Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Hangi ağaç daha kıymetlidir?

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Hangi ağaç daha kıymetlidir?

Mümkünse bilen varsa ingilizceleriyle(türkçelerini bilmiyorum) sıralayabilirmisiniz?Agathis,mahogany,basswood,ash ,alder,maple,poplar,.......(hangisi ucuz hangisi pahalı vs)

Düzenleyen - the_last_ninja on 29/01/2005 20:07:49

kaliteli agac yoktur,iyi secilmis iyi dinlenmis sonrada iyi islenmis agac vardır
    ama aralarında agathis oldukca kolay bulunan ve masrafsız bir agac..poplarda yine oyle ama iyi poplarlar fender mexicolarda kullanılıyor..
    birde maple genelde sapta kullanılır,sesi cok parlak oldugu icin gitarda ,govde yapılmaz genelde..

Yorum

Valla kullanacağın gitara elde edeceğin tona göre cins olarak her birinin kıymeti değişebilir.Ama çok bol kullanılanlar ve çok bulunanlar ekonomik olarak daha ucuzdur tabi ki.Maple,Mahogany ve Alder in iyi tonlar verdiğini biliyorum..

Yorum

Arkadaşlar bilen varsa direk soruya cevap versin, zira söylediklerinizin çoğunun soruyla alakası yok.

Yorum

cevabımda neyi yetersiz buldugunu acıkcası anlıyamadım,gitarla alakalı sordugunu varsayarak(ki degilse zaten kitlenmelidir)
          tekrardan:
          gitarda kotu agac yoktur,her agac kurutuldugu, islendigi ve emek verildigi olcude degerlidir ve ona gore deger kazanır,cesitleri sadece tonları etkiler,ton kalitesini degil,yani sorun gitar bazında yanlıs bir soru oluyor.gibson bass karaktere sahipken vintage ash govdeli bir fender tiz karaktere sahiptir ama fiyatları aynıdır,ayrı satılan govde fiayatlarıda aynıdır..
          gibsonda da mahogany govde vardır,epiphoneda da dandik bir ltdde de...biri $2000+ digerleri $150-400 arası...
          ki;
          orman islerine baglı bir site olmadıgımızdan veya ilgili agac istatistiklerin burda yapılmadıgını varsayarsak sana bu sitede hic kimsenin,istatiksel olarak su agac su yorede su oranda bulunur,buyuzden bu degerdedir,dunya ustunde ki yuzdesi budur diye bilgi verebilecegini sanmıyorum,bu tarz bir cevap arıyorsan girecegin site zaten bu degil ki ben sana buna ragmen 2 tane veri verdim agathis ve poplar digerlerine gore daha kolay elde edilir ve ucuzdur...
          ki verdigim cevap yeterlidir.
          tatmin olmadıysan cevapları degil soruları gozden gecirmeni tavsiye ederim.

Düzenleyen - CoolDoG on 29/01/2005 22:01:55

Yorum

Agathis benim bildiğim kadarıyla atmoasyon bır agactır yani en ucuzundan ne oldugu belirsiz dıye bılıyorum.

Yorum

Cevap veremediğin soruyu soran hatalı yani.Pardon hata bende.Hiç sormamalıydım.Neyse.Ya benim demek istediğim:ucuzdan pahalıya:agathis,ash,mahogany,... falan gibi bişey.Bazen insan her istediğini alamaz.Kendim araştırırım internetten.Sende rahat rahat kilitle konuyu.Kitle rahatla.Forum iyice raydan çıktı.Ne sorsak kabahat.

Yorum

Arkadaşlar ne bu gerginlik? Soru sorulur, soru hakkında fikri olanlar cevap verir, yoksa susar.
                Forum hepimizin, bir yöneticinin veya moderatörün sahip oldugu kullanma hakkı kadar normal kullanıcıların da hakkı vardır. (forum kuralları dışına çıkmadıkça istedigi soruyu sorma dahil).
                Ancak birbirimize biraz daha anlayışlı olalım. Oldugunca sert cevaplardan kaçınalım.

Rica ederim..

Yorum

Agathis : hindistan ve avustralya civarindaki bir ağaçtir.türkçesini bilmiyorum.hatta nerde kullanıldığını bile bilmiyorum.sadece memleketi buralarmiş.

mahogany : Maun ağaci. Sustain i arttirmak için kullanilir. Orn: Gibson ve ibanez in pek çok modeli. Fender'in de bir kaç kullandiği modeli vardir.ayrica yumuşak tonlar için iyi bir türdür.Maun ustu alder olarak tabir edilir genelde Gison gitarlar için.

basswood: Ihlamur ağaci. .tam bilmiyorum ama sanirim ucuz birşey ?

ash : dişbudak ağaci..çok pahali ve kaliteli bir ağaçtir. damarlari gözüken tüm fenderler bu ağaci kullanir.enteresandir benim gitarimin şuan netten özelliklerine baktim alder diyor,ama sunbust orjinal rengiydi.yani ash yazmasi gerek,belki değiştirmişlerdir,çünkü fender japonyada da üretime geçtikten sonra kaliteden bayağı bir ödün verdi..neyse devam edelim alder diyelim bari.

alder: mat olan direk sapsari veya bembeyaz bir telecoaster da kullanilan ağaçtir. ash gibi kaliteli fakat ucuzdur.damari falan da yoktur.mid ve parlak sesler için idealdir.kızılağaç sanırım türkçesi.ayrica hafiftir. orn : Jimi Hendrix'inki gibi beyaz bir strato

maple : akağaç.sapta kullanilir.türkçesini bilmiyorum ama sanirim özelliği asla eğilmemesi,sağlamlığı olsa gerek. Çünkü biliyorsunuz ki oldukça fazla gerilim var sapta..

poplar : kavak ağici.genelde vasat gitarlar bu agaç ile üretilir.

sormamiş ama :

Rosewood : Klavye nin üst kaplamasidir. yani fretlerin olduğu yer.sanirim maple den saha sert ve daha dayanıklı olmasi gerek.Fender Precision Bass da bu vardir örneğin..gülağaci türkçesidir.

Cem Öcek Elektro Gitar bir kitabi var.Orada detayli şekilde ağaçlardan bahsetmiş diye biliyorum...Pan Kitapevi sanırım basim kuruluşunun ismi.ayrica başka kitaplari da varmış detaylıca gitar,amfi anlatan..

en pahalisi ash ve maun gibi gözüküyor..cidden fiyatlari hakkında bilgim yok.sadece tahmin yaptım..poplar ve agathis heralde en ucuzu.

Berk'in bahsettiği ağacin kurumasi, yıllanmasi ve işlenmesi de çok önemli bir etmen.En pahali agaci kes getir, gitar yapalım burda desek olmuyor malesef.Rutubet alıyor,nemi yiyebilir veya ufacik çatlaklar oluşabilir.enteresandir PRS bir dönem Santana'ya seri numarasi olmayan sanırım 100 yillik agaçtan yapilmiş bir gitar vermişti.Santana çaldırmıştı gitari falan filan. Konu ile alakasi ne peki ? Şöyle ki sen ash ile ladin in farkını canli bir performansda kulak ile anlıyorsan, (ki aramızdan birinin anlayacağını hiç sanmam) ağacin kuru mu yaş mı olduğunu, hatta kaç yıllık bir ağaç olduğunu da anlarsin..Yani bu iş sadece ağacin türüne, parasina, dunyada bu ağaçtan 1 hektar kalmasına bakmıyor. düz mantik olarak "en pahalı ağaç en iyi gitardir" dersen maun bir gövde al derim sana.

Ben böyle biliyorum,bi yanlışım varsa düzeltsin daha iyi bilen bir arkadaş.Bu konuyu biraz daha araştırım döküman olarak siteye koyucam, aklıma getirdiğin için ayrica teşekkürler.Ayrica sitemizde bu işi yapan gitar ustalari da var,umarım okuyolardir bu satirlari..

Sabah 6 civari bir edit : hakkaten çok kafam karıştı benim,yarin araştırıcam bu konuyu

kolay gelsin

Yorum

Tamam. Ben de teşekkür ederim. Çok açıklayıcı olmuş.

Yorum

Cevap veremediğin soruyu soran hatalı yani.Pardon hata bende.Hiç sormamalıydım.Neyse.Ya benim demek istediğim:ucuzdan pahalıya:agathis,ash,mahogany,... falan gibi bişey.Bazen insan her istediğini alamaz.Kendim araştırırım internetten.Sende rahat rahat kilitle konuyu.Kitle rahatla.Forum iyice raydan çıktı.Ne sorsak kabahat.
                      hala cevap veremedigin diyorsun ya?ustelik birde gelip nefret kusmussun nedemek kitle konuyuda rahatla! direkt bana satasıyorsun,ben sana boyle mi cevap veriyorum?

blackmore iyi acıklasmıs ama sen agacların tonlarını sormamıssın ki?
                      degerlerini sormussun?
                      tekrar soyluyorum:gitar agacında kaliteli agac diye birsey YOKTUR!!
                      sen mahogany ashten ash baswooddan daha degerlidir DİYEMEZSİN!
                      sıralayamazsın..

hata sende degil bende!!seni bilgilendirmeye calısmak gibi bir hataya dustum...
                      ayrica hic bir zaman kendi egomkendi bilmemnem icin biryerleri kitlemedim,beni boyle tanıdıysan(ya da tanıyan varsa) ,zaten basta bir sorun var demektir!

Düzenleyen - CoolDoG on 30/01/2005 09:19:57

Yorum

CoolDoG, sakin ol ***.. Ne bu sinir. Olur, yanlış anlaşılır.
                        Çok sabırsız insanlarız biz. Ve bu özelliğimiz çabuk tartışmaya girmemize neden oluyor. the_last_ninja, CoolDoG 'un söyledikleri doğrudur ve sorunla alakalıdır. Forumlar tek kişi cevap versin diye açılmamıştır zaten. İstedigin cevap da gelmiş.

