baba sen çalmaya devam et ne kadar iyi çaldıkça bir yerden sonra söylemeye başlayacaksın. En azından ben bunları yaşadım. 4/4 lük ritimleri bile çalarken söyleyemiyordum başta ama çok mesefa katettim. Bayağı şeyi hallediyorum artık.
Dostum öncelikle parçaları kusursuz bir şekilde ezberle hiç bir yerde takılmayana kadar çalış parçalara.Gitara hiç bakmadan çok rahat çalıbilene dek çalış sonra daha rahat söylersin
Türk Milleti'ndenim diyen insan her şeyden evvel mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk kültürüne topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz.
Mustafa Kemal ATATÜRK
1931
Selamlar, hem çalıp hem söylemek şu şekilde olur; atacağınız ritmi çok iyi ezberlersiniz artık gözünüz kulağınız kapalı hatasız çalarsınız o zaman üstüne konuşabilmeye de başlarsınız. Benim sesim çok kötü ancak ritmini tamamen ezberlediğim şarkılara eşlik edebiliyorum. (Fade to Black gibi...)
işte bu çok zor bir iş gitar+vokal bu işi çok iyi yapanlar grupların esas oğlanları oluyor genellikle alexi,james,dave,chuck schuldiner gibi soruya gelirsek öncelikle ritm'i ezberlemekten çok hissedeceksin ellerin kendi yerlerini bulabilecek zamana gelince vokale çalışıp birleştireceksin.
Gitar konusunda rahat olmaya çalış zaten sen çalmasanda arkanda çalan bir gitaristin olacak ve senin çaldığın kısım her zaman kolay kısmı olacak sen bence şarkıya sözlere odaklanmalısın. Bakınız Kaan Tangöze Bir elinde buzlu vodka,aynı elinde sigara,iki eliyle birleştirdiği yerde mikrofon,omzunda gitar istediği zaman çalıyor gibi bir şey asıl işi Batuhan götürüyor ama coşturan Kaan tabiki de
Yuklarıdaki açıklamaların neredeyse hepsi yeterli bana göre. Benim eski grubumda da 3 kişiydik. Bas, Davul, Gitar+Vokal. Dikkat edilmesi gereken şeyler.
1- Vokal ile gitar'ı aynı anda yürütebilmen için ritimlere çok çalışıp refleks haline dönüştürmen gerekli. Ardından ritmi atarken istediğin gibi söyleyebilirsin. İnsanların kendi bestelerini çalıp söylerken bu yüzden daha rahat olduklarını düşünüyorum. Bir şarkı yapan sanatçı kendi ritim tarzı ile çaldığı için ona bu iş kolay gelmeli diye düşünüyorum.
2-Grubundaki diğer elemanlar özellikle bas gitaristin sen vokal yaparken alt yapıyı iyi doldurması gerekir. 3 kişilik çekirdek grup diye tabir ettiğimiz gruplara dikkat ederseniz bas gitaristler sağlam olmazsa olmazlardandır. Aynı şekilde davulcununda iyi olması gerekir.
3- İlle de ben bunu hemen çalmak istiyorum dediğin bir şarkı varsa rifleri kendine göre biraz basitleştirip, ritmi uyumlu bir şekilde basitleştirerek başlayabilirsin.
genel olarak kaç ayda ritimi aksatmadan düzgün bir şarkı çalabiliriz?
Çalışma disiplinine ve sürene bağlı ama 1 ayda 10 hatta 20 akorlu parça çalabilirsin. Müzik kulağıylada alakalı bir şey ritm isteyen arkadaş çok sitede bunları dinleyip kendinizin çıkarması gerekiyor. Aksatıp aksatmamakta o şarkıya ne kadar çalıştığınızla alakalı bir şey. Ama gitar çalmayı bilen birisi bir parçayı ortalama 15 dakikada hem ritmini hemde akorlarını basabilir.
Yorum