Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Akort Aleti ve Gitarı akort etmek - Tuner AP Guitar Tuner Kullanımı

Collapse
X
 
  • Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

    Arkadaşlar ap guitar tuner e sahibim ve akustik gitar çalıyorum.440hz. frekans akustik gitar için iyimidir yoksa başka hz. frekansmı önerirsiniz?Lütfen bilen yardım etsin

    Yorum


      iki üç ay içinde düzgün akort yaparsin demissin lord sparhawk ben gitari ilk aldigimda akortsuzdu. ugrastim bayagi akort ettim gibime geldi bana. iki uc ay demissin suphe ettim smdi akort edememismiyımdır acaba? bos telin aynı notasini veren diger tellerin perdeleriyle denedim yapamadm. sonra la telinden basladim asagiya dogru do re mi fa... yaptıgımı saniyorum ama simdi suphe ettim. becerince cok ta sevinmistim.

      Yorum


        O iki üç ay olayı şu, kulağın doğru la sesine alışması. Yoksa akort yapmayı bilen birisi doğru la notasını bulur bulmaz akort yapabilir.

        Şunu ezberle 5-5-5-4-5 tamam mı;

        Evet yaptığın akort olmamıştır. Çünkü yeni başlayan birinin herhangi bir ekipmanı olmadan, ders almadan, birinden yardım almadan, doğru la sesini bilmesi ve dolayısıyla da doğru akort yapması imkansıza yakındır.

        Bu sebeple sen ve senin gibilerin akortlarını doğru yapabilmeleri için doğru la sesini öğrenmeleri lazım. Bunun birkaç yolu var, ders almak; ilk başlarda hocanız akortlarken sizde hem akortlamayı hem de la sesini öğrenirsiniz, akort aleti; 30-50 lira arası paranız varsa ve yeni başlıyorsanız size kolayca doğru sesleri gösterir,biraz düzgün birşey alırsanız içinde binlerce akor gösteren bir model de alabilir ve bundan faydalanabilirsinz, tabi biraz armoni öğrenip akor kurma mantığını öğrenip kendi kendinize halletmeniz çok daha tatmin edici olacaktır, akort düdüğü; alırsınız üfler ona göre akortlarsınız, çok daha ucuzdur, çok daha az kullanışlıdır, diyapazon çubuğu; vurur çıkan la sesine göre akort edersiniz, biraz yetenek ister, bilgisaylarda yardımcı programlarla akortlarsınız ki bunlar çok güvenilir değildir, son olarak la sesini bilirsiniz bu da çömezlik safhasında mümkün değil.

        Birde çok basit bir metod var. Telefonda ahizeden gelen ses. Ancak burada şunu unutmamalısınız ki ahizedeki ses tam 440 frekans la değildir. Yine de elde hiç bir şey yoksa ilk başlarda kullanılabilir, ama kulağınızı buna alıştırmamalısınız.

        5-5-5-4-5 gitarın akort düzenidir. Yukarıdan aşağıya sıralamadır yani mi la re so si mi, 5. perde mi ile boş la aynı olmalıdır, çünkü 5. perde mi la dır zaten. Bu düzlem bir tek sol telinde bozulmaktadır, si do arası yarım ses olduğundan 5. değil 4. perde kullanılır akortlamada. Önce biraz önce saydığım metodlardan biriyle doğru la yı bulup la telini akortlarsın, ardında diğerlerini. Olay doğru la yı bilmede, gerisi kolay, ha tabi ilk başlarda genel olarak çoğunuzun kulağı -odun gibi- olacağından küçün frekans farklılıklarını hissedemeyeceksiniz, sizden tecrübeli birisi hemen gitarın akortu bozuk diyecek siz tam doğru olduğunu düşünürken, siz bu ufak farkları ya duyamayacak ya çok zor öözel dikkatle duyacaksınız, siz çaldıkça, tecrübelendikçe, kulağınız da bilenecek ve keskinleşecek, çok çok ufak farklılıkları bile duyacak ve la sesini kafanızın içinde ezberde bileceksiniz. Hatta akort aletine tak diye doğru la sesini verebileceksiniz, tabi bunlar hemen olmayacak, birkaç yılınızı alacak. En son yazdığım la verme olayı için ise biraz dikte ve solfej tecrübesi edinmelisiniz, yoksa olmaz. Ama akort olayını 2-3 ayda kendiniz yapar hale gelir, 1 yılda çok iyi akortlarsınız.

        O yüzden maynn komşu, en azından bir akort düdüğü edin ve bununla idare et bir süre, son olarak yazıların düzeliyor ama biraz daha özen gösterirsen daha hoş olacak gibi sanki, mesela; cümleye büyük harfle başlamak gibi basit şeyler? Her nekadar çok karışmak gibi görünsede diğer üyelere sitenin göze hoş gelmesi açısından önemli bir detay olduğunu düşünmekteyim..

        Yorum


          lord sana kesinlikle katılıyorum...

