zımparalattırıp yeni cila yaptırsam sesi değişirmi?

cevap:evet değişir,klasik ve akustik gitarınızın cilasını değiştirirseniz eski halindeki ayn sesi verme olasılığı çok düşüktür.

9.Klasik gitarın alt ve üst kapakları tamamen düz müdür?

cevap:hayır değildir yapım aşamasında her iki kapak da çok ufak bir bombeyle yapılır,destek çıtaları da bu şekilde monte edilir,bu şekilde kasadeki gerilime dayanır,ancak bu bombe alışkın olmayan gözler için farkedilemeyecek kadar düşüktür.

10.Bu masif ağaç,kaplama olayı ne?

cevap:Şimdi bir marka ucuz bir gitar yapmak istiyorsa mesel aen ucuz maunu kullanıp,buna estetik olarak güzel,kaliteli dursun diye,kaliteli maun kaplaması yapıştırıyor,böylece maliyetini azaltıp ucuza gitar çıkarabiliyor,masif ağaçsa tamamen kaplamasız saf ağaç,bu yüksek fiyatlı gitarlarda bulunabilir,her zaman masif ağaç tercih olmalı,el yapımları masif oluyor,markalarsa en az 1 milyarlık modelleri tamamen ağaç oluyor kaplamasız,bilginiz olsun,şimdilik bu kadar ileride devam edebilirim.

gerçekten çok güzel olmuş.
    ellerine sağlık.

sorum var ama: gül ağacının özelliği nedir? bakımı nedir?
    bunu da ekleyebilirsen.

geliştirmek istiyorsan: nem , entonasyon, bakım, fretlerle ilgili işlemler , temizlik , eşik yüksekliği , cızırdama, rozetler... (aklıma gelenler yardımcı olsun diye galiba gitar yapımı biliyorsun)

Yorum

Bende çok beğendim. Açıkçası ağaçlar hakkında çok bilgim yoktu.
      malies gibi bende şu gül ağacı özellikle Brezilya'nın gül ağaçları hakkında bilgi edinmek istiyorum.

Teşekkürler

Yorum

gerçekten çok güzel olmuş.
        ellerine sağlık.

sorum var ama: gül ağacının özelliği nedir? bakımı nedir?
        bunu da ekleyebilirsen.

geliştirmek istiyorsan: nem , entonasyon, bakım, fretlerle ilgili işlemler , temizlik , eşik yüksekliği , cızırdama, rozetler... (aklıma gelenler yardımcı olsun diye galiba gitar yapımı biliyorsun)
        gece yarısı gibi yazmayı düşünüyorum eklentiler,beğendiyseniz ne mutlu komşular.

Yorum

Çok yararlı bilgiler olmuş. Tebrikler.Buraya bütün ağaçların ton karakteristliğini de yazarsan abanoz gibi sanırm çok iyi bir kaynak olacaktır.
          İyi çalışmalar..

Yorum

Valla kulturumuz iyice arttı sayende... Ilerde artık indirim yaparsın bize custom gitar yaparken...

Yorum

Evet komşular ufak eklentiler yapmaya geldin da detaylı bilgileri ileriki günlerde yapacağım kafa sağlamkenilk önce breazilya gül ağacından gitar nasıl olur görmek istiyorsanız http://www.edromanguitars.com/wood/brazrose.htm adresine bir bakın,benim kanaatimce bu ağaca görsel olarak en yakın ağaç demir ağacı ki kendisi dünyanın en sert ikinci ağacıdır,abanozdan bile serttir,nem konusuna gelince gitar ne çok nemli nede çok kuru ortamda bulunmalıdır,asla hava akımı olan yerlerde bırakmamalısınız,pahalı gitarlar için bu aralar humicase denen içerisindeki nemi kontrol edip düzenleyen,kutular var,teller konusuna gelince klasik forumunda tel başlığı altında bayağı bir yazı yazdım,entonasyon olayına fazla değinemeyeceğim,şu an onun için yeterli bilgiye sahip değilim,bakım kısmına gelince

1.Gitarı asla hava akımında bırakmayın
              2.Duvara dayıyorsanız mutlaka teller duvara bakacak şekilde dayayın çok önemli,aksi takdirde sapı zorlarsınız,çünkü üzerinde tellerin gerilimi var.
              3.Gitarın klavyesini bebek yağıyla temizleyebilirsiniz,hem temizler,hem renklerini ortaya çıkarır,ağacı besler ve korur,ama unutmayın sadece klavyeyi.
              4.Birde kimse dikkat etmiyor,tel değiştirirken telleri sırayla değil hepsini azar azar eşit oranda gevşetip,sıkın,bu sayede sapı korursunuz,gitarı en iyi şekilde
              çatal şeklindeki askılarda korursunuz,sürekli kutuda tutmayın bu bütün enstrümanlar için geçerli,mümkün olduğunca hava alması lazım,çünkü ağaç ne kadar kuru olursa olsun içerisinde bir miktar nem hep kalır sürekli hava temasıyla new alır,verir ve sonunda dengelenir,ama bu çok uzun yıllarda olur.

