Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Gürültüsüz çalabilmenin tekniği nedir?

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Gürültüsüz çalabilmenin tekniği nedir?

Arkadaşlar bu benim için çok önemli bir konu yardım edenlere büyük hayır duası edeceğim .

Bir parça çalarken bir tele bastıktan sonra başka tele geçince veya sırf basmanın etkisiyle bile o tel kendi halinde titreşmeye devam ediyor. özellikle distortionda veya gaini fulleyince müthiş bir gürültü oluyor. Bu gürültüyü önlemenin tekniği nedir? Palm muting olayını denemeye çalışıyorum ama sesleri-harmoniği kırpıyor çok da yorucu oluyor. Başka bir tekniği var mıdır nasıl gürültüsüz çalınır bu alet?

aşağıda godfather'ın bir bölümü var ben çalarken felaket rahatsız edici gürültü oluyor. Dediğim gibi özellikle bir teli bastıktan sonra başka tele geçince önceki tel titreşiminden dolayı. Hangi yöntemleri kullanıyorsunuz bu işin en profesyonel yöntemi nedir?

"Bir parça çalarken bir tele bastıktan sonra başka tele geçince veya sırf basmanın etkisiyle bile o tel kendi halinde titreşmeye devam ediyor."
    titreşme dediğin seslerin diğer tele geçince birbirine karışması ise diğer tele geçerken ilk çaldığın teldeki parmağını kaldırırsan ses büyük ölçüde azalır..
    gürültüsüz çalmanınsa bir tekniği yoktur yavaş yavaş ızını artırtıra artıra hatasız çalmaya çalış..
    böyle çalıştıkça gürültülü çalıyorsan bilemeyeceğim bir noise gate alabilirsin ama bence gerek yok herşey çalışa çalışa..

Yorum

evet özetle ses karışma olayı fazla karışık ifade etmişim clean de veya az gain de gayet güzel hiç bir karışma falan yok ama gaini köklüyorum abi bazen de distortionu köklüyorum ondan sonra curcuna başlıyor. çalıştıkça düzelen birşeyse sorun yok ama bana kalıcı bir izlenim oluşturdu

Yorum

Palm mute tekniği ilacın olabilir mi acaba?

Yorum

palm mute ile alakalı olmadığını düşünyorum..

Yorum

O zaman ilk bastığı teldeki notayı eliyle susturduktan sonra diğer teldeki notaya geçsin?

Yorum

zaten bende öyle demeye çalıştım yani zaten ince tellerde bastığın perdeden parmağını çekersen tel zaten susma seviyesine geliyo..

Yorum

evet palm mute ile ilgili değil ama elle nasıl nasıl susturabilirim? az önce yapmaya çalıştım beni çok zorladı parçayı da çalamadım. hızlı parçalarda pek hissedilmiyor ama tane tane ilerleyen ağır parçalarda rahatsız edici bir gürültü oluyor. zamanla çalıştıkça düzelir mi? sizde de full gain veya distortion da oluyor mu? nasıl engelliyorsunuz?

ya bir de parmağımı basılı telden hızlı çekerken hammer on gibi ses geliyor. yavaş çeksem büyük ölçüde engelliyorum ama hızlı parçalarda nasıl uygulayacağım. yani bastığım telden parmağımı yavaş kaldırmam yeterli olur mu?

Düzenleyen - sonneillon on 03/10/2008 22:30:21

Yorum

O zaman çekmeden önce elinin kenarıyla sustur öyle çek.

Yorum

Çalarken sol el parmakları ile ya da sağ elinin köşesiyle telleri susturabilir, sadece çaldığın telden ses alabilirsin. İlk başlarda evet gerçekten çalması zor gelir, sonra reflekse dönüşür, herşey yerli yerine oturur direk palm mute yaparsan ses alamazsın. Notayı basarken palm yapma, diğer notaya geçerken palm yap. Böylece diğer tellerin titreşmesini de engellemiş olursun. Biraz daha rahat etmek için sağ elin köprü üstünde olsun, çalarken tellerin köprüye girdiği kısma dokundurursun elini, gürültünün büyük bir kısmı yok olur. Ancak dediğim gibi, zamanla olacaktır.

Yorum

arkadaşlar doğru demişsiniz tabi ama ben şöyle yapıyorum bunu.özellikle bu parçayı çalışırken farkettim ben de gürültü olduğunu sonrada da fade toı black in solosunu çaldığımda iyi ce kafama dank etti nasıl çözsem diye uğraşırken şunu geliştirdim.

şimdi yukarda şarkıya girerken birinci parmak 2. tel 10. frette, bir alttaki telde de 10. perdeye 2. parmak basıyor.şimdi 1.parmak bastıktan sonra notanın süresi tamamen dolduktan sonra 1. parmağımı 10.fretten birden çekmiyorum da yavaşça çekiyorum yani yavaşça derken de çok yavaş değil..açıyorum bu olayı şöyleki...şimdi notanın süresi bitti ya 1.parmağı 1-2 mm kadar kadar kaldır o nota sussun ve kaldırdığın 1. parmağın ucu aynı frette telin üzerine şöyle bir dokunsun..yani parmağının basılı olduğu fretteki notanın zamanın dolunca parmağının aniden 1-2 mm kadar yüksekliğe çıkar ve telin gerilme payını yakalamasına izin vermeden sen teli aynı frette parmağının ucuyla yakala ve parmağını çektikten sonra oluşacak titreşimi de engellersin böylece..aynı mantıkla tüm notalar için hareket ettikçe gayet temiz sonuçlar elde ediyorum.teli havada yakala derken sadece gerilme payına ulaştığı sınır çizgisinde senin parmağının ucuna değsinki ses çıkmasın.

kafana takılan bir soru olursan buyur sor

Düzenleyen - canKUTTT on 04/10/2008 00:16:29

Yorum

j.satriani hammer on pull offlarda diğer teldeki perdelere geçerken aynı parmağının ucunun boğumu ile teli susturyordu.Bunun gibi kendine has teknikler geliştirmen gerek ki işte biz bune tuşe diyoruz.Satriani gibi susturmazsan sanki doğal harmonik gibi bi ses çıkıyor nedeni senin zamanında parmagı çekmediğin için telin titreşiminin devam ederken parmağın tele nota çıkartacak şekilde değmesi.Metronom kullan ya da bryerde parçayı aç adamla birlikte çal.Zamanlama ve tuşe problemi bunlar.Onun için steve vainin seti bile olsa elimizde onun gibi dengeli ve temiz çalamayız.

Yorum

ben bu işi elimin yanını altı parça halinde kullanıyorum üst tellerden ziyade alt teller yapar bu işi

Yorum

bence arkadaşın sorunu sağ el ile sol el uyumsuzluğu.Yani arkadaş notaya zamanından önce basıyor.Sonra böyle garip sesler geliyor.Pek anlatamadım ama böyle bir şey

Yorum

Gürültü sebebi %20 sol %80 sağ elle alakalıdır çalarken sağ elinin pozisyonu okadar önemlidir ki zaten elektro gitarın diğerlerinden farkı da budur.sesi kontrol etmeyi zamanla çala çala öğrenirsin ama üzerinde dur.Benim Sana tavsiyem Şarkıları çalarken telleri susturmak değil de dewamlı sağ elinle tellere hafif basılı halde yanı teller susturulmuş halde çalarak alıştırma yap. yani sesi istediğin zaman susturmayı değil de istediğin zaman gürültülü çalmayı öğren

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                              X