Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Roland Edirol Orchestral

Collapse
X
 
  • Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

    Roland Edirol Orchestral

    Bu programı bir arkadaşımdan ödünç aldım kurdum ve inceledim bence gayet kolay kullanımlı ve güzel bir VST test etmek için Metallica S&M'dan Ectasy Of Gold'u tamamen FL Studio 5 ve bu VST ile yeniden hazırladım bakalım siz bu konuda neler diyeceksiniz.

    ECSTASY OF GOLD
    Son güncelleyen syntax; 18-04-2024, 19:18.

    #2
    Roland Edirol Orchestral epey kullanışlı, zengin ve doğru kullanılabilirse küçük boyutlu olmasına rağmen epey kaliteli bir orkestral sample arşivi. Bende denemiştim geçen senelerde.

    Bu arada kayıt oldukça iyi olmuş. Midi üzerinden enstrüman mı atadın kendin mi kaydettin?

    Yorum


      #3
      FL Studio'da MIDI Out kanalları açtım ve her birini edirol'ün bir enstrüman kanalına yönlendirdim. Edirol ve FL Studio'nun beraber kullanımı ile ilgili bir yazı hazırladım inşallah bugün yarın koyacağım bu başlığa. Nasıl yaptığım daha detaylı anlatılıyor orada resimleri web siteme upload edemedim bir sorun var sunucuda o yüzden bugün veya yarın olacak.

      Teşekkürler bu arada yorumun için.

      Yorum


        #4
        Roland Edirol Orchestral Yazılımı ve FL Studio ile Kullanılması

        Evet arkadaşlar bu yazımda FL STudio ile Roland Edirol Orchestral VSTi’sini nasıl kullanacağınızı bir örnek vererek anlatmak istedim umarım yardımcı olur.

        Öncelikle FL Studio’ya VST eklemeyi hatırlayalım. VST’mizin kurulumunu yapıyoruz. Daha sonra FL Studio’yu açıp Channels - Add One - More seçeneğini seçip sağ altta bulunan Refresh - Fast Scan seçeneğini seçiyoruz. Orchestral adı ile kırmızı yazılı olarak VST’miz listemizde görünecektir. (Görünmüyorsa şu işlemi yapın. Öncelikle VST enstrümanlarınızın *.dll uzantılı dosyalarını belirli bir dizinde toplayın. Bu dizin kendi yaratacağınız bir dizin olabileceği gibi genelde Steinberg yazılımları kurulu ise bilgisayarınızda Program Files - VST Plug-ins dizininin içerisinde de olabilir. Orchestral.dll dosyasını bu dizine kopyalayın. Ardından FL Studio menüsünde Options - File Settings sekmesinde alt tarafta göreceğiniz VST Plug-Ins Extra Search Folder kısmından Program Files-Vst Plug-ins klasörünü seçin)

        VST’miz eklendiğinde FL Studio - Channels - Add One - Orchestral seçeneği ile VST’mizi boş bir kanala açıyoruz. Şimdi arayüzü biraz tanıyalım.


        1-MIDI Kanalımız
        2-MIDI kanalımızda aktif olan enstrüman
        3-MIDI kanalımızın ses seviyesi
        4-MIDI kanalımızın PAN ayarı (Bu ayar eğer sağ taraftaki STYLE seçeneğinden herhangi bir orkestra tipi seçtiyseniz otomatik ayarlanmıştır değiştirmeyin.)
        5-Enstrüman ile ilgili ayarlamalarımızı yapacağımız paneli açar.
        6-Orkestramızın tipini belirler.
        7-Çıkış ayarları
        8-Ana ses ayarları

        SYSTEM sekmesinden dosya ayarları, Natural La Frekansı gibi ayarlamalarımızı yapabiliriz.

        Peki bu enstrümanları FL Studio ile nasıl kontrol edeceğiz. MIDI Klavyeniz yok ise FL Studio - Add Channels - MIDI Out seçeneği ile önce bir midi kanalı açıyoruz. Ben aynı şekilde toplam 3 midi kanalı açtım aşağıdaki örnekte.

