Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ukulele

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Ukulele

Herkese merhaba, ben Emre. Müziğe klasik gitarla başlamıştım fakat ukulele çalmaya başladığımdan beri kendimi gitarist değil ukuleleci olarak görüyorum. Ukulele 4 telli bir hawaii çalgısı.

Gitar kadar ağır olmadığı için her yere götürüp çalınabiliyor. Gitar ile çalınan tüm parçalar ukulele ile de çalınabiliyor. Türkiye'de pek popüler olmadığı için Türkçe şarkıların tablarını bulmak biraz sıkıntılı. Akorlar aynı olduğu için onda sıkıntı yok fakat gitardakinden farklı tellere basılıyor. Youtube'da oldukça popüler bir alet. Nasıl çalındığını gösteren binlerce video var. Perde aralıkları gitara göre daha kısa olduğu için nota basmak daha kolay oluyor. Teller gitardakinden farklı olarak sol, do, mi, la(g,c,e,a) şeklinde sıralanıyor.

Türkiye'de yaygın omadığı için kaliteli bir ukulele bulmak zor. Çin malları genelde var. Martin, Oscar Scmmidt veya Kamaka marka ukuleleri yurtdışından getirtebilirsiniz sadece. Teller konusunda Savarez ve Aguila'nın iyi telleri var. Daddario'nun telleri biraz daha sert olduğu için gerilimi yüksek, o yüzden onu kullanmak pek uygun değil. Genelde yüksek ve normal gerilimli telleri var.

Ukulele hakkında soru sormak isteyenlere yanıt verebilirim. Herksee tekrardan merhaba diyorum, umarım bu forum benim için de çok faydalı olur.
    Son güncelleyen emrextreme; 18-01-2010, 14:28.

Öncelikle hoşgeldiniz. Ben de zaman zaman Youtube'dan ukulele ile ilgili bazı videoları izleme fırsatı buldum. Gitarla çalınan parçalar ukulele ile de çalınabiliyormuş dediğiniz gibi... İlginç ve güzel bir enstruman. Sizin de eğer kayıtlarınız varsa dinlemek isterim, müzikle kalın

Yorum

Teşekkürler. Evet, klasik eserler de dahil tüm parçalar çalınabilir. Ses kalitesi tabii biraz markaya ve modele bağlı. Kendimi çalarken hiç kaydetmedim şimdiye kadar ama kaydedersem foruma mutlaka eklerim. Karşılama için tekrar teşekkürler.

Yorum

Bir ara bende merak saldım ukeleleye ama almadım.Şu sıralar **** ama yazın tekrar ilgilenebilirim.Çok hoş bir enstruman.Seside çok güzel.Ortalama bir ukelele kaç tl ediyor hocam?

Yorum

®IbAnEzKeMaL® isimli üyeden alıntı
          Güzel aletmiş aslında.Ben bunları unkapanında görmüştüm çocuk gitarı falan sanmıştım .
          Çocuk gitarı değil ama çocuklar için çok uygun bir gitar.

Yorum

ne guzel bi ensturman fiyat konusu iyise bi tane alırım ne olacak ki onuda bi deneyelim

Yorum

Tel yüksek olabilir.

Yorum

Herkese ilgisi için teşekkürler.

@imported_dönence,

Fiyat, marka ve modele göre değişiyor. Kapok, Mahalo gibi markalar 40 tl'den başlıyor, Martin marka ukuleleler 3500 dolara kadar var.

@®IbAnEzKeMaL®,

Tel yüksekliği düşük. Gitardaki gibi de düşük olması gerekiyor. Eşik yüksekse zımpara ile alçaltılabilir. O resimdeki klasik gitarın çocuk boyu olan, yine 6 telli. Ukuleleler 4 telli oluyor genelde.

Ayrıca akort burguları için resimdeki gibi sıkıştırmalı olanlar değil de dişli olan burgulardan almak akortun sabit durması için önemli. Ucuz bir ukulelede, telleri daha kaliteli olanlarla değiştirmek de ses kalitesini çok etkiliyor. Türkiye'de ukulele teli satan bir yer olmadığı için ya yurtdışından getirteceksiniz ya da tekli olarak satılan klasik gitar telleri kullanacaksınız. Klasik tel kullancaklar için önerim, tellerin düşük gerilimli olması, en alt ve en üst tel çok ince (g,a telleri), alttan ikinci tel biraz daha kalın (e teli) ve üçüncü tel en kalın olmalı (c teli).

Ukulele sesi gerçekten çok farklı bir ses. Özellikle ritimle akor çalarken başka hiçbir enstrümandan alamayacağınız sesleri alıyorsunuz. Solo atmak da perde aralıkları gitardan daha kısa olduğu için gayet rahat. Denemek isteyenler ucuz bir marka alıp başlayabilirler. Yani normal gitar için olan bütün kurallar ukulele için de geçerli.
                Son güncelleyen emrextreme; 04-12-2009, 09:47.

Yorum

Dinlediğim kadarıyla çok tatlı tonları var.Yani havainin esintisini taşıyor diyebilirim...

Yorum

Kalitesi düşük ukulelelerde sorun yaşanabilir ama ağacı sağlam ukulelerde sorun çok çıkmaz diye düşünüyorum.Çok gerilmez sanırım ukulelede klasik telleri.

Yorum

Sanırsam çok iyi çalıyor;

Gerçekten güzel.

Yorum

Müthiş gerçekten...Parmaklarını mükemmel kullanıyor.

Yorum

Benim en çok beğendiğim video:

Yorum

@®IbAnEzKeMaL®,

Teller düşük gerilimli ve naylon olduğu sürece ukulele ucuz da olsa sorun olmuyor. Hatta normal gerilimli olanlar bile kullanılabilir. Yüksek gerilimli teller ya da çelik teller kullanılacaksa @imported_dönence'nin dediği gibi kaliteli ağaçtan ve tek parça yapılan ukuleler seçilmeli.

İlk videodaki Jake Shimabukuro, ukulele konusunda en uzman isimlerden biri. Ukulelenin Jimi Hendrix'i ya da Chuck Berry'si.

Ukulele ile hangi parçayı çalarsanız o stil olur. Sabit bir tarzı yok. Blues çalarsanız blues olur, country çalarsanız country olur. Tamamen kişinin kendi tarzına bağlı.

Aşağıda birkaç ukulelenin seslerinin karşılaştırma videosu var. Sesini daha belirgin duymak isteyenler izleyebilir.

Yorum

®IbAnEzKeMaL® isimli üyeden alıntı
                              Sağol.Çok güzelmiş gerçekten.Çalmak isterdeim ama perdeler arası çok ince.
                              Hocam ben mandolin çalmıştım bir ara.Perdeler arası ince olmasına rağmen rahat çaldım.Sanırsam ukulelede çok sorun olmaz perde arasının inceliği.

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
                              Initializing Tabs & loading Content...
                              Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
                              X