Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Konservatuarların Yetenek Sınavları

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Biz sadece klasik müzik eğitimi klasik gitar alcaz yani okulu kazanırsak öyle mi?Yaptırım gibi bisi bu..sadece klasik şeyler çal diğerleri ayıp olmas böyle olmamalı müzik olmaz o yüzden eğer böyleyse..umarım böyle değildir girişimle çıkışım bir olur kazanırsam..Neden bi petrucci vicente amigo jimi hendirx çalamıyoruz onlarda GİTAR çalıyolar..Kendimi akvaryumda hissederim ben..Özgürlüktür müzik.Bugün yine mi klasik çalcam demek istemem açıkcası..umarım böyle değildir ya araştırmam lazım korkmaya başladım ben ne yapacağım sora?
    Komşum yazına biraz daha özen gösterirsen iyi olur. olmas yerine olmaz gibi vs.
    Yazına gelince zaten adı üstünde klasik batı müziği konservatuvarı.

Yorum

Geçen yıl Gitar-Türk ile konservatuvar ve eğitim fakülteleri arasındaki farkları irdelemiştik. Bir çok kişi bu iki kurum arasındaki farkı bilmiyordu, sınavlara giriyorlardı aralarından çok çalışanlar kazanıyordu…Peki okul bitince?? Geçmiş sayfalar göz atarsanız bununla alakalı çok faydalı sohbetlerimizin olduğunu göreceksiniz..

Öncelikle en sondan yani blues nwo arkadaşımıza cevap vermek istiyorum..arkadaşım konservatuvar ,GSF ve eğitim fakültelerinin müzik bölümlerinde genellikle klasik batı müziği ve türk Müziği eğitimi veriliyor..Türkiye de senin beklentilerini karşılayacak (elektrik gitar veya flamenco gitar) bir kurum yok diye biliyorum. Sanırım eskiden Bilgi üniversitesinin performans bölümü kapanmadan önce jazz gitar eğitimi veriliyordu…

Arkadaşlar sanki takım tutar gibi konuşuyoruz biraz..müzik klasik gitar flamenco gitar ve jazz gitardan ibaretmiş gibi..Konservatuvarlarda öğrencilere gitar nasıl çalınır öğretiyorlar ama ne için ? Klasik müzik icarsı için.. herkez bunu bilerek oraya giriyor.. aslında amaç burada gitar çalmak değil Gitarı klasik müziği sunmakta bir araç olarak en iyi şekilde kullanmaktır..Aynı şey flamenco içinde geçerli..Flamenco denildiği zaman akla hep gitar geliyor HATA!!!..Flamenco danscısı flamenco yaparken dansını ritim tutan kişi ritim aletini bascı bas gitarını kullanır..Şimdi soruyorum tarantas formunu tam olarak bilmeden çaldığın flamenco gitar acaba Flamenco gitarmıdır.burada anlatmak istediğim bir iki rasgueado kombinasyonu bilmekle Flamenko kültürünün bilmek arasındaki farktır..

Gelelim kanayan yaraya..Türkiyede müzik eğitimi gerek eğitmen gerekse sanatçı yetiştirmek konusunda yeretsiz..Bu gün bir yerelere gelen kişilere baktığımızda hep kendi çabaları ve buyuk özverileri ile bunu başardıklarını görüyoruz… Örnek Safa Yeprem…Safa hoca Marmara üniversiresi müzik bölümü mezunudur..flamenco sanatını sanmıyorum ki orada birilerinden öğrensin  Türkiye de müzik eğitimi bazı alanlarda daha çok genç..ve bazı aksaklıklara sahip olması da çok normal..işte burada bizler devreye girecez ve gelecekte içimizden çıkacak,kendini iyi yetiştirmiş arkadaşlarımız bu yaraları iyileştirecekler…

Müzik eğitimi veren kurumlarda neden okumak istiyoruz. Önce buna karar verin lütfen.. Amacınız sadece bir müzik aletine yönelmek o enstrumanı çalmaksa kesinlikle uzak durun. Özellikle eğitim fakultelerinin müzik bölümleri size göre değil!!! Eğitim dersleri yeni, müfredata göre 8 dönem piano 4 dönem bireysel ses eğitimi ve diğer alan derslerinizin yanında gitarınızı çalışmaya vakit bulamayacaksınız buna emin olun.. Peki neden eğitim fakultesi diye sormayın çünkü geçmiş sayfalarda bunu tartışmıştık…

