Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Lambalar (Marka/Model İncelemeleri, Tavsiyeleri)

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

İnceleme Lambalar (Marka/Model İncelemeleri, Tavsiyeleri)

Lambalar hakkında ki bildikleriniz nelerdir.Hangi lambada hangi tonlar alınır.

Mesela el34 var randall rg50 de. Ama bana çok düze geldi sesi. Biraz daha tatlı tonlar alınabilecek lambalar var mı ? Ya da çeşitliliği arttırabilecek. Ya da ne bileyim, amfinin tonu neyse hangi lambayı takarsan tak aynı ses mi çıkar ? Swetlana'nın adı güzel mesela ilgimi çekti Kulakları çınlasın swetlana'nın
    Son güncelleyen yutup123458; 03-12-2009, 17:49.

Arkadaşlar bu lambaları değiştirirsek ne değişiyor? Mesela ben parlak ses veren tiz ve mid ağırlıklı bir lamba istiyorum. Böyle bir şey var mı?

Edit:Bir de 2. el olarak aldığım "ashton bluetongue50" amfide poweramp lambaları parlak yanıyor (en azından diğerlerine göre) preamp lambaları ise nerdeyse yanmıyor, sadece 3-4 noktasında hafif turunculuklar var. Bu lambanın ömrünün dolduğunu mu gösterir?

Cevaplarınızı/yorumlarınızı bekliyorum..
    Son güncelleyen cacg_glr; 10-11-2010, 23:38.

Yorum

Yok maalesef. Olay amfinin devre tasarımı ile ilgili EN ÇOK. Lamba karakterleri tamamen şans işi.

Diğer kısma gelirsek, lambalar büyük ihtimalle Electro-Harmonix. Onun ürettiği 12ax7 lambaları çok az yanıyor. Bir lamba ne kadar verimsizse o kadar yanar. Ömürleri doldukça aşırı yanarak büyük bir gürültüyle mefta oluyorlar. Bu durumda yardımcı direnç elemanlarına zarar verebiliyorlar, dolayısıyla ömürleri dolmadan yenileri alınmalı. Lambaların eski olduğunu düşünüyorsan yeni lamba alıp takabilirsin.
      Son güncelleyen ynx; 11-11-2010, 01:45.

Yorum

ynx isimli üyeden alıntı Mesajı göster
        Yok maalesef. Olay amfinin devre tasarımı ile ilgili EN ÇOK. Lamba karakterleri tamamen şans işi.

Diğer kısma gelirsek, lambalar büyük ihtimalle Electro-Harmonix. Onun ürettiği 12ax7 lambaları çok az yanıyor. Bir lamba ne kadar verimsizse o kadar yanar. Ömürleri doldukça aşırı yanarak büyük bir gürültüyle mefta oluyorlar. Bu durumda yardımcı direnç elemanlarına zarar verebiliyorlar, dolayısıyla ömürleri dolmadan yenileri alınmalı. Lambaların eski olduğunu düşünüyorsan yeni lamba alıp takabilirsin.
        Yani eskidikleri zaman daha çok gürültü yapıp daha mı parlak oluyolar anlamadım? Bütün lambaları değiştirmemde 200 liraya patlıyacak ondan soruyorum ömrünün sonlarına yaklaşmadıysa değiştirmiyim.

Bir de bir sorum daha var ben amfinin arka tarafındaki metal ızgarayı çıkarıp lambaları kendim değiştirebilir miyim? Lehim olayı falan var mı bunları değiştirirken?

Yorum

Lambaların yuvaları soket gibi girip çıkmalı. Yani lehime gerek yok. Lambaları yuvalarında sabit tutan bir mandalı var. Onu kaldırdıktan sonra narin hareketlerle lambalar pinli bacaklarının girdiği yuvalardan çıkar.

Bu işlem için amfinin tamamen elektriğinin kesilmesi ve tamamen soğuması gerekir. Yoksa lamba elinizde kırılır. Değişen lambalar ile çalınmadan önce amfi 20 dk kadar açık kalıp ısınmalıdır.

Genelde 2 yıl olduğu söyleniyor lambaların. Çalım sıklığına göre değişiyor durum. Hergün 2-3 saat çalım ile bence 2 yılı doldururlar. 2 yılda bir 200 tl lik masraf çok birşey değil bence lambalı amfi kullanma zevkinin yanında ,)

Yorum

Teşekkür ederim yakın zamanda değiştireyim o zaman lambaları.

Yorum

Olay aslinda caldigin ses yuksekligine bagli. Dusuk seste yillarca calsan dahi birsey olmasa bile en yuksek ayarinda (power lamba kirilmasi) lambalar daha cabuk oleceklerdir. Tum lambalari bir anda degistirmene gerek yok. Icinin rahat etmesi icin sadece power katindaki lambalari degistirmen yeterli (buyuk olanlari).

