madem böyle ters etkileri var bunu çalan amcada heralde bi anda çalmadı,kaç yıldır çalıo her halde o neden henüz sağır olmuyor ya da delirmiyor?
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Yasak Enstruman "Glass Harmonica"
Collapse
X
-
İnsan kulağı, 16 Hz-20000 Hz arasındaki sesleri duyabilir. Enstruman bu aralıklar dışında sesler üretiyor ve bu da insan kulağına ve beynine zarar veriyor olabilir diye düşünüyorum. Yani burada duyduklarımızdan ziyade duymadıklarımız önemli.
Ben de enstrumandaki uğultudan rahatsız olduğumu belirteyim.
Yorum
-
Arkadaşlar insan kulağını gıdıklamasının nedeni, tahminimce üretilen ses dalgasının tam sinüzoidal şekle yakın olması. Dinleyince armonikleri iyi çıkartamadım; ama galiba kök armoniği gerçekten çok ama çok baskın veya hiç yok.
Ben bunun 30 tane bardaklı versyonlarını hem Çek Cumhuriyeti'nde hem de Norveç'te gördüm ve gerçekten şahane ve büyüleyici bir rezonans etkisi var. Çalan kişi ellerini ıslatarak çalıyor. Elleri kuruyunca tekrar ıslatıyor. Diapozon geldi aklıma.
Dinlediğim kadarıyla nota ayırımları çok iyi değil, bu da ataklarının yumuşak olduğundan kaynaklanıyor. Biraz çamurlu bir ses sahip (kameradan da olabilir); ama sugar plum fairy (Pyotr Ilyich) eminim buradan çıkmıştır. Kendim evde denemiştim çok zor olmuştu; ama cam bardağı olan herkese tavsiye ederim
Ters etkisi de ya nota ayırımının kötü olması ve beyinin yorulmasından kaynaklanıyor (mono duyum, stereo ayıramama) ya da kök/1. armoniklerin noksanlığından dolayı beyinin otomatik duyumu sayesinde olmayan armonikleri doldurma çabasından kaynaklanıyor.
Yorum
-
Arkadaşlar yaptığım deneyin sonuçlarını sizlerle paylaşıyorum:
Bardaktan çıkan tonalite suyun yüzeyi ile bardağın üstü arasındaki mesafeye bağlı. Bu mesafe ne kadar az olursa o kadar kalın bir ses çıkıyor.
Parmağımızı bardakta saat yönünde gezdirdiğimiz vakit suyun üst yüzeyinde parmağınızı takip eden titreşimler meydana geliyor. Gitarınızdaki re teli gibi bir şekil alıyor suyun üst yüzeyi bardağa kenarından baktığımızda. Parmağımızı diğer yöne hareket ettirdiğimizde de su bu sefer diğer tarafa dönmeye başlayıp parmağınızı takip ediyor.
Bardak havada iken yaptığım gözlemlerde bardağı sağa sola eğmemin suyun üst yüzeyi ile bardağın üstü arasındaki seviyeyi azaltıcı etki yaptığından vibrato olarak bilinen bir hususu gerçekleştirdim. Aynı şekilde parmaklarınızı daha az temas ettirirseniz zor da olsa 2. veya 3. armonik ürettim.
Kulağıma garip gelmesinin nedenini tez olarak şu şekilde açıklıyorum:
Bardak yüzeyinde oluşan titreşimler anlık bardak üstü ile su yüzeyi arasındaki farkı değiştiriyor. Bazı yerlerde negatif bazı yerlerde pozitif delta x kadar bu değişimler sesin bir frekans üzerine oturamamasına neden oluyor. Bu yüzden belli bir frekans üzerinde sağa ve sola sapıyor frekans değerimiz. Akort aletiyle akortlamaya kalkıştığımda akort aletinin biraz fazlasıyla +/-15 cent sapıttığını farkettim. Yarın mikrofonla kaydedip detaylı incelememi yaparım
Dip not: Kardeşim yaptığım işi kesmemi söyledi; çünkü söylediğine göre çıkan ses onu acıktırıyomuş. Benim de kulaklarım biraz yoruldu açıkçası. Ama onun nedenini intermodüle frekans değişimden kaynaklanan distortion olarak düşünüp, ürettiği ses dalgasının 400-800 Hz arasında olup boğuk bir ton vermesinden kaynaklanıyor. Ear fatigue var bende şu anda ciddi ciddi, İngilizce bir tabir kullanmak gerekirse.
Son güncelleyen ynx; 21-01-2010, 01:21.
Yorum
-
Bardağın üst titreşim hacmi ile tabanının temasta bulunmaması gerekiyor. Yani şarap, şampanya gibi kadehler tercih edilmeli (çubuk gibi ince boğazlılar),yoksa alt kısım tamamen emip ses çıkmasını engelliyor. Diğer bardaklarda biraz birşeyler duyuluyor; ama çok değil.
Test etmek için bardağa bir kaşık vasıtasıyla vurun. Eğer ses biraz sürekli bir hal alıyorsa bu rezonans sayesinde sesin uzadığını gösterir. Bu bardağı kullanabilirsiniz. Ama vurduğunuz vakit ses hemen kısılıyorsa o zaman o bardağı kullanamayacaksınız.
Yorum
-
Çok etkileyici bir alet insanı alıp başka diyarlara sürüklüyor... Yine bir bilim adamının elinden çıkmış çok özel bir alet bende bu enstürmanla ilgili ayrıntılı yazılar bulunmakta bilim ve teknik dergisinin 2006 yılına ait bir sayıda 4 sayfalık yazı dizisi yayınlamışlar bayağı bir bilgilendim...
Güzel bir enstürman...
İnsanı delirtmez...
Yorum
Unconfigured Ad Widget
Collapse
Initializing Tabs & loading Content...
Trending
Collapse
Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Gu![T]aR He[R]0`` ChaCha
Yorum