Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Fl pad controller (fpc) hakkinda bilgi ve kullanimi

Collapse
X

• Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

Fl pad controller (fpc) hakkinda bilgi ve kullanimi

FPC (Fruity Pad Controller)

Merhaba arkadaşlar. Forumda pek rağbet olmasa da bir Altyapı (Back Track) başlığımız mevcut. ( https://www.mygitar.com/forum/showthread.php?t=5347 ) bu altyapıları hazırlarken kullanılan Bas ve davul programlarını hepimiz merak etmişizdir veya hala merak ediyoruzdur. Davul yazmak için piyasada bir çok program mevcut ancak bunlara erişmek her zaman kolay olmuyor. İşte bende burada size FL Studio ile davul yazabilmeniz için alternatif bir yöntem anlatacağım.

FL Studio içerisinde hazır olarak gelen bir yazılımımız var FPC veya açık adıyla (Fruity Pad Controller) Bu AKAI Multi Pad Controller ünitesinin FL Studio için düzenlenmiş olan davul makinesidir. Daha önce FL Studio’da yeni Sequencer kanalı nasıl eklenir anlatmıştım. (Bkz. https://www.mygitar.com/forum/showthread.php?t=22178 Örnek çalışma.)

FL Studio’muzu açıyoruz. Channels - Add One - FPC ile yeni bir FPC sequencer kanalı açıyoruz. Karşımıza çıkan ekranda neler var bir bakalım.

1-FPC ile gelen hazır davul paternleri
    2-Sekmeler
    3-Pad ana ayarları.

ANA AYARLAR SEKMESİ

Patern seçim butonu (1/32 olarak görünür toplam 32 PAD’imizin hangisinin seçili olduğunu bize gösterir)
    1-Patern ismi
    Aradaki potlardan ilki ses ikincisi PAN ayarıdır.
    2-Eğer resimdeki gibi seçili ise yeşil yanar ve seçili pad’in sessiz moda olmasını sağlar.
    3-Eğer solo butonu Kırmızı olarak yanıyorsa FPC tamamiyle sessiz moda geçer sadece seçili pad çalışır.
    4-Ben de tam kavrayamadım ne olduğunu ama ben seçili olraka kullanıyorum 

PAD GÖRÜNÜMÜ

PAD’lar size hızlı bir önizleme imkanı ve PAD’in midi klavye üzerinde hangi notaya yönlendirildiğini, hangi ses grubu tarafından kesileceğini gösterir. PAD numaraları soldan sağa ve aşağıdan yukarıya doğru artacak şekilde sıralanmışlardır. PAD’in sağ alt köşesindeki klasör işaretine tıklarsak pad özellikleri ekranına geçeriz. Buradan bu pad’e daha önceden belirlediğimiz pad özellilerini aktarabiliriz. Sağ tarafta ise her pad’in özelliklerini gösteren bir matris görüyoruz burayıda kısaca bir incelersek. Sol üst köşede nota harflerini ve sağında da notanın oktavını görürüz. Bu bize midi klavye üzerinde kaçıncı oktavda hangi notaya basarsak bu pad’deki sesi alacağımızı gösterir veya kanal listesinde FPC’ye sağ tık yapıp piano roll görünümüne geçtiğimizde hangi notaya karşılık geldiğine işaret eder. Sol alt ve onun sağında “--“ olarak görünen kısımlar ise sol taraftaki pad’in cut numarası sağdaki ise hangi cut numaralı pad’in bu sesi susturacağını gösterir. Peki nasıl kullanırız ve nerede kullanırız bu özelliği.

Bir davul çaldığınızı düşünün. Hi-Hat açık iken baget ile ritmimizi çalıyoruz ve Hi-Hat pedalından ayağımızı çektiğimizde açık olarak çaldığımız ses kesilir ve bir kapanma sesi alırız. İşte burada bunu simüle etmek için bu Cut/Cut By özelliğini kullanabiliriz. Aşağıdaki resmi inceleyelim.

