Duyuru

Collapse
No announcement yet.

bir şarkıya bas eklemek

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

bir şarkıya bas eklemek

arkadaşlar yazılı olan bi şarkının basslarını ben nasıl eklerim?
    bildigim kadarıyla illaki armoni bilgimin olması gerekmiyor...
    nota bilgisi bu iş için tek başına yeter mi ?
    **** nota bilmeden yapılabilir mi bu iş?

bu konuda diğer forumlar ve başlıklar arasında arama yaptığında muhtemelen armoni bilgisine sahip olman gerektiği yönünde cevaplar alacaksındır. yani genel olarak gerektiği düşünülür.

Yorum

Klavyeye hakim olman gamları ve ses farklarını iyi bilmen gerekir, tabi kağıt üstündede uğraşılır, ama önermem

Yorum

Konu biraz hortlamış ama ben yinede bir cevap yazayım belki kafasında aynı soru olan arkadaşlara bir yardımım dokunur. Bir şarkıya bas yazmak için armoni ve gam bilgisi tabi gereklidir buda bas gitarda kendinizi geliştirdikçe öğrenilir. Ama yeni başlayan biri için basit ve bilinen bir yol var.

Örneğin parçadaki ritim gitar rifflerinden biri şu olsun;

e---------------
        B---------------
        G---------------
        D-4-4--4-4----2-
        A-4-4--4-4----2-
        E-2-2--2-2----0-

Burada sende kalın mi deki perdelere basarak basını çıkartabilirsin. Yani şöyle;

G---------------
        D---------------
        A---------------
        E-2-2--2-2----0-

Ritim gitar düz devam ediyorsa sende düz devam edersin;

e------------------
        B------------------
        G------------------
        D-5-5-5-5--7-7-7-7-
        A-5-5-5-5--7-7-7-7-
        E-3-3-3-3--5-5-5-5-

Bas gitar;

G------------------
        D------------------
        A------------------
        E-3-3-3-3--5-5-5-5-

Veya kendinden eklemelerde yapıp renklendirebilirsin. Bas gitara ilk başladığımda bas tablarını bulamadığım şarkılara böyle bas yazardım. Kolay gelsin.
        Son güncelleyen Falk3n; 22-05-2009, 02:09.

Yorum

Arama yapsan aynı başlıktan var arkadaşım. Yukarıda yazılanlar pek şey değil ama belki bir nebze idare edebilir seni. Armoni ve gam bilgisi şart nota yazabilmen için. Belli bir seviyeye gelince parmakların kendiliğinden bulacak zaten notanın yerini

Yorum

Falk3n isimli üyeden alıntı Mesajı göster
            Konu biraz hortlamış ama ben yinede bir cevap yazayım belki kafasında aynı soru olan arkadaşlara bir yardımım dokunur. Bir şarkıya bas yazmak için armoni ve gam bilgisi tabi gereklidir buda bas gitarda kendinizi geliştirdikçe öğrenilir. Ama yeni başlayan biri için basit ve bilinen bir yol var.

Örneğin parçadaki ritim gitar rifflerinden biri şu olsun;

e---------------
            B---------------
            G---------------
            D-4-4--4-4----2-
            A-4-4--4-4----2-
            E-2-2--2-2----0-

Burada sende kalın mi deki perdelere basarak basını çıkartabilirsin. Yani şöyle;

G---------------
            D---------------
            A---------------
            E-2-2--2-2----0-

Ritim gitar düz devam ediyorsa sende düz devam edersin;

e------------------
            B------------------
            G------------------
            D-5-5-5-5--7-7-7-7-
            A-5-5-5-5--7-7-7-7-
            E-3-3-3-3--5-5-5-5-

Bas gitar;

G------------------
            D------------------
            A------------------
            E-3-3-3-3--5-5-5-5-

Veya kendinden eklemelerde yapıp renklendirebilirsin. Bas gitara ilk başladığımda bas tablarını bulamadığım şarkılara böyle bas yazardım. Kolay gelsin.
            bende yeni başladım için bu bilgi çok işime yarıcak bişey sorucam ben ritim gitarda akor basarken en üstte hangi perdeye basılıosa bas da da o perdeye basılcak diilmi anladım kadarıyla ?

