Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Gitarın Boyası

Collapse
X
 
  • Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

    #31
    arkadaslar bende cort x2 var bordo renkte ben onu siyaha boyatmak istiyorm.**** siyah volume kontrol dugmeleri fln ne yapmam lazım neresi boyar gitarı?

    Yorum


      #32
      arkadaşlar merhaba.
      bu gitar konusu, içeriği ne olursa olsun çok eğlanceli ve renkli bir konu.okudukça öğreniyor insan.tecrübeyle doğulmuyor.uygulama ve beceri bir araya gelince bir ürün çıkıyor ortaya.ben de böyle başladım.merak ve heves.boyattım, boya da söktüm.ne yöntemler denendi bu güne kadar.elbette hepsi doğru veya en iyi olanı değil.ama bir anımı anlatayım;
      bir gün bir yerlerden elime güzel bir Di Marzio manyetik geçmişti.gitarıma takmak için bir de çerçevesini bulayım dedim.bir bağlama atölyesine gittik arkadaşla (gitar ve diğer enstrumanlar da vardı) neyse.adamcağıza "bunun çerçevesinden elinizde var mıdır acaba?" diye sorduğumda,"nereden buldun bu bağlama için gitara olmaz dedi.Di Marzio sadece bağlamada kullanılır dedi,gitara takılmaz, zaten ses de vermez diye de ısrarla sürdürdü brifingini.
      neyse adamcağıza gülmedim de ayıplamadım, o günlerden sonra çok şey de öğrendim ama o adam öğrenmiş midir bilemem.her şey zamanla olur.
      bu müzik dünyasının da merkez üstleri maalesef yurtdışında.kaynak ve ekipmanlar da tamamen dış kaynaklı.bu yüzden insanların neyi nasıl kullanacağını bilmememleri ço knormal.bir de her şeyin ismi İngilizce,Fransızca, İtalyanca........vb....daha bir sürü yabancı dil.kimsenin de bunları düzgün bilebilmek gibi bir şansı ya da becerisi de olamayabilir.bu yüzden siz gider bir boya atölyesine gitarımı "ŞELAK" boyayla boyar mısınız derseniz kim bilir ne yanıtlar alırsınız.ama size "ŞELAK" nedir diye bir yanıt alma olasılığınızın çok yüksek olduğunu da söyleyeyim.
      adamın biri inanılmaz boya tabancası kullanabilir ama hiç bir teknik terim ya da konu hakkında bilgisi olmayabilir.onun için derdinizi kime nasıl anlatacaksınız???bu da büyük bir soru.
      işte burada ülkemizde de "müzik aletleri yapımıyla uğraşanlar" (Luthier)(kusura bakmayın Fransızcasını, Almancasını ve İtalyancasını bilmiyorum)denilen kişilerin artık bir anlam ve değer kazanacağı günlerin geldiğini söyleyebiliriz.ya da böyle atölyelerin artacağı ve daha çok insanın bu işe gönül vermeye başlayacağı günler artık gelmiştir.
      sen gider gitarın için bir şey anlatmaya çalışırsın anlar ve sana yol gösterirler.ya da sana özel bir enstruman bile yaptırabilirsin.
      ama yine de gitarınızın boyasını sökmeyin demiyorum, boyamayın da demiyorum.nasıl olsa bir gün birşeyler denenecek bu dünyada.
      bir gün bir arkadaşa "motosiklet almak istiyorum" demiştim, bana "aman sakın bulaşma" demişti.
      sakın "AMAN BULAŞMA, UĞRAŞMA" diyenlere kulak asmayın.gitarınız berbat mı oldu???olsun bu da bir tecrübe ve öğrenme yoludur.
      herkese sevgiler,başarılar.
      yeter ki gitarlar çalınsın sadece boyanıp bir kenarda durmasın.

      Yorum


        #33
        Ufak not;
        "Şelak" demeye gerek yok türkçesi gomalaktır. Gomalak diye istediğinizde herkes anlar, bazılari "gomelak" şeklinde telaffuz etsede doğrusu "gomalak" ' tır.

        Luthier de ingilizce bildiğimiz gibi, bizde lütiye olarak çevrilmiştir.

        eroxdoza komşu yazının ana fikriyle alakası olmadığını biliyorum, sadece buradaki komşularımıza bir dipnot olarak yazdım.

        Yorum


          #34
          Evet Erdem (eroxdoza) , Sparhawk kardeşimiz benim yazımda da "schellac" kelimesini kullandığım için düzeltmeler yapmıştı, bilişim terminolojisinde sıkça gördüğümüz gibi, bu işlerin terminolojileri de dış kaynaklı ne yazıkki. Sanatımız önemli, fakat bu tecrübelerimizi gelecek nesillere aktarmalıyız bu da ancak doğru bir dille olur.

          Dediğin gibi, dimarzio gitara olmaz diyen üstad, belki yüzlerce kez hazırladığı "gomalak" nedir bilmeyebilir, önemli olan bundan sonrakilerin bilmesi.

          Bu arada Google grafikler bölümüne girip "schellac" yazıp ararsanız mevzunun kahramanını tanıyabilirsiniz

          Sevgiler.

