arkadaşlar elektroda tel yüksekliğini tam olarak nereye göre ve ne kadar olarak ayarlamam gerekir ????yani belli bi yüksekliği varmıdır daha önceki konularda 1 mm falan yazıo kesin birşey sölerseniz ve nereye göre bu yüksekliği alacağımı söylerseniz sevinirim
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
elektroda tel yüksekliği ???
Collapse
X
-
Boştayken 12 perdede 1.5 - 2.0 mm civarı olması makuldur. Birinci ve sapın gövdeyle birleştiği fretlere bastığında (genelde 17 civarıdır) 7. frette tel neredeyse fret'e değecek gibi olmalıdır (yarım milim veya daha az gibi bir yükseklik yani). Bu kinci dediğimden çok farklıysa yani tel direkt yapıştıysa fret'e veya hala çok yüksekse sapın ayar ister.
Tel yüksekliği biraz da kişiseldir. Bazısı hızlı çalmak için adeta yapıştırır fretboard'a bazısı da çok bend filan yapıyordur 2.5 mm yükseğe ayarlar. Deneye deneye bulursun sen de rahat ettiğin yeri.
Bir diğer tavsiye tel yüksekliği köprüden ayarlanır asla sap ayarı yaparak değil. Gitarın nedir söylersen daha rahat örnek veririz.
-
merhaba arkadaşlar bende lp-100 var yeni aldım 1hafta kadar oldu.benim de tel yüksekliğiyle sorunum var teller çok gergin ve yüksek geliyor,eski gitarım strat tarzı bir gitar ve çok rahat geliyor.bu sorunu nasıl çözebilirim.gitarın tonları çok hoşuma gidiyor ama tel yüksekliği ve gerginliği problem yaratıyor.şimdiden teşekkür ederim cevaplarınız için.
Yorum
-
Merhaba arkadaşlar
Tellerimiz, (adı üstünde tel olmaları ve) gerilim altında olmaları sebebiyle tam doğrusal (lineer) konumdadırlar. Gitarın sapı yani kalvyesi ise aslında doğrusal değildir. Bir kere Tellerin içinde olduğu düzlem ile belli bir açı yapmak zorundadır, bu durum doğrusal olmalarını engellemez. Diğer yandan da sap boyunca havuz diye tabir edilen görece daha derin bir kısım olmalıdır. Pek çok yerde açıklandığı gibi; gitarı bir tüfek gibi tutup nişan aldığımızda fretler tam olarak aynı hizada olmazlar. Bu şekilde kontrol yapılırken, fretlerin aynı hizada olmalarına değil, yükseklik ya da alçaklıklarıyla gidişatı bozan pozisyonda olup olmadıklarına bakılır. Marka ve modeller arasında değişkenlik göstermekle birlikte, genelde 3. ve 9. perdeler arasında minimal seviyede bir içbükeylik olur. Havuz diye bahsedilen kısım budur. Havuz gereğinden derin olursa, klavyenin belli noktalarında tele basıldığında, telin ses çıkarmaması gereken ölü kısmında, yani sol elimizden uzak kısımda isetenmeyen (armonik seslere benzer) sesler çıkabilir. Ya da tam tersine havuz sıfır olursa, bazende dışbükey olursa bu seferde telin ölü bölgesinde cızırtılar oluşabilir.
Tel yüksekliği, her iki eşiğin yüksekliklerine ve sapa bağlıdır. Köprü eşiğinden ayarlanabileceği gibi çok özel ve ender durumlarda sap eşiğinden de ayarlamak gerekebilir. Hemen hiç bir gitarda görmedim yükseklik ayarlı sap eşiğiEski gitarlarda, özellikle 12 telli gitarlarda görülen, benim çok sevdiğim bir yapı vardı. Sap eşiğinin hemen dibinde bir fret daha olurdu. Yani sap tarafında tel yüksekliğini eşik değil, bu son fret belirlerdi. Oradaki eşik yalnızca tellerin yeri ve aralıklarını kılavuzlamak amaçlı kullanılırdı. Yeni kuşak gitarlarda belki vardır benim bilmediğim. Çoğumuz farketmiyoruz ama dikkat edince görebiliriz, çoğu gitarda bilinenin tersine birinci pozisyon tel yüksekliği bakımından daha fazla zorluyor parmaklarımızı. Çevremde bir kaç kişide gördüm, gitarı satandarttan yarım ton pes akort edip birinci pozisyona kelepçe takarak kullanıyorlar, inanılmaz rahat ettiklerini söylüyorlar.
Klasik gitarcı arkadaşlarımızın sap ayarı yapma şansları hemen hemen yok, Akustik ve Elektro kullanan arkadaşlarımızın da sap ayarı konusuna girmelerini tavsiye etmiyorum. Belli bir tecrübe ve incelikle birlikte bazı detayları bilmeyi gerektiriyor. Sizlere tavsiyem, güvendiğiniz birine sap ayarını ve gerekiyorsa üst eşik ayarını yaptıktan sonra köprü eşiğinden en rahat ettikleri ve elbette cızırtı bızırtı olmayan tel yüksekliğini deneyerek bulmalarıdır.
Selamlar, Sevgiler, Herkese Kolay Gelsin...
Yorum
-
arkadaşlar tel yüksekliği öyle tavsiye ,şe olacak şey değil öncelikle belirteyim
gitarın yapım malzemesi ile orantılı bir şeydir
herkez ayar yapabilir ancak
tam ayarını sadece çok iyi bir usta yapabilir
bir ustanın iyi marangos olması demek değildir gitar ustası aynı anda iyi bir müzisi,yen olmalı , iyi bir müzik kulağına sahip olmalı ki ne yaptığını bilşsin
öyle sık gevşet yükselt , alçat olacak şey değil burada tını önemli yani telin salınmı
onu ustası ağacın özeliğine göre ayarlıyor
mesela çok yüksek olmamasına rağmen teler sert geliyor yani parmaklar acıyor
hiç bir şey değişmeden ustası ayar yapar pamuk gibi olur
basitçe anlatmak istedim ayar budur
bursalı arkadaşlar bilir bilmeyenlerde
burç pasajı UYSAL MÜZİKTEN ÖĞRENE BİLİR USTASI ORADA
sanırım o usta tc de tek
gitarla ilgili herr konuda
yardımıcı oluyor
Yorum
-
rica ediyorum biri yardım etsin. ilk elektro gitarımla başım ciddi dertte! cort evl x4. kendim kurcalayıp çözeyim derken birşeyleri fena halde yanlış yaptım sanırım. ne yaparsam yapayım 1. fret'de si ve mi telleri titreme yapıyor. köprüyü yükselttim, 12. perdede tel yüksekliği 4mm oldu ama hala ilk perdede titreme meydana geliyor. köprüyü alçalttığımda sonuç daha berbat! köprü gövdeye tam paralel gelecek şekilde akord ediyorum. nutların olduğu kısmı 1mm kadar yükseltmeyi bile denedim ama sonuç aynı. gitar geldiğinde üzerinde 010 teller vardı. iki gün önce 08 ile değiştirdim ve az önce yine uğraşırken alt teli kopardımyardımcı olabilecek birileri vardır umarım
Yorum
Unconfigured Ad Widget
Collapse
Initializing Tabs & loading Content...

Trending
Collapse
Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.
Yorum