Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Klasik Gitar'da Tel Yüksekliği

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Klasik Gitar'da Tel Yüksekliği

Selam;
    Öncelikle forumda tel yüksekliği hakkında klasik gitar ile ilgili başlıklar bulamadığımı kurallar açısından belirtmek istiyorum.

Gitarımda 12. perde ile hizasındaki tel arası 4,5 - 5 mm kadar, perdede 1 mm kadar olduğuna göre saptanda (basılan bölgeye göre) 5,5 - 6 mm kadar yükseklik var. (Bunun ölçümünü küçük bir kağıt parçasını klavye ve tel arasına sokarak yaptım.)

Bunun haricinde üst eşiğin direkt olarak saptan çıkıntısı 2- 2,5 mm yükseklikte..

Yaklaşık 6 senedir gitar çalmıyordum. Önceki gitarımıda uzun zaman önce bir tanıdığıma vermiştim onda kalmıştı.
    Bu gitarı yeni aldım fakat klavyeyi kullandığım elimde çok zorlanıyorum. Bu aralar çalışmıyorum epey boş vaktim var, günde 5 saat Rodriguez Arenas'ın gitar metodundan (Escuela Guitarra/vol.1) dersler çalışıyorum fakat hızlı bir şekilde bir türlü ilerleyemiyorum.. Tam oturtamıyorum yani çalışmaları. Hal böyle iken derslerdede yarım yamalak ilerlemek istemiyorum. Bundan 6 sene önce düzenli çalışmalarla rahatça Arenas 2'nin sonlarına gelmiştim. Tabi bir takım yaşam şartlarından dolayı uzun süre hiç gitar çalmadım. O yüzden şimdi tekrar Arenas 1'den başlamak istedim.

Sormak istediğim soru bu tel yüksekliği ölçülerinde zorlanmam doğalmı?
    Önceki gitarım ucuz bi gitardı ama teller çok alçaktı. Acaba diğer gitara alışkanlıktan ötürü bir şartlanmamı var diye düşündüm ama bana bu gitarın telleri çok yüksek gibi geldi açıkçası. **** kas gelişimine adaptasyon için bir süre parmaklara biraz daha yüklenmelimiyim? Yoksa gitara ayarmı çektirmeliyim?

12. Perde

Üst Eşik

Arkadaşlar rahat çalım için uygun tel yüksekliği hakkında bilgisi olan varmı acaba?

Yorum

selam arkadaşlar ben iki senedir gitar çalıyorum ama yani gitar hakkında pek fazla bir şey bilmiyorum ama ben yinede bu konu hakkındaki düşüncelerimi yazmak istiyorum eğer yanlış düşünüyosam söyleyin bence klasik gitarda tel yüksekliği minimum olursayani mümkün olduğu kadar düşük olursa bi o kadar çalış hızı ve rahatlığı artar diye düşünüyorum çünki parmaklar ne kadar az hareket ederse o kadar azyorulur ne kadar az hareket ederse o kadar sabit durur bu sebepten dolayıda çalış rahatlığı artar bence

Yorum

sadece çalış rahatlığımı önemli peki sence komşu? Ses veriminin önemi yok mu?

Yorum

sesin çok önemi var gitarda ama bi gitar almıştım telleri çok yüksekti normalde çok kolay çaldığım parçalarda bile zorlandım teller çok önemli şimdi cort cec 5 var telleride çok uygun zorlandığım parçaları bile rahatlıkla çalıyorm

Yorum

ben santana konseri izlerken yakın çekişmde dikkat ettim,
            çaldığı klasik gitarın telleri neredeyse yapışık gibiydi sapa,
            çalmada mutlaka kolaylık sağlar ama sesi ne kadar etkler iyi bilgisi olan varsa paylaşsın gerçekten

Yorum

Herkese Merhaba

Yaklasık 5 sene önce Albeniz'in ünlü Asturias'ını calısmaya basladıgımızda gitar hocamla 2 ay boyunca eşik yüksekliği cok fazla olan bir gitarla calıştırtmıştı hocam parçayı. 2 ay boyunca sadece o gitarı çaldım. Daha sonra elime eşik yüksekliği normal bir gitar aldığımda performansımın o gitara göre cok üstüne çıktığını görmüştüm. İnanılmaz derecede bir fark vardı.

