Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Maun(Mahogany)

Collapse
X
 
  • Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

    Maun(Mahogany)

    Merhaba komşular, uzun bir aradan sonra yeni bir ağaç türüyle karşınızdayım, bu sefer hangi ağaçtan bahsedeceğimi düşünürken karar vermekte çok zorlanmadım, tercihim maun(mahun) 'dan yana oldu, bu kararı vermemde en büyük etken, gitar yapımında son derece popüler bir ağaç türü olması ve gitar çalan hemen hemen herkesin en azından bu ağacın adını duymuş olması.

    Özeillikle kaplama ve mobilyacılık işlerinde oldukça tercih edilen maun, aynı zamanda gitar yapımında da çok önemli bir yere sahiptir. Çok sıkca kullanılmasından dolayı bazı bölgelerde bazı türleri korunma altına alınmaya başlamıştır. Bu yüzden mali profili oldukça yüksek bir ağaçtır. Maunun rengi turuncumsu kırmızıdan kahverengiye kadar değişebilir. Genellikle ilk kesildiğinde kızılımsı kahverengi olan maun zamanla daha koyu kahverengiye doğru döner.

    1600lerin başlarında keşfedilip kullanılmaya başlanan maun 18. yüzyılda popülerlik kazanmış ve bu popülerliğini günmüze kadar devam ettirmiştir.



    Egzotik bir ağaç olan maun yaklaşık 45 metre kadar boy ve 2 metreye yakın da çap yapabilir. Özkütlesi türlerine göre 0,45-0,60 arsındadır. Ancak bazen 0,85 yoğunlukta bile görüldüğü olmuştur ki bu şimşir civarlarındadır. Başlıca türleri Honduras maunu, Santos maunu, Afrika maunu ve Küba maunu dur. Bunlar dışında birkaç türü daha bulunmaktadır. En çok honduras maunu kullanılmakla beraber; küba maunu en değerlisidir ve koruma altına alınmıştır. honduras ve afrika maunu birbirlerine oldukça yakın olup rekabettedirler. Santos maunu ise görsel açıdan daha albenili olmasından dolayı parkecilikte çok değerli bir ağaçtır. Maunun damarları oldukça sık olup düz dalgalı ya da kıvırcık olabilir. Çok farklı görsel figürlere sahip olabilir. En sade halinde dikine alacalı kahverengi şeritlere sahipken, hareli ya da kıvırcık gibi çok albenili türleri de bulunur. Böyleleri normal bir maundan defalarca kat daha pahalıdır, ve fiyat konusunda figürlü cevizi sıkıştırdığı görülür. Standart görünüşlü maun ise orta derece fiyatlandırmaya sahiptir, ne ucuzdur ne de pahalı desek tam olur.

    Aşağıdaki resimlerde yukarıdan aşağıya honduras,afrika,santos ve küba maunlarının resimlerini görebilirsiniz.





    Mobilyacılıkta, kerestecilikte, kaplamacılıkta, bot yapımında, parkecilikte ve gitar yapımında kullanılır. Özeillikle gitar yapımında elektro gitarların ve ekonomik fiyatlı akustik ve klasik gitarların vazgeçilmez ağacıdır. Ayrıca akustik kasalı gitarlarda sedirle beraber sap yapımında kullanılan tek ağaçtır. Ucuz klasik ve akustik gitarlarda önce kaplamalı olarak sonra masif olarak ilk önce maun kullanılır, bunda fiyatının ekonomik olmasının yanında pek çok olumlu özelliği de nedendir. Bu özelliklere değinmek gerekirse, maun bir yapımcı açısından mükemmel bir ağaçtır, çünkü kolay işlenir,hatta işlenilmesi en iyi olan ağaçlardandır diyebiliriz, neredeyse her yola gelir, kolay yapıştırılır, kolay kesilir, kolay şekillendirilir, kolay çivilenir, sağlam, dayanıklı ve stabildir, güzel cilalanır, yani her açıdan tercih edilen özeliklerdedir, ses açısından gitara sıcak, ahşabımsı bir ton verir, fakat biraz boğuk ve düşük volümlü olduğundan daha iyi gitarlarda yerini gül ağacı türlerine bırakır. Kuruduktan sonra son derece stabildir ve çalışmaz, gerilim direnci iyidir, bu yüzden klasik ve akustik gitar saplarının yapımında kullanılır. Her türlü böceğe orta derecede, mantarlara yüksek derecede direnç sahibidir. Her egzotik ağaçta olduğu gibi çalışılan aletleri bir miktar köreltir ve çalışılırken çıkan tozu bazı kimseler için alerjik olabilir. İşte tüm bu özelliklerinden dolayı dünyadaki en popüler ve gitar yapımının değişmez ağaçlarından biridir.