Yorum

Amfi 50 watt alltube ama apartman katında yaşıyoruz malum O yüzden sesi 1. kademeden sonra açamıyorum zaten. Dediğiniz gibi içimi rahatlatmak için bir ara değiştireceğim.

Yorum

İnternette bir şey okudum; bu lambaların eşlenik olması ne anlama geliyor? Bir de siz fazla bir fark olmaz demiştiniz ama 1-2 yorum okudum bu lambanın verdiği ton karakteri hakkında, mesela 12ax7 yerine 12at7 taksam veya el34 yerine el84 taksam ne değişir?

Kafanızı biraz daha şişireceğim...

Yorum

el34un yerine el84 takamazsin maalesef.

127. Serisi kendi icerisinde degistirebiliyor kendinden biasli oldugu icin. 12AX7'den digerlerine gecis ses seviyesinde bir dusukluge neden olur. Ayni $ekilde bunu yaptigin zaman sahip oldugun drive/gain/kir miktari bayagi azaliyor. Bazen belli amfilerde 12ax7 yerine 12at7 takmak mantikli oluyor. 12a(t/u)7 genellikle reverb devrelerinde falan kullaniliyor.

Parantez icindeki bilgiler kazanc/kuvvetlendirme miktarlari hakkinda.
                    12AX7 (100 kat)
                    12AD7 (100 kat, pek uretilmedi, 12ax7den daha sessiz)
                    12AT7 (60 kat mi ne)
                    12AU7 (daha az)
                    12AY7 (daha da az)

Eslenik lambalari soyle aciklayayim. Lambalarin uretim toleranslari maalesef cok kotu. Bu hem taleplerinin az olmasindan hem de kotu makinalara sahip fabrikalarda yapilmalarindan kaynaklaniyor. Dolayisiyla lambalar biaslanarak kazanc miktarlarina bakiliyor. Kazanc miktarlari (gain) belli bir aralikta olan lambalar birbirleriyle eslestiriliyorlar. Yani bir lambanin karakteri lambanin uretiminden once degil tamamen sans isi.

Lambali amfilerde bias ayari var. Bu ayar iki lambayi ayni anda ayarladigi icin iki lambanin birbirine yakin performas vermesi lazim. Yoksa tonal acidan sikintilar yaratiyor.

Yorum

ynx isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                      el34un yerine el84 takamazsin maalesef.
                      o da güzel

Neyse işimiz şansa kaldı demek...

Şimdi amfimde 4 preamp lambası var. Bunlardan üçü 12ax7 bir taneside 12au7. Drive ve clean katı ayrı olduğuna göre 2 lamba clean'e diğer ikisi drive'a hizmet ediyor değil mi? (Yanlışım varsa düzeltin.) Ben clean katına iki 12at7 veya 12au7 taksam, drive katınada iki 12ax7 taksam nasıl olur? Power'dakileri sormuyorum bile onlara iki tane el34 takacağız atrık.

Yorum

Hayir hepsi hizmet ediyor. Lambalari degistirmekteki amacin nedir ki? Biraz egleniyorsun gibime geldi de.

Yorum

Estağfurullah kesinlikle öyle bir amacım yok. Amfimi 2. el olarak yeni aldım, bu konularda da hemen hemen hiçbir bilgim olmadığı için ayrıca 200 lirayı boşa harcamamak için aklıma takılan her şeyi soruyorum. Cevapladığınız için de çok teşekkür ederim. (Sonuçta lise öğrencisiyim 200 lira belki büyük bir para değil ama şu anda benim için büyük para... )

Edit:Son sorum (söz veriyorum ) internette amfilere baktım preamp katındaki lambaların hepsi 12ax7 veya en fazla 1 tanesi 12at7, acaba daha önce bahsettiğim gibi 2 12ax7, 2 12at7 şeklinde taksam sorun olur mu?
                          Son güncelleyen cacg_glr; 21-11-2010, 01:28.

Yorum

127. Serisi kendi icerisinde degistirebiliyor kendinden biasli oldugu icin. 12AX7'den digerlerine gecis ses seviyesinde bir dusukluge neden olur. Ayni $ekilde bunu yaptigin zaman sahip oldugun drive/gain/kir miktari bayagi azaliyor. Bazen belli amfilerde 12ax7 yerine 12at7 takmak mantikli oluyor. 12a(t/u)7 genellikle reverb devrelerinde falan kullaniliyor.

Parantez icindeki bilgiler kazanc/kuvvetlendirme miktarlari hakkinda.
                            12AX7 (100 kat)
                            12AD7 (100 kat, pek uretilmedi, 12ax7den daha sessiz)
                            12AT7 (60 kat mi ne)
                            12AU7 (daha az)
                            12AY7 (daha da az)

Yorum

aldım mesaji kolay gelsin

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse