Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Lambalı Amfi

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Arkadaşlar diyorki marshall MGD15CDR'ın açıklamasında

FDD (Frequency Dependent Damping) Marshall' ın kendi anfileri için geliştirdiği bir teknoloji olup, lambalı amfi tonları yakalamanızı sağlar.

Lambalı amfi tonu nedir?

Yorum

Arkadaşlar diyorki marshall MGD15CDR'ın açıklamasında

FDD (Frequency Dependent Damping) Marshall' ın kendi anfileri için geliştirdiği bir teknoloji olup, lambalı amfi tonları yakalamanızı sağlar.

Lambalı amfi tonu nedir?

Zühürt tesellisi gibi bişey. Simüle ediyor, kaliteli tonlar alıyorsun. Ama lambalı bir amfinin yerini tutmaz tabiki, sadece benziyor, yakın tonlar oluyor. Ama bir AVT150 kullandıktan sonra oyuncak gibi geliyor MG'nin ufak serileri.. Ne kadar ekmek o kadar köfte yani. Ama güzel ami 15CRD kanımca, evde falan idealdir yani

Sevgiler

Yorum

Lambalı amfi diyorsan; mutalaka pahalı olacaktır.Normal digital amfilerle aynı fiyat seviyesinde olmazlar.Aklıma gelen Marshall Avt50. Çok profesyonel gitarsit bu amfiyi kullanır.Fiyatı da 800YTL civardındaydı yanılmıyorsam..
        bu ürün lambalı değil benim bildiğim. yani lambalı olması all tube diye adlandırılabilecek bir özellik değilmiydi mydukkanda avt serisi uzun uzun anlatılılıyor lambalı soundu üreten bir preamp sistemi var sadece. yanlışmıyım yani all tube ise o fiyata bayağı iyi almayı düşünebilirm. ama piyasadaki laney tube fusion gibi bu anfide tube taklidi diye biliyorum. hatta lambalı anfi soundunu ucz fiyata edinebilmek için marshall firması uğraşıup duruyo gibi bi söz vardı tabıtımında.

saygılar.

Yorum

AVT50 yarı lambalı.

Yorum

ya lambalının farkı ne arkadaşlar?

Yorum

Ya biz geçen bir stüdyoya gittik, amfiler fenderdi hiç beğenmedim sesleri, tonları ama Kutu da amfiler var lambalı "marshall bilmemne250" diye ya tek kelimeyle kaliteydi, harikaydı.

Yorum

selamlar. bu lambalı amfi olayını bi anlatayım istedim

şimdik. eskilerde teknoloji dediğimiz şey o kadar gelişmediğinden sinyal yükseltme işleri için amcalar lamba dediğimiz şeyleri kullanmaktaydı. lamba nedir?

efenim lamba dediğmiz aygıt bir cam tüpün içine bir adet anot bir adet katot bir adet grid ve lambanın adına göre değişen çoklukta elektriksel elemanların yerleştirilmesiyle oluşur. (mesela gitar amiflerinde pentod kullanılır. yani içerisinde 5 tane elektriksel eleman vardır.) elektrik akımı verilmesiyle ısınan negatif yüklü katot çevresine elektron yaymaya başlar. sonra bu elektronlar grid adı verilen negatif yüklü bölmeden geçerek anot a ulaşır. anot pozitif yüklü olduğundan bu elektronları çeker. sonuçta girişe uygulanan elektrik akımı çıkıştan arttırılmış olarak alınır.

işin teorik kısmı bu. fizik dersi gibi evet daha ayrıntısını merak eden arkadaşlar can_olguner@hotmail.com adresine mail atabilirler.

gelelim lambalı amfiler neden bu kadar güzel sorusuna.

evet lambalı amfiler çok güzel. bu, lambaların sesin 3. ve 5. harmoniklerini vermesinden kaynaklanır. bu derece harmonikleri transistörlü amfiler veremez. birincisi bu. gelgelelim bunlar öyle şak diye duyulabilen sesler değildir. ama işin önemli kısmı zaten farklı. esas fark clipping de ortaya çıkar. clipping sinyal kırpmak demektir. lambalar ve transistörler sınırlarının dışına zorlandıklarında ses sinyalini kırparlar. transistörlü amfilerde bu kırpma nerdeyse düzken lambalarda daha yuvarlak olur. lambaların verdiği overdrive tonlarının güzelliği bundan kaynaklanır.

