Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Bas gitar alırken dikkat edilmesi gerekenler

Collapse
Bu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtre
  • Saat
  • Göster
Tümünü Sil
new posts

  • İnceleme Bas gitar alırken dikkat edilmesi gerekenler

    Öncelikle uzun bir süreden sonra tüm herkese merhaba..

    Geçenlerde Bursa'daki bir arkadaşım beni telefonla aradı, bas gitar çalmak istediğini ve nasıl bir bas gitar alması gerektiğini sordu. Telefonda birkaç sorusunu cevapladım ve birkaç önerilerde bulundum. Telefonu kapattıktan sonra internette biraz araştırmalar yaptım arkadaşımın sorduğu konuyla alakalı. Pek çok kişi ileri seviye yazmış yani gitarın "g"sini bilmeyenlere tanım yapmadan "şu olmalı, bu olmalı" şeklinde ahkam kesmiş. Belki bende farkında olmadan öyle yaparım, kim bilir

    Ben bu yazımda elimden geldiğince bas gitar alırken dikkat edilmesi gereken hususlara, tavsiyelere ve birkaç özelliklere değineceğim.

    Başlıyoruz..
    1. Bence bas gitar almadan önce yapılacak ilk işlerden en önemlisi: Çevrenizde "Bas gitardan anlayan", en azından "Gitardan anlayan" birinin gitar alırken size yanınızda eşlik etmesidir. Çünkü hem tecrübeli bir kişinin size rehberlik etmesi hem de o andaki heyecanınızdan, para durumunuzdan veya başka sebeplerden aniden geri dönülemez biçimde hatalar olmaması için yanınızda bilgili birinin olması, sizin yararınıza olacaktır. Örnek verelim, mesela bütçeniz 500 TL'dir. Ancak gözünüz başka bir gitarı gördü ve fiyatının 300 TL olduğunu öğrendiniz. O 300 TL'lik gitarı almak isteyeceksinizdir, işte o zaman objektif davranamayabilirsiniz. Bütçeden ötürü ihtiyaçlarınızı karşılayan gitardan daha çok, ucuz olduğu için gitarı alırsınız. Hem bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için sizi uyaran hem de o an gitarı seçerken denediğiniz gitarın seslerine, teknik özelliklerine dikkat eden tecrübeli birinin olması her zaman iyidir.

    2. Şimdi diyeceğim tanım klişe olsa bile, önemli bir durum. Çalacağınız tarza göre gitar seçin. Metal, Pop, Jazz, blues, Rock tarzlarından hangisi bize uygunsa ona göre gitar seçmek gerekir. Mesela örnek bir gitar türü verelim: "Fender jazz bas gitar modelleri". Bu modellerde Jazz parçalar daha uygundur, bunu nereden anlıyoruz, bas gitarın verdiği tonlardan. Bu iki video demek istediğim ton farkını açıklayacaktır.

      Örnek video 1: http://www.youtube.com/watch?v=RlC6zZvXMnE

      Örnek video 2: http://www.youtube.com/watch?v=F8ClniK7Now
    3. Bir gitarın nelerden oluştuğunu ve özelliklerini bilin. Sap, tel, klavye, perde, alt eşik, üst eşik, burgu, manyetik vs gibi özelliklerin ne olduğunu, ne işe yaradığını bilin. Örneğin klavye nedir? Eğer bunları bilirseniz, bu sizi daha bilgili kılar, daha uygun gitar seçmenizi sağlar. Mesela burgular sorunlu veya sorun çıkaracak gibiyse, her seferinde akor yapacağınız anlamına gelebilir.
    4. Gitar tellerinin klavyeye uzun olmaması, perdeleri daha iyi basmanıza ve daha iyi çalmanıza olanak sağlar.
    5. Aldığınız gitar ister sıfır ister ikinci el olsun, gitarın her zaman temizliğine ve önemli noktalarına dikkat edin. Mesela mağazalardaki gitarların perdelerine bakın, eğer aşınmaları oldukça fazlaysa pek tercih edilmemeli. Bu aynı şekilde ikinci el gitarlarda da geçerli.
    6. Her şeyden önce alacağınız gitarı şöyle bir elinize alın, klavyeyi bir tutun (gitar tutuş tekniğine uygun) bakalım rahat mı, perdeler arasında kaydırma ve perdeler arasında ufak geçişler rahat mı. Hiç gitar çalmayı bilmeseniz bile gitarlar arasındaki rahatlığı fark etmeye çalışın.
    7. Klavyenin ağaç türüne bakın ve önemli bilgiler edinin. Kızıl ağaç (Alder), Akça ağaç (Malpe), Maun (Mahagony), Gül ağaç (Rosewood), Ihlamur (Basswood). Yanlış bilgi veriyorsam uyarın, ıhlamur ağaçlar sanırsam en ufak su temasında kurutulmadığında en hızlı eğilmesi mümkün olan ağaç türü.
    8. Amfi seçimi apayrı bir konu olsa da amfi seçimi yaparken alacağınız gitara uygun amfi seçmeniz ve ileriye dönük bir şeyler almanızdır. Ben ilk başladığım zamanlarda 50 Watt bir Washburn amfi aldım. İleriyi düşünmeden aldım. Zamanla hep ayak bağı oldu, keşke ileriye dönük bir şey alsaydım dedim bir zamanlar.

Unconfigured Ad Widget

Collapse
Initializing Tabs & loading Content...
Initializing Tabs & loading Content...

Trending

Collapse

Bu kriterlere uygun sonuç bulunamadı.

Pitbull Strings Gold Series Gitar Telleri

Collapse

Çalışıyor...
X