        Her bir midi kanalıma isim verdim. (Bunun için 1 numara ile belirttiğim kanal üzerinde sağ tuş yapıyoruz açılan menüden rename seçeneğini seçerek istediğimiz ismi girip ENTER’a basıyoruz.) Dikkat etmeniz gereken şeyler neler peki?

        1-Her midi kanalını tıkladığınızda kanalın ayarlamalarını yapacağınız bir pencere açılır. Orada MIDI kanalının atandığı kendi iç kanal numarası vardır (2 numara ile belirttim şekilde) Bu kanal numarasını 1 yaptığınızda bu midi kanalı edirol orchestralda 1 numaralı kanalı kontrol eder. 2 yaparsanız 2, 3 yaparsanız3 ve 15 yaparsanız 15 numaralı kanalı kontrol eder. Birleştirme çizgilerine dikkat edelim.

        2-MIDI kanalın portu (3 numara ile belirttim) ile Orchestral’in portu aynı olmalı ben örnekte 1 yaptım ikisinide ve bu port numarasının her kanalda aynı olduğuna dikkat edelim. Burada şunu ifade etmiş oluyoruz. 1 numaralı midi portundan gelen sinyaller sadece 1 numaralı portta çalışan orchestral plug inine sinyal göndersin. Eğer ezdrummer vb. başka programlarınızda beraber çalışacak ise onların port numaralarını da 2-3-4 vb. numaralandırırsanız çakışma olmaz. FL Studio’nun standart midi portunu kontrol edin (Bunun için Menüden Options - Midi Settings kısmına girin orada midi port --- olmalı öyle ise bu şekilde bırakın değilse --- yapın. Eğer edirole vereceğiniz port numarası ile bu numara aynı olursa edirol ile birlikte birde piyano sesi almaya başlarsınız. Çünkü standart midi portu ile edirolünkü çakışır ve iki kanalıda çalar aynı anda.)

        Bu ayarlamaları yaptıktan sonra her enstrüman için açtığımız midi kanallara piano roll görünümünde (FL Studio hakkında yazımıza bakınız.) notalarımızı yazmaya başlayabilirsiniz.

        Eğer atadığınız edirol kanalında kullanılan enstrümanı değiştirmek isterseniz. Enstrümanın isminin yanında bulunan büyüteç işaretine tıklamanız ve açılan menüden istediğiniz enstrümanı seçmeniz mümkündür.

        Şimdi bir örnek yapalım. Diyelim ki bir flüt, 1 viola ve 1 harp’tan oluşan bir partisyon yazacağız. Adım adım yapalım.

        1-FL Studio’yu açıyoruz.
        2-File - New ile yeni projemizi açıyoruz.
        3-Channel - Add One - Orchestral ile plug inimizi bir kanala atıyoruz. Daha sonra plug inimizin sağ üst köşesindeki port numarasını 1-2-3 vb. gibi bir numaraya değiştiriyoruz (Standart olarak --- ile açılır) Daha sonra 1. Kanalda (Flute yazan kanal) Flute enstrümanını olduğu gibi bırakıyoruz. Çünkü bizim bir adet Flute partisyonumuz olacak. 2. kanalda bulunan Obua enstrümanını yanında bulunana büyüteç işaretine tıklayarak açılan menüden Viola ile değiştiriyoruz (Burada karşımıza bir çok viola çıkıyor Tremolo, Staccato gibi bunlar çalınış tarzını ifade eder. Orchestral ilk açıldığında zaten standart bir orkestrada olan enstrümanlar açılmış olur. Mesela viola 14. kanalda Harp 16. kanalda mevcuttur istersek bunlarıda kullanabiliriz.) Aynı şekilde 3. kanalıda harp ile değiştiriyoruz.
        4-Channel - Add One - MIDI Out ile yeni bir MIDI kanalı açıyoruz. Bu kanalın Channel ayarını 1 port ayarını da 1 yapıyoruz. Bu kanal artık edirolde 1. kanal yani flüt enstrümanını kontrol edecek.
        5-Channel - Add One - MIDI Out ile başka bir midi kanalı daha açıyoruz. Bu kanalın ayarlarınıda Channel 2 (veya enstrümanları değiştirmediysek 14) port ayarınıda 1 yapıyoruz. Böylece bu kanalımızda viola enstrümanını kontrol edecek.
        6-Channel - Add One - MIDI Out ile başka bir midi kanalı daha açıyoruz. Bu kanalın ayarlarınıda Channel 3 (veya enstrümanları değiştirmediysek 16) port ayarınıda 1 yapıyoruz. Böylece bu kanalımızda harp enstrümanını kontrol edecek.
        7-Flüt notalarını yazmak için Step Sequencer’da bulunan kanalımıza sağ tuş ile tıklayıp Piano roll görünümüne geçiyoruz. Notalarımızı yazıyoruz. Aynı işlemi diğer kanallar için de tekrarlıyoruz.

