Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Gitar Alırken Dikkat edilmesi Gerekenler?

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

    Gitar Alırken Dikkat edilmesi Gerekenler?

    Öncelikle bu konuya herkesin bir şeyler eklemesi kooperatif bir konu olması tek dileğim. Çünkü bu konuda mutlaka herkes bir noktayı es geçecektir diğerleri de bu eksikleri tamamlarsa yeni gitar alacaklar için güzel bir kaynak olacağını umut ediyorum.
    Öncelikle uzun zaman hayalini kurup hayal kırıklığına uğramamak için mutlaka bilinçli davranmaları gerekir diye düşünüyorum.
    İlk önce tarzlarını belirlemeleri ve buna uygun gitarı seçmeleri önemli olacaktır.
    Örneğin blues yapacak birinin Jackson King V alması ne kadar mantıklı olabilir?
    bununla beraber elektro gitar alacaklar için manyetikler çok önemlidir. Müzik mağazalarında bir gitarı denemek istediğinizde sizi hemen en kaliteli amfinin başına oturtup al abi dene derler dolayısıyla ses de kaliteli çıktığı için aldanırsınız. Elektro gitar alacaklar bence düşük veya orta kaliteli bir amfide deneyebilirler tonlarını.
    Kullanılan ağaç ve malzeme de çok önemlidir. Örneğin akçaağaç daha parlak bir sound verirken Maun daha tok bir ses verecektir bu da tamamen tarzınızla orantılı olarak önem teşkil edecektir.
    Bazı uzakdoğu mallarında kullanılan tropik ağaçların da tonu oldukça kötü etkileyeceğini de göz ardı etmemek gerek ...
    Ve belki de en önemlisi seçiminizde yardım almak gayet doğal ama sonuçta bu sizin gitarınız olacak içinize sinmeyen bir şeyi almak doğal olarak sizi de etkileyecek bu yüzden tavsiyeleri kulak arkası etmeden içinize de sinen modeli almak en doğrusu olacaktır.
    Köprü sistemi de elektro gitar seçiminde önemlidir. Tune o matic mi , standart mı yoksa Floyd rose mu olacağı tamamen yine sizin tarzınıza göre değişkenlik gösterecektir. ve tabiiki kilit sistemi de ...
    Şimdilik aklıma gelenler bunlar klasik gitar seçimi yapmak konusunda da aklıma gelenleri yazmaya çalışacağım ama dediğim gibi mutlaka es geçilen yerler olacaktır bu konuda herkesin görüşünü alıp alacak insanlara güzel bir kaynak oluşturmak bence güzel bir çalışma olacaktır.


    #2
    Evet haklısın oldukca yararlı bir kaynak olur yeni gitar almak isteyenler için :
    Israrla gitar almaya giderken kişisel beklentilerinizi iyice anlata bileceğiniz bir kişiyle , Yani ben bunu dinliyorum en çok bu müzisyeni seviyorum . Benim tarzım şudur diye içtenlikle anlata bileceğiniz bir kişiyle gitar tercih etmeniz en uygunudur ...
    ekliyeceğin bir diğer konuda klavye rahatlığı çoğu gitarın klavyesi farklıdır sizin el yapınıza en uygun elinizin klavyede en rahat eden gitarları ilk elemede bir üst tura cıkarta bilirsiniz
    Sonucta ufak elli birinin kalın klavyede ne kadar istikrarlı olacağıda şüphelidir aynı şekilde parmakları büyük olan birinin ebat olarak ufak olan klavyede diğer tellere basmadan gitarı calabilir ...
    Son olarak fiyat araştırması :
    Lord@ bilir ben elektro gitar almadan önce 4 ay gitar araştırdım fiyatları karşılaştırdım kendi beklentilerimle maddi yönden beni sıkmıyacak ev verdiğim ücrete karşılık tüm beklentilerini karşılıyacak gitarı bulmak hiçte kolay olmaya bilir ... tek birden fiyata bağlı kalınmamalı birde marka lara para yatırmaktansa ihtiyacını dahada fazla karşılıyacak olan objektif bir fiyat araştırması yapman ,

    Benim eklyiceyeklerim bu kadar ...

