Duyuru

Collapse
No announcement yet.

GİTAR & BAĞLAMA ARASINDAKİ İLİŞKİ

Collapse
Bu konu kapandı.
X
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

GİTAR & BAĞLAMA ARASINDAKİ İLİŞKİ

Aslında bir gurubun en önemli özelliğidir bağlama ve gitarı bir arada iç içe çalmak...
    Yani bir elma düşünün biri olamasa biri eksik kalırdı iki bir bütünü oluşturuyor...
    Şöyle bir düşüncem var bağlama calan birimi daha çok yük taşır yoksa gitar calan birimi???????

Ve Bağlama calan biri Gitarı eline aldı zaman Daha önce bağlama calması bazı zorluklar cıkara bilir....

''kendimden örnek vererek bitirmek istiyorum Ben 6 senedir uzun sap bağlama calıyordum ve gitara başladım uygun bir gitar geldi elime aldım şimdi tam 1.5 sene oluyor gitar calalı ilk başlarda berki saz calanlar bilir 5 parmak sazda en çok kullanılan parmaktır ve sesler arasında efek olşturmak için bazı ekolu sesler cıkartırsın Gitarı aldım zaman Perdelerin bulundu yer uzun oldu için ilk anda bir zorluk yaşadım 5 parmak kullanılmıyor Bağlama alışkanlıklarımı atana kadar epey uğraştım ama başardım şahsi görüşüm bağlama calmak daha zor gitarda bir akorla ritim atınca şarkının sonuna kadar aynı ritimle gide bilirsin ama bağlamada her bir ses için başka bir nota gerekir'''

GENE CENEM DÜŞTÜ ..:.....:.:.:.:.:.:.....

Düzenleyen - redstar on 21/11/2003 13:31:38

bence bütün enstürmanların kendine göre zorlukları vardır konu çok gereksiz olmuş...ama en son yazdığın cümlede tamamen sana katılıyorum...

Yorum

acıkcası ne calindigina baglı birsey,baglamda akor basamıyabilirsin ama gitar akor ustune ritim atarsın,cok prtaiktir,tabii akorlar arasında cok zor gecislerde var,bunuda dusunmek lazim bu cok normal,ama gitar =RİTİM demek kesinlikle DEGİLDİr!!!!

klasik gitarda,
      ritim, arpej karsımı atlamali ziplamali bir sarki ,bence baglama calmaktan coooook coook daha zor...ayrica perde sayisi daha fazla ve genis..baglamaya gore telleri daha zor basildigini dusunmekteyim(akustik ve elektogitar ozellikle)

diger taraftan hepinize Soloyu hatirlatirim bence tum enst. icinde calinmasi en zor olan seyler arasında geliyor,tabikide sarkının buyuk bolumunu olusturan karısık riffler ,heleki bir lead gitaristin hepsini caldigini dusuncek olursk ,,,bence kafadan gitar one gecer..

Hangi ornegi gosterdinize ve hangi sarkıyı caldiniza bagli birsey..yani 2 akorluk ritim tutuyorsaniz daha dogrusu gitari ritim aracı olarak goruosaniz tabilide baglama 3-5 gomlek uyuk gelir!

Düzenleyen - CoolDoG on 15/11/2003 21:37:21

Yorum

Olaya duygusal açıdan yaklaşmadan incelersek uçurum açıktır..!

Gitar hemen her tür müzikte kullanılan evrensel bir müzik aletidir..! Dolayısıyla gitar için bir çok eser yazılmıştır... Yani dünyada bu enstrümanın gelişimi açısından hem Luthier ler hemde besteciler sınırları zorlamış ve gitar bugünki haline ve çeşitliliğine ulaşmıştır..!

Üç beş akor çalan bir arkadaşımız veya kendimiz 3-5 akorlu şarkı çalarak gitarın bundan ibaret olduğunu sanarak bu karşılaştırmayı yapmak yanlış...

Ne soloda ne de ritmde, ya da başka bir açıdan bu enstrümanları karşılaştırmak saçma olacaktır..!

Ayrıca bütün enstrümanların kendilerine göre zorlukları ayrı bir tartışma konusudur, ve de gereksiz bir tartışma konusudur..! Çünkü genelde bu konu tartışılırken herkes kendi enstrümanının daha zor olduğunu iddia eder... Bu da tipik bir mahalle kavgası görünümündedir...

Neyse biri evrensel bir müzik aleti, diğeri etnik bir saz..! Fazla söze gerek yok sanırım...

-----------------------------
        Yanlış anlaşılmasın bağlamayı severim ve kara düzen ve bağlama düzeni de çalarım... Ayrı konu....

