Duyuru

Collapse
No announcement yet.

orta üst seviye klasik gitar

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

orta üst seviye klasik gitar

İyi günler

Biliyorum, bu tip sorular çok soruluyor, ve fikir vermek de o kadar kolay değil ancak yine de bir sorayım dedim.

Ben uzun zamandır (yaklaşık 12-13 yıldan beri) gitar çalmıyordum, çeşitli nedenlerden, şimdi tekrar başladım. Elimde 1990 ların başında yapılmış bir Alhambra 4C var(ki artık 4C 4P olmuş sanırım). Gitarımdan memnunum, ancak bayağı hırpalanmış durumda gitar, ve açıkçası o zamanlar nasıl satın alabildiğim en iyi gitarı alıp çalmış idiysem şimdi de aynısını yapmak istiyorum, en azından motivasyon açısından. Bu durumda üst sınırım 2000 2500 EUR civarında.Çok Çok zorlarsam 3000'e de çıkabilirim. Ayrıca Barcelona'da yaşayan tanıdıklarıma da sipariş edebilirim gitarı gerekirse.

Benim aklımda bir Alhambra kullanıcısı olarak Alhambra Luthier serisi var, ancak forumdaki tecrübeli kullanıcıların fikrini almak isterdim.

Teşekkürler.

Alhambra luthier sersi gitarlar çok kaliteli gitarlar, daha sonra detaylı cevap yazacağım ancak öncelikle beklentilerin, tarzın, nereden ne koşullarda alabileceğini yazmalısın.

Yorum

Alhambra luthier sersi gitarlar çok kaliteli gitarlar, daha sonra detaylı cevap yazacağım ancak öncelikle beklentilerin, tarzın, nereden ne koşullarda alabileceğini yazmalısın.

Sonuçta hobi olarak çalıyorum. yani çıkıp bir konser verecek halim yok. Kendim için, belki yakın çevrem için. Ama kulağımı tatmin edecek bir gitar istiyorum. Aslında (kağıt üstünde) Alhambra 11p ile Luthier India ve Luthier Rio arasında kararsız kaldım. Sonuçta 11p Estudio seviyesinde bir gitar, Rio ile İndia neredeyse konser seviyesinde. Gidip hiç birini çalabildin mi derseniz en son Kadıköy'de bir dükkanda Alhambra 7p'ye baktım (daha üst modeli yoktu dükkanda), fena değildi, ama benim 4c den o kadar da iyi değildi (Ee 15 senelik gitar tabii). Sonuçta İspanya'dan getirtmeye çalışabilirim bir tanıdığa. Ne var ki gitarı çalmadan almak ta tabii riskli.Ancak fiyat farkları uçuk. İspanya'da 730 EUR olan 7p burada 1000EUR'a satılıyor. %35 fiyat farkı var. Alhambra Luthier Rio ve India 2000-2500Euro seviyesinde İspanya'da. Buradan sipariş etsek bir dükkana kaça gelir kimbilir.

Tabii ben Alhambra kullanıcısı olarak sadece o markayı araştırdım. Ancak diğer alternatiflere de açığım.Orada burada Alhambra ile ilgili bir ton laf da duyuyorum açıkçası, gitar yapımında kullandıkları ağaçları fırınlarda kuruttukları gibi. Ne kadar doğru bilemiyorum.

Şimdiden teşekkürler

Düzenleyen - delenda_est_carthago on 11/07/2008 10:40:21

Yorum

Alhambra dışında Jose Ramirez'in klasik gitarlarının tonunun güzel ve yüksek olduğunu duydum ve denemiş profesyonel birinden "Piyano gibi sesi patlatıyor" benzetmesiyle karşılaştım. Bunun dışında marka olarak tavsiye edilen Antonio Sanchez, Camps gibi markalara var.

Yorum

Ramirez'in bu fiyat dilimindeki çoğu gitarını alhambra yapıyor zaten beko. Kaynak:Alhambra

Eğer amerikadan alma şansın varsa çok iyi şeyler önerebilirim sana. Yoksa gene birşeyler bakarız.3000 euro gitar için güzel bir meblak sanchez, camps hafif kalır. Hatta Alhambra da gerçi rio modeli için çok fazla olumlu yorum okudum. Biraş araştırayım, mümkünse bu gece detaylara girerim.