Yorum

bass'n roll isimli üyeden alıntı Mesajı göster
              bende yeni başladım için bu bilgi çok işime yarıcak bişey sorucam ben ritim gitarda akor basarken en üstte hangi perdeye basılıosa bas da da o perdeye basılcak diilmi anladım kadarıyla ?
              Şöyle de diyebilirizayni şey gerçi de )
              Ritim gitar am basıyorsa sen a notasını basacaksın,ritim gitar dm basıyorsa sen d basacaksın,veya ne olursa olsun ister 7 li ister minör majör,sen o akorun kök notası basacaksın.İlla aynı perdeye gerek de yok,1 oktav aşağıya inebilirsin,veya akorun kök notasının gamıyla melodi falan yapabilirsiniz ama o ileri seviye biraz daha ...

Yorum

bu arada davul ritmini takip etmeyi unutmayın tabii ki.

Yorum

Kısa bir şekilde evet ve ya bir altındaki teldende çalabilirsin.
                  Yani üstteki mesajımda yazdığım,

e-------
                  B-------
                  G-------
                  D-5-5-5-
                  A-5-5-5-
                  E-3-3-3-

Burada kalın mi'den üçüncü perdeyede basabilirsin, re'den beşinci perdeyede. Ama Ç. Bartu'nun dediği gibi akorun kök notasına basarsan daha uyumlu olur. Ayrıca Türkçe'ne dikkat edersen forumda uyarı almazsın. Kolay gelsin.
                  Son güncelleyen Falk3n; 27-05-2009, 19:49.

Yorum

La değil re nin 5. perdesi ya da boş sol teli..

Yorum

Falk3n isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                      Kısa bir şekilde evet ve ya bir altındaki teldende çalabilirsin.
                      Yani üstteki mesajımda yazdığım,

e-------
                      B-------
                      G-------
                      D-5-5-5-
                      A-5-5-5-
                      E-3-3-3-

Burada kalın mi'den üçüncü perdeyede basabilirsin, la'dan beşinci perdeyede. Ama Ç. Bartu'nun dediği gibi akorun kök notasına basarsan daha uyumlu olur. Ayrıca Türkçe'ne dikkat edersen forumda uyarı almazsın. Kolay gelsin.
                      çok teşekkür ederim ..bi sorum daha olucak peki ritim gitar tek bi perdeye basarsa bizde aynı perdeye mi basıcaz bass üzerinde?

Yorum

Ç. Bartu isimli üyeden alıntı Mesajı göster
                        La değil re nin 5. perdesi ya da boş sol teli..
                        Evet re teli. Yorgundum yanlış yazmışım neyse düzelttiğin için teşekkür ederim.

çok teşekkür ederim ..bi sorum daha olucak peki ritim gitar tek bi perdeye basarsa bizde aynı perdeye mi basıcaz bass üzerinde?
                        Evet aynen öyle. Aynı şeyi çeşitlendirebilirsin. Kolay gelsin.

Yorum

öncelikle zaten bası iyi çalabilmek için iyi bir armoni bilgisine ihtiyacın var.Birde bir şarkıya bas yazmak her müzik türüne göre farklı olur.Arkadaşların yukarıda önerdiği genel olarak metal ve rock müzikte kullanışlı olur.Çünkü zaten gitarların distortion'ı istenmeyerek olsada bassı biraz kapatır ama pop müzik, funk, jazz gibi türlerde ise bass üzerinde gezinmen gerekir yoksa yazdığın basslar çok sıkıcı olabilir ve çalarken sen bile zevk almayabilirsin.Bunun içinde iyi bir armoni bilgisi gereklidir.

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                          Initializing Tabs & loading Content...
                          Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                          X