evet lamba olayı bu.

aralarında bariz farklar vardır bu transistörlü (solid state de denir.) ve lambalı amfilerin. mesela lambalı amfiler ısındıkça daha güzel ses verirler transistörlülerse şişer bildiğin. hatta bi lambalı amfiden en iyi performans almak için 1 saat öncesinden açıp ısıtmak gerekir. bu ısıtma işi ciddi ciddi araba gibi. bayağı bi ısınıyo bu aletler gerçekten. ayrıca lambalı amfiler aynı watt daki transistörlülerin 2 katı gücündedirler yaklaşık. hatta daha fazla. millet 15 watt lık lambalı fender blues junior la mikrofonsuz bar programı yapıyor. yani düşün nerde marshall mg15 nerde fender blues junior. ikisi de 15 watt. yani.

bazı şeyleri de söylemek isterim yeri gelmişken:

marshall avt, vox valvetronix, peavey transtube, laney tube fusion(eski)... amfiler lambalı amfi değillerdir.
                bunların amfilere güç veren kısmı (yani power amp) tamamen transistörlü olup sadece ses sinyalinin şekillendirilmesinde kullanılan (pre amp) kısımlarında büyük çoğunluğunda 1 adet olmak üzere lamba vardır. o lamba da normal lambaların aksine 300-400 voltla değil bildiğin düşük voltajla çalışır. bunlar melez (hybrid) amfilerdir ve lambalı amfiler çok pahalı olduğu için onlara yakın bi ton elde etmek amacıyla yapılmışlardır. bunların da olayı bu.

fdd ise marshall ın geliştirdiği bi devre. lambalı amfi tonları yakalamayı sağlar diyo. yalan. sadece yaklaşıyo.

sonuç olarak gerçek bi lambalı amfi (all-tube de denir) almak istersek bayağı bi parayı gözden çıkarmamız gerekir. ama kuruşu kuruşuna değer, ağzımızı açık bırakır, vay be dedirtir. öyle.

Umarım faydalı olur yazdıklarım.

Saygılar.

Yorum

hocam eline sağlık..

lambalı amfiye 200 ytl civarı bir örnek verebilir misin?**** var mı?

Düzenleyen - tulutas on 18/10/2006 11:27:10

Yorum

teşekkürler Artanis.

Yorum

asıl ben teşekkür ederim arkadaşlar. üşenmeyip okumuşsunuz. merak ettikleriniz olursa yine yazarım. sağolun.

hocam eline sağlık..

lambalı amfiye 200 ytl civarı bir örnek verebilir misin?**** var mı?

Düzenleyen - tulutas on 18/10/2006 11:27:10
                      ne yazık ki 200 ytl civarında bi lambalı amfi olduğunu sanmıyorum. iyi lambalı amfilerin 900-1000 dolar arası değişen fiyatları var. ha 300 dolara da var ama marshall ın mg serisi ondan 10 kat güzeldir. yani iş lambaya gelince biraz para lazım oluyor. bunların da kötü yanı bu.

onun dışında 2. el bulmaya çalışabilirsin. bi arkadaşım 120 watt musicman lambalı amfiyi 500$ a almıştı 2. el. bayağı eski bi alet ama hiç sorunu yoktu. oldukça da güzeldi sesi.

2. el lambalı amfide karşına çıkabilcek tek sorun lambaları değiştirmektir. onların eşleştirilmesi, ölçülmesi vs... gibi işlemler yapmak gerekiyor. lamba fiyatları çok yüksek değil. örnek vermek gerekirse rus malı Sovtek 12AX7 pre amp lambasının fiyatı 7$ gibi bişeydi. yani öyle çok para tutmuyo. bir de bunların eski üretimleri var. o ayrı konu tekrar yazarım uzunca.

Saygılar...

Yorum

eywallah eline sağlık artanis.

valla bu yazı artık bir referans kaynağı olmalı ve yazılar bölümüne de yazılmalı diye düşünüyorum.Benim merak ettiğim konu da farklı tüp tipleri hakkında.Bildiğim kadarıyla çeşitli markaların kendi özel üretimi tüpler var.Fenderin ayrı(groove tubes blue tbues diye bir şey hatırlıyorum)vox un ayrı falanbi de 12ax7 denen tüpler var.ben senden amfiler değilde,biliyorsan(ki öyle görünüyorsun)tüp çeşitleri hakkında detaylı bilgi istiycem.yine uğraştırıcaz seni.(bu arada fizikten pek anlamam en son yedi sene önce gördüm o da bir geldi karneye,bunu da dikkate alırsan anlatırken bana daha bi yardımcı olmuş oılursun.şimdiden şaygılar.