11 numaralı pad’imizde açık Hi-Hat sesi yüklü ve bu pad cut numarası 1 ile belirlenmiş sağında ise yine 1 cut numaralı başka bir pad çaldığında bu sesin susturulmasını ifade etmek için yine 1 seçilmiş. 12 ve 13 numaralı padlerde de aynı seçimler yapılmış bu bize şunu ifade ediyor. 11 numaralı pad çalarken eğer ardından 12 veya 13 numaralı pad çalarsa bu pad’in sesini kes ve diğerlerini çal. Şimdi sizde deneyin sırasıyla önce 11’inci Pad’e hemen ardından 13 numaralı pad’e tıklayın. Sesi tanıdınız değil mi? İşte bu Cut/Cut By özelliği bu gibi durumlarda kullanılır. Eğer elimizde bir crash ve bunu el ile susturma sampleları olsa ve bunları padlere atamış olsak crash ile susturmanın cut/cut by ayarlarını da 2-2 yapmamız gerekecekti çünkü 1-1 yaparsak bu sefer crash padine tıkladığımızda Hi-Hat sesini de kesmiş olacaktık.

Şimdi Layer Özellikleri sekmesine geçelim.

1-Padler arasında geçiş için kullanırız.
    2-Bu tuşu tıkladığınızda FPC ile açılan standart ayar değişir. Bunu alt alta eklediğimiz layerların velocity aralıklarını eşit olarak otomatik ayaralamakta kullanılır.
    3-Burada her velocity seviyesi için hangi layerdan ses geldiğini kontrol edebiliriz.
    4-Layer seçmek için kullanırız.
    5-Layer’ın önizlemesi
    6-Layer hangi velocity aralıklarında aktif olacaksa vuradan o aralığı belirtmeliyiz. FL Studio ile ilgili verdiğim bilgilerde melodimizin veya ritmimizin velocity (Tuşe) ayarlarının nasıl yapıldığından bahsetmiştim.
    7-Layer’da kullandığımız sample’ın önizlemesi
    8-Envelope ayarları.

Örnek

Evet temel başlıkları inceledikten sonra şimdi birde kendimiz örnek bir çalışma yapalım.

FL Studio’yu açıyoruz. Channels - Add One - FPC

Açılan FPC penceresinde sol üst köşedeki Fiş işaretine tıklıyoruz oradan presets - default seçeneğini seçiyoruz. Karşımızda her şeyi ile hazır bir davul makinesı var işte

1-Bu kısımda davul parçalarının (kick-ride-crash-snare vb.) isimlerini görüyoruz. Bu isimler standart MIDI klavye haritası iel uyumlu olarak yerleştiğinden size tavsiyem FPC’nin sağ tarafındaki matriste pad’in karşılık geldiği notaların yerlerini değiştirmemeniz. (ileride MIDI olarak export ederek başka bir davul programında yazdığınız ritimleri dinlemek isterseniz zorlanmazsınız. Genelde her program standart Midi mapping kullanır.) İsterseniz isimlerini değiştirebilirsiniz tabii. Bunu yapmak için;

Side Stick yazan (Yani PAD ismi) yere sağ Mouse tıklayın açılan pencerede yeni ismi yazıp “ENTER”e basın.

2-Yazdığımız ritim. Piano Roll üzerinde ritimleri nasıl yazacağımızı daha önce göstermiştim. Benim tavsiyem ritimleri standart %75 velocity ile yazmanız ardından bütün notalarınızı seçili hale getirip (Ctrl+A) 1 numara ile belirttiğim çerçevenin üzerinde İngiliz anahtarı simgesinin solundaki piyano tuşlarına tıklamanız ardından sırasıyla Tools - Quantize seçimini yapmanız. Quantize özellikleri açılınca klasör işaretine tıkladığınızda çıkan listede istediğiniz bir quantize özelliğini seçmeniz. Bu size otomatik bir velocity ayarı yapacaktır.
    3-Velocity ayarlarımızın görünümü.
    4-Ön izleme sırasında kolaylık olması için patern kutucuğu işaretli olsun.
    5-Play tuşuna basın.

Yorum

Çok iyi bir anlatım olmuş moriyondo teşekkürler

Yorum

Rica ederim ufak tefek birşeyler yapmaya çalışıyorum katkım olursa mutlu olurum.

Yorum

Kardeş sn bunu Versiyon kaçla yaptın **** senin Kullandını upload edersen sevinirim şimdiden saoL

Yorum

FPC sonradan eklenen bir şey sanırsam.Fl'yi ilk indirdiğinizde içinde olmayabilir.FPC, hazır bateri ritmleri içinde bulundurduğu için çok işinize yarıyor.Bunun dışında kendiniz de bateri yazabilirsiniz.FPC dışında SI'nin baterisi de vardı sanırsam.O daha kaliteli sesler içeriyor..

Yorum

Unconfigured Ad Widget

Collapse
            Initializing Tabs & loading Content...
            Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Çalışıyor...
            X