Blues nwo “Biz sadece klasik müzik eğitimi klasik gitar alcaz yani okulu kazanırsak öyle mi?Yaptırım gibi bisi bu..sadece klasik şeyler çal diğerleri ayıp olmas” demiş.. Arkadasım lütfen klasik müzik eğitimi verilen bir kurumda kalk bana rock gitar öğret diyemezsin… aslında bu söylenen söz biraz ayıp olur birazda komik..Birkaç mesajda da sanki klasik müzik çok katı sanki öcü gibi sergilenmiş..Arkadaşlar lütfen bir şeye dikkat!! burada yazdıklarmızı ilk kez birisi okuyabilir ve buradan alacağı yanlış duyumlarla yanlış yönlere yönelebilir...

Birde şu Bach yorumu hakkında bir şeyler söyleyim..O dönemde bach ın nasıl çalındığı hakkında herhangi bir kayıt varmı .. ya da da o dönemde çalınan kemanın form boyu ,yay boyu şimdi çaldığımız kemanla aynımı..arkadaşlar 300 yıllık bir zamandan bahsediyoruz enstrumanlar değişti teknikler gelişti bırakında bach artık biraz farklı çalınsın..tabi özünü de kaybettirmemek şartıyla.. biraz uzun bir yazı oldu kusura bakmayın .

Tek ricam yazdıklarımıza dikkat edelim insanları yanlış yönlendirebiliriz…

Yorum

Hayır yani klasik müzik denilince akla bach mozart gelir değil mi?Ama klasikleşmiş parçalar virtiözler var klasik gitarla çalan..neden bunlar değil yani açıkcası bilmiyorum konservatuara girmeyi düşünüyorum yanlış bilgilenmiş olabilirim bu yüzden bilmiyorum nasıl bi eğitim neler var ama bana sadece belli kalıp içinde kalmak garip geliyo.yani kendimizden yorum katmak başka şeyler yani üretmek değilde bunları bunları çalcaksın deniliyo mu benim sorum şimdi.Her müzisyen geçmişinden beslenir ona göre birşeyler yapmak ister bu parçayı etüt et aynısını çal demek tamam iyi güzel ama nereye kadar böyle gider bilmiyiorum.teşekkürler

Yorum

Yok yok yok...
          Son güncelleyen c.a.g.d.a.s; 16-08-2009, 21:18.

Yorum

Birde şu Bach yorumu hakkında bir şeyler söyleyim..O dönemde bach ın nasıl çalındığı hakkında herhangi bir kayıt varmı .. ya da da o dönemde çalınan kemanın form boyu ,yay boyu şimdi çaldığımız kemanla aynımı..arkadaşlar 300 yıllık bir zamandan bahsediyoruz enstrumanlar değişti teknikler gelişti bırakında bach artık biraz farklı çalınsın..
            Ufak bir noktaya açıklık geirmek istiyorum, 300 yıl öncesinin yaylı çalgılarıyla günümüzdekilerin yapıları, form ve yay boyları yk denecek kadar az değişmiştir. Özellikle keman gibi çalgılar hala birebir 300 yıl önceki planlara göre aynı form boylarıyla yapılmaktadır.

Yorum

Son 10 cevaba toplu cevap vermek istiyorum...