          Yorum


            Neden karmaşık görünsün canım, ona da dikkat ederim. Cevap için teşekkür ederim ayrıca. Kafam takıldı
            ama ne kadar yanlış akort ettiğime şimdi.Nota çalişiyorum akort yanlişsa, ki dediğine göre büyük ihtimalle yanlış, ne kadar sorun olur acaba diye düşünüyorum.

            Yorum


              Kulağın yanlış seslere alışır, dolayısıyla ileride kulaktan akortlarken zorluk yaşarsın, yine kulaktan parça çıkarmalarda zorlanırsın. Yeni başlayanlara belli bir limitin altındaki kötü klasik gitarları önermememin bir nedeni de bu zaten.

              Yorum


                Yeni başlayanlara kulaktan akort önermem. Sanılandan çok daha zordur. Ancak daha önce başka bir müzik aletinde ileri üzeydeyseler ya da ileri düzeyde müzik eğitimleri varsa durum farklı. Bana göre yeni başlayanların elektronik bir akort cihazı kullanmaları daha uygun olacaktır.

                Biirçok usta gitarcının bile kulaktan akort çabasında başarısızlık yüzünden akortsuz çaldıkları yalnız benim gözlemim değil okuduğum birçok kitap ve dergide de anlatılıyor. Yeni başlayanların kulaktan çabaları sonunda nasıl rahatsız edici seslerle çaldıklarını ve bunun da pek farkında olmadıklarını fazlaca gördüm. Bende yalnız kort etmekle ilgili 5 tane kitap var. Akortta başarısız olduğumdan değil bu konudaki araştırmaları izlemek için aldım. Önerilen bir çok teknik var ancak konser/kayıt düzeyinde akort için 5-5-5-4-5 yöntemi hiç önerilmiyor. Her enstrüman küçük kusurlar içerir. Tellerde intonation kusurlarında bir parametre olarak işin içine giriyor. Genellikle akort bir noktadan dengelendiğinde başka noktalardan bozulur. Çalınacak parçalara göre denge noktalarının değiştirilmesi de gerekebilir. Ayrıca kulak da sesleri duyarken yanıltır. Sesteki yükseklik duygusu yalnız frekansla değil sesin şiddeti ile de değişir. Ses ayırma yeteneği de herkeste aynı değil. İyi mutlak kulağa sahip kişilerin bile ses frekans ayırmada dar aralıklarda kötü performans gösterdiğini bir arkadaşın yüksek lisans tezi çalışması sırasında görmüş ve şaşırmıştık.

                Bazı araştırmacılar kulaktan akort sırasında vuru tekniğini öneriyorlar. Bu teknikte iki sesin frekansı yakın ama eşit değilse dalgalanma şeklinde rezonans vuruları duyulur ve akort sırasında bu vuruların yok edilmesi ile sesler dengelenir.

                Kulaktan akordun öğrenilmesi iyidir ama kolay değildir. Genellikle kulaktan akort yaptığını sanan çoğu gitarcı akordu küçük hatalarla tamamlar.

                Bence yeni başlıyorsanız başlangıçta akort cihazlarından faydalanın ki en azından idare eder bir akort sağlayın. Zamanla kulaktan akort üzerine çalışırsınız.

                Yorum


                  Bu konuyu daha öncede tartışmıştık sanırım , yine o yöne gidiyor

                  Yorum


                    İlk basladıgım iki senede akıllılık (!) yapıp ders almadıgım icin,kendi basıma yapmaya calıstım hep akordu.Akort ettim etmesine de , her defasında ya diyeze ya bemole , tam olarak edemedim hic bir zaman bu yuzden.Komşum Sparhawk'ın her dedigine imza atarım ancak ben yeni baslayan herkese tuner almasını öneririm.Bir süre sonra ( eger üsenmeyip her calısınızda tuner ile mukemmel bir sekilde akort ederseniz ) zaten kulagınız alısacaktır.Ha yok ben yapmam dersenız benım gıbı tunera muhtac kalırsınız

                    Yorum


                      arkadaşlar dediğinz programı indirdim bir de ap guitar tuner 1.02 yi indirdim ama nasıl kullanılacağını bilmiyorum. bana yardımcı olursanız cok sevinirim. msnadresim erdinc.23@hotmail.com

                      Düzenleyen - Dr.gitarist on 01/01/2007 11:28:29

                      Yorum


                        ben gitarı aldımda akort aletinide almıstım , simdi sadece ince ayar yapa biliyorum telli 0 taktım da kolay kolay dogru akordu bulamıyorum simdi kullaktan yapmaya calısıyorum yani ben ce önce kula gelistirin
                        **** bu tele parmagını hafif dokunduruyosun telden degisik bi ses cıkıyor o nasıl bi akortlam a seklidir

                        Yorum


                          dostum sen bayağı olayı akademik açıklamışssın. ama lordun demek istediği heralde yani onun adına konuşmuş olmayayım ancak kulak gelişimini engellemesin diye . ayrıca bencede akort aleti başvurulucak son çağre olmalı yani zaman çok dar ya da etrafda çok ses prova öncesi gibi o zaman bende akort aletini kullanıyorum.