    Aşağıdaki resimdeki gibi honduras maunun'dan yapılmış sade görünümlü türleri ucuz ve öğrenci gitarları yapımında kullanılır.



    Oldukça az bulunan yüksek figürlü türler son derece değerli ve pahalı olduğundan; yüksek fiyatlı gitarlarda kullanılsa da, ton karekteri bu görsel başarıları kadar yüksek olmadığından belli bir standart kullanımın üzerine çıkamamıştır. Aşağıda iki çok iyi figürlü yüksek seviye maundan yapılmış gitarları görmektesiniz. Yukarıdaki gibi bir ağacın bir gitarlık yeni bir takımı 70-120 dolar civarı iken, bu aşağıdaki gibi örnekler 300-500 dolar' dan fiyatlandırılırlar.



    Umarım bu yazıdan sonra ufak da olsa maun hakkındaki aklınızdaki sorulara cevap verebilmişimdir. Bir başka ağaç türünde görüşmek üzere!

    Düzenleyen - Lord Sparhawk on 21/08/2006 22:20:37

    #2
    Teşekkürler Lord Sparhawk. Çok etkileyici bir yazı. Bilgilenmiş oldum Artık biri çıkar gelir de "Maun ne lan?" derse direk senin mesajına link vercem. Eline sağlık komşu

    Yorum


      #3
      teşekkürler.emeğinize sağlık...bilgilendirici bir yazı olmuş.

      Yorum


        #4
        Çok güzel bir yazı olmuş Lord Sparhawk.Teşekkürler...

        Herkes maun ağacı az çok biliyor da olsa insanların çekindikleri sanırım maun ağacının sesinin koyuluğu (boğukluğu). Çünkü bu koyu ses yüzünden çarpıcı sololar atamayacaklarını düşünebiliyorlar.Fakat gitar üreticileri genelde bu boğukluğu gidermek için gitarın gövdesinin üztüne akçaağaçla kaplıyorlar (Örneğin; Gibson), akçaağaç sap kullanıyorlar veya tuşesini abanozdan yapıyorlar.Tabii ki bunların hiç biri olmadan maun gövde ve sapla da güzel tonlar alan insanlar var.Ama metal gibi yüksek desibelli müziklerle uğraşanlar için sesi parlatmak neredeyse şart gibi.

        Ton manyaklarının ve iyi custom shop,markaların genel olarak kullandığı Honduras maunudur. Çünkü rezonansının daha iyi olduğunu söylenir. Ama honduras maunu daha pahalı olduğu için standart ve ucuz gitarlarda genellikle Afrika maunu kullanılmaktadır son zamanlarda.Hatta Yamahanın pahalı modellerinde bile Afrika maunu kullanılır.

        Genel olarak maunun da hafif olanı iyidir.Özellikle Gibson Les Paul (ki neredeyse maunla özdeşleşmiş bi modeldir) seçerken en hafifini almak gerektiği söylenir eğer sert müzik yapılmayacaksa. Çünkü ağırlığı arttıkça ses daha parlaklaşır ve rezonans azalır.

        Benim de bildiklerim bu kadar maun hakkında. Umarım yanlışlarım ve bir sakıncası yoktur bu konu altına yazmamda...

        Saygılar...

        Yorum


          #5
          Yazdıkların gayet doğru peccatus komşu, sadece ağırlığı arttıkça demeyelim de; yoğunluğu arttıkca diyelim daha doğru olur. Ayrıca bu tüm ağaçlar için geçerlidir, yoğunluk arttıkca ağacın sıkılığı artacağından verdiği ton da tizleşmekte parlaklaşmaktadır. Genel ses ağaçları arasında hepsi arasında peslik-tizlik dengesini en iyi sağlayan iki ağaç gülağacı ve akçaağaç'dır.

