Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Roland Cube 20X / Detaylı İnceleme

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

İnceleme Roland Cube 20X / Detaylı İnceleme

Merhabalar. Yine ben ve yine bir inceleme başlığı =) Kurtuluş yok, her daim yeni bir inceleme ile çıkabilirim karşınıza =)

Bu başlıktada, Roland Cube 20X’ i tanıtacağım dilim döndüğünce.

The Global website of Roland Corporation, a leading manufacturer and distributor of electronic musical instruments, including keyboards and synthesizers, guitar products, electronic percussion, digital recording equipment, amplifiers, audio processors, and multimedia products.

Teknik Özellikleri

* 20 watt çıkış gücüne sahip
    * 8’’ hoparlör.
    * Üç band ekolayzer
    * Flanger, Phaser, Tremolo, Chorus, Reverb, Delay efektleri.
    * Akustik modelleme.
    * Power Squeezer denilen, bir nevi attenüatör özelliği taşıyan sistem. (kısık ses ile verim ve sustain almayı sağlıyor)
    * Overdrive, Distortion, Metal, Metalstack, Tube Drive adında beş farklı drive seçeneği.
    * Tuner.
    * Footswitch girişi.
    * Kayıt için direk sisteme girebileceğiniz bir çıkış.

Genel Özellikleri

Dijital efektlere sahip, dijital yapılı bir amfi. Hatta ben buna amfi demeyi mantıklı bulmuyorum. Beraberinde hoparlör verilen bir prosesör resmen bu alet =) Her şey düşünülmüş neredeyse.

Boss firmasının ürünü. Zaten Roland=Boss. Üzerindeki efektler Boss firmasının prosesörlerindeki efektlere yakın tarzda, kalite ve tonal olarak.

Çok güçlü bir sese sahip bu alet. Haddinden fazla güçlü. 20w olması sizi aldatmasın, okul bahçesi gibi küçük mekanlarda yeterli olacak bir amfi kendisi. Olmadı mikrofonlayarak çalarsınız. 8" hoparlörden böylesine hacimli ve yüksek bir ses gelmesi, ilk duyduğum dakikalarda gerçekten şoke etmişti beni. Ev için ideal diyeceğim ama, fazla bile oluyor kimi zaman.

Tuner özelliği gerçekten çok iyi düşünülmüş ve işe yarıyor. Hassas bir tuner.

Kullanımı ise gayet basit. Select tuşu ile tuneri aktif hale getiriyorsunuz, ve hangi teli akort edecekseniz, yan taraftaki drive seçme potunun yanında olan harflerden, o teli seçiyorsunuz. Kırmızı ve yeşil ışıklar sizi zaten doğru notaya geldiğinizde uyarıyor. Son derece basit ve kaliteli bir uygulama.

Power Squeezer dedikleri olayda, hiç ihtimal vermeme me rağmen çok başarılı bulduğum bir hadise. Amaç, yüksek ses seviyelerinde ayarladığımız tonu, daha kısık seviyedede kayıp vermeden kullanmak. Gerçekten işe yarıyor. Çok düşükte olsa tonda oynama oluyor tabi. Ama yinede gereksiz bir özellik diyemem. Laf olsun diye konulmamış emin olun.

Pedal bağlamaya pek uygun bir amfi olduğunu düşünmüyorum açıkcası. FX Loop olmayışı dezavantaj. Wah pedalı dışında da zaten her hangi bir ihtiyacı yok.

Ton Aralığı ve Karakteri

Efektlerinden bahsedecek olursak.

Reverb ve chorus efekti gerçekten kaliteli. İhtiyacınızı giderebilir.

Delay efekti bu ikisi kadar etkili değil. Ama kötüde diyemem. Orta karar bir delay var. Delay beklentiniz yüksek değilse ve çok kullanan biri değil iseniz, problem yok, gayet yeterli olur.

