Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Tırnaksız Klasik Gitar Çalmak

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Tırnaksız Klasik Gitar Çalmak

Forumun bu bölümü iyice az kullanılmaya başladı; ama yine de cevap gelir umuduyla yazıyorum

Elimden geldiğince elektrogitara da klasik gitara da zaman ayırmaya çalışıyordum, sağ elimin tırnakları uzundu doğal olarak. Bu eletrogitarda tapping yapmamı engellese de (ki daha çok 8parmakla yapmak ilgimi çekiyor, o yüzden penayla yapmam gibi bir seçeneğim yok) bir teknik için klasik gitarı silip atamadım. Tırnağımın tele çarpmaması için penayı geçerli olduğunu bildiğim bir şekilde tutuyordum; ama yakın zamanda çıkan pena sesi beni rahatsız etmeye başladı. Ben de işaret parmağımın tırnağını biraz 'kırptım'. Pena tutuşumu değiştirince çok iyi performans ve temiz ses aldım. Hemen hevesle bütün tırnaklarımı kestim Şimdi hem klasik hem elektrogitarda parmakla çalmakta zorlanıyorum.

Uzun hikaye bölümünden sonra asıl sorumu soruyorum:
    Çok eskiden bir hocamdan klasik gitarın parmakla da çalınabileceğini duymuştum.(bir arkadaşının öyle çaldığını anlatmıştı hatta) Gitar hep tırnakla çalınmıyormuş galiba hatta, onu da bir yerden okumuştum.(kulaktan dolma bilgi böyle bir şey olsa gerek) Tırnak olmadan klasik gitar nasıl çalınır, sağ elin parmak uçlarında nasır mı olması lazım, teknik/ton açısından farkları nelerdir?

Tırnak aşırı uzun olmayacak,hepten dipten kısa da olmayacak.Tırnakla ritim falan atarsın yine parmakla çalarsın yani tırnağa gerek yok.Uzun tırnak elektroda zorlar

Yorum

ımm tırnak uzatmadan klasik gitar -ritim değil kastettiğim- çalmak biraz zor sanırım. isteyen kendini alıştırır vs yapar belki ama yine de istenilen ses gelmez herhalde. yani biz beceremedik :P . ahh cidden bi çözümü olsa da uzatmak zorunda kalmasak=)

Biz bi ara arkadaşlarla parmağa takılan penaları denedik (sağ elin tüm parmakları için çeşitli büyüklüklerde alıp 5ine de takmıştık) ama alışmadığımız için belki bilmiyorum pek sağlıklı olmamıştı, beceremedik. el mecbur hala uzun tırnaklıyız :/

Yorum

Tırnakların nasıl uzatıldığı bile sesi etkiliyor diye biliyorum. Fakat eskiden tırnak uzatmazlarmış gitar çalmak için. Sadece hızlı parmak tekniklerinde arada telleri es geçtiğiniz oluyor, benimde şu an tırnaklarım kısa ve alışınca gayet hatasız çalınıyor, fakat flamenko gibi türler üzerine uğraşırken değişik teknikler için gerekebilir mi? O kadarını bilmiyorum

Yorum

Kısa tırnaklarla tondan kaybedip çalım kolaylığı kazanabiliyorum klasik gitarda(özellikle tirando çalarken); ama şimdi tırnaklarımın tamamını kesmek istediğim için böyle bir soru sordum. Herhalde kimse parmakların sadece etli kısımlarıyla çalan bir klasik gitarist tanımıyor.

Yorum

Şu anda zaten öyle bir gitarist bulmak epey zor. Sadece lavtacılar parmakla çalıyorlar ama o da zaten lavtanın çalım tekniği. Francisco Tarrega'nın zamanında gitar parmakla çalınıyormuş. Hatta Tarrega'nın kendisi de parmakla çalıyormuş. Ancak zamanla gitar küçük müzisyen topluluklarından konser salonlarına taşındıkça ses özürlü bir çalgı olan gitardan daha yüksek ses alınma ihtiyacı doğmuş ki bu da tırnaklar kullanılarak sağlanmış.

Şöyle bir düşündüğümüz zaman aslında biraz daha fazla çalışarak gitarın parmakla da çalınabileceği tezine varabiliriz. Ancak çok hızlı pasajların veya uyuz arpejlerin nasıl yapılabileceği burada bir soru unsuru teşkil etmeye başlar. Çok çalışıp başarsak da tırnakla aldığımız temizliği ne kadar alabiliriz, tartışılır.