Yorum

Ramirez'in bu fiyat dilimindeki çoğu gitarını alhambra yapıyor zaten beko. Kaynak:Alhambra

Eğer amerikadan alma şansın varsa çok iyi şeyler önerebilirim sana. Yoksa gene birşeyler bakarız.3000 euro gitar için güzel bir meblak sanchez, camps hafif kalır. Hatta Alhambra da gerçi rio modeli için çok fazla olumlu yorum okudum. Biraş araştırayım, mümkünse bu gece detaylara girerim.

Tabii kurun son zamanlardaki artış hızını göz önüne alırsak 2500 EUR civarı diyelim. 3000 'e ancak çok büyük bir fark yaratacak durumda çıkabilirim. Zaten benim aklımdaki Alhambra'nın Rio ve India modelleri de 2000-2500 Euro skalasındalar.

Ne yazık ki şimdilik ABD den getirtme imkanım yok. Dediğim gibi belki İspanya'dan getirtebilirim.

Yorum

Hmm İspanya'dan getirtme şansınız varsa Manuel G Contreras'lara da bir bakmalısınız. Genelde flamenko gitar üretiyorlar ama klasik modellerini de gördüm. Yalnız denemeden almak ne kadar doğru olur bilmiyorum.

Yorum

Sadece ispanyadan getirme şansın varsa o zaman imkanlar biraz azalıyor doağl olarak. Önerebileceğim birkaç marka ve birkaç isim var. Bunlardan;

Antonio Loriente Sofia modeli
                Asturias 1973 Romanillos modeli
                Vicente Carillo 2a modeli
                Contreras 2 C3 modeli

Bunlardan sofia Brezilya gülü diğerleri hint gülü. Brezilya gülü görünüm olarak daha avantajlı ancak ses verimi açısından ikisi arasında çok fazla fark yok, hatta çoğu yapımcı hint gülünü daha tercih eder hale geldi tonal açıdan.

Burada yazdığım modellerini hiçbiri %100 el yapımı değil ustası tarafından. Ufak ya da orta ölçekteki atölyelerde, ortak çalışma ile imal ediliyor. Ancak bu seni yanılgıya düşürmesin genel kaliteleri oldukça yüksek. Bu yazdıklarım verdiğin fiyat diliminde alabileceğin = gitarlar.

Eğer araştırıp ikinci el alma yoluna gidebilirsen çok daha özel şeyler bulabilme fırsatın olabilir.
                Örneğin Hoze MArin Plezuelo Bernabe giriş modelleri, Contreras orta seviyeler, Orta seviye Ramirezler gibi. Bu yazdığım modelleri araştırtımanı öneririm. ÖZellikle eski bir contreras bulabilirsen çok güzel olur ama kolay değil.

Şİmdi gelelim işin diğer kısmına, yazdığın kadarıyla anladığımdan şu anki durumuna ve tekniğine göre bu gitarların hepsi seni oldukça aşan gitarlar. Ama bu demek değilki böyle diye bunları almana gerek yok daha iyi gitarla daha iyi çalarsın daha zevk alırsın bu kadar basittir. Benim uyarmak istediğim tek konu eğer ciddi anlamda kendini geliştirmek istemiyorsan kendini bu kadar sıkmana gerek yok. Üst model bir Antonio Sanchez , Camps ya da Alhambra sana fazlasıyla yeter uzun müddet. Hele Alhambranın luthier modellerinin kaliteleri çok yüksek. Yani 5 milyar vermene gerek yok. Ramirez düşünüyorsan R modellerini raimunda e modellerini Alhabra yapıyor aklında bulunsun onlara boşuna isimden dolayı o kadar vermene gerek yok.

Ama yok ben bir kere iyisini alıp uzun yıllar kullanmak istiyorum dersen yukarıda yazdığım marka ve modellerini hiçbiri seni üzmeyecektir. Sadece aralarında en iyi olanı seçmek için deneyecek birisi gerekmekte.

Yorum

İlkönce size ve bekomach' a teşekkürler ilgilendiğiniz için.

Boyumu bayağı aşan gitarlar istediğimin farkındayım. Yalnız şimdi orta halli yeni bir gitara para vermektense alabileceğim en iyi gitarı almak hem motivasyon açısından bir ivme sağlayacaktır, hem de gitarın sesi yıllar geçtikçe açılacağından ilerisi için daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.