Ama diğer efektler, sadece bir nebze kendini hissettiriyor o kadar. Kayda değer bir özellikleri yok. Her özellikten bir tutam serpilmiş işte. Olay özetle bu.

Ekolayzer potansları çok hassas ve en ufak ayarlarınızda bile tonunuzu şekillendirmeye başlıyor. İşte bu yüzden clean olsun drive olsun, her iki kanalda da tonal olarak çok geniş bir amfi.

Beş farklı drive modunu tek tek açıklamayacağım. Üzerinde yazan karaktere uygun tonlar veriyorlar. Bu cümle sanırım yeterli olmuştur zaten ve açıklamaya gerek bırakmamıştır =)

E.Q kısmının çok hassas olduğunu söyledim, işte bu özellik drive karakterlerinde bol miktarda çeşitlilik katıyor. Bu da hemen hemen her istediğiniz drive tonunu almanız demek oluyor. Blues da yapılabilir heavy metalde yani.

Drive bölümlerinde dip gürültü neredeyse sıfıra yakın oluyor. Bu özelliğide çok iyi.

Clean kısmı için ise, yine ekolayzer sayesinde istenilen kıvama gelebilir diyeceğim. Ama karakter olarak keskin bir yapısı var.

Akustik simulatör olayı var birde. Single manyetikli gitarlar ilede kullandım, humbucker manyetikli gitarlar ilede kullandım. Aktif ve çok güçlü manyetikler ilede kullandım. Ben bu kısmın akustik bir etki yarattığını düşünmüyorum. Amfi üzerindeki en kötü özellik bu bence. Etkisi yok denecek kadar az.

Hatta şöyle örnek vereyim. Single coil manyetikli gitarı buna bağladığımda, clean ses almak için akustik simulatörü kullanıyordum. Yani bu özellik herhangi bir akustik etki yaratmaktan çok, clean tonunuza süsleme olarak etki ediyor. Yaptığı yalnızca bu.

Yorumum

Dijital ton sevmediğim için, pek beğenmedim bu amfiyi. Ama bu tabiki benim düşüncem. Kötülemek falan değil. Gayet tarafsızca yazdım her şeyi.

Simulatör dışındaki tüm görevlerini hakkıyla yapan bir amfi. Ev kullanıcılarını fazla fazla tatmin eder. Eğer pedal kalabalığı yapmak istemiyorsanız, setup dizecek maddi imkanınız yoksa, dijital tonlarada kabulüm diyorsanız, çok çok iyi bir alternatiftir bu amfi. En azından deneyin derim.

Recording Out bölümünü hiç kullanmadım. Kayıt ile işim olmadığından ilgilendirmiyor o kısım beni =) O bölüm ile ilgili bilgi veremedim kusura bakmayın.

Zahmet edip okuyan herkese teşekkür ederim.
    Son güncelleyen yutup123458; 13-06-2010, 19:52.

Bir zamanlar almaya kesin gözle baktığım,daha sonra üzülerek vazgeçtiğim bir amfi.Deneme imkanım olmamıştı.Yorumun ve yardımların için teşekkür ederim yutup.

Yorum

bende var bu amfiden ama neoklasik metal için ayarları söyleyebilirmisiniz?

Yorum

Gayet yararlı oldu. Teşekkürler..

Yorum

bende almayı düşüyorm metal müzik için

Yorum

kullanmış biri olarak söyliyeyim çok güzel efektleri ve tonları cleani özellikle paha biçilemez bir güzellikte (20 wattlar arasında) ve sınıfının en iyisi diyebilirim bu arada akustik ton rg350-ex te farkediliyor akustik gitar gibi çıkıyor sesler ama manyeiklerin iyi olması lazım cort g110da cleanle akustik neredeyse aynı

Yorum

bende microcube var aşağı yukarı benzer özellikte ve gayet memnunum. 20x de gözüme tube drive simulasyonu takıldı. nasıl buldunuz bu kanalı hakkında bişeyler yazabilirmsiniz ?

