Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Amfi Kullanımı

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Amfi Kullanımı

Selamlar arkadaşlar. Ne zamandır böyle bir konu aklımda. Aradım araştırdım burada ve internette ama bu konuyla ilgili sağlam bilgi yok.

Şimdi başlıklar olarak şunları düşündüm:

1- Olası kullanım hataları ve sonuçları.

2- Amfiye ve hoparlöler zarar verebilecek şeyler (düşürme, açıkken jack çıkarma vb...) ve sonuçları.

3- Çeşitli belirtiler (cızırdama, takırdama vs...) ve nedenleri.

Bu konularda sadece açılan konular üzerine cevaplar var. Onlarda belli bir soruna yönelik özellikle. Faydalı olabileceğini düşünüdüm. Ayrıca ben de çok merak ediyorum.

Saygılar...

Topraksız prize bağlamak voltaj dalgalanmalarında amfiyi etkileyebilecek bir unsur.Ayrıca topraksız prizde amfi gain tonlarında daha çok dip gürültü yapıyor.
    Lambalı tüplü amfilerde kullanım sonrası tüpler sıcakken fazla sarsılmaması tavsiye edilir.Aynı şekilde Amfiyi yeni kullandıktan sonra tüpler ya da transistörler soğumadan ,aniden soğuk bir ortama geçirmek devreler açısından zararlı.Amfiyi taşımak için 10 15 dakika kadar kapatıp soğumasını beklemeniz tavsiye edilir.
    Nem de amfinin ciddi düşmanıdır.Özellikle sahnede yapay duman gibi efektlere karşı amfiyi korumak gerekiyor.

Onun dışında lambalı amfilerde sese abanmadan önce amfiyi 10 15 dk kadar ısınmaya bırakmak sağlıklıdır.Hem ton açısından hemde lambaların sağlığı açısından 15 dakka evvelinden açıp amfiyi ısıtmak yararlıdır.Parazit yapan jacklar kullanmamak , kaliteli jacklarla çalışmak da hem ton hemde hopörlerin sağlığı açısından önemlidir.
    Tabiki herkezin bildiği gibi amfi açıkken jack takmak çıkarmak epey zararlıdır.Ses kısıkken bu iş halledilmeli.

Amfinin uzun ömürlü olmasının diğer bir önlemi de soğutma sisteminin kontrolüdür.Amfinizin fanının çalıştığına emin olun.Fandan tıkırtı geliyorsa ya da bir balans sorunu varsa daha da ilerlemeden değiştirmeniz gerekir.Aynı şekilde amfinin regulatöründe elektirikten kaynaklı cızırdama ya da amfiye jack takılı değilken sesi açtığınızda gelen cızırtılar amfinin sorunlu olduğunun göstergesidir.

Öte yandan amfinizin kabinini korumaya çalışın.Çünkü etrafını saran tahta kabinler sesi işlemek konusunda önemli bir unsur.Vurmalar çarpmalardan mütevellit çatlaklar kırıklar tonu olumsuz etkileyebilir ve makyaj sorunlarına yol açar.

Bir de kişisel tavsiyem olarak amfilerin en üstünde olan taşıma yerlerine pek güvenmeyin.Büyük bir amfiniz varsa kucaklayıp götürmeniz daha iyi olur.Çünkü bu taşıma yerleri kopabiliyor ve amfinizi yerde bulabiliyorsunuz

Aklıma gelenler şimdilik bunlar.

Yorum

Bana netten bir abim söylemişti.

Bu söyleyeceğim gerçi pedalların kullanma kılavuzlarında da yer alıyor genelde.

Örneğin delay pedalınızı amfinize bağlayacaksınız.

Delay pedalları çok fazla pil yediğinden genelde adaptörle kullanılıyor,o bakımdan bu örneği veriyorum.

Pil kullanımında aynı şey olur mu bilmiyorum,ama sanmam.

Delay pedalınızı önce amfinize fx looptan bağlarsınız,adaptör takılı iken amfinizi açmanız gerekiyor(muş).

Eğer önce amfiyi açıp -hele ki ses yüksek sayılabilecek bir seviyedeyken- üstüne adaptörün fişini takıyorsanız veya pedal açık durumda fakat bilmiyorsunuz,adaptörü taktığınızda sanırım yüksek bir patlama sesi duymanız olası.

Bu da hemen zarar verir mi bilmiyorum ama hoş değil.Kabinin ömrünü kısaltabilir.

Onun dışında amfinizden jackı çıkartacağınız vakit asılıp,çekmemeniz önerilir.Benim bir arkadaşım paso amfinin jack girişini bozardı böyle.

Daha sonra eğer spring reverb varsa amfinizde,sert darbelerden kaçınmak gerek.Çünkü garip sesler çıkarıyor.

Lambalı amfiler için birşey diyemiyorum,hiç sahip olmadığımdan.

Bendeki TM60 model amfiden kullanan bir arkadaşım,-ikinci el almış- amfinin clean kanalındaki drive potunun az birşey çevirdiğinde bile çok büyük patlamalar yaptığını söylemişti.Amfiyi aldığı kişi,amfiyi uzun süre nemli bir yerde tutmuş ve çalmamış.

Bu da dikkat edilmesi gereken birşey sanırım.

