Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Marshall AVT20 / Detaylı İnceleme

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

İnceleme Marshall AVT20 / Detaylı İnceleme

Merhabalar. Yine ben ve yine bir inceleme başlığı =)

Bu başlıktada daha çok, düşük ses seviyesinde olduğundan ev ortamında kullanılabilirliği söz konusu olduğu için, hybrid olması ve preamp katında lamba bulundurmasından dolayı lambalı amfi tonu arayanların tercih ettiği modellerden biri olan Marshall AVT20 yi tanıtacağım dilim döndüğünce.

Bir kaç kez isim değişikliği yapıldı bu model üzerinde. Sonuna "T" "XT" gibi harfler eklendi, görüntüsünde değişikliğe gidildi falan ama sonuç olarak bunlar sadece kozmetik değişimler. Özellikleri ve yapısı aynı kaldı hep. İşte bu yüzden, genel olarak AVT20 diyeceğim tüm inceleme boyunca.

Teknik Özellikleri

* Tek kanal bir amfi.
    * 20watt çıkış gücüne sahip.
    * 10'' 8ohm hoparlör var.
    * Yaylı reverb mevcut.
    * 3 band ekolayzer var.
    * Tolex kaplama.
    * İngiliz üretimi.
    * Hybrid

Genel Özellikleri

Amfimiz Hybrid karakterli bir amfi. Bilmeyenler için hybrid ne demek onuda açıklayayım kısaca.

Kelimenin Türkçe karşılığı olan "karma, karışık, melez" sözcükleri aslında her şeyi açıklıyor. Bu amfi melez bir yapıya sahip tüm AVT serilerinde olduğu gibi. Yani hem tüplü hem transistörlü bir amfi.

Clean ses dediğimiz kısımdayken, transistör yapılı olan bir amfi vazifesi görüyor. Ses kırılmaya başlayınca, yani drive'a girince, en bilindik tabirle söyleyeyim, overdrive sesi gelmeye başladığında ise, tüplü amfi karakterinde bir ses duyuyoruz.

Amfimizde 1 adet ECC83 bulunmakta. İşte bu 1 adet olayı ve amfinin iç aksamı, pek çok tartışmaya yol açmakta. Aslında tüplü olmadığı, bunun büyük bir kandırmaca olduğu söyleniyor.

Şahsi görüşüm, evet bu söylentiler AVT serisi için doğru. Çünkü birazda olsa bilgisi olan biri, 20watt, 50watt, 100watt, 150watt amfiye 1 adet ECC83 konulduğunda, bunun sayesinde tüplü preamp kırılması duyacağına inanmaz. AVT tüm modellerinde 1 adet ECC83 kullanıyor. Buda bir amfiye "tüplü amfi" diyebilmemiz için fazlasıyla düşük bir değer.

Burada kesiyorum, bu tartışmaya girmeyeceğim yoksa konu çok uzar.

AVT serisi Marshall'ın MG serisinden sonra gelen serilerinden diyebiliriz. Yazılı bir kanıt olmamasıyla birlikte, çoğu insanın ortak görüşü bu yöndedir. AVT20 ise bu serinin en ufak modelidir.

Ev kullanımlarında fazlasıyla yeterli, küçük çaplı dinletilerinizde ise yeterli olacak bir amfidir.

Zakk Wylde'ın pratik yaparken bu amfiyi pek çok kez kullandığına şahit olabilirsiniz. Aşağıdaki link, aslında bu amfi ile neler yapılabileceğine, yeterliliğine güzel bir örnek;

Amfinin bana göre olumsuz yönleri,

* Tek kanal olmasından muzdarip, footswitch olmaması = Belkide alışkanlıktan olsa gerek, olmazsa olmaz ve hayat kurtarıcı bir aparat.

* FX Loop olmaması = Kalabalık bir setup sahibiyseniz ve zamanlayıcı tabanlı efektler kullanıyorsanız, bu amfiye sahip olunca kullanamayacaksınız malesef.

* 10'' hoparlör olması = Herkesin bildiğini düşündüğüm hacim ve bas handikapı.

Ton Aralığı ve Karakteri

Clean tonlarda başarılı, ama fazla abartılmayacak bir amfi. Muadilleri ile arasında çok büyük farklar yok. Karşılaştırma yapmak açısından ise, MG serisinden üstün, kulağa daha hoş gelen bir clean diyebilirim.