          Birde gibsonda akçaağaçla kaplamıyorlar, akçaağaç kapak yapıyorlar, kaplamayla kapağı karıştırmamak lazım, kaplama dediğimiz, görsel amaçlı olup en fazla 2,5 mm civarı kalınlıkta olur ve sese çok fazla etki etmez, kapak ise 1-1,5 cm kalınlığında olabilir ve sesi doğrudan etkiler.(masif kasalı elektro gitarlar için yazıyorum bunları) Gibsonlarda da yapılan uygulama senin de dediğin gibi maun'a akçaağaç kapak yaparak; pes tonlu bir ağaçla parlak tonlu bir ağacı karıştırıp, sesi mantıklı bir biçimde dengelemektir.

          Yorum


            #6
            Bilgiler için çok teşekkürler sizin sayenizde bir kola kazandım!(iddia)

            Yorum


              #7
              abi bunu elektro gitar için sap ta kullanabilirmiyim nasıl olur ?

              Yorum


                #8
                Eğer elindeki ağacın kuruluğundan eminsen tabiki kullanabilirsin, iyi olur komşu.

                Yorum


                  #9
                  teşekkürler lord sparhawk. emeğine sağlık. devamını merakla bekliyoruz.

                  Yorum


                    #10
                    Rica ederim komşu, bir ara kafayı toplarsam resimlerle ağaçlar konusunu genişletmek istiyorum artık. Cümlelerimize büyük harfle başlarsak daha güzel olur diye düşünüyorum, ek olarak söyleyeyim.

                    Yorum


                      #11
                      Lord Sparhawk, pomele adıyla geçen bir ağaç var. Murat Sezen'in kullandığını biliyorum ve bir maun çeşidi olarak belirtiliyor. Bu ağaç yukarıdaki resimde görülen desenli maun türünde bir ağaç mı?

                      Yorum


                        #12
                        Hokus pokus, pomele bir figür türüdür, hareli ya da kuşgözü gibi. Çok karmaşık şekillerde yumru biçimlerinde olabilir, en az bulunan figürlerden biridir, ağacına göre farklı farklı olur.

                        Yukarıdaki maunların sağ tarafındaki pomele mesela. Soldakinden emin değilim. Yine buradan: http://www.sarasotarockers.com/woodg...eleSapele.html görebilirsin pomela maunun nasıl gözüktüğünü.

                        Aslında bir ara bu ağaçlarda figür konusunu yazsam iyi olacak sanırım. Pomela çok karmaşık fügürlü olmasını karmaşık damar ve öz kanallarından alır, bu nedenle daha sade fügürlü muadilinden ses başarımı konusunda daha başarısızdır, ama çok güzel görünmesi ve zor bulunması sebebiyle yine de değer verilir ve arada bir enstrümanlarda kullanılır.

                        Yorum


                          #13
                          Merhaba
                          Ya ben tüm konuyu okudum ama malumunuz pek birşey anlayamadım
                          Forumda cort evl x4 ü araştrdım herkes başka birşey diyor kafam karışık bir de bu yönden değerlendiriyim dedim ama pek birşey çıkaramadım
                          Şimdi ben metal,rock tarzı çalacağım aşağı yukarı bu tür müzik için maun gövde iyimidir?
                          Gitarın sapı akçaağaçmış bu sesini nasıl etkiler ya konuşları araştırdım okudum ama 1. kişiden cevap almak en iyisi kafam karıştı çünkü sağolun

                          Yorum


                            #14
                            lord spawk ellerine sagli, abi bi arada yeme ktarifi versende , ogrenci evinde bi ziyafet ceksek :-)

                            taygun , evl x4 fiyat performans acisidnan bulabilecegin ve istedigin tarza cevap verebielcek en iyi gitar .?(okudugum kadariylar ) cok uzatma. paran varsa direk al , ogrenmis ol. cok arastirinca tadi kaciyor. herkes baska bisey diyor. fazla arastimadan almak en iyisi

                            Yorum


                              #15
                              Ya zaten deenedm gitarı güzel süper hatta ama dün msndede dediğim gibi biri bana birşey dediğinde gitarımı tüm yönleriyle savunmak ve alacağım aleti her yönüyle bilmekde en iyisi

                              Yorum

                              Unconfigured Ad Widget

                              Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

                              Trending

                              Collapse

                              Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

                              Çalışıyor...
                              X