Yorum

COolDOg a kesninlikle katılıyorum.Benimde bağlama çalan arkadaşlarım var.Hatta bi tanesi elektroya falan geçti.Onun da görüşlerini aldığım kadarıyla konuşuyorum.
          1. si bağlamada üç tel gitarda ise 6 tane tel var.6 tele hakim olmak kolay ****.
          2.akor konusunda.Am,Em gibi basit akorlarla gitar çalarsan kolay elbet.Nasıl çaldığına bağlı.Bi caz akorları var ki kusursuz basabilemk için haftalarca çalışman gerekiyor.Üstelik o haftalarca çalıştığın akor 5 sn de geçior ve bi daha çok az basılıyor.
          3.Arpej olayları gitarda çok yoğun.Örnek olarak Flamenlo çalanaları görebilirsin.
          4.Gitarda bi çok efekt kullanırsın.Her kullandığın efektin çalma metodu ayrıdır.Özellikle elektro gitarda bi çok ses varyasyonu sağlanır proccessorlerle.
          5.Solo olayı bağlamaya göre daha zordur.Hızlı bir solo için gamları çok iyi bilmen gerekmekte.Bu gamları uzun uzun çalışman önemlidir.

tabi bunlar benim görüşlerim.Katılmayanlar olabilir.Saygılar!

Yorum

Ortak görüş şu demekki her ensturumantel aletin kendine göre zorluk derecesi farklı evet doğru buna katılıyorum ama bağlama 3 deiğil 7 tel var en alt telden ritmi tuturdunmu orta tel sesi inceltmek için üst tel kalınlaştırmak için yani bir nevi gitar

Karşılaştığım en büyük sorunlardan biride Bağlama calanlar bilir Perde aralıkları birbirne uyumsuz gibi gözükür ikisi çok yakın biri geciş bitişik ( ı ı ı ı ı ı ı) Gibi ama giarda öyle deiğil bu avantaj olabilir hepsi aynı aralıkta . . .

Yorum

Bağlamada ton olarak üç tel var.Tellere bakçak olduğumuzda tamam 7 tane var da bunların bi kısmı aynı akord ediliyor ve ton olarak aynı oluyor.Buna bakacak olursak 12 telli gitarlar da var ama genel prensip değişmemekte.TEller ikişerli olarak akorde ediliyor.Bağlama da perde aralıklarına gelince de düzensizler ama yine de oktav aralığı çok geniş sayılmaz.Bi diğer mesele de bağlamada gitardaki gibi bare olayları yok.Klavye oldukça ince ve gitara göre hakim olunması daha kolay oluyor.

Yorum

Bence alakasız 2 enstruman.

Yorum

katılıyorum alakasız ayrıca karsılastırmakta gario,p oluyor hani saz gibi kendi dunyasındaki enst.ile karsılastırmak daha dogru olur

gitarda hepsi aynı ARalıkta degildir!!...gittikce birbirine yaklasir.
                  belki dengeleli demek daha dogru olur.

Yorum

walla benim fikrim
                    her enstrumanda "aha iste bu tınılar falanca tarafindan caliniyor!Helal be!" dedirtebilmek icin yani firtoz olmak icin cok kasmak cok calismak lazim ayrica hayal gucude cok onemli o yuzden hic biri birbiriyle kıyaslanamaz..

Yorum

Hevesin Olduktan Sonra Hepsi Basit...
                      Bilimsel Olarak İllaki Gitar Daha Zor..

Yorum

Ya şunu lütfen yapmayalım bir gözüş sunuyorsak şurada onu ya da başka bir ens. aleti kötüleyeyiçi kampanya yapmayalım Tamam benim tarzım değil de bu konuya cevap bile yazma
                        Birde bu konuyu acarken ne gibi zorluklarla karşılaştığımı yazdım ''anket sorusundan cıkıp tartışma yapmayalım ilk mesajı okuduktan sonra mesaj bırak''

Umarım ilk paragraf istenilen adrese gitmiştir. . .

Yorum

Gitar ilk etapta öğrenilmesi en kolay fakat uzmanlaşılması en zor enstrumandır..

Bağlamanın yeri ayrıdır,gitarın yeri ayrı(şahsi görüşüm)

Yorum

Hiç bir enstrüman kolay değildir.
                            Gitarın başlangıçta öğrenilmesinin kolay olduğunu düşünmek ise tamamen düşünmeden konuşmaktır.
                            Çoğunlukla ilk evrelerde yapamayacağını anlayıp bırakan bir sürü adam var.
                            Ama iki enstrüman arasında bir kıyaslama yapacaksam gitar derim çünkü bildiğimiz bağlamanın kullanım alanları kısıtlıdır .
                            Gitarı ise her müzik türünde görebiliriz.
                            yani adminin dediği gibi evrensel bir müzik aleti ve etnik bir müzik aleti ...

Yorum

Kolay kolay ikna olmadım kesin

Giatrla bağlama elma gibi demiştim Berki bir grupta calanlar bilir ikisinin birlikte ne kadar güzel oldunu

Giatr belli şarkıları saz olmadan calabilir ama bu temeli sağlam olmayan bir bina gibidir
                              saz içinde aynısını söyliye bilirim

Giatr ve saz birleştiğinde ikisininde kendi başına caldığında hiç zevk almadın şarkılar sana çok güzel bir müzik ile sunulur

Yani şahsen okuldaki etkinliklerden biliyorum . . .

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                              X