Yorum

Diğer başlıkta yazdığımı buraya yazayım. Çünkü aynı şeyi yazacaktım.

Kıyaslaması yapılan amfi ibanez 15tbx ile Roland 15x dir. Ben 20x i uzunca bir süre kullandığım için ve İbanez 10-15 likleri de daha önceden kullandığım için bu bahsi geçen kıyasa yorumum aşağıdaki gibidir. 20x le ilgili bilgi olduğu için yazıyorum. Yoksa 15tbx in işi ne burada ?

----
                İkisini de uzun uzun kullandım. Roland'ın 20x olanını kullandım yani. Şimdi şu var. Roland'ın drive ları çok bir başka. Nasıl ifade etsem hani tamam dinleyince metal riff lerini verebiliyor diyorsun ama farklı bir dijitallik var, biraz soğuk, cız cız, hacimsiz bir ton. Ama ibanez'in drive ı daha tok daha keskin daha hacimli ve 20x e kıyasla daha analog ve daha bir thrash in mid li tonuna yatkın. Daha hırçın daha bir kendini belli ediyor. Ben 20x e metal muff ı mı bağladım. Sesi yarıladım pedalda da amfide de. Pedaldaki ve amfide eq ayarı benim evdeki sx amfimde kullandığım ayarlarla aynıydı ama ne hikmetse power akorları palm mutelaayarak seri ataklarla çaldığım anda 20x boğuldu. Zangırdadı. Hani anlamadım hoperlör mü yarık/patlak ki değil cleande ve amfinin kendi drive ında sorun yoktu. Gerçi kendi drive ında metal muff taki gibi bas hacmi fazla olan ton yoktu belki de ondandır ama benim gözümden o anda düşmüştü 20x.

Kısaca thrash kulağı oturmuş birisi farkı daha ilk akorları bastığı anda net ama kesin olarak anlar ve kararını verir. Benim en başta ibanez 10 g, marshall mg15 ve Roland 15x kıyasımda tek tercihim 10g olmuştu. İkisine de açık ara farkı koymuştu hem tonda hem de drive ın analogluğu ve thrash e yatkınlığı konusunda. Hal böyleyken 15tbx ile 20x deneyince de tablo değişmedi. Thrash karakterli amfidir ibanez tbx15-20-65
                ---

Yutuba emeğinden dolayı teşekkür ederim.

Benim kanaatim de aynı yönde. Çok fazlasıyla dijital bir amfi. Ne efektleri ne de drive seçenekleri kurtarmıyor kendini. Kullanışlı mı evet çok özelliği var her türlü yola gelir ama dijital gelir o yola. Analog tona vurulunca kullanıcıların yorumları aynen değişecektir. Bu fiyata çok daha iyileri var ama üzerinde bu kadar özelliği yoktur tabiki. Gerçi bu kadar özelliktense bir özelliği hakkıyla vermesi benim için kafidir. Üzerine bir chours bir reverb pedalı attın mı tamamdır o amfi bir müddet. Ama bu dijital amfi pek tamam değil çünkü sesi açtıkça hatta fulledikçe daha çok ısırıyor insanın kulağını. Zaten tüm transistörlü amfileri atın gitsin. Para için yapılmış kapitalist düzen oyuncakları onlar da. Ne Rock 'a ne de Metal'e zerre kadar gitmeyen amfilerdir transistörlüler. Para biriktirip ikinci el lambalı kafa amfi alıp önüne de kabini bile olmayan bir hoperlör koymak çok daha akıl karıdır ki o kabini 5 parça suntadan siz de yaparsınız. Kısaca transistörlü amfi alacaksanız çok pahalı almayın çünkü o paraya yazık. 10-15 watt lık transistörlü herkese yeter. Ha senin programın vardır bir yerde çıkıyorsundur o zaman zaten çok uyduruk bir yerde çıkmıyorsan gittiğin mekanda kafa kabin 100 lük amfiler vardır. Takarsın gitarını paşa paşa çalarsın. 30 luk amfiye o kadar para vermeye gerek kalmaz böylece
                Son güncelleyen canKUTTT; 14-06-2010, 05:52.