Yorum

eywallah eline sağlık artanis.

valla bu yazı artık bir referans kaynağı olmalı ve yazılar bölümüne de yazılmalı diye düşünüyorum.Benim merak ettiğim konu da farklı tüp tipleri hakkında.Bildiğim kadarıyla çeşitli markaların kendi özel üretimi tüpler var.Fenderin ayrı(groove tubes blue tbues diye bir şey hatırlıyorum)vox un ayrı falanbi de 12ax7 denen tüpler var.ben senden amfiler değilde,biliyorsan(ki öyle görünüyorsun)tüp çeşitleri hakkında detaylı bilgi istiycem.yine uğraştırıcaz seni.(bu arada fizikten pek anlamam en son yedi sene önce gördüm o da bir geldi karneye,bunu da dikkate alırsan anlatırken bana daha bi yardımcı olmuş oılursun.şimdiden şaygılar.

çok teşekkür ederim.

öneri için de ayrıca teşekkürler. bi ara hepsini birleştirip "lambalar ve lambalı amfiler" başlığı altında bi yazı yazmayı düşünüyorum. bu konuyla ilgilenen insanlar görmek gerçekten çok güzel.

sorunun cevabına gelince:

ilk olarak lambaları gitar amfilerinde kullanıldığı yerlere göre ikiye ayırıp incelemekte yarar var.

1- güç lambaları (power tubes / power pentodes)

güç lambaları adı üstünde amfilere güç sağlamak içindir. power amp kısmında kullanılırlar. amfilerin watt larını belirleyen bu lambalardır. yani lambalı gitar amfilerinde esas işi bunlar yaparlar. görevleri gelen ses sinyalini yükseltmektir. kolay drive a girmezler.

şimdi bunların en çok kullanılan çeşitlerine gelelim:

EL84 (6BQ5) : vox larda sıkça kullanılır. bunun yanında özellikle düşük güçlü lambalı amfilerde tercih edilir. lamba başına ortalama 7 watt güç verirler.

EL34 (6CA7) : EL84 lerin biraz daha fazla güç üreten versiyonlarıdır.

6L6G (5881) : Yüksek güçlü bi power lambasıdır. genelde yüksek watt lı amfilerde bulunur. lamba başına ortalama 25 watt çıkış verirler.

KT88 (6550) : 6L6G den biraz daha fazla güç üretir. Yüksek watt lı Marshall amfilerde sıkça kullanılır.

2. preamp lambaları (preamp tubes) :

bu lambalar ses sinyalinin şekillendirilmesinde kullanılır. amfilerin preamp kısımlarında bulunurlar. kolay drive a girerler. boyutları power lambalarına göre küçüktür. amfilerdeki overdrive olayını bunlar sağlar.

Çok kullanılar çeşitleri:

12AX7 (ECC83) : kolay drive a girebilen ve yüksek gain sağlayan bi lamba olması nedeniyle gitar amfilerinde en çok kullanılan lambadır.

12AU7 (ECC82) : 12AX7 den daha az drive karakterine ve gain e sahiptir. Bazı fender amfilerde 12AX7 lerle birlikte kullanılırlar.

12AT7 (ECC81) : Genellikle Hi-Fi sistemlerde kullanılırlar.

Lamba markalarını ve lamba kodlarının açıklamasını akşam yazarım.

Saygılar...

Yorum

geçen bir kitap görmüştüm "vacuum tubes" diye.. acaba oradan mı esinleniyorsun çok teşekkürler ama var ya. dediklerinin birkaçını biliyordum, sen hepsini toparlamış oldun. çok saol.