Sevgili Millet
              Öncelikle Klasik Gitar ın konservatuarlarda yer almasından ben sorumlu değilim. İkincisi unuttuğunuz ama hatırlatmam gereken birşey var. Konservatuarlar Klasik Batı Müziği Egitimi verirler ve Klasik Gitar da bu yelpazenin içinde yer alır. Üçüncüsü ve bence en önemlisi yurtdışında da hiçbiryerdede Klasik Batı Müziği Eğitimi veren bir okulda ne Flamenko ne de Başka bir müzik eğitimi veriliR .Buna örnek olarak ta bir İspanyol Kuarteti örnek vermek istiyorum. Quarteto Terpiscope ;geçtiğimiz dönem Bilkent te hem konser hem de masterclasslarına katıldım. Kendilerinin de söylediği gibi flamenko kendi ülke müzikleri olmasına rağmen eğitimi hiçbir Klaik Btı Konservatuarında verilmeyen ve onların öcü gibi baktığı bir daldı. Bizim sorduğumuz bazı Flamenko tekniklerinin ismlerini bilmeyecek kadar uzaktılar flamenkoya....Ya burda neyi tartışıyoruz ki benim amacım Klasik Gitar değil ki : istense koroda da yer alırım , elime keman verseler onu da çalmaya çalışırım. Burada ki sorun en başta söylediğim gibi zihniyet problemidir. Siz Klasik Müziğe ne kadar öcü gibi de baksanız (Çağatay cım sen de dahil olarak) Klasik müziği anlamak için çaba harcamadan onu sindirmeden birşey söylemeniz imkansızdır.Bu önyargılar umarım hayatınız da geri dönüşü olmayan bataklıklara sizi iteklemez. Daha önce de elli defa dediğim gibi KLASİK GİTAR SADECE KLASİK MÜZİĞİ İCRA ETMEK AMACINDA KULLANILAN BİR ARAÇTIR. Bunu hiçbirinizin anlamasını beklememekle beraber konunun çok saptığını hatta hafif provokelerle insanların fikirlerinde oynama yaopıldığı kaçılmaz bir gerçek halini aldığını söyleyebilirim...Klasik Müzik ve Gitar için yorrumlama noktası oldukça besteciye ait bir noktadır. Dünyada hiç kimse sizi beğenmek müziğinizi ya da fikrinizi doğrulamak zorunda değildir(tıpkı sizin şu an bana yaptığınız gibi) Peki bu noktada size bir soru sormak istiyorum Picasso neden döneminin içerisinde bir yıldız olmuştur? Ressam kendinden önceki tüm ressamların üsluplarını kendi bilgi havuzunda biriktirerek onları tammaen kendine mal etmiş ardından da farklılık yaratmaya başlamıştır. Yani kendisi mevcut sistemi en ince ayrıntısına kadar bilen bir ressamdır. Ve eğer siz de klasik gitar yorumlamakta çok sabit kalındığını düşünüyorsanız kendinize o herşeyi içine yutma devresini geçene kadar izin vermelisiniz. Ki ancak o noktadan sonra insanlar sizi benimserler ve içtenlikle dinleyebilriler. Bu nokta da ANiello Desiderio yu örnek verebilirim. Çoğu büyük gitaristin yorumlamak tan korktuğu ( çünkü herkesin bildiği ve hata yapılması imkansız bir eserdir) Asturias ı inanılmayacak derecede değiştirerek çalmış hatta dinleyiciye yeni bir eser olarak göstermiştir asturias ı.
              Ama eğer ona da sorsanız o diğer bütün yorumları daha önceden çalmış bir yorumcudur.. Yani burada söylemeye çalıştığım şey eğer cidden böyle bir katılığın oluştuğunu düşünüyorsanız Gitar camiasının belleğinde, onu yıkabilmek için elinizde çok geçerli sebepleriniz olmalıdır. Bach böyle Çalınır.. çünkü insanlar bunu kişiselleştirmiş ve müziğe bir kimlik kazandırmışlardır. Ama siz bu kimliği yıkabilecek gerçek bir bilgiye sahipseniz ancak ozaman kendi tezinizi kanıtlayabilirsiniz. AMa eğer bunu yapamayacak kadar da bilgisiz ve cahil cesaretiyle de böyle konuşabiliyorsanız kimse de bir etki bıırakmadan sadece yuhalanmayı da baştan kabul etmiş sayılırsınız.
              Son olarak Çağataycım Segovia yorumun hiç hoşuma gitmedi . Çünkü Andres Segovia da Bach ı ilk günden beri glissandoalrla çalan bir gitarist değildi. Eğer hayatta olsaydı eminim ki niçin Bach ı değişik bir stile soktuğunu cevaplayabilecek güce de hakim olurdu.. Gerisini sen anla artık .... Besteciyi anlayabilmek bizim müziğimizde esastır. Onu ve müziğini farklı karakterlere büründürmek hem besteciye hem de müziğine hakaret ve tecavüzdür .Sevgilerimle.. Gitar -Türk
              .................................................. ..................Emre ÜNLENEN

Yorum

.....................
                Son güncelleyen c.a.g.d.a.s; 16-08-2009, 21:19.

