Mrb arkadaşlar!Bağlamayla beraber gitar çalarken,gitarda basılması gereken akorlar(maj,dim) gibi... hangileri bilen var mı?Yani bağlamaya uygun akorlar hangileri,türkü çalarken sanırım genelde bu tür akorlar basılıyor!Yardımcı olursanız sevinirim,cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Gitrda bağlamaya uyan akorlar
Collapse
X
-
selam, hem bağlama hem gitar çalan, hemi de düzenleme bile yapan biri olarak söyliyeyim: yanlış yönde gitmekte olabilirsiniz. Kullanılacak akor, tonalite ve armonik yapıyla ilgili. Türk halk müziği uyarlamaları yapan müzisyenlerin konularına hakimiyetleri o akorları kullanmalarına yol açıyor. Yani düz ve sade G/D/Bm (sol majör, re majör, si minör) yerine, bir de ezginin notalarını ekleyerek daha zengin akorlar kullanıyorlar. Kimileri bas partilerini de akorlara ekliyor. Temelde ise bağlamayla -en fazla üç farklı ses basabildiğimiz için- kök akorlar kullanılmakta. Umarım yardımım dokunmuştur.
-
valla ben bir ara bağlamada telleri ayırarak basmaya kalktım ama çok çalışma istiyodu ve uğraşmadım. ben bağlama ile çalışmalarımda yüksek oranda bağlama solo çaldığı için o soloya uyan değişik akorlar kullanıyorum. hatta telleri çekerek gitarda olmayan sesleri vermeye çalışıyorum ve zaman zaman uyuyor. bu uyanları kullanıyorum ve geliştiriyorum. bir problem çıkmazsa şelpe çalan bir arkadaşla ank. da gitar bağlam düet yapacaz.
Yorum
-
bu tamamen makamlarla alakaly olan bir?ey.yani klasik armoninin 1-4-5 kuraly seni ço?u zaman yary yolda byrakabilir.kamil_kaptan arkada?yn yazdy?y akorlarla idare edebilirsin.fakat bu akorlar ba?lamanyn si bemol 2 veya si naturel notasyny basty?y zaman atabilece?in akorlardyr.e?er ba?lama si bemol 1 notasyna basyyorsa o zaman D yerine F akorunu basman gerekir. tabi bu yazdyklarymy sen kysa sap ba?lama ile çaly?yyorken uygulamaya çaly?yrsan ilk zamanlar için senin açyndan daha kolay olacaktyr.bu 4 temel akor ile her türküyü çalabilirsin.fakat amaç daha farkly akorlar ile daha güzel tynylar elde etmek. bunun içinde armoni kitaplaryny inceleye bilirsin.faydasyny görürsün. umarym biraz yardymcy olabilmi?imdir.
Yorum
-
hatta ?öylesi daha iyi oluyor, klasik gitar teknikleri ile çaly?ma. açayym biraz:
?imdi türkü çalyyorsanyz tavyr dedi?imiz olaya uygun bir ritmde akorlary kullanmak yerine sürekli de?i?en akorlar yer yer sololar kullanarak sadece ritme oranla çok daha fazla katky yapabilirsiniz. ayryca genelde jazz da görülen her vuru? ba?yna de?i?en akor kullanymyna benzer ?ekilde bir gidi?at da kullanabilirsiniz. ama bunlary yapmak için iyi bir armoni ve ba?lama ile çok çaly?mak gerekir. ben 15 ya?ymda erc üni de konsere ba?lama gitar kanun ?eklinde ilk çykty?ymda sadece akor basyp ritm atyyordum. ?imdi ise çok daha geli?mi? ?ekilde dedi?im ?eyleri yapyyorum. aradan 7 yyl geçti ve hala deneysel çaly?malarym oluyor...
Yorum
-
kamil_kaplan isimli üyeden alıntı Mesajı gösterbağlamada çalınacak karar sesine ve makama göre farklı akorlar kullanılır en basitinden Mİ kararda em_am_g_d dörtlüsüyle işi götürürsün karar olayını transpoze ile halledersin biraz çalıştıktan sonra zaten ellerin kendiliğinden gidecektir.
Yorum
Unconfigured Ad Widget
Collapse
Initializing Tabs & loading Content...

Trending
Collapse
Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.
Yorum