    Yorum


      #3
      Bende akustik kasalı gitarlar için birşeyler yazayım,arkadaşlar ne alırsanız alın ilk yapmanız gereken şey gitarı elinize alıp biyere oturup her yerini ıcık cıcık incelemektir,çünkü önünden geçerken güzelliğine hayran oldupunuz bir akustik gitar eğer hiç incelemeden pat diye alırsanız ve o gitardada herhangi bir bozukluk çatlak varsa ilere başınıza gerçekten büyük sorunlar açıp canınızı sıkabilir,ö yüzden içine dışına ,sağına,soluna bütün parçaların birleşim yerlerine iyice balın,hiç bir yerde açıklık ya da çatlak olmamalı,çok önemli bir konu sap atık mı eğrik mi diye kontrol edin buna nasıl bakabileceğinizi çömezler ve klasik gitar bölümünde anlatmıştım,şöyle tutup şöyle bakın falan diye bi gözatmanızı tavsiye ederim,ben bunca yılda şunu anladım bu müzük mağazaları sizi kazıklamak elindeki malı satabilmek için şahane laf yaparlar,inanmayın hep şüpheyle yaklaşın,mesela derler ki yok işte bu gitarın %40 ı elyapımı %60 ı fabrikasyon yoktur böyle birşey arkadaşlar,bazı parçaların insan tarafından yapılması veya yapıştırılması o gitarı el yapımı yapmaz o gitara el yapımı bir enstrümanın üstünlüğünü vermez,ben her zaman boya gibi şeylere karşı olacağımdan eğer akustik alacaksanız boyasız modelleri alın derim,akustik kasalılarda çok önemli bir nokta ağacın kalitesidir,bu da lüthier bölümünde bayağı bi yazıldı çizildi oraya bakın derim,ha gidip 200 milyonluk bi ağaçta çok fazla heyecanlanmayın genelde masif ağaç olmuyor o seviyede,bazı markaların garantili masif üst kapakları vardır bunları bulmaya çalışın,klavyede sertliğinden dolayı abanoz her zaman baş tercihtir,gülden daha sert olduğundan eğrilmeye karşı daha dirençlidir,iyi para verip klasik alacaksanız ses tahtasının olabildiğince birbirine paralel düz ve sık damarlı olmasına dikkat edin,ben solak olduğumdan sizin gibi her tuttuğum gitarı çalamıyorum doğrudan bu yüzden bu avantajınızı iyi kullanın alacağınız gitarı iyice çalıp sesine,tonuna,sesinin açıklığına bakın,yeni başlıyorsanız bilen birini yanınızda götürüp ona çaldırıp fikirlerini alın,hafiflik herzaman tercih sebebidir,ha unutmadan almadan mutlaka herbir burguyu sarıp gevşetin hiç takılma,**** atma olmadan rahatça sarıp,gevşetmeli,ucuz gitarlardaki dandik burgular sık sık tık diye diş atıp sizi uyuz etme potansiyeline sahiptir ona göre

      Yorum


        #4
        Çalınacak tarza karar verildikten sonra sizin için en uygun olan gitarların her parçasını dikkatlice incelemeniz gerekmekte.Kendi derlememle önce köprü sistemlerine bir göz atalım;

        String Thru;

        Resimde de görüldüğü gibi teller direk olarak kasanın içine girmekte.Çok tefferuatlı köprü ayarı yok.Sadece bir eşik ve bir kaç eşik ayar vidasından oluşan bir köprü sistemi.Tremolo sistemi mevcut değil.Tremolo olmaması bazı sololarda sorun yaratabilir.Ama bu sistemin en büyük avantajı Size fazladan sustain sağlamasıdır.Teller direk Gövdeye girdiği için daha uzun sustain ve daha parlak tonlar elde edilebilir.Ayrıca ağacın bütün karaktaristlik özelliği bu köprü sisteminde ortaya açıkça çıkabilir.

        Floyd Rose;

        Floyd Rose birçok profesyonel gitaristin zevkle kullandığı bir köprü sistemidir.Diğer bi şekilde Kilitli gitarlar olarak ifade edilebilirler.Çünkü kulakçık tarafında, klavyenin başında telleri sıkıştıran bir düzenek vardır.Bu düzenek sayesinde akort kaçırma durumları minimuma iner.Floyd rose hem ileri hemde geri haraket sağlayabilen; yani çift yönlü tremolo yapabilen bir köprü sistemi olduğu için akort kaçırma sık rastlanan bir durum haline gelebilmektedir.Floyd Rose lu gitar alırken öncelikle bu köprü sistemine ihtiyacınız olup olmayacağını ve Çok zor olan bu köprünün ayarlarını yapıp yapamayacağınızı kendinize sormalısınız.Şayet Steve Vai gibi haraketler yapmayacaksanız veya Köprü ve tremoloyla çok işiniz olmayacaksa çalacağınız tarz da Floyd Rose bir dezavantaj olabilir.Öncelikle ayarları çok zordur.Her tel değişiminde Arka yayları ve diğer köprü ayarlarını yeniden yapılandırmanız gerekebilir.Bir çok yeni başlayan bu köprü sistemli gitarı alıp ayarlarını yapmakta güçlük çekmektedir.
        Öte yandan Floyd Rose Dolaylı olarak köprüye bağlanan bir köprü sistemidir.2 vida benzeri çubukla köprüye titreşim aktarır.BU sebeple Sustainden kaybedersiniz.Lisansız Floyd Rose larda özellikle neredeyse AĞacın tüm özellikleri kaybolabilir.Bu sebeple alacağınız Floyd Rose lu gitar hem köprüsü hemde ağacı kaliteli olmalıdır.