Yorum

Yani bence kesinlikle yanlış düşünüyosunuz.Bu fikirler hiçte doğru değil.Bende Gitar Türk arkadaşıma katılıyorum.Olaya tamamen yüzeysel bakmış ki ,en doğrusuda budur.Tabuları yıkamazsınız. Evet tamam ,müzik çok seslidir ,herkesin yorum tarzı farklıdır. Ama gerçektende kendi sanatını icra etmek istiyosan ,şiiri önce şairinden dinlemelisin. Kalıplaşmış bi söz.Fakat doğrusuda bu.Daha sonra kendinden bir şeyler katmalısın.Ve zaten yorumculukta budur öyle değilmi?

Konservatuvarlar içinde söylediklerinize gelince; Klasik Batı Müziği ve Türk Müziği dersleri veriliyor sadece konservatuvarlarda. Ama bunun için bizimde elimizden gelen birşey yok. Aslına bakarsanız daha geniş kitlelere yayılmalı diye düşünüyorum. İlerde belki bu söyledikleriniz olabilir. Fakat bu okullara hazırlanan,girmek isteyen biriside ,konservatuvarda hangi tarz müzik eğitimlerinin verildiğinide bilsin artık. Sürekli iğnelermiş gibi; Yok ben bilmiyorum, böyleyse eğer hiç girmem,dayatmamı olurmuş ! tarzı şeyler söylenmesin.
                  Yazımı bende düzeltiyorum.
                  c.a.g.d.a.s arkadaşıma sözüm ,demin yukardaki yazını değiştirmişsin ve tekrar klasik müziğe ,ve müzik hocalarına yine dert yanıp durmuşsunuz.Böyle konuşarak:
                  '' Okullarda verilen gitar eğitiminde klasik batı müziğinin bana göre duygusuzluğu, yorum sebestliğinden uzak oluşu,önüne ne konursa al bunu çal şeklinde oluşu.Bu bana ve müziğin gerçek anlamda bir özgürlükler dünyası olduğu kanısını taşıyan tüm insanlara terstir.''
                  Hangi özgürlükten bahsediyosunuz? Cidden ben anlayamadım ne demek istediğinizi.Kendiniz fikirlerimi söylemekte serbestim ,ben diğer müzik tarzlarınında(rock,..) eğitiminin verilmesi taraftarıyım demişsiniz. Olur ,peki .Kimsenin bu sözünüze birşey dediği yok zaten.Ne diyebilirizki bu isteğinize.Bende düzeltmeden önceki yazımda söyledim.Katılıyorum ben size.Fakat sürekli yanlış konuşup ,karşılaştırma yapıyorsunuz klasik müzikle diğerlerini.Başka taraflara çekmeye çalışıyosunuz gibime geliyor kusura bakmayın. Hangi özgürlük bu anlattığınız? Neyin özgürlüğü?

Düzenleyen - ZeynepÇ . on 18/03/2007 16:45:26

Yorum

Ben Gitar Türk başkası c.a.g.d.a.s ikiye bölünme falan olmasın arkadaşlar ben bunu tutuyorum gibi laflar yanlış bence burda fikirerimizi paylaşıyoruz doğru ya da yanlış.Dünyada tek klasik batı müziği mi var insanları eğiten tek müzik klasik batı müzigi mi de tek ders olarak o veriliyo?Klasik gitarla klasik parça çalınır anlayışı ne kadar doğru bilmiyorum.O yıllardaki durum ve imkanlarla bu müzik yapılmış tabiki beslenilmeli klasik müzikten klasik müzik sadece bach mozart değildir bence.Bence dedim farkındaysanızklasik müziği küçümsemiyorum nefret etmiyorum ama soğutmanın anlamı yok devamlı klasik parçalarla.Klasikciler nelerden beslenmiş sadece Bach Mozart yok dünyada sadece klasik gitarla klasik müzikde yok.ben blues yapmak istiyorsam yaparım tabi türkiyemde sınıfta da kalırım bu yüzden.Okul eğitim demek müzik özgürlük demek ben okulumda özgür olamayacaksam ben ilerde kendimi nasıl ifade edecem?Kimse dört dörtlük değil..