Yapmayın ***.. Allah Allaaah..

Yorum

hala cevap veremedigin diyorsun ya?ustelik birde gelip nefret kusmussun nedemek kitle konuyuda rahatla! direkt bana satasıyorsun,ben sana boyle mi cevap veriyorum?

blackmore iyi acıklasmıs ama sen agacların tonlarını sormamıssın ki?
                          degerlerini sormussun?
                          tekrar soyluyorum:gitar agacında kaliteli agac diye birsey YOKTUR!!
                          sen mahogany ashten ash baswooddan daha degerlidir DİYEMEZSİN!
                          sıralayamazsın..

hata sende degil bende!!seni bilgilendirmeye calısmak gibi bir hataya dustum...
                          ayrica hic bir zaman kendi egomkendi bilmemnem icin biryerleri kitlemedim,beni boyle tanıdıysan(ya da tanıyan varsa) ,zaten basta bir sorun var demektir!

Düzenleyen - CoolDoG on 30/01/2005 09:19:57
                          Sanırım haklısın Cooldog.Hakikaten sert bir cevap olmuş.Kusura bakma.Hakkını helal et.

Beni bu konuyu açmaya iten nedene gelince.Sonuçta gitar firmaları ağaç satın alırken belli bir para veriyor.Ve bizim satın aldığımız gitarların hiçbirisi 20 sene bekletilmiş ya da özel bulunabilen ağaçlara sahip değil.Fabrikada seri olarak üretiliyor.Bir gitar alırken örneğin Cort M-200 diyelim.Diğer tüm M serilerinin gövdesi Mahogany bununki Agathis.Sayenizde öğrendimki Mahogany pahalı, Agathis ucuz bi ağaç.Demekki adam masraftan kaçmak için sesi Mahogany e yakın fakat maliyeti çok daha az olan Agathis'i kullanmış.Bunun gibi şeyleri insan bilmek istiyor.Bilmem anlatabildimmi ama gitar alırken biraz bilgili olmanın zararı olmaz heralde.

The Unforgiven seni de bayağı takdir ediyorum.Teşekkür ederim.

Sonuç olarak bigisi olanlar varsa forumda lütfen paylaşsın.Cooldog un dediği gibi ağaçların ton karakteri yanında değerleri de önemli.(Sanırım maliyeti kastediyorum.)

Düzenleyen - the_last_ninja on 30/01/2005 23:11:57

Yorum

Sonunda bir uzlaşma gördüm. Bu tatsiz konu ile ilgili birşey söylemek isterim, mygitar çatısı altında hiçbir zaman affedersiniz sidik yarışı, bilgisiz insanlari ezme veya artistlik görülmemiştir ve elimizden geldiği kadar buna izin vermeyeceğiz..Bildiklerimin sınırlarını zorluyorum, hatta netten de bakıyorum bir yandan yanlış bilgi vermiyim diye..Eminim herkez benim gibi davranıyodur.neye konuya gelelim..

Kimse bu ürünlerin tek tek fiyatini bilemez,çünkü oldukça istatistiksel veriler mevcut. Ağacin nemi önemlidir falan filan söylenmiş zaten bunlar..bunlarin hepsi fiyata yansıyor.

şu linke bir göz atmani tavsiye ederim.

Ayrica buranın sahibi Feridun Tanrıkut sitede uyedir. Umarim daha detayli bir bilgi verecektir kendisi.
                            Umarim fiyatlari da bilen aradaş vardir..

Kolay gelsin

Yorum

herneyse artık..bende biraz sert cıktım galiba,neyse unutalım...
                              simdi;
                              aslında bastan m-200 olayını sorsardın daha net birsey soylerdim,mahogany bodyi daha zor elde edilen ve zor bulunan bir agac ,ozellikle uzakdoguda..
                              bastada soyledigim gibi agathis digerlerine gore cok bol bulunan bir uzak dogu agacı ama ; gercekten ıslak/nemli bir agactır,istenirse kaliteli bir hale getirilebilir ama bu masraf ve zaman kaybı demek olur ki uzakdogu gitarlarının ozelligi ucuz ve masrafsız olması,zaten kendi halinde ortalama tonları vericek ,hafif bir agactır. buyuzden cabuk sekilde bu gibi agaclar toplanıp birkac parca halinde birlestirilirler,en cok squierlarda ve dusuk model ltdlerde gorulur...(genelde 3 parca) basta buyuzden agathis digerlerine gore daha ucuz diye belirtmistim.
                              mesela poplarda usade cok bulundugu icin daha cok dusuk kalite fenderlerde kullanılır ama agathislere gore daha iyi islenir ve daha iyi tınlar.
                              uzak dogu gitarlarında bence basswood tercih edilmeli cunku kaynagı orasi,ozellikle japon kaynaklı gitarlarda cok kaliteli basswood bodyler var,ozellikle customlarda..yine usaden gitar alıcaksanız daha cok ash ve mahogany tercih edilmeli...

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                              X