Başka pek bilmiyorum,gelen cevaplara göre hafızamı zorlamaya çalışıcam.

Yorum

Üsttekilere ek olarak amfide ses diyelim ki 1-10 arası verilmiş diye 10 a kadar dayamak sağlıklı değil(miş)..

Yorum

Yine döktürmüş yönetim kadrosu.fazla diyicek birşey kalmamıs.elinize şağlık üşanmemiş yazmışsınız valla
          saygılar

Yorum

katılıyorm.

Yorum

arkadaşlar çok teşekkür ederim verilen cevaplara.

katılmayın yahu siz de bir şeyler yazın. herkes bildiklerini, duyduklarını yazsın konuşalım, tartışalım.

Düzenleyen - Artanis on 24/01/2007 02:05:58

Yorum

-amfiyi yere bırakırken yumuşak olun hele açıkken bi bırakıyon güm diye ses çıkıo...
                -bi de sakın düşürmeyin benim yaptığım gibi(amfi1 metre den düştü dolaptan)
                -jakınıza hakim olun kendinizi kaptırıp oraya buraya koşmayın jaka talıp düşersiniz ya da amfi peşinizden gelir.
                -içini açıp devrelerini kurcalamayın
                -küçük çocuklar misafir olarak geldiğinde amfiyi saklayın çünkü gidip gelip kurcalıolar.
                -amfiyi manyetik alanlardan uzak tuttun(bilgisayar telefon vb.)
                -son olarak amfiyi kaldıracağınızda kutusuna nem emici şeylerden olur onlardan koyun...

şimdilik aklıma bu kadar gelio.

Düzenleyen - king of metal on 24/01/2007 02:18:18

Yorum

ben de bir iki şley eklemek istiyorum.birincisi,geçen gün ev arkadaşımın yaptığı hatayı yapmayın,elektrik kesikse,gelir gelmez amfinizi takmayın(gitti gül gibi amfi)
                  diğer bir konuda footswitch ve jacklarla ilgili.bildiğiniz gibi bu aletlerin en büyük düşmanı toz.amfiye bağladığımız footswitch zaten ayaklarımızın altında toza dumana boğuluyor,o yüzden footswitch in uzun ömürlü olmasını istiyorsanız mutlaka sık sık temizleyin.aynı şekilde kablolarımız da yerlerde süründüğü için tozlara bulanıyor.ve uçlarının tozlanması demek amfiye ya da pedala bağladığınızda bir tutam toz öbeğini kendi elinizle oraya serpmişsiniz demek.buna da özen göstermenin yararlı olacağını düşünüyorum.
                  son olarak sürekli çıktığınız bir sahne varsa,mesela geceden geceye,ve ekipmanlarınızı sahnede bırakıyorsanız,onları tozlanmaya karşı korumanızı öneririm en azından üzerlerine birşeyler örtün direk toza ve neme maruz kalmasınlar.bir abimiz tozlanmya karşı antistatik spreyler(bu ahşaplar için tozlanmayı önleyen zamazingolar,pronto falan,cila değil tabi)kullandığını söylemişti de ciddiliği var mıdır hala bbilmiyorum,bu konuda bi fikri olan varsa söylesin,ayrıca kontak spreyler de sanırım tozlanmadan kaynaklanan arızaları gidermek için kullanılıyor.

Yorum

benden de bi aydınlatma bilgisi:

amfinin sesini 10'a dayayınca zaten kaliteli bi ses alınmıyo burp burp sesler çıkarmaya başlıyo amfi.başka bi tabirle boğuluyo o yüzden fazla kasmayın yüksek ses istiyorsanız yüksesk çıkışlı bi amfi alın...

Yorum

Çok teşekkürler faydalı oldu!

Yorum

ya arkadaşlar ben bu anfi çalışırken cak çıkarıp,çıkarmama olayını tam olarak anlayamadım..bende gainlari lambalı 100 watt bi anfi var.eğer kabloyu çıkarmadan kapatırsam. yüksek bi patlama sesi geliyor.cakı çıkarıp kapattığım zaman çok az geliyor.hangisi daha sağlıklı ..

Yorum

amaç o patlama sesinin çıkmamasını sağlamaktır. Yani hangisi daha az ses çıkartıyorsa onu yapmalısın. Amfindeki ses ayarını kısıp çıkartmak en sağlıklısı olur diye düşünüyorum.

zaten bildiğim kadarıyla lambalı amfilerde gerekmediği sürece açma/kapama işlemleri yapılmamalıdır. Ömründen yersin

Düzenleyen - ynx on 06/02/2007 11:09:19

Yorum

arkadaşlar bende 1 adet ts9 klonu el yapımı pedal var. üstünde de mxr stili swich bulunmakta. lakin pedalı açıp kapatırken amfinin ses seviyesinden bağımsız olarak küçük bir pat sesi gelmekte. bunun nedeni nedir? pedla yapmış olanların yardımını rica ediyim. ayrıca amfiye zararı varmı bunu da merak ediyorum.

Yorum

amfinizi kesinlikle odun arkadaşlarınıza emanet etmeyin ve katiyyen taşıtmayın

artanis arkadaşa biriniz yardımcı olunuz yav. ben pek anlamam bu işlerden...

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                              X