                          Yorum


                            Akortla ilgili zamanında çok fazla sorun yaşadım. Akort düdüğü, akort alet, telefon sesi... hemen hepsini kullandım. Küçük küçük tavsiyelerde bulunayım;

                            Gİtara başladığınız ilk zamanlarda "doğal armoniklerle" akort etmede zorlanabilirsiniz. En doğrusu Lord'un da dediği gibi 5-5-5-4-5 sistemidir. Nowhereman'in dedikleri doğrudur, bu çok da doğru ve kesin bir akortlama yöntemi değildir; ancak başlangıçta kullanabilirsiniz. İleri düzeydeki arkadaşlar için de yine Nowhereman'in bahsettiği "vuru" yöntemini öneririm.

                            Akort aletini şu şekilde kullanmanız başta sizin yararınıza olacaktır; akort aletinden doğru la sesini alın ve daha sonra diğer telleri bu sese göre akortlayın. 5-5-5-4-5 size yardımcı olacaktır. Daha sonra bu akordu kontrol edin. Akort aletine körü körüne bağlanmanız ileriki zamanlarda ondan kopamamanıza neden olacaktır. Bu nedenle saddece akort aleti kullanmanın doğru olduğunu düşünmüyorum.

                            Akort düdüğü ve telefon sesleri tam la değildir. Kendi akort düdüğüm bile tam 440 La'yı vermemekte. Yeni başlayan biri için zaten çile olan bu akort etme işlemini daha büyük bir sıkıntıya dönüştürebilir akort düdüğü ve telefon sesi kullanımı. Bunlar şöyle durumlarda işinize yarayacaktır; la sesi alabileceğiniz bir yer yok, elinizde de bir cep telefonu var; böyle bir durumda telefon sesi sizi kurtaracak akordu yapmanızı sağlayacaktır.

                            Akort ederken "sesleri dinleyin!". Sesi dinlemeden akort burgularına götürmeyin parmaklarınızı. Akort ettikten sonra değişik şekillerde kontrol edin. Örneğin akordun kabasını bitirdikten sonra6. tele vurun, 4. telin 2. perdesine vurun ve 1. tele vurun. Bu 3 sesin birbirine olabildğince yakın tınladığını duyun (entonasyondan dolayı boş tel ile 2.perde elbette birebir aynı sesi vermeyecektir.) Akordu bitirdikten sonra bir akor basarak tek tek kontrol edin. Tabii basacağınız akor ilk üç perdede basılabilecek, olabildiğinde az perdeye dokunulacak bir akor olmalı, bareli olmayacak elbette. Bunların hepsi entonasyondan dolayı olşuacak sapmaları olabildiğince aza indirmek içindir. Ben bu kontrolü Em akoru ile yapıyorum. Tüm bunlara rağmen "vuru sistemi" size en kaliteli akordu verecektir. Vuru sistemini Nowhereman çok güzel açıklamış, eğer sesler birbirine tam anlamıyla eşit değilse ses dönecektir (dalgalanacaktır) Bu fark ne kadar fazlaysa ses o kadar hızlı dönecektir. Fark azaldıkça sesin dönme periyodu yavaşlayacaktır. Bu yeni başlayan arkadaşlar için biraz zor bir metod olabilir.

                            Akort aletini konser ve kayıt dışında kullanmanızı çok önermiyorum, bunu da belirteyim. Ben kullanıyordum, bağımlılık yapıyor.

                            Yorum


                              dostum sana katılıyorum. bence de önce kulak doğru bi la sesini tanımalı ..

                              Yorum


                                Bu arada bu konuya bir ekleme daha yapmak isterim. Doğal armoniklerle akort ediyorsanız tellerin eskiliği de bir dezavantajdır. Bir elektroda telleriniz çok iyi değilse 1,5 ay sonunda ilk günkü verimlerini kaybedecekler ve özellikle 5. perde civarından aldığınız armoniği çok net alamayacaksınız. Bunlar elbetteki vuru tekniği uygulamanızı da zorlaştıracaktır. Sesi güç

                                Akustik enstrümanların akordu biraz daha rahattır. Vuru tekniği daha rahat bir şekilde uygulanabilir. Bu nedenle de telleri biraz daha uzun süre kullanmanız sağlanabilir. Yine de klasik ve akustik gitar çalan arkadaşlara da tavsiyem tellerini 2 aydan fazla kullanmamalarıdır.

                                Tüm bunlara karşın mutlak kulağa sahip değilseniz (açık tellerin tam doğru frekansları beyninize kazılı değilse) iyi akorda yakın bir akort yapmış olursunuz. Dolayısıyla kayda girecek veya konser verecek arkadaşlara tavsiyem akort aleti kullanmalarıdır.

                                Yorum

                                Unconfigured Ad Widget

                                Collapse
                                Initializing Tabs & loading Content...
                                Initializing Tabs & loading Content...

                                Trending

                                Collapse

                                Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

                                Çalışıyor...
                                X