Ev ortamında son derece yeterli olacak, problem yaşamayacağınız bir clean alınıyor. Single manyetikli gitarlar ile çok daha iyi anlaşıyor cleande iken. Düşük çıkışlı manyetiklerlede, yüksek çıkışlı manyetiklerlede uygun ses seviyesinde çalmak mümkün (Bu ne demek bende bilmiyorum aslında, daha doğrusu söylemek istediğimi tam olarak açıklayamadım =)) Lambalı olmadığı için düşük ses seviyelerindede verim alınabiliyor.

Ekolayzer potansları clean de çalarken yeteri seviyede etki yaratıyor. Ama daha hassas olabilirdi diye düşünüyorum.

Pedallar ile uyumu ise güzel sonuçlar veriyor. Cleande çalarken SD-1'i devreye soktuğumda amfinin kendi preamp tonundan daha güzel tonlar aldığım olmuştu.

Overdrive da ise, kısıtlı ama tatmin edici tonlar alınabiliyor. Yukarıda verdiğim Zakk Wylde videosundaki ton, bu amfiden alabileceğiniz en sert tondur. Fikir verir umarım.

Lambalı olduğu için muazzam bir drive beklemeyin. Yok öyle bir şey. Şuna benziyor buna benziyor diyemiyorum drive tonu için. Karşılaştırmayı yine MG serisi ile yapayım. MG den daha doğal, daha adam gibi, daha bir british vari drive tonu var. Ama kesinlikle bir JCM, TSL, DSL serisi drive beklemeyin.. Lambalı ile transistörlü arasında kalmış garip bir drive tonu var AVT20 nin.

Yer yer memnun kaldığım, yer yer beğenmediğim bir bölümdü. Başarılı bir overdrive pedalı ile amfi drive'ına hiç ihtiyaç duymayabilirsinizde işin gerçeği.

Humbucker ile çok daha iyi oluyor bu amfideki drive. Düşük çıkış seviyeli bir single var ise gitarınızda, pek fazla beğenmezsiniz çıkacak tonu.

Ekolayzer ile çeşitlilik sağlanıyor bu kısımda ama yinede çok tatmin edici değil. Hassasiyet şart!

Drive tonundada rahatsızlık vermeden verimli ses alınabiliyor. Apartman dairesinde kullanılabilir.

Preamp öncesi kullanılabilecek pedallarınız var ise, problemsiz bir şekilde anlaşır bu amfinin drive'ı ile. Denediğim tüm wahlar güzel gitti örneğin.

Reverb ise, gayet güzel. Şaşırtıcıdır ama MG serilerinde bile çok güzel reverb olduğuna şahit olmuştum. AVT revebleride çok iyi. Yaylı reverb var. Çok detaylı incelemedim ama reverb tankıda kaliteli gibi duruyor. Uzakdoğu üretimi MG lerdeki tank ile aynı değil, daha iyi gibi. Bu amfinin en yüksek puan alan özelliği bu güzel reverb bence.

Clean olsun drive olsun, her durumda istenileni karşılıyor, yeterli oluyor reverb.

Malzeme Kalitesi ve Dayanıklılık

İngiliz üretimi olduğu belli oluyor uzakdoğu ürünlerinin yanında. Tolex kaplaması kaliteli, işçiliği özenli. Potans düğmeleri gayet güzel ve gözede hoş geliyor.

Hoparlör olarak Celestion seçimi ise İngiliz olmasının farkını ortaya koyuyor uzakdoğu üretimlerine nazaran. Gerçi nedendir bilmiyorum ama her üründe aynı hoparlör olmuyor. Ama büyük çoğunlukta Celestion oluyor.

Genel olarak, malzeme dayanıklılığı bakımından problem çıkartacağını zannetmiyorum.

Yorumum

Öncelikle, yapacağım yorumun tamamen kişisel olduğunu belirteyimde tartışma çıkmasın =) Kimse katılmak zorunda değil.

Gereksiz pahalı, sıfır fiyatları göz önünde bulundurulduğunda, çok çok iyi ve kullanışlı alternatifler var piyasada. Markasının Marshall olması, Marshall yapmıyor malesef bu amfiyi.

Kelepir fiyata temiz ikinci el bulunursa neden olmasın. Ama sıfırına bu kadar parayı haketmiyor bence.

Zahmet edip okuyan herkese teşekkür ederim.

Unconfigured Ad Widget

Collapse
Initializing Tabs & loading Content...
Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
X