        Yukarıdan FL Studio Play tuşuna bastığınızda çalışmanız çalmaya başlayacaktır.

        Bu konu ile ilgili her türlü sorunuzu bu başlık altında sorar iseniz elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım.

        Yorum


          #5
          Selamlar az önce vst yi indirdim fakat setup ını çalıştırdığımda ''orchestral dxi cannot be installed to this version of windows'' diye bi yazı çıktı ne yapmam gerekiyor? (Sistemim windows vista.)

          Yorum


            #6
            Roland kendi sitesinde bu konu ile ilgili Orchestral da dahil olmak üzere bir çok yazılımının Windows Vista 32 ve 64 bit ile uyumlu olduğunu belirtmiş. Ben açıkçası Windows XP SP3 kullandığım için dediğin gibi bir sorunla karşı karşıya kalmadım.

            Is my EDIROL product compatible with the Microsoft Windows Vista(TM)?

            This article explains the compatibility for most of the EDIROL products with the Windows Vista 32-bit and 64-bit version.
            [Products]
            DA-2496 / FA-101 / FA-66 / HyperCanvas / Orchestral / Super Quartet / M-100FX / MA-1EX / motion dive .tokyo performance package / PC-300 / PC-50 / PC-80 / PCR-1 / PCR-30 / PCR-50 / PCR-80 / PCR-A30 / PCR-M1 / PCR-M30 / PCR-M50 / PCR-M80 / R-09 / R-1 / R-4 / R-4 Pro / SC-8820 / SC-8850 / SC-D70 / SD-20 / SD-80 / SD-90 / U-8 / UA-100 / UA-100G / UA-1000 / UA-101 / UA-1A / UA-1D / UA-1EX / UA-1X / UA-20 / UA-25 / UA-3 / UA-30 / UA-3D / UA-3FX / UA-4FX / UA-5 / UA-700 / UM-1 / UM-1S / UM-1EX / UM-1X / UM-1SX / UM-2 / UM-2EX / UM-3EX / UM-4 / UM-550 / UM-880 / UR-80 / Virtual Sound Canvas Multi Pack

            Edirol'ün sitesinde yazan bu. Ama araştırmaya devam edeceğim.

            Yorum


              #7
              Selam dostum acaba dediğim konu ile ilgili bi araştırma yaptın mı ya da bana edirol indirebileceğim başka bir site ya da adres yollayabilir misin özelden?

              Yorum


                #8
                Linkler yenilenmiş ve konu güncellenmiştir.

                Yorum


                  #9
                  Epey güzel olmuş resimli anlatım.

                  Yorum

                  Unconfigured Ad Widget

                  Collapse
                  Initializing Tabs & loading Content...
                  Initializing Tabs & loading Content...

                  Trending

                  Collapse

                  Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

                  Çalışıyor...
                  X