Yorum

radical isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                  bende microcube var aşağı yukarı benzer özellikte ve gayet memnunum. 20x de gözüme tube drive simulasyonu takıldı. nasıl buldunuz bu kanalı hakkında birşeyler yazabilirmsiniz ?
                  Dijital efekti bir amfinin lamba drive'ı verme modu ne kadar iyi olabilirse, o derecede iyi. Aslan gibi kükremeye çalışan bir kedi düşünün. Bunu başka türlü açıklayamam sanırım =)

canKUTTT isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                  ... Yutuba emeğinden dolayı teşekkür ederim.

... Para biriktirip ikinci el lambalı kafa amfi alıp önüne de kabini bile olmayan bir hoperlör koymak çok daha akıl karıdır ki o kabini 5 parça suntadan siz de yaparsınız. ..
                  Teşekkür ediyorum ama üzülerekte olsa sana katılmadığımı belirtiyorum malesef modum.

Kendiniz bile yaparsınız dediğin kabinin tona etkisi, hoparlörün etkisi kadar olmasada, ona yakındır.

Bir kabinin hangi ağaçtan yapıldığı, kaç kat olduğu, boyutu, hoparlör için ayrılan yer, birden fazla hoparlör var ise bu ikisinin biririne uzaklığı, arkasının açıkmı kapalımı olduğu, ne ile kaplandığı, hatta üzerindeki cilası bile tona etki eder. Ve bence kesinlikle profesyonel biri tarafından yapılmalı ya da hazır satın alınmalı.

Büyük firmaların ürettiği V30 hoparlörlü bir kabin ile, adı sanı duyulmamış bir firmanın ürettiği V30 lu kabin arasında uçurum derecesinde fiyat farkı oluyor genelde.

Tabiki marka farklarıda bir etken ama, tanınmış olanın ürettiği kabinler yukarıda saydığım ve sayamadığım tüm etkiler hesaplanarak ve uygulanarak, olması gerektiği gibi üretildiğinden çok daha fazla oluyor. Fiyat farkını doğuran bu. Yoksa ikiside V30 kullanıyor, niye fiyat artsınki deniliyor ama işin aslı öyle değil işte.

Yorum

Bence bu amfi ile kıyaslanabilecek tek amfi Line 6 Spider IV(15 watt)'dır. Birçok gitar ile denedim(Schecter Hellraiser C-1, Rg350, Ltd Mh-50, Ltd Static 600, Ltd Ex-50, Cort Vx-2x).

yutup123458 isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                    Eğer pedal kalabalığı yapmak istemiyorsanız, setup dizecek maddi imkanınız yoksa, dijital tonlarada kabulüm diyorsanız, çok çok iyi bir alternatiftir.
                    Line 6 Spider IV... Birçok gitar ile denedim. (Schecter Hellraiser C-1, Rg350, Ltd Mh-50, Ltd Static 600, Ltd Ex-50, Cort Vx-2x, Cort Kx1q...)

Line 6 Spider IV 4 tane efekt ünitesine, footswicth girişine, 8'' celestion hoparlöre sahiptir ve yarı analog yarı dijital bir amfi ve distortion tonlarında sert ve tiz karakterlidir. Clean tonlarında ise ''tel tel dökülmek'' tabirini kanıtlar cinsten. Amfikatör modellemelerine, Reverb, Phaser ve Chorus'u bünyesinde barındıran ve gür sound arayan her gitaristin denemesi gereken bir alet diye düşünüyorum.

1 ay evvele kadar almayı düşündüğüm (ellerinde kalmadığı için başka bir amfi aldım) bir amfiydi. Çok kez tarafımca denenmiş, performansını bana çok çok seviyede kanıtlamış bir amfidir. 300 liranız varsa ve birçok tarzda çalmayı düşünüyorsanız, kısaca ömürlük bir amfi arıyorsanız bu dururken Marshall, Roland, Ibanez gibi amfilere yönelmeyin.