Arkadaşlar teknik verilere girmiyorum çünkü asıl alanım gitar değil,yaylılar,ama her zaman elimden geldiğince,gitar ve yapımı ile bilgileri aktarıcağım,bu arada yakında keman yapımı,kullanılan ağaçları,ince detaylarını yazıcam ama bu raya mı diğer enstrumanlar bölümüne mi yazayım bilmiyorum.Neyse rozet ise oldukça uzun ve detaylı bir konu yazıyla anlatamama,ama orta ve iyi kalite gitarlarda tamamen ağaç malzemeden,el el ile yapılır,cızırdama konusu ki akustik kasalılardan bahsediyorum eşiklerden bir ya da ikisinin gereğinden fazlaca alcak olmasından dolayı gerçekleşiyorki,bu eşik değişimi ile kolayca çözülür,perdesiz gitara çevirme işlerini telleri sokup,aralar macun doldurarak yapan arkadaşlara pek tavsiye etmiyorum,bu iş öyle olmaz,tamamen klavye planyalanıp,yeni klavye takılmalıdır idealinde,ben yaptım oldu demeyin herşeyin bir yolu var dimi ama,kronik deli benimlen polemiğine girme arkadaşım şaka ***,bildiğim ağaçları yazarım ton olaylarını ama bütün ağaçları bilmem mümkün değil,ancak egzotik ağaçlar hakkında bilgi ve resim araştıran arkadaşlar biara öm den msn lerini yollasınlar msn den bir sür döküman yollarım ingilizce,800 sayfadan fazla bilgiden bahsediyorum,Arkadaşlar bu post şunlarla bitiriyorum benim alanım yaylılar,yani gitar yapmıyorum,ancak sadece şimdilik,hiç yapmamış olmam bilgisiz olduğum,anlamadığım anlamına gelmiyor,klasik gitarın yapımı kafamda ezber şu anda teknik ölçüleri dışında,ben ne kadar yaylılarda bilgili olsamda size gene yardımcı olup,her öğrendiğimi paylaşacağım,aslında birde mesajlara bilgisayardan resim ekleme olsa çok güzel olurdu herşeyi çok daha rahat ve ayrıntılı anlatabilirdi herkes,duy beni affedilmeyen teknik adminimiz,hemen msn atarsanız ağaçlarla ilgili dokümanları yollarım yaklaşık 33mb hepsi birazdan sızıcam ona göre

Yorum

Pc deki resimleri burda forumda yaynlıyabilirsin ...
                Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

adresine elindeki resimleri yükleyip ordan resimlerin url sini kopyalayıp buraya foruma
                [img...]Örnek resim url:...........[/img...]
                Olarak bizlerle paylaşabilirsin ...

Düzenleyen - redstar on 11/09/2005 11:50:54

Yorum

ben biraz geç okumuşum galiba.çok güzel bilgiler bunlar ellerine sağlık.

Yorum

ben de haddim olmayarak birşeyler ekliyeyim dedim.
                    1 - gitar seçerken göğüs kısmının masif olmasından ve ahşabın kaliteli olmasından başka şunlara da dikkat edilebilir: gitarın arka kısmı simetrik olması açısından iki parça olmalıdır. ucuz gitarların arka kısmı tek parçadır. ayrıca göğüsteki ağaç çizgileri aşağı kadar paralel inmelidir.
                    2 - bombe işlemi sıcak buhara tabi tutularak yapılıyor.bunu ilk gibson firması uygulamış. aslında kemanlarda bulunan bir özellik, zaten gibson ailesi de gitardan önce keman ve mandolin yapımcısıymış. bu yüzden keman ve mandolin yapımında kullanılan bir çok metodu gitara uygulayarak ismi bir ekol haline getirmişler.
                    üzeri keman gibi olan yani yuvarlak deliği olmayan caz gitarları buna bir örnek.
                    3 - naylon piyasada yokken klasik gitarın metal olmayan telleri kedi bağırsağından(kitara) yapılırmış.gitarın isminin burdan geldiği düşünülebilir
                    4 - plastikten önce penalar kaplumbağa kabuğundan yapılırmış. halen daha kullanılıyor
                    5 - 12. perde yani telin bir oktav yukarısı telin tam ortasına denk düşüyor. herhangi bir teli alıp yarısını kestiğimizde(ya da yarısına bastığımızda) ses olarak bir oktav tizini elde ediyoruz. bunu ilk kez pisagor bulmuş (bildiğimiz,matematikçi) daha genel olarak tellerin kısaldıkça tizleştiğini,uzadıkça pesleştiğini de bulmuş.
                    buna bakarak gitarın ve tüm tellilerin prensip olarak atası pisagordur diyebiliriz

Düzenleyen - jazzyblues on 10/09/2008 19:58:34

Düzenleyen - jazzyblues on 10/09/2008 19:59:32

Yorum

sparhawk a ve jazzyblues a canıgönülden teşekkürler. severek çaldığın ensturmanın hakkında daha detaylı bilgiler edinmek gerçekten hoş

Yorum

cok güzel bilgiler bunlar sagol

Yorum

komşular sağolun yeni bi gitar alacağım gerçekten işime yaradı

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                          Initializing Tabs & loading Content...
                          Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                          X