Yorum

Müzik özgürlüktür.Zengin, kariyer sahibi ama beyni,yüreği ve parmakları kağıtlara tutsak biri olmaktansa, fakir ve müziğini özgürce yapan bir insan olmayı tercih ederim.
                      Ben gerektiğinde veya istediğimde klasik gitar da çalarım.Kağıtlara da kapanırım.Kurallara da sadık kalmasını bilirim ama benim hissettiklerimi de yabana atamam.Bazı arkadaşlarımın bunu anlamasını bekleyemem.Elindeki gitarı çalarken hiç acı çekmedilerse nelerden bahsettiğimi asla anlayamazlar çünkü.
                      Evet müzik klasik batı müziğinden ibaret değildir.Bu konuda çok haklısın blues_n.. Okullarda herkes klasik batı müziği veya klasik türk müziğini biliyor hemen hemen.Ama senin, benim gibi veya diğer dallarda emek sarfetmiş ve o yönde ilerlemek isteyen arkadaşlarım için durum çok üzücü.Ya paran olacak o tarz bir öğretiyi elinin tersiyle iteceksin.Ya da başkası çok çalışıyorsa sen 2 kat daha fazla çalışacaksın.Ki benim izlediğim yol kendi kendini eğitmektir.Yıllarca Paco de Lucia izleyerek terbiye ettim parmaklarımı. Tırnaklarımla kazıyorum toprağı sanki.Ama merak edilmesin.Bizim bu kadar emeğimiz sırf okullarda bu müzik yok diye heba olup gitmeyecek bence.Herşey insanın kendisinde biter arkadaşlar tarzınız ne olursa olsun.

Düzenleyen - c.a.g.d.a.s on 18/03/2007 17:46:02

Yorum

Ben klasik gitarı göstermelk çalar dersten geçerim yani notayı önüme alırım,deşifresini yapar çalar geçerim.Klasik gitar çalıp da flamenkoyu veya rock'ı küçümseyeceksem, eleştiri ve fikir alışverişi kaldırmayacaksam, benden uzak dursun kardeşim.Ben falsetalarımla, kompaslarımla ölene dek mutluyum.Müziğimi de pekala dinletmesini de bilirim evelallah,iyi olduktan sonra.
                        Herkese başarılar.Sevgiler ve saygılar.
                        İşte burada kendi kendine yazmaya başlamışsın sevgili Çağdaş
                        Öncelikle bi müzik tarihine başla derim . Klasik müziğin ve gitarın (hani klasik müziğe uyarlanmış dediğinden ) bi seceresini oku ki bana dostça fikirlerini yansıtma ve karşılık verme şerefini ver. Sevgili kardeşim seninle daha fazla polemiğe girmeden seni bu klasik düşmansı yapınla başbaşa bırakıyor VE klasik müziğin notalardan ibaret olmadığını öğrenebilmeni temnni ediyorum.

Ben Gitar Türk başkası c.a.g.d.a.s ikiye bölünme falan olmasın arkadaşlar ben bunu tutuyorum gibi laflar yanlış bence burda fikirerimizi paylaşıyoruz doğru ya da yanlış.Dünyada tek klasik batı müziği mi var insanları eğiten tek müzik klasik batı müzigi mi de tek ders olarak o veriliyo?Klasik gitarla klasik parça çalınır anlayışı ne kadar doğru bilmiyorum.O yıllardaki durum ve imkanlarla bu müzik yapılmış tabiki beslenilmeli klasik müzikten klasik müzik sadece bach mozart değildir bence.Bence dedim farkındaysanızklasik müziği küçümsemiyorum nefret etmiyorum ama soğutmanın anlamı yok devamlı klasik parçalarla.Klasikciler nelerden beslenmiş sadece Bach Mozart yok dünyada sadece klasik gitarla klasik müzikde yok.ben blues yapmak istiyorsam yaparım tabi türkiyemde sınıfta da kalırım bu yüzden.Okul eğitim demek müzik özgürlük demek ben okulumda özgür olamayacaksam ben ilerde kendimi nasıl ifade edecem?Kimse dört dörtlük değil..
                        ARKADAŞLAR
                        Kasik Gitar repertuarını gözden geçirmeden, ya da bahsettiğiniz bestecilerin bir iki eserini öylesine dinleyerek klasik müziği anlamayı bekleyemezsiniz. Bu halinize gülerek kendimi büyük görüyorum demek istemem ,herkes istediği gib i yaşasın , umrumda değil ama Klasik gitarı da bir suç aleti olarak yargılayamazsınız. Bunu bu şekilde sürdürürseniz bende daha ileri gitmek zorunda kalırım. İstediğinizi yapın gidin istediğiniz kişilerle konuşun ama mevcut sistemi de tamamen apayrı bir kültür olan klasik gitarı da bu ithamlarınızdan uzak tutun. Kimseyi tehtid etmiyorum bu böyle algılanmasın; ama ateşten elin yanıyorsa ateşe yaklaşma....