(Roland Cube X, Marshall Mg - Line 6 karşılaştırması)

Hem Roland Cube 30 ve Cube20x hem de Line 6 Spider IV 15 denediğim için Roland'ın Line 6'dan daha dijital olduğunu da belirtmek isterim. (Hemen belirteyim Line 6'da dijital bir amfidir, fakat tonları dolayısıyla Roland daha dijitalimsidir. Bu sözcükde bundan bahsedilmiştir.)

Roland'a ziyaden Line 6'yı şiddetle tavsiye etmekteyim. Ama bu benim kişisel yorumum bazıları Roland'ın Line 6'dan daha güzel olduğunu düşünebilir de... Ama benim tavsiyem Line 6 dan yana (Tiz severliğim nedeni ile ) ve denemenizi öneririm.

Böyle bir alet dururken gidipde Marshall Mg serisine yaklaşmak mantıklı değildir. Marshall amfiler vintage sound'a sahip, Rock N' Roll, Blues, Hard Rock, Alternatif canavarı aletlerdir. Derdiniz metal yapmaksa tabi ki de Marshall ile yapabilirsiniz ama (günümüz modern soundlarında da çokça Marshall vardır.) fakat Line 6 veya Randall gibi amfileri (metal için üretilmiş amfiler) denemek/ gözden geçirmek daha mantıklıdır.

Bu yazı; tarafımca Marshall ve Roland modellerini, Line 6 ile kıyaslayarak deneyimlerimden yazılmış şahsi yorumumdur.
                    Son güncelleyen Seventh Rua; 11-07-2010, 21:21.

Yorum

yutup123458 isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                      Dijital efekti bir amfinin lamba drive'ı verme modu ne kadar iyi olabilirse, o derecede iyi. Aslan gibi kükremeye çalışan bir kedi düşünün. Bunu başka türlü açıklayamam sanırım =)

Teşekkür ediyorum ama üzülerekte olsa sana katılmadığımı belirtiyorum malesef modum.

Kendiniz bile yaparsınız dediğin kabinin tona etkisi, hoparlörün etkisi kadar olmasada, ona yakındır.

Bir kabinin hangi ağaçtan yapıldığı, kaç kat olduğu, boyutu, hoparlör için ayrılan yer, birden fazla hoparlör var ise bu ikisinin biririne uzaklığı, arkasının açıkmı kapalımı olduğu, ne ile kaplandığı, hatta üzerindeki cilası bile tona etki eder. Ve bence kesinlikle profesyonel biri tarafından yapılmalı ya da hazır satın alınmalı.

Büyük firmaların ürettiği V30 hoparlörlü bir kabin ile, adı sanı duyulmamış bir firmanın ürettiği V30 lu kabin arasında uçurum derecesinde fiyat farkı oluyor genelde.

Tabiki marka farklarıda bir etken ama, tanınmış olanın ürettiği kabinler yukarıda saydığım ve sayamadığım tüm etkiler hesaplanarak ve uygulanarak, olması gerektiği gibi üretildiğinden çok daha fazla oluyor. Fiyat farkını doğuran bu. Yoksa ikiside V30 kullanıyor, niye fiyat artsınki deniliyor ama işin aslı öyle değil işte.
                      Ah benim modum ah benim yutubum =) Dostum yahu 3 yıldır aktif olarak her çeşit müziği dinleyen ve 2 yıldır da aktif olarak bu gitardı amfiydi bu işlerin içinde olan biri olarak ya kabin konusuna öyle yaklaşırmıyım hiç İlahi yutub. Benim dediğim o dandik transistörlü amfilere o kadar vereceğine lambalı kafa amfinin önüne suntadan yapma kabini koy daha mantıklı o bile daha iyi demeye getirdim konuyu da yoğun ders çalıştıktan sonra sabahın bir körün de yazınca tam olarak anlamı vurgulayamamışım ve sen de bana katılamamışsın doğal olarak. Kaldı ki zaten katılsan bir garip olurdu. Bilgilerin için sağol kabin konusunda ancak ben de zamanında kabin yapmayı kafaya koydum hatta 4 tane celestion hoperlör getirecektim üst modellerden ama unuttum şimdi. Daha etli daha hırçın ton almak için. Hatta guitarcenter ya da bir başka sitedeki tüm yorumları saatlerce okumuştum. Neyse az çok vardır kabinle ilgili fikrim. Benim amacım orda dijital amfileri yermekti ama yeteri kadar öldürücü olamamışım. Şimdi olmuşumdur umarım