Ton konusuna gelince, tırnakla çalarken hocalar deliler gibi tırnak sesiyle et sesinin karıştırılması gerektiğini söylerler. Muhtemelen sadece et olunca hocaları bayağı bir tatmin edecek ton kabiliyetine sahip oluruz=)) Küçükken (hala küçük oluşumu görmezden gelmeniz dileğiyle ((= ) bunalıma girip bir daha gitar çalmayacağıma dair karar aldıktan sonra tırnaklarımı kestiğim zamanları hatırladığımda tonun gerçekten koyu bir ton olduğunu ancak çalımın gerçekten ama "gerçekten" çok zor olduğunu söyleyebilirim. İstendiği kadar nasır olsun, sanırım tırnakla çalımda olduğu kadar büyük bir özgürlüğün varlığından söz etmek zor olur. Yani bir Concierto de Aranjuez'i tırnaksız, parmakla çalan birini görürsem gider her parmağından 3 kere öperim =)))

Yorum

Olay çok basit; ideal karışım: biraz tırnak+biraz et, aradaki denge bozulup tırnak baskın çıkarsa ton parlaklaşır, metalikleşir, çalım rahatlar ve hızlanır, abartılırsa çalım negatif etkilenir. Et baskın çıkarsa ton sıcaklaşır, karanlıklaşır, yerine göre çalım rahatlar, abartılırsa çalım negatif etkilenir.

İdeal icracı ise tırnak+et kombinasyonunu uygulayıp, ruh haline ya da pasajın gerekliliğine göre bileğine gerekli eğimi vererek tonu ve sesi ayarlayabilen ve bunu düşünmeden doğal olarak yapabilen icracıdır. Az laf, çok iş. Çalışın..

Yorum

Bilgiler için teşekkürler. Hiç tırnak olmayınca ton çeşitliliği açısından kaybımız olur ve yer yer çalımda zorluk yaşarız yani. Belki de ben tırnakla çalmaya alıştığımdan bu kadar zorluk çektim, ileride deneyimlermi paylaşacağım.

Yorum

El ayasından bakılıp tırnaklar görünmüyor, ama parmağınızı derinize sürttünüzmü tırnak hissediyorsanız çok ideal bir uzunlak oluyor (yani ben çok rahat çalıyorum). Hem senin tapingini engellemez hemde klasikte çalabilirsin diye düsünüyorum.

Tele dokunmadan önceki cızırtıyı et deyerek alıyor. Hemde o güzel tınısından bizi mahrum etmiyor

Ama tabi şu da var; bende sanmıyorum ki gitarcagatay hocamın dediği gibi bi Aranjuez bi Ramures De La Caleta o boyuttaki tırnakla çalınabilsin Ama yinede bir şeyler çalınıyor ve de güzel çalınıyor

Yorum

El ayasından bakıldığında yarım mm kadar tırnağın görünmesi genelde daha iyidir. Tabi bunun bir standartı yoktur olamaz. İcracıdan icracıya, telden tele, parçadan parçaya, tarzdan tarza değişir.

Yorum

Daha dolgun bir ton için kısa tırnak iyidir.Lord Sparhawk 'ın da dediği gibi et&tırnak karışımı vuruş yapma imkanın olur ve dolgun,kulağa daha hoş gelen bir tona sahip olabilirsin.Uzun tırnak daha parlak bir tona sahip olmanı sağlar ki bu hoşuma gitmeyen birşey.

Yorum

Yalnız tapping'i yaparken sağ parmaklarını eğik kullanmaya alıştırabilirsin. Ben ilk elektroyu aldığımda çok sinirlenmiştim yapamıyorum tırnak yüzünden diye (ki tapping en çok sevdiğim tekniktir elektro gitarda) Daha sonra parmaklarımı yan tutarak yapmaya başladım ve öyle alıştırdım kendimi. Tırnağım ne kadar uzun olsada bir problm yaşamıyorum, klasik gitarımıda güzelce çalıyorum

Yorum

bir aydan beri gitari elime almiodum acoustic gitar ellerimin nasirLari gittmi$:*filan gozlerimin icine bakar sorar gibi istersen hic ba$lamasin!: P birdaha tirnakLari kesmem tab yanii;

Yorum

Yalnız tapping'i yaparken sağ parmaklarını eğik kullanmaya alıştırabilirsin. Ben ilk elektroyu aldığımda çok sinirlenmiştim yapamıyorum tırnak yüzünden diye (ki tapping en çok sevdiğim tekniktir elektro gitarda) Daha sonra parmaklarımı yan tutarak yapmaya başladım ve öyle alıştırdım kendimi. Tırnağım ne kadar uzun olsada bir problm yaşamıyorum, klasik gitarımıda güzelce çalıyorum
                            tek parmakla tappingde pek sorun çıkarmıyor da sağ elle bir akor basarken temiz ses almak için dik basmaya mecburum. sweet spotu bulmaya çalışıyorum bakalım

Yorum

selamlar!
                              öncelikle şunu açıklığa kavuşturabilir miyiz net olarak; hangi tür gitarlar tırnakla, hangisleri tırnaksız, hangileri penayla çalınır?

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                              X