Yorum

geçen bir kitap görmüştüm "vacuum tubes" diye.. acaba oradan mı esinleniyorsun çok teşekkürler ama var ya. dediklerinin birkaçını biliyordum, sen hepsini toparlamış oldun. çok saol.
                              rica ederim sen sağol. öyle bi kitap hiç duymadım. ama bakıyım bana da faydası olur. kaynak olarak internetten araştırdıklarım, ingilizce metinlerden türkçeye çevirdiklerim vs... var.

sabah söylediğim şeyi yazıyım.

lamba kodları ve lamba markaları:

1- lamba kodları:

bu bölümde lamba kodlarının (mesela 12AX7) ne anlama geldiği ve ne gibi özellikler barındırdığı hakkında bir şeyler söyleyeyim.

lamba kodları lambaların tipleri, ısıtma mantıkları ve şekilleri, devreye ne şekilde bağlandıkları, soket tipleri hakkında bilgiler içerir. bu kodlar ne yazıkki tek bir standarda sahip değiller. ruslar ve amerikan/avrupalı üreticiler farklı kod sistemlerini kullanmışlardır. aslında arada bi fark yok. sadece adlandırma farklı. sonuçta lamba aynı lamba. aşağıda yazılanlar avrupa kod sistemi için geçerlidir.

İlk harf Isınma mantığı

0 filamentsiz lambalar
                              A 4 V AC, paralel bağlantı
                              B 180 mA DC
                              C 200 mA AC/DC seri veya paralel bağlantı
                              D <= 1.4 V DC kuru tip pil, paralel baglantı
                              E 6.3 V AC ,paralel baglantı
                              F 13 V
                              G 5V AC paralel baglantı
                              H 1934 oncesinde 4V DC , sonrasında 150mA AC/DC seri
                              I 20V AC veya DC paralel baglantı
                              K 2 V
                              O 150 mA AC veya DC akimla baglanabilen
                              P 300 mA AC veya DC akimla baglanabilen
                              U 100 mA AC veya DC akimla baglanabilen
                              V 50 mA AC veya DC akimla baglanabilen
                              X 600 mA AC veya DC akimla baglanabilen
                              Y 450 mA AC veya DC akimla baglanabilen

2 . harf Lamba sistemi

A tek detection diode
                              B çift detection diode
                              C az/küçükk sinyalli triode
                              D power triode (guç triodu)
                              E az/küçük sinyalli tetrode
                              F küçük sinyalli pentode
                              H hexode veya heptode
                              K octode
                              L güç pentode'u veya güç tetrode'u
                              M bildirici/gösterici lamba (bir nevi açik/kapal ışığı gibi)
                              N thyratron
                              Q enneode
                              W tek gaz dolumlu düzeltici(rectifier) diode
                              X çift gaz dolumlu düzeltici(rectifier) diode
                              Y tek vakumlu düzeltici(rectifier) diode
                              Z çift vakumlu düzeltici(rectifier) diode

Rakamlar Soket tipi

x P
                              1x Y8A
                              2x W8A
                              3x K8A, A08, octal yani 8 pinli
                              4x A8A, B8A, Rimlock
                              5x T9A, B9G ve C2R ve başka özel soketler
                              6x minyatür soket
                              7x 8p soketinin ufak versiyonu
                              8x,18x,8xx B9A, noval yani 9 pinli
                              9x,19x,9xx B7G ve minyatür, 7 pinli
                              5xx B9D

şimdi anlamak için bazı notlar:

filament: lambalarda ısınmayı sağlayan parça ve buna bağlı olan pin'e verilen isim.
                              AC: alternatif akım (bildiğin prizdeki elektrik)
                              DC: doğru akım

diode, triode, tetrode, pentode lamba içindeki plakaların sayısına bağlı olarak verilmiş latince isimlerdir.
                              di: 2
                              tri: 3
                              tetra: 4
                              penta:5 .... gidiyo

Evet bu anlatılanlara bir de örnek:

Çok kullanılan bir lamba olan ECC83 (12AX7) kodunu çözelim. İlk harf E yani 6.3 V AC, paralel bağlantı ile filament ısıtılıyor, ikinci harfler C, bundan da lambamızın az/küçük sinyalli bir triode yani 3 plakadan meydana gelmiş olduğunu anlarız. Bunların akabinde gelen rakamlardan da bu lambanın, B9A veya noval yani 9 pinli sokete oturduğunu anlamaktayız.

Bu bilgiler ışığında lambalı amfimize bakıp "Hey ulen hey!" şeklinde bi nidâda bulunabiliriz.

Umarım faydalı olur.

2. bölüm yolda geliyo.

Saygılar...

Düzenleyen - Artanis on 19/10/2006 03:44:20

Yorum

saygı duyuyorum..

daha ne diyim...

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                                Initializing Tabs & loading Content...
                                Initializing Tabs & loading Content...