        Sabit (Standart) Köprü;

        Bir çok gitarda gördüğümüz ; Özellikle strat tiplerinde bulunan geleneksel köprü.Sustain yönünden oldukça avantajlıdır.Tremolo sistemi bulunur.Fakat tek yönlüdür.(Tremolo kolunun tellere yaklaştırılarak sesin kalınlaştırılması ile).Yıllardır süregelen ve kendini kanıtlamış bir köprü sistemidir.Çok az sorun çıkartır.Tefferuatlı ayar gerektirmez.Standart köprü ile kulakçıkta bir kilit sistemi kullanılmaz ise Tremolo da akort kaçırması muhtemel olabilir.Sadece çok kaliteli Tuner ve Köprü sistemlerinde akort kaçırma gözlemlenmeyebilir.
        Standart köprü çok eski olmasına rağmen günümüzde tasarımı geliştirilmektedir.Ibanez in kullandığı Edge Pro, Cort ta sık rastlanan Wilkinson 50 II tremolo sistemi ve Full Action Tremolo Sabit köprü olmalarına rağmen size geleneksel standart köprülerden avantaj sağlayabilmektedirler.Örneğin Full Action Tremolo sistemi Floyd Rose a benzer çalışır ve çift yönlü Tremolo yapılabilmektedir.

        Köprü sistemlerinden kısaca bahsettik.Gitar alırken köprü ayarlarınız kullanım esaslarınızı ve kullanılan parçaların kalitesini mutlaka göz önünde bulundurmanızı öneririm.

        Köprü sistemlerine dahil olan ve birbirine bağlantılı olan Tuner lara gelince;

        Şİmdilik aklıma gelen 2 sık kullanılan ve kalitesini ispatlamış marka; Diecast (JAckson larda sıkça kullanılır) ve Grover (Washburn,Cort ve bazı Custom larda).Gitarınızda bu 2 marka bulunuyorsa büyük ihtimal sorun yaşamazsınız.Bunun yanında birçok marka zaten kendi sistemlerini imal etmektedir.

        Köprü sistemleri için söyleceklerim şimdilik bu kadar arkadaşlar.Seçimlerinizde bilgilerim umarım yardımcı olur..



        Düzenleyen - KronikDeli on 10/08/2005 14:07:06

        Yorum


          #5
          Her türlü bozuk ayar yapılır, ben de yaptım aldıktan sonra ama sonradan değiştiremeyeceğiniz şeyleri daha almadan mutlaka kontrol edin:

          - Tüfekle nişan alır gibi yapıp öncelikle sapında bir yamukluk var mı ona bakın.
          - Sap ve gövde birleşim yerini iyice kontrol edin, oynama esneme olmasın.
          - Yakın arkadaşınız olmadığı sürece hiçbir satıcıya (özellikle Tünel'de) tam güvenmeyin, asla ilk gördüğünüz yerden ilk gördüğünüz gitarı almayın.

          Yorum


            #6
            Ben de Tune-O-Matic köprüden bahsedeyim biraz.

            Bu köprü tipi diğerlerine göre daha sorunsuzdur. Tel değiştirmesi, ya da değişik tuning'lere geçme işi Floyd'dakinden çok daha kolay olur ve az zaman alır. Sustain canavarı gitarlarda genelde bu tip köprü vardır, ayrıca gitarın doğal tonunu, özelliğini çok iyi yansıtır, engellemez, bu yüzden Gibson Les Paul gibi klasiklerde de bu tip köprü kullanılır.

            Ancak dezavantajları da var tabi. Bence tune-o-matic'ler Floyd Rose'lar ya da türevleri(Edge Pro, vs...) kadar rahat değiller. Ayrıca Floyd Rose kadar sağlam tutmaz akoru. Son olarak da Floyd Rose'larda vibrato koluyla yapabildiğiniz artistik karizmatik hareketleri yapamazsınız, ama sadece bend yapmak için kullanırım kolu zaten diyorsanız sorun yok.