Alhambra firması kendi web sitesinde Luthier serisi gitarları iki kişilik ekiplerin yaptığını söylüyor. Acaba doğru mudur?O zaman el yapımına yakın diyebilir miyiz bu gitarlar için?
                  Bu arada alhambra için orada burada laflar duyuyorum, kullandıkları ağaçları fırınlarda kurutuyorlar diye. Doğru olabilir mi bu? Olabilirse bu gitarın yapısal ve ses karakteristiklerini nasıl etkiler?
                  Çok soru var kafamda kusura bakmayın

Teşekkürler

Düzenleyen - delenda_est_carthago on 03/04/2008 14:01:49

Düzenleyen - delenda_est_carthago on 11/07/2008 10:42:28

Yorum

Carillo da oldukça iyidir. Alhambranın dediği doğru, birebir el yapımına oldukça yakın luthier serisi ve memnun olanların sayısı oldukça fazla.

Kurutma ağaç olayı doğru ancak bu Alhambraya özel bir durum değil, bireysel yapımcılar dışında bugün alhambradan, almansaya, corttan fendere, gibsondan martine hepsi fırın kurutma ağaç kullanıyor. Çünkü doğal kurutma yapacak zamanları yok. Odun sadece birkaç seansla 20-30 yıl doğal kurumuş bir odundan daha kurumuş hale getirilebiliyor fırınlama ile. Büyük firmalar yüksek stoklarda ağaç alıp bunları kısa süre doğal kurutup kullanım zamanında fırınlama yapıyorlar, çabuk stok tüketiyorlar ve bu zincir böyle devam ediyor. Doğal kurutma ağaçlar tüm bu markaların en üst özel seri gitarlarında kullanılıyor ancak.
                    Yalnız yukarıda yazdıklarımdan loriente, contreras ve carillonun fırın kurutma kullandıklarını zannetmiyorum. O kadar büyük ölçekli üreticiler değller çünkü.

Forumu biraz araştırırsanız kurutma çeşitlerini biraz açmıştım. Kısaca fırın kurutma avantajlı olduğu gibi bir takım riskleri var. Bunlardan önemli olanları, renk değişimi, reçine sızması, dıştan sertleşme(kabuklaşma) sonucu oluşan iç çatlaklar, direnç düşmesi ve kırılganlığın artması sayılabilir. Bunlar kesin olacak diye bir durum yok, ancak bu riskler her zaman mevcut, özellikle de ağaç malzeme kısa sürede kurutulursa.

Ben kendim fırınlama ağaçlarda çok sık olarak renk değişmesi, sertleşme ve kırılganlık gördüm. Bunun üzerine fırın kurutmanın akustik açıdan doğal kurutmadan çok daha verimsiz bir yol olduğunu tartışmaya gerek yok. Tabi büyük firmalar az ama öz mantığından ziyade , sürüm kazancı ile hareket ettiklerinde bu gibi durumların üzerine fazla düşülmüyor.

Ancak fırın kurutma olunca ağaç çok da kötü olmuyor tabi, şu sitedeki üyelerin %95'inin gitarlarının fırınlama olmasına rağmen, büyük çoğunluğunun gitarlarının seslerinden memnun olması da bunun göstergesi.

Yani herşeyi en iyi olsun istiyorsan birebir el yapımı yaptırmalısın, 5000 lira gibi bir rakama gerek Türkiyede gerek yurt dışında klasik gitar yaptırabilirsin.

Yorum

Selam arkadaslar..

Su anda size Ispanyanin guneyinden Novelda (Alicante) dan yaziyorum..
                      Dun Muro de Alcoy sehrine gittim Alhambra fabrikasina.Kendime bir adet 11 P aldim. 11 P nin yeni versiyonymus bu aldigim..1400 euro saydim hard case ileberaber..Bas tonlari muthis..

Seckin Ongel

Yorum

Selam arkadaslar..

Su anda size Ispanyanin guneyinden Novelda (Alicante) dan yaziyorum..
                        Dun Muro de Alcoy sehrine gittim Alhambra fabrikasina.Kendime bir adet 11 P aldim. 11 P nin yeni versiyonymus bu aldigim..1400 euro saydim hard case ileberaber..Bas tonlari muthis..

Seckin Ongel

Luthier serisinden hiç deneyebildiniz mi?

