Duyuru

Collapse
No announcement yet.

tellerle gitar arasındaki mesafe 0.5 cmden fazla

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

tellerle gitar arasındaki mesafe 0.5 cmden fazla

Arkadaşlar bende bir cort x6 var herhangi bi sorun yok ama gitarımla klavye arasındaki mesafe çok fazla neredeyse 1 cm ye yakın gitar konusunda yeniyim yardımcı olabilir misiniz bu sorunu nasıl halledebilirim

teşekkürler

gitarımla klavye arasındaki mesafe çok fazla neredeyse 1 cm ye yakın
    tellerle klavye arasında ki mesafeden bahsediyorsun sanırım.
    Gitarın arkasındaki kapağı aç yayların olduğu yerde 2 tane büyük vida var onları sık biraz köprü aşağı iner teller klavyeye yakınlaşır.

Kolay gelsin.

Yorum

öncelikle teşekkürler
      bir sorum daha olacak bahsettiğim gibi ben biraz acemiyim bunu yaparsam elime yüzüme bulaştırırım diye korkuyorum bir de bu olayın gitara herhangi zararı sapına herhangi bir zararı olurmu ben bu konuyla ilgili biraz yazılar okudumda
      nebiliyim korkuyorum
      teşekkürler......

Yorum

"köprü aşağı iner teller klavyeye yakınlaşır ve kopar" olacak doğrusu eksik olmuş köprü o şekilde indirildiğinde teller gerilir (ki sorun köprüde değil sapta da olabilir, kesin bir çözüm değil tel gerginliğine dikkat edilerek yapılsa da)

Gitarını aldığından beri hiç ayar yaptırmadıysan bir luthiere sap, köprü ve entonasyon ayarı yaptır. Yaparken izlersen iyi olur, sonra ufak ufak kendin yapmaya çalışırsın. Sıfırdan öğrenmen zor, bir tuner edin ve internetten araştır bu ayarların nasıl yapıldığını. Vidaları uygun tornavidalarla sık zarar görmemeleri için, arada tecrübesizlikten kopacak teller için yedekleri bulundur, en önemlisi de sabırlı ol

Yorum

peki benim oturduğum yerde gitarda çok iyi anlayan biri yok ve uzak bbir yerler de gidebilecek sağlık durumum yok (ameliyet oldumda) klavyeyle arasının çok olması benim gitar çalmamı zorlaştırı mı?
          teşekkürler

Yorum

aslında zorlaştırır tabi sen daha iyi anlarsın çalan kendin olduğun için. eğer floyd rose çok yüksekse gitarın arkasını açıp vidayı sıkınca sanırım köprü aşaya iner ve tellerin daha yaklaşır dene bunu.

Yorum

"köprü aşağı iner teller klavyeye yakınlaşır ve kopar" olacak doğrusu eksik olmuş köprü o şekilde indirildiğinde teller gerilir (ki sorun köprüde değil sapta da olabilir, kesin bir çözüm değil tel gerginliğine dikkat edilerek yapılsa da)

Gitarını aldığından beri hiç ayar yaptırmadıysan bir luthiere sap, köprü ve entonasyon ayarı yaptır. Yaparken izlersen iyi olur, sonra ufak ufak kendin yapmaya çalışırsın. Sıfırdan öğrenmen zor, bir tuner edin ve internetten araştır bu ayarların nasıl yapıldığını. Vidaları uygun tornavidalarla sık zarar görmemeleri için, arada tecrübesizlikten kopacak teller için yedekleri bulundur, en önemlisi de sabırlı ol

peki bu olayı yapmadan önce telleri gevşetsem işlemi gerçekleştirdikten sonra akorunu ayalasam olmazmı !!!!!!!????????

Yorum

Olur neden olmasın.

Telleri gevşet vidaları sık köprü biraz aşağı insin sonra akort yapınca köprü az birşey daha yukarı kalkar onu göz önünde bulundurarak yap işlemi.

Tauros'un da dediği gibi hiç sap ve etonasyon ayarı yaptırmadıysan ilk önce bi lütiye ye götürsen ve yapılışını görsen daha iyi ama götüremem demişsin, kendin dene yapabilirsin çok zor birşey değil.

Geçmiş olsun, kolay gelsin.

Düzenleyen - Xiphoid on 07/07/2008 19:59:15

Düzenleyen - Xiphoid on 07/07/2008 20:00:16

Yorum

peki öyle yapsam sap ayarında bozulma olabilirmi tam emin değilim ama galiba sap ayarında bi bozukluk yok
                  bir de benim köprü gitarla paralel değil yani sanki tremolo koluyla gevşetilmiş gibi kalkık ve çok yukarıda onunlada ilgili olabilir mi

teşekkürler.....

Düzenleyen - king_mak on 08/07/2008 15:49:47

Yorum

Evet köprü çok yukarıdaysa tellerin klavyeye olan uzaklığı artar. Bahsettiğim işlemle vidaları sıktığında vidalar yayları çekecek yaylar köprüyü aşağı çekecektir. Köprü aşağı indiğinde haliyle teller kalvyeye yakınlaşır.

Sap ayarı yapmak o kadar zor birşey değil kendin de pekala yapabilirsin (İlk olarak bir bilenden izlemen daha iyi olurdu tabi). Gitarı tüfek gibi tut ve köprünün olduğu yerden sapa bak.

Resimdeki gibi olması lazım. Klavyede çok hafif bir içbükeylik olabilir, öyle olması da gerekiyor diye biliyorum.

Yanlışım varsa daha iyi bilen arkadaşlar düzeltirlerse sevinirim.

Yorum

peki dediğin gibi yaparsam akorunu ayarladıktan sonra köprü yine tremolo koluyla gerilmiş gibi kalkarsa onu nasıl indiricem
                      çünkü bir yerde okumştum onun dümdüz yani gitarla parelel olması gerekiyomuş[:0]
                      teşekkürler

Düzenleyen - king_mak on 08/07/2008 18:02:21

Yorum

İşlemleri sırasıyla yazıyorum aynen uygularsan ve dikkatli olursan bir sorun olacağını sanmıyorum.

* Akort kilidi varsa aç
                        * Telleri biraz gevşet (Bunun sonucunda köprü biraz aşağı inecektir)
                        * Arka kapağı aç
                        * http://img299.imageshack.us/img299/9537/p2110022dg2.jpg Linkteki kutu içine aldığım yer gibi iki büyük vida göreceksin bunları uygun bir tornavidayla biraz sık
                        * Bu işlemi yapınca sıktığın vidalar yayları çekecek gerilen yaylar da köprüyü aşağı çekecektir. Vidaları ne kadar çok sıkarsan köprü o kadar aşağı iner.
                        * Sonra tekrar akort yap köprü hafif birşey daha yukarı kalkacaktır teller sıkılıp gerginleştiği için.
                        * Gerekirse vidaları biraz daha sıkıp köprü aşağı indirebilir yahut vidaları gevşetip köprüyü kaldırabilirsin o kadarını da kendine göre ayarlarsın artık.

Teller kopar, sap ayarı bozulur falan diye korkak davranma ama çok dikkatli yap işlemleri zira köprüyle çok oynarsan entonasyon ayarı bozulabilir, tel gerginliğini kontrol ederek ve gitara yumuşak davranarak yaptığın zaman birşey olmaz.