            Yorum


              #7
              Elektrogitar seçerken, bütçeniz kısıtlıysa öncelikle dikkat etmeniz gereken gitarın hafifliği. X model bir gitar almaya karar verdiyseniz. Dükkanda ne kadar var ise el yordamıya, veya varsa tartıyla en azından en hafif olanı seçmeniz hayrınıza olacaktır. Hardware (köprü, akort kulakları,manyetikler) daha iyileri ile değiştirilebilir ama ağacı değiştiremezsiniz. Bunun dışında gitarın boyası da önemli, kalın gloss ve polyester boyalar (özellikle metalik olanları) çok kalındırlar. Ben saatlerce uğraşmama rağmen Japon Stratımın üzerindeki boyayı zımparayla sökemedim. Ki bu gitar sunburst rengindeydi (daha ince olması gerekir). Ellerinde var ise naturel renkte veya laker (vernik) boyalı gitarları tercih edin. Bu tip finish hem agacın nefes alıp kurumasını sağlar hem de rezonansını etkilemez.

              Yorum


                #8
                gitarın sapı kontrol edildikten sonra üşenmeden bütün perdelerde ses denenmeli ve bend yaparak sesin bozulup bozulmadığı kontrol edilmelidir. sap veya fret teki küçük hata ya da bozukluklar temiz ve normal uzunlukta ses çıkmasını engelleyebilir. sanki tam basamıyormuşsunuz gibi ses gelebilir.

                Yorum


                  #9
                  Ben gitar işinde çok yeniği. Hiç klasik gitar dokunmadım. O derece yanii.

                  Gitar çalmak için gitar almam gerek. Şu markayı merak ediyorum . Heralde türk malı. İsmini gizlemişler ama. Ama ben çin malı olduğundan korkuyorum.
                  MANUEL RAYMOND MRC275BB ÖĞRENCİ GİTARI + GİTAR KILIFI HEDİYELİ





                  Kolay gelsin..

                  Yorum


                    #10
                    arkadaşım yeni başlayanlar için bölüm var orda devam edersen bu soruna konu bölünmez.

                    **** şu var gitar alırken. gitarlar mağazada ayarsızdır. tel yüksekliğinden tut manyetik ayarına kadar herşey yarım yamalak olur. bunlarada aldanmamak gerekir. ben prestij ibanezleri denerken rg2570 i beğenmedim. olabilirmi böyle bişey? nedeni teller fazla yakındı fretlere ve o yüzden gitardan ses çıkmıyodu. tabi sonra anladım bunu yani gitara yaklaşırken fazla önyargılı olmayın. bi alyan isteyin satıcıdan biraz ayar yapıp öyle deneyin. ayar büyük bi problemdir gitarda.

                    Yorum


                      #11
                      . bi alyan isteyin satıcıdan biraz ayar yapıp öyle deneyin.
                      Buna izin verecek satıcı varsa öperim ellerinden. Amerika'da değiliz hayal kurmayalım. Birçoğu kardeş almayacaksan elleşme seviyesinde adamlar bunlar.

                      Yorum


                        #12
                        ben bu işi yaptım alyan aldım düzelttim gitarı ya da onlar aldı düzelltti. hayal değil olsa yazmam zaten. müzik markete girdiğinizde hiç bilginiz yokmuş gibi durmayın. seni kazıklamanın binbir yolunu düşünüyolar. biraz taknik konuşun adamla adamın hemen konuşması değişiyo. geçenlerde manyetik alırken başıma geldi bu. hangi manyetikler var elinizde var dedim. adam hemen havalı bi şekilde asıl sen ne istiyosun dedi. başladım adama dimarzio şu humbucker ı neck e falan dedim adam değişti anında. çünkü satan adamların çoğu bilgisiz.

                        Yorum


                          #13
                          ben gitar çalmaya yeni başıcam istediğim gitarı çalabilirmiyim yani klasikle başlamak şartmıdır?

                          Yorum


                            #14
                            Hayır değildir, istediğinle başlayabilirsin, sorunla ilgili pek çok cevabı forumda arasan bulabilirsin komşu.

                            Yorum


                              #15
                              hepinizin dediklerine uyanlar bence doğru gitarı alabilir hepinize teşekkürler

                              Yorum

                              Unconfigured Ad Widget

                              Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

                              Trending

                              Collapse

                              Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

                              Çalışıyor...
                              X