Yorum

Forumu biraz araştırırsanız kurutma çeşitlerini biraz açmıştım. Kısaca fırın kurutma avantajlı olduğu gibi bir takım riskleri var. Bunlardan önemli olanları, renk değişimi, reçine sızması, dıştan sertleşme(kabuklaşma) sonucu oluşan iç çatlaklar, direnç düşmesi ve kırılganlığın artması sayılabilir. Bunlar kesin olacak diye bir durum yok, ancak bu riskler her zaman mevcut, özellikle de ağaç malzeme kısa sürede kurutulursa.

Ben kendim fırınlama ağaçlarda çok sık olarak renk değişmesi, sertleşme ve kırılganlık gördüm. Bunun üzerine fırın kurutmanın akustik açıdan doğal kurutmadan çok daha verimsiz bir yol olduğunu tartışmaya gerek yok. Tabi büyük firmalar az ama öz mantığından ziyade , sürüm kazancı ile hareket ettiklerinde bu gibi durumların üzerine fazla düşülmüyor.

Ancak fırın kurutma olunca ağaç çok da kötü olmuyor tabi, şu sitedeki üyelerin %95'inin gitarlarının fırınlama olmasına rağmen, büyük çoğunluğunun gitarlarının seslerinden memnun olması da bunun göstergesi.
                          Elimdeki Alhambra 7-Fs'nin ön kapak sert alman ladini, fakat üzerinde 2 yerinden çatlak vermiş, fakat yaptırılmış, sese olumsuz etkisi yok. (2.el almıştım). Ankara'da flamenko hocamın arkadaşında da aynı gitardan varmış ve aynı şekilde ön kapaktan çatlak vermiş, yaptırmış ve kullanmaya devam ediyormuş. Bunu Lord'un yazdıklarına örnek olsun diye verdim ama sonuçta flamenko gitar bunlar, ağaçların kalınlığı kontraplak gibi, acaba Alhambra'nın klasik modellerinde böyle bir sorunla karşılaşılır mı bilmiyorum.

Yorum

Elimdeki Alhambra 7-Fs'nin ön kapak sert alman ladini, fakat üzerinde 2 yerinden çatlak vermiş, fakat yaptırılmış, sese olumsuz etkisi yok. (2.el almıştım). Ankara'da flamenko hocamın arkadaşında da aynı gitardan varmış ve aynı şekilde ön kapaktan çatlak vermiş, yaptırmış ve kullanmaya devam ediyormuş. Bunu Lord'un yazdıklarına örnek olsun diye verdim ama sonuçta flamenko gitar bunlar, ağaçların kalınlığı kontraplak gibi, acaba Alhambra'nın klasik modellerinde böyle bir sorunla karşılaşılır mı bilmiyorum.
                            Bu da alhambra ile ilgili Beyoğlundaki bi iki satıcıdan (tabii alhambra satmayan satıcılardan )duyduğum bir iddia. Alhambra' nın talep artışı sebebiyle daha yüksek sayıda üretime geçtiği ve bu yüzden de kalitenin düştüğü. Özellikle ön kapakta çok çabuk oluşan çatlaklardan ve Alhambra'nın bunu garanti kapsamında saymamasından bahsettiler. Tabii kullanım hatası da olabilir. Sonuçta klasik gitarla flamenko çalmaya kalkarsanız gitarı hırpalayacağınız açıktır ama kullanım hatası olmaya da bilir tabii.

Yorum

Hayır hiçbirisi değil, bu forumda pek çok kez yazdığım gibi Alhambra gitarların ses tahtaları diğer markalara göre bir miktar daha ince yapılıyor. Bu sayede daha yüksek ses elde ediliyor. Yukarıda "baslar müthiş" diyen komşum da gitarının ince ses tahtasına borçlu o basları.

Tabi her güzelin bir kusuru vardır, doğal olarak ince olmasından dolayı üst kapaklar biraz daha hassaslar, daha özenli davranmak, yolculuklarda dikkat etmek gerekiyor.

Alhambra şu an İspanyadaki en büyük gitar üreticisi, kendi serisi dışında pek çok irili ufaklı firmaya yıllardır gitar yapmakta, ya da parçalarını hazırlamakta. Ama şu da bir gerçek ki bu son giriş C modelleri yerini aldıkları P serilerinden daha düşük kalitedeler, bunu bende gördüm. Fakat kapakların çatlama ihtimalinin bulunmasını bununla bağlayamayız.

Kaldı ki bizim burada bahsettiğimiz modeller ürün gamının en üstündekiler. Ben yine de el yapımı konusnu düşünmeni tavsiye ederim komşu.

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                              X