Yorum

Teller klavyeye yakın oldukca tonlar ölecektir.. Özellikle klasik ve akustik gitarlarda. Zaten biraz uzak olması tavsiye edilir her zaman... Yakın olması durumunda teller ilerdeki fretlere temas edeceginden cızırtı artacak, sustain azalacaktır... Cok kaliteli klasik ve akustik gitarlarda minimum sekilde yakınlastırılmıstır teller, ve hic sorun yapmaz, ama dedigim gibi gitardan gitara değişiklik gösterir.. Elektro gitardada aynı durum hatta daha fazlası gecerlidir..Ve unutmayın ki cok yakınsa teller klavyeye ne tuşeniz gelişir nede ses verimi ton verimi alırsınız..
                Kısacası, minimum tel yakınlıgı yapılmalı fakat, hic cızırdamayacak sekilde, ve sapın kaldırabilecegi bir yükseklige ayarlanmalı.. Buda ustasına yaptırılmalı ...

Yorum

Arkadaşlar rahat çalım için uygun tel yüksekliği hakkında bilgisi olan varmı acaba?
                  Merhaba arkadaşım,

Tel yüksekliği konusunda ünlü luthier Kenny Hill 'in aşagıdaki linkteki tavsiyelerini okuyabilirsin.
                  Benim Özel olarak yaptırdığım Vicente Carrillo gitarda, 1. fret basılı iken 6.tel 12 frete 3.8 mm,1 tel 2.9 mm. uzaklıkta.
                  Kolay gelsin..

Welcome to Hill Guitar Company where artistry meets craftsmanship. Kenny Hill continues 45 years of guitar-making and a legacy of building innovative classical guitars. Known as one of the world's best guitar makers, custom-built selections from the luthier and his line of New World Guitars crafted to his design specifications are available internationally.

news başlığını tıkla.. daha sonra artickle başlığı altında guitar set-up

Yorum

Herkese Merhaba

Yaklasık 5 sene önce Albeniz'in ünlü Asturias'ını calısmaya basladıgımızda gitar hocamla 2 ay boyunca eşik yüksekliği cok fazla olan bir gitarla calıştırtmıştı hocam parçayı. 2 ay boyunca sadece o gitarı çaldım. Daha sonra elime eşik yüksekliği normal bir gitar aldığımda performansımın o gitara göre cok üstüne çıktığını görmüştüm. İnanılmaz derecede bir fark vardı.
                    Evet, işte okadar yakın olmasın dememin sebebi, işte bu tuşe geliştirme acısından önemiydi ..

Yorum

Merhaba arkadaşım,

Tel yüksekliği konusunda ünlü luthier Kenny Hill 'in aşagıdaki linkteki tavsiyelerini okuyabilirsin.
                      Benim Özel olarak yaptırdığım Vicente Carrillo gitarda, 1. fret basılı iken 6.tel 12 frete 3.8 mm,1 tel 2.9 mm. uzaklıkta.
                      Kolay gelsin..

Welcome to Hill Guitar Company where artistry meets craftsmanship. Kenny Hill continues 45 years of guitar-making and a legacy of building innovative classical guitars. Known as one of the world's best guitar makers, custom-built selections from the luthier and his line of New World Guitars crafted to his design specifications are available internationally.

news başlığını tıkla.. daha sonra artickle başlığı altında guitar set-up
                      İlginize teşekkür ederim.

Yorum

her gitarın kaldırabileceği belli bir tel yüksekliği vardır. gitarınızın sapı ne kadar düzgün iyi yapılmışsa o kadar daha yaklaştırabilirsiniz telleri. kullandığınız tel kalınlığı da ne kadar yakın kullanabileceğinizi etkiler. tellerin kalınlığına göre salınımı da farklı olur. yani "telin yüksekliği şu kadar milimetre olacak" diye birşey söylenemez, belki ortalama birşeyler söylenebilir. eğer yakınınızda erişebileceğiniz bir usta yoksa, mydukkandan birkaç tane alt ve üst eşik alıp(oldukça ucuz parçalar) bir törpüyle deneyerek uygun, cızırdamasız ve rahat çalımlı olan yüksekliği bulabilirsiniz.

benim gitarımda 12. perdede sapla tel arası 4,5, perde-tel arası 3,5 mm var, hard ve extra hard tension tel kullanıyorum ve hiçbir perdede cızırdama yok. seninki biraz yüksek olabilir.

Yorum

ben de şöyle bir şey söyemek istiyorum. tabiki tellerin yüksekliği önemlidir.ama biraz da perde yükseliğinin de önemli olduğunu düşünüyorum.özellikle barelerde perde yüksekliğinin önemi biraz daha artıyor. mesela benim öğrenci gitarım var ama perde yüksekliği düşük olduğu için bazı barelerde zorlanabiliyorum.umarım anlatabilmişimdir..

Yorum

anlamadım? perde demirlerinin ne kadar kalın olduğuyla ilgili birşey mi diyorsun?

Yorum

evet perde demirlerinden bahsediyorum. ama tam olarak perde demirlerinin yüksekliğinden...

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                              X