          Düzenleyen - Arsel on 26/10/2006 16:48:49

          Yorum


            #35
            ya biz bu gomalağı kuyumculukta kullanıyorduk..
            mühür mumu+gomalak birleşimi sonucunda rokela diye bir malzeme olşuyor, bunu uygun şekilde ısıtıp mıhlaması yapılacak altını da buna uygun şekilde gömerdik, soğuyunca taş gibi katılaşır,mıhlama yapıldıktan sonra tekrar ısıtınca altını içinden çıkartırdık.. bi de onu yıkama işlemi var ama konumuzla alakası yok
            vay be ne günlerdi

            Yorum


              #36
              Valla komple klasik gitarı 50 ye boyuyolar! Elektroyu sen düşün!
              BİLADER KLASİK GİTARI 50 YTLYE BOYUYORLAR DEMİŞSİN.MÜMKÜNSE BU İŞİ YAPAN ADAMIN TELİNİ MAİLİNİ FİLAN VERİRMİSN ABNA ,BİRDE ADRESİNİ TABİ.BENDE KENDİ YAPTIGIUM Bİ ELEKTOR VAR BOYADIMDA AMA Bİ İHTİMAL BOYATABİLİRİM.O BAHSETTİĞİN BOYA YAPAN ADAMLA GÖRÜŞÜP KARAR VERİCEM BUNA.CVBINI BEKLİORUM.

              Forumda büyük harfle yazmak yasaktır forum kurallarına uyunuz.[/color]

              Düzenleyen - Lord Sparhawk on 15/12/2006 13:16:01

              Yorum


                #37
                Komşu bunları sen mi yapacaksın ki bu kadar deta istiyorsun. Sen lütiyeye götürdüğünde o uygun şekilde halledecektir zaten. Ezikler macun ile tamir edilebilir. Sonrasında gerekiyorsa dolgu verniği fırça, sünger ya da tabanca ile uygulanır. İstenen boya kullanılır. Sonrasında istenen cila türüne göre ,venik, selülozik vernik, polyester vs. elle, fırçayla ya da tabanca ile atıldıktan sonra polisaj ile parlatılacak, bu kadar.

                Yorum


                  #38
                  Bir ay uzun bir süre değil düzgün bir boya işi için.

                  Yorum


                    #39
                    eşşeğe altın semer vurmuşsun teflon boya olabilir ama çok pahalıda olur

                    Yorum


                      #40
                      Gitarımın üzerindeki çok hafif bi çziği gidermek için gitarla aynı renkte metalik siyah sprey boya aldım, ama çizğin üstüne çok az sıkarken etrafa sıçradı ,bende komple bütün gitarı boyamaya kalktım, bu sefer boya aktı ,sonra kuruyan boyayı zımparayla çıkartmaya çalıştım, en son gitarıımın içine ettim ama onarılmıycak gibide değil.yani uygun bi işlemle, ilk önce boyasız ahşap bi yüzey elde edilip ondan sonra üzeri boyanır cilalanır diye düşünüyorum şimdi bu gitarı onarcak bi yer arıyorum ya da boya sökücüyle falan tekrar kendim bir şeyler yapsammı diyorum bir fikri olan varmı



                      Yorum


                        #41
                        Niye tecrübeniz olmayan bu konularda böyle davranıyorsunuz anlayamıyorum. Çok mu zor gitarı bir lütiyeye götürmek? Buzdolabınız bozulunca söküp kendiniz mi kurcalıyorsunuz? Enstrümanların tamircileri lütiyelerdir. Her işin nasıl yapılacağını, uygulanabilir olup olmadığını bilip ona göre hareket ederler. Gitarını rezil etmişsin komşu, bu da sana ders olsun. En azından bulaşmadan önce bu konularda araştırma yapılmalı, hangi vernik nasıl onarılır, onarılır mı, rötuş nasıl yapalı okunmalı. Yoksa her sonuç bundan çok farklı olmayacaktır. Artık daha fazla kurcalamadan bir yapımcıya götürmeni tavsiye ederim.

                        Yorum


                          #42
                          peki bu tür işleri kim yapar (chagall hariç tabi elelman 300 ytl dedi telefondai)

                          Yorum


                            #43
                            Gayet makul bir fiyat söylemiş, anlaşılana göre gitarına en baştan yeni boya ve vernik atılması gerekmekte. Böyle bir iş için de 300 lira normal bir ücret. 50-60 liraya yaptırırım diye umuyorsan, hiç düşünme. Tünelde araştırma yapabilirsin.

                            Yorum


                              #44
                              Benimde tremolonun önünde bi alyen çiziği var. Acaba bunu nasıl giderebilirim. Gitarı alırken bi bakım seti almıştım. Ordaki adımları uygularsam bu sorun gideblir mi. **** gitarımı bu işten anlayan biri ne mi götürmeliyim.

                              Düzenleyen - Benan on 12/06/2007 17:08:02

                              Yorum


                                #45
                                Çizik dediğin şeyi görmeden yorum yapamam komşu, bakım setleri genelde fazla işe yarar olmaz bunu hatırlatayım. Sizin ufak boya çiziği dediğiniz hem verniği hem boyayı kazımış bir darbe sonucu oluşan derin bir yarık olabilir. Bu gibi durumda, uygun renk rötuşu ve cila onarması yapmak gerekir. Çoğu elektronik gitarda polyester cila kullanıldığından sonunda da polisajlamak. Bunlar sizin evinizde görmeden, bilmeden yapabileceğiniz şeyler değil, o yüzden eğer fazla rahatsız edici bir hasarsa bunu bir lütiyeye götürüp cuzi bir miktar karşılığı onartmanız çok daha akıllıca olacaktır.

                                Yorum

                                Unconfigured Ad Widget

                                Collapse
                                Initializing Tabs & loading Content...
                                Initializing Tabs & loading Content...

                                Trending

                                Collapse

                                Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

                                Çalışıyor...
                                X