son olarak Çağdaş fikrini bi kez yazıpi arkadan yeni birşey gelince değiştirme k iinsanlar herşeyi tam olarak algılayabilsinler.Bu davranışınla seni bir kez daha kınıyorum...

Son olarak birşey sormak istiyorum. Acasba herhangi bir konservatuar ya da müzik üzerine profesyonel eğitim aldınız mı????Yani nasıl bu kadar rahat bir şekilde bu sistemi eleştirebiliyorsunuz...

Düzenleyen - Gitar-TÜRK on 18/03/2007 17:42:08

Yorum

düzenlendi
                          Son güncelleyen c.a.g.d.a.s; 16-08-2009, 21:15.

Yorum

Yanıt vermesen de konservatuar sistemini bilmediğini resmen kabul etmekle bu sistemin içinde olmadığını tamamen doğruluyorsun. Komplexlerim konusuna gelince arkadaki 2 sayfayada bakarsan ben hiçbir müzik kültürüne laf uzatmadım. Ben hiç kimseyi yaptığı müzikten dolayı aşağılamadım. Ben hiç kimseyi yapmadığı birşeyden dolayı eleştirmedim. Aynen trübunlere oynayan da ben değilim. Zannederim cevap değiştirerek bu sohbetleri senaryona dahil etmekte de senden daha iyi değilim. En yüksek saygı ve sebgliiermle... Emre ÜNLENEN Gitar-TÜRK

Yorum

[quote]
                              ktmm
                              Son güncelleyen c.a.g.d.a.s; 16-08-2009, 21:12.

Yorum

Ha neden öcü gibi görülüyor sence? Çünkü halkın müziğidir.Ezilmiş, hor görülmüş bir kesimin müziğidir.Çingenelerin yakarışlarıdır.Ta o günden bu güne tüm müzik dünyasında tabanlarda kalmış bir müzik tarzıyken, klasik batı müziği yani aristokratların,ensesi kalın saraylıların,burjuvanın müziği benim ülkemde okullarda baş tacı ediliyor.Şimdi konunun bşına döneyim; okullarda verilen gitar eğitiminde klasik batı müziğinin bana göre duygusuzluğu, yorum sebestliğinden uzak oluşu,önüne ne konursa al bunu çal şeklinde oluşu.
                                bu cümlenle zaten kendi fikir görüşş ve analizlerini bizle paylaşıyosun teşekkkürler...Lütfen biraz müzik tarihi çalış ve klasik müziğin de dünya halk müziğinin bağrından koparak geldiğini anımsamaya çalış...

Ben kimsenin kafasında negatif düşünce parçacıkları arasında yer almak istemem. Hiç bir sözümde de ismini belitmedikçe direk sana konuşmuşta sayılmam .Bunları kişiselleştirip nefret duygularının içinde yeşermesini hiçmi hiç istemem. AMa bunları üstüne alınarak başka insanların şevk ve aşkla yaptığı bir işi bir yolu aşağılaman ben ce sana yakışmayan bir davranış ki benim de tek yakınmam bu nokta da zaten . Aramızda kırgınlıkların oluşmaması dileğiyle...

Düzenleyen - Gitar-TÜRK on 18/03/2007 18:20:16

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                                Initializing Tabs & loading Content...
                                Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                                X