Yorum

canKUTTT isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                        Ah benim modum ah benim yutubum =) Dostum yahu 3 yıldır aktif olarak her çeşit müziği dinleyen ve 2 yıldır da aktif olarak bu gitardı amfiydi bu işlerin içinde olan biri olarak ya kabin konusuna öyle yaklaşırmıyım hiç İlahi yutub. Benim dediğim o dandik transistörlü amfilere o kadar vereceğine lambalı kafa amfinin önüne suntadan yapma kabini koy daha mantıklı o bile daha iyi demeye getirdim konuyu da yoğun ders çalıştıktan sonra sabahın bir körün de yazınca tam olarak anlamı vurgulayamamışım ve sen de bana katılamamışsın doğal olarak. Kaldı ki zaten katılsan bir garip olurdu. Bilgilerin için sağol kabin konusunda ancak ben de zamanında kabin yapmayı kafaya koydum hatta 4 tane celestion hoperlör getirecektim üst modellerden ama unuttum şimdi. Daha etli daha hırçın ton almak için. Hatta guitarcenter ya da bir başka sitedeki tüm yorumları saatlerce okumuştum. Neyse az çok vardır kabinle ilgili fikrim. Benim amacım orda dijital amfileri yermekti ama yeteri kadar öldürücü olamamışım. Şimdi olmuşumdur umarım
                        Oldu oldu =)

Bende de yaklaşık 20 yaşında, el yapımı iki kabin var V30 bekleyen. Vakti zamanında dayım, babam için yapmış.

Ama vakit bulupda alamadım henüz hoparlörleri. Kağıt üzerinde çok iyi kabinler ama yapıldığı günden beri hiç hoparlör takılmadığından, nasıl sonuç alacağımı merak etmekteyim =) Eğer iyi verim alabilirsem, 20 30w bir all tube kafa koyarım üstüne. Seviyorum standartın üzerine çıkmayı, faklı kombinasyon yaratmayı =)

Yorum

Tamamdır o zaman yutub modum

Umarım kabinleri v30 larla fullersin de cayır cayır yakıverirsin ortalığı. Marjinal olmak sanatçı adamın ruhunda vardır. Standartlar ise insana toz tutturur.

Benim okul da bitti artık elim ekmek tutabilir. Bir mesa beni bekler. İncelemeri koyarım ben de.

Bu arada Roland 20x dediğim 30 x imiş. Son ve net bilgi bu. 30x sınıfta kalan amfidir. Gidin İbanez tbx serisine bulaşın eğer thrash yapacaksınız. Bu konuda son diyeceğim bunlardır. Haydi eyvallah

Yorum

Bu amfiyi orta çaplı bir barda kullanabilir miyiz ? Güç olarak yeterli olur mu yoksa 30X 'ini falan mı tavsiye edersiniz?

Yorum

Benim Bi Sorum Olucak Roland 20X leri artık üretmiyor.20Xl adında bir amfi çıkardı.Sitelerde Xl ile X arasındsa 25 30 tl gibi bir fark var.Bu amfiler arasında fark varmıdır ? Bu farka değer mi ?

Saygılarla...

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                              X