Daha açık nasıl yazılır bilmiyorum. Yine kafana takılan birşey olursa söyle elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Düzenleyen - Xiphoid on 10/07/2008 13:24:00

Yorum

abi dediğin gibi yaptım yaptım ama köprü fazla aşağı inmedi bunula beraber tellere vurunca zırıltılı bir ses geliodu yani olmadı ve bunun için ince mi telimden oldum sonra vidaları sıktığım kadar gewşettim eski haline getirdim
                          ama şunu farkettin telleri gevşetince köprü kendiliğinden iniyo ve teller bayağı yakınlaşıo
                          ama akoru yapınca(yapana kadar anam ağlıyo) tekraryapınca köprü sanki tremolo koluyla gerlimiş gibi oluyor sorun orda öyle olmamasını yani gitarın köprüye paralel olmasını nsl sağlayabilirim

teşekkür ederim

Düzenleyen - king_mak on 09/07/2008 19:12:32

Yorum

Telleri gevşettiğin zaman tellerdeki gerginlik azalır. Köprüyü yukarı çeken gergin tellerdir, gerginlik azalınca köprü aşağı doğru iner. Tekrar akort yaptığında teller tekrar gerginleştiği için köprüyü yukarı doğru çeker. Fiziksel olarak düşünürsen böyle olması gerekiyor zira akort yaparken teli sıkınca tek akort burgusunun etrafına dolanıyor, boyu kısalıyor gerginleşiyor ve bağlı olduğu ucu (köprüyü) kendine doğru çekiyor.

Al eline gitarı düşün biraz akort burgusundan yola çık sen burguyu çeviriyosun ve tel burguya dolanıyor. Burguya dolandıkça boyu kısalıyor ve gerginleşiyor. Gerginleştikçe de doğal olarak köprüye bağlı olduğu için köprüyü çekiyor. Birinci anlaman gereken bu mantık.

İkincisi ise gitarın arkasında ki vidalar ve yaylar la ilgili.
                            Gitarın arka tarafındaki yayların bi ucu köprüye diğer ucu vidaların bağlı olduğu demire bağlıdır. Sen vidaları sıkınca o metal parçasını vidalar kendine doğru çekiyor ve metal parçası da yayları çekiyor. Gerilen yaylar da diğer bağlı olduğu ucu yani köprüyü çekiyor. Buradan yola çıkarak düşündüğümüzde vidaları sıktıkça köprü aşağı doğru çekiliyor.

Floyd Rose köprü sisteminin ayrıntılı anlatımını bulabilirsin internetten. Demek istediğim bu mantığı anlarsan köprünün nerelere bağlı olduğunu öğrenirsen nasıl aşağı indirebileceğini de öğrenirsin.

Yapacağın işlemleri anlatabileceğim en basit dille tekrar anlatmaya çalışacağım:

1) Akort kilitlerini açtık.
                            2) Telleri 0,5 - 1 cm esneyebilecek şekilde gevşettik. (Bunun sonucunda tel gerilimi azaldığı için köprü biraz aşağı indi)
                            3) Akra kapağı açtık.
                            4) Büyük iki vidayı uygun bir tornavidayla köprüyü gitar yüzeyine paralel değil daha da içe gelene kadar sıktık.
                            5) Akort yaptık ve telleri gerginleştirdiğimiz için köprü biraz yukarı kalktı
                            6) Şimdi bakıyoruz eskisine göre ne kadar aşağı indi köprü? Çok fazla mı indi çok az mı indi? Çok fazla indiyse vidaları biraz gevşetip köprüyü yukarı kaldırıyoruz, çok az indiyse 2. basamağa tekrar dönüp işlemleri tekrar yapıyoruz.

Robot gibi sadece sana söylenenleri yapma, fizik bilgini konuştur birazcık ve düşünerek yap. Örneğin, baktın ki akort yapınca köprü yukarı çıkıyor düşün neden olabilir diye.

Yine anlamadığın birşey olursa bu sefer kendi gitarımı söküp fotoğraflarını çeke çeke anlatacam artık yapacak başka birşey kalmadı

Birde entonasyon ayarın da bozulmuş olabilir sen hele şu işi kavra onu da ayrıca açıklarım.

Kolay gelsin.

Düzenleyen - Xiphoid on 10/07